U zadnje vrijeme na nekoliko topica iskrsnula je ova ideja.
I baš me to ovih dana zaokuplja: pomoć zajednice u odgoju djece. Pritom ne mislim na zajednicu u liku državne socijalne službe i inih pravnih osoba bez lica, nego na žive ljude, bliske i malo manje bliske: rodbinu, prve susjede i cijelu ulicu, prijatelje, tetu u trgovini...
Mislim da bi nam veće sudjelovanje drugih ljudi u odgoju naše djece (naše i samo naše! ah..) uvelike olakšalo teret odgovornosti na mnogim područjima, počevši od prezaposlenosti majke novorođenčeta. Meni je, recimo, to jedna od stvari koju bih promijenila s drugim/trećim djetetom (četvrtim). A to je tek početak početaka...
Čini mi se da su mi drugi ljudi potrebni više nego što želim priznati. Ne razumijem zašto imam taj unutarnji otpor. Je li problem što sam preponosna, što dokazujem sebi da znam bolje od drugih? Jesu li svi ti usputni ljudi redom loše i slabe osobe?
Previše smo opterećeni idejom, barem ja, da smo jedini zaista sposobni odgajati svoju djecu i da 100% neformalnog vremena ona moraju biti pod našim utjecajem. Ostali, počevši od baka i djedova, kao da nisu dovoljno kompetentni odgajati našu djecu da bismo se opustili, nego još moramo ispravljati njihove "pogrešne poduke" kad se djeca vrate u gnijezdo. Podnosimo tuđi utjecaj jedino kad je on zaista neizbježan jer smo, eto, na poslu, jako bolesni ili iznimno umorni.
S druge strane, vrlo ću se teško odlučiti na odgojne upute tuđoj djeci ili na ponudu da pazim neko dijete dulje vrijeme: možda njihovi roditelji ne bi kao ja, možda im ne bi bilo po volji da pametujem njihovom djetetu, njihovo dijete - njihova odgovornost, neka se bolje organiziraju... da ne nabrajam dalje.
Ovako kad čitam, sumnjam da će si mnogi dopustiti priznati da možda tako funkcioniraju. Ja sam valjda došla do neke točke pregrijavanja, pa tražeći razlog, uviđam da ima nešto u tom grmu...
Citirala bih nekoliko postova pa onda puštam temu da se sama razvija. Prvi citat tiče se prebacivanja odgovornosti na oca djeteta. Svejedno ga navodim jer mi se čini da tu problem počinje.
litala prvotno napisa
pikula prvotno napisa
SikaPika prvotno napisa
Zdenka2 prvotno napisa

). A to je tek početak početaka...
.
Odgovori s citatom