Results 1 to 20 of 20

Thread: zakonsko pravo - neinterveniranje na porodu

ivana2008's Avatar

Default zakonsko pravo - neinterveniranje na porodu

Drage RODA-e zanima me kakva mi trudnice imamo zakonska prava pri samom porodu, a i poslje ako npr, dijete završi u inkubatoru i sl.
    Dakle, štiti li mene ili doktora zakon?
    Npr. ako odbijem bilo šta - rezanje, drip, probijanje vodenjaka, a oni na svemu tome inzistiraju da li se ja mogu pozvati na neki zakon. Kao što postoji npr. zakon o zaštiti potršaća (malo je smješna usporedba ali to mi prvo pada na pamet).
    Ja sam ponovo trudna i trebam roditi za cca 3 mjeseca i jako sam nabrušena na sve ono šta me čeka.
    Prvi porod je prema mom zdravstevenom stanju trebao biti savršen i ja sam želja potpuno prirodan porod i bila sam jako izričita u tome.
    Ali sam naletila na loše osoblje koje me totalno izmrcvarilo.
    Najgore od svega mi je bilo nedopuštanje da se podignem u sjedeći položaj i još dodatno vezanje nogu što je cijeloj agoniji dalo dodatnu notu
    I zato se ovaj put želim pripremiti na sve moguće načine tj. probat se naoružati svim mogućim sredstvima u ponovnoj borbi za neinterveniran porod.

Super pitanje, i mene zanima

Nisam roda ali mozda ce posluziti.

Mozes SVE odbiti.Usmeno ili pismeno.

Stiti te zakon za zastitu pacijenata. Na jednom od topica ovdje je i linkano mislim.

U krajnjem slucaju se mozes posluziti i kaznenim zakonom.

Svaka lijecnicka intervencija je nanosenje tjelesne ozljede ukoliko ne postoji privola, tj. dozvola od strane pacijenta.

Regule postoje i dovoljne su,samo ih je teze sprovesti ako nemas nekoga uz sebe u tim trenucima.Da ne spominjem da mozes kod osoblja koje nije sklono toj vrsti suradnje dodatno izazvati bijes.

Nia_Zg's Avatar

Ivana2008 zbilja mi je žao što si imala tako negativno iskustvo sa prvog poroda nadam se da ćeš se kod drugog poroda izboriti da bude kakav želiš Mislim da se u bolnicama u zadnjih godinu-dvije dosta promijenilo na bolje, ali i dalje nedovoljno. Meni je isto nezamislivo da liječnici ne slijede želje pacijenata ako time nije ugroženo zdravlje žene i bebe, ali eto, očito je to i dalje dosta čest slučaj po bolnicama.
    Uglavnom, da ne duljim, ovdje je zakon o zaštiti prava pacijenata, pa se svatko može pozvati na njega.
    Last edited by Nia_Zg; 02.11.2010 at 14:26.

VedranaV's Avatar

Postoji Zakon o zaštiti prava pacijenata (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/313593.html), prema kojem možeš odbiti bilo koju intervenciju ukoliko se ne radi o ugrožavanju života i zdravlja ili izazivanju trajnog oštećenja zdravlja. U praksi na papir na kojem daješ pristanak na intervencije možeš dopisati da unaprijed odbijaš sve intervencije i da se za svaku intervenciju treba tražiti tvoj poseban pristanak, uz prethodno obavještavanje. Kasnije se pozivaš na taj papir. No, u tom slučaju se psihički pripremi na mogućnost višekratnih zastrašivanja i vidi što ćeš napraviti u tom slučaju.
    Last edited by VedranaV; 02.11.2010 at 14:27.

Quote Originally Posted by VedranaV View Post
    Kasnije se pozivaš na taj papir. No, u tom slučaju se psihički pripremi na mogućnost višekratnih zastrašivanja i vidi što ćeš napraviti u tom slučaju.
    Baš od toga mi i raste frka. Čula sam priče tipa ''jeste li svjesni da ugrožavate zdravlje svoga djeteta'' i sl., a nekako vjerujem da neću imati dovoljno odlučnosti u takvim trenucima..

VedranaV's Avatar

Iz mog iskustva dosta pomaže postavljanje pitanja o intervenciji - koje su koristi intervencije koju mi predlažete, koji su rizici te intervencije, koje su alternative i što ako se ništa ne napravi. Krene razgovor, više se ne radi o biti ili ne biti i na neki način se osvijesti da ti o nečemu moraš odlučiti, na temelju informacija koje dobivaš i da ćeš ti živjeti s posljedicama te odluke kakva god bila.

EvaMONA's Avatar

Jao, boli me kad ovo čitam. ivana2008, 2. put ćeš biti hrabra jer ćeš iz iskustva znati što tvoje tijelo može pa se nećeš niti bojati suprotstaviti. držim fige da te puste da rodiš kako treba i bez zastrašivanja.

