Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Ukidanje harača na porodiljnom

Mimek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Ukidanje harača na porodiljnom

Od ovog mjeseca mi počinje porodiljni koji isplaćuje HZZO u visini 6 zadnjih prosj. plaća (ako se ne varam).
    Spadam u onu kategoriju kojoj bi se od ovog mj. trebao ukinuti Jacin porez.
    Da li će nam to HZZO isplaćivati ili ne dok ne počnemo raditi ?
    Zna li netko kako to funkcionira?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mimek,

harac ti je na zalost smanjio prosjek isplacene place tako da ces ti cijelo vrijeme dok si na porodiljnom ( i prvih 6 mjeseci djetetovih) dobivati manji iznos naknade. Tj. dobivat ces prosjek isplacene place u posljednjih 6 mjeseci prije nego si otisla na bolovanje.

Stvar je u tome da u onaj obrazac koji ispunjava firma ulazi prosjek ISPLACENE place, a ta isplacena placa je umanjena za iznos haraca. tako da kad ga svi prestanu placati, mi ( i ja sam u istom sosu) cemo jos uvijek snositi njegove posljedice.

Koliko ja znam taj dio vezano za harac i naknade ne regulira niti jedan zakon jer je sam zakon o posebnom porezu donesen ad hoc. ako netko zna dali je to bilo gdje regulirano ili ima drukaciju informaciju neka kaze jer i mene taj dio jako zanima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e da, andiko je to vec pitala
    evo link

http://forum.roda.hr/threads/58655-H...odiljni-dopust-!

Mimek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

nevena hvala ti na odgovoru. I ja sam si pomislila da taj dio kao i još mnogo "sitnica" nije regulirano jer je zakon donesen nabrzaka. Naravno, slama se uvijek na onima kojima najviše treba.
    Naša stvarnost i ne možemo si pomoći.

Zvala sam i ja i poslodavca i HZZO. HZZO isplaćuje prema obrascu poslodavca, a poslodavac je dao prosjek isplaćenih plaća bez kriznog poreza (kao što je u mom slučaju i bilo) tako da ja ostajem bez kriznog do 11/2011.

Andiko ti s dobro i prošla

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moj poslodavac je i meni dao prosjek koji nije umanjen za krizni porez, u HZZO-u se nisu bunili. To i ima logike, jer bi po tome bilo kakva obustava na neto plaću (kredit, koristenje automobila u privatne svrhe...) značila automatsko umanjenje porodiljne naknade.

Mimek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Brokvica ali radi se o iznosu isplaćenih plaća tj. neto plaći koja je bila umanjena za krizni porez. Slažem se da kredit i razna druge obustave na plaću ne mogu ulaziti u to, ali porez, prirez, mirovinsko i sva ona druga obvezna davanja ne ulaze u neto plaću.
    Kad kažeš i meni znaš još nekoga kome su uračunali krizni porez ? Kako to tvoj poslodavac objašnjava ? Možda bolje da niti ne čačkaš da ne skuže da su se možda zeznuli.

Razumije li netko što je tu ispravno ?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uh sad vise ne kuzim, ispada da sve ovisi koji prosjek ce poslodavac napisati. a meni su rekli (jer sam bas to pitala) da na obrascu pise prosjek isplacenih placa a isplacena placa je placa umanjena za krizni porez. Isplacena placa je i placa uvecana za prijevoz ali to takodjer ne ulazi u prosjek

ispada na kraju da sve ovisi sto ce poslodavac staviti u obrazac. i kako da ga nagovorim da stavi bez kriznog poreza

Mimek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj nevena prvotno napisa Vidi poruku
    i kako da ga nagovorim da stavi bez kriznog poreza
    mislila si da ti stavi prosjek sa kriznim porezom ?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Meni isto računaju prosjek umanjen za harač, znači onoliko koliko sam dobila na račun. Nisam o tome ni razmišljala, da može drugačije.

Mimek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ma da i ne može drugačije. Zvala sam poreznu upravu i lik me upućuje na HZZO koji me otkantao i rekao da oni isplaćuju naknadu u iznosu koji im je poslao poslodavac, a poslodavac je dao obračun sata po stvarno isplaćenoj plaći. Radi se o tome da sada od naših plaća u tom periodu nitko ne profitira tj. nitko nam neće uzimati krizni porez jer to i nije plaća nego naknada koju mi dobivamo od HZZO-a na osnovu plaća koje smo stvarno primile.

nevena bez v.s. sa porezom skužila sam šta si htjela reći

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam sad bas malo pretraživala internet i vidim po raznim forumima da sve ovisi o tome sto ti poslodavac napise u obrazac o potvdi o placi, ali nisam nasla nikakvo sluzbeno tumacenje dali je poslodavac duzan upisati neto placu ili neto placu umanjenu za krizni porez.

Mimek, hvala na info, to onda znaci da cemo biti zakinute svih 6 mjeseci.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Mimek prvotno napisa Vidi poruku
    Brokvica ali radi se o iznosu isplaćenih plaća tj. neto plaći koja je bila umanjena za krizni porez. Slažem se da kredit i razna druge obustave na plaću ne mogu ulaziti u to, ali porez, prirez, mirovinsko i sva ona druga obvezna davanja ne ulaze u neto plaću.
    Kad kažeš i meni znaš još nekoga kome su uračunali krizni porez ? Kako to tvoj poslodavac objašnjava ? Možda bolje da niti ne čačkaš da ne skuže da su se možda zeznuli.

Razumije li netko što je tu ispravno ?

Meni je to odgovaralo pa nisam dalje čačkala, a nisam jedina, vidiš i po forumima da je situacija zbunjujuća za svih. Ne znam na koje slovo zakona se tu možeš pozvati, pokušaj na Moj Posao postaviti pitanje pravniku.

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

istina je da hzzo računa po satnici koju ti upiše poslodavac, ne kontroliraju niti ne traže platne liste da bi vidjeli jel ti to satnica umanjena za harač ili ne.
    svakako u računovodstvu tražite da vam ne umanje satnicu za harač jer u uputama za popunjavanje piše da se u kolonu #isplaćena plaća# upisuje plaća prema ugovoru (brutto) umanjena za poreze, prireze i doprinose koji se plaćaju državi, budući da vam se harač vodi kao obustava na plaću (odn. oduzima se od netto plaće) ne uzima ga se u obzir kao niti ikoju drugu obustavu na plaču
    ja sam tak tumačila svojem računovodstvu, njima ni iz džepa ni u džep i upisali su mi pravu netto satnicu, a žena na hzzo nije ni pitala
    eto...

Mimek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ma da Brokvica nemoj čačkati kad ti paše ! Mislim da su se tvoji zeznuli, ali u tvoju korist.

nevena meni tek od ovog mjeseca počinje porodiljni i bit ću zakinuta skroz dok ne počnem primati ponovno svoju plaću što znači godinu dana (ako ću ostati doma punu godinu).

tko zna kad se vratim šta će se sve promijeniti i kakve će nam sve poreze nametnuti !!!!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ja sam pitala žensku na hzzo i rekla je da su mi morali u firmi obračunati sa haračem, kao što su i napravili. Meni je to užasno nepravedno, a sad još i vidim da nije nužno tako. Grrrrrr

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •