iza mene je trudnoća prekinuta induciranim pobačajem u 4. mj.Zbog nalaza kombiniranog probira gdje je rizik na biokemijskom bio veći od graničnog 1:246, dok je rizik na trisomije 13/18/21 bio MANJI OD GRANIČNOG, sugerirana mi je od mog liječnika amniocenteza!! Kod traženja drugih mišljenja, čak sam bila i odgovarana od amniocenteze jer je nalaz kombiniranog nedovoljno loš i nikakav razlog za amniocentez, bla bla, kao taj rizik od posljedica amniocenteze je bio veći od vjerojatnosti da se ovom invazivnom pretragom potvrdi išta loše. Ja sam bila ustrajna da želim amniocenetzu. U 16.tj. na zakazanom terminu za amniocenetzu sam zatražila i UZV prije toga...i tako se počeo rušiti naš svijet....na UZV (tek nakon duljeg pregleda) su uočene kompleksne greške srca i bubrega, ali to je ako ste upoznate sa hrv. zakonima nedovoljno za odobrenje prekida trudnoće u Hrvatskoj. U Sloveniji je već druga priča... i to je bila opcija. Obavila sam i amniocentezu, smiješno, ali u nadi da je kromosomska greška uzrok pa da je moguć prekid trudnoće u Zg. Čekala nalaze i dočekala strašan nalaz da se radi o Patau sindromu…trisomija 13. kromosoma, po riječima liječnika, a onda i mojim istraživanjem nespojivo sa životom (u mom slučaju se radilo ili o smrti u trbuhu još ili odmah po porodu ako dođe do toga). Malformacija se u tom periodu čekanja nalaza amnio (stigao za 8 dana iz Postojne!) sve više gomilalo i završilo na kraju induciranim pobačajem iz medicinski opravdanih razloga u Vinogradskoj. To je opet priča za sebe... Taj inducirani je stvarno jedno strašno iskustvo, nisam znala da će biti baš tako, gelovi, injekcije, bol strašna, mučnina, ali preživi se sve to… Ovo je moja druga trudnoća, prva je bila uredna, rekla bih školska, sretna i vesela, potpuno bezbrižna, porod ok, sada kod kuće imam veselog i zabavnog trogodišnjaka. SREĆOM…inače bi bilo puno teže sve to izgurati!!! Zanima me ima li tko sličnih iskustava da mu je ginić sa super UZV otkrio slično ili na nalazu amniocenteze dobio potvrdu kromosomske greške? Uvijek na forumima nalazimo dobre nalaze amniocenteze, ja ne znam ni jednu prijateljicu koja je dobila loš nalaz, a eto, ima nas i takvih... Dobro je da za one koji nisu ziher amnicenteza DA ili NE znaju da ima i loših nalaza... pa ako nisu na čisto s tim šta ih čeka... Ajde javite se sa svojim iskustvom, jeste li nakon toga imali neku uspješnu trudnoću? Jel se nekome ponovila kromosomopatija u nekoj sljedećoj trudnoći? I vi s lijepim iskustvima nakon, pliz javite se! Tu smo da se međusobno bodrimo i zapravo dijelimo iskustvo!!!