Beti3's Avatar

A sve to može i na lijepo. Ne treba se suprotstaviti, nego im lijepo objasniti što i zašto nešto želiš ili ne želiš. Po mome višekratnom iskustvu poroda, lijepa riječ djeluje daleko bolje od zahtijevanja.
    Ili sam imala sreću da uvijek naiđem na dobre ljude ili možda znam s ljudima ili ...

MarijaP's Avatar

BEti3, nisu joj noge vezali jer je bila nepristojna.

Po mom višekratnom iskustvu, dok ja jednoj pristojno i s poštivanjem objašnjavam što sve ne želim, druga koristi moju nepažnju i mesari.

Primalja je odustala od povlačenja posteljice tek kad sam joj rekla da ću ju zvati svaki put kad ću se naći u situaciji da zbog njenog mesarenja neću moći odgovoriti na zahtjeve dvije bebe. Uz kolutanje očima. Prvo sam pristojno zamolila da pričeka prirodno (dali su mi oksitocin), pa opet pristojna zamolba, pa opet.... (bila je zora, jedan boks prazan i nikog u predrađaoni u trudovima pa ne mogu reći da im se žurilo osloboditi prostor).

mamaShe's Avatar

Vezali noge! Ti vrapca!
    Pa to nisu primalje, to su mučitelji!
    Imaju li oni uopće pravo na to? Pa neće im trudnica pobjeći!
    Uh, dimi mi se iz ušiju!

Nia_Zg's Avatar

Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    A sve to može i na lijepo. Ne treba se suprotstaviti, nego im lijepo objasniti što i zašto nešto želiš ili ne želiš. Po mome višekratnom iskustvu poroda, lijepa riječ djeluje daleko bolje od zahtijevanja.
    Ili sam imala sreću da uvijek naiđem na dobre ljude ili možda znam s ljudima ili ...
    Ista stvar je bila i kod mene, samo sam fino rekla što želim, a što ne želim i nitko me s ničim nije gnjavio. Doktoricu nisam skoro niti vidjela, 2-3 puta je došla u tih par sati, primalje su dolazile svakih možda pola sata provjeriti da li je sve ok, a sve ostalo vrijeme su nas ostavili same u zatvorenoj prostoriji. Ali eto mi smo zbog 24-satnog roominga, odlične primalje i poroda na stolčiću birali Varaždin, obzirom da sam čitala neka negativna iskustva iz nekih drugih bolnica. Ali to je zbilja jako individualno, neke cure opet u Vž nisu baš imale ugodna iskustva...
    Last edited by Nia_Zg; 03.11.2010 at 10:45.

ivana2008's Avatar

Hvala vam, odmah sam se bacila na printanje i proučavanje ovog zakona.
    Last edited by ivana2008; 03.11.2010 at 11:40.

Beti3's Avatar

Tek sam sad shvatila da su ivani vezali noge!! To je stvarno nečuveno. Oni to ne smiju. Ne mogu zamisliti da treba tako roditi.

To sigurno nisu učili ni u školi, ni na studiju!

ivana2008 želim da ti idući porod bude takav da ga se sječaš samo sa smješkom!!

Osoblje foruma sirius's Avatar

Meni su nakon šivanja htjeli uvesti kateter da me ne peče dok piškim. Na što sam izričito rekla" ne " 2X, ali se specijalizantica nastavila približavati mojoj uretri. I onda sam instinktivno šutnula nogom pladanj na koje je bio pribor za šivenje, tada su me ozbiljno shvatili (ok , uz prilično glasne tonove da sam luđakinja).
    Eto, srećom da mi noge nisu bile vezane.:/

maaja79's Avatar

ja na drugom porodu nisam dala da mi buse vodenjak. ionako je procurio i sve je islo fino.
    nista me nisu ni pitali, samo sam vidjela doktora kako ide prema meni sa ogromnom iglom. skuzila sam sta hoce i rekla ne.
    njemu se zurilo (da nece on tu cijelu noc zbog mene biti budan) i bio je jako ljut.
    ja sam samo ponavljala da to necu i da zelim prirodan porod. trazila sam da mi kaze neki bolji razlog od zurbe, ako takav postoji.
    samo je sjeo i otkucao izjavu koju sam potpisala izmedju dva truda. pisalo je nesto u smislu: "rodilja ne saradjuje, odbija busenje vodenjaka".
    babice su me cudno gledale i niko mi se nije obratio sljedecih pola sata. nije da su mi trebali (:

poslije toga je muz uspio uci i rodila sam malenu nakon jos nekih pola sata.

ivana2008's Avatar

Mene je muž nedavno podsjetio da sam babici odgurnula ruku kada mi je počela naljegati na trbuh, ajde bar sam nešto sprječila.
    ALi jeste li vi svjesne ovih naših priča i te neprekidne borbe oko poroda koji bi trbao biti čisto savršenstvo, gdje bi ti ljudi trebali biti samo promatraći koji će uskočiti kada je to stvarno potrebno. Zar stvarno ne možemo ništa poduzeti na razini svih rodilišta, grozan mi je taj osječaj nemoći. A ima i još jedan faktor a to su druge rodilje koje se ne bune na ništa od ovoga protiv čega se ja borim. I kad s njim pričate one ne vide u u svemu tome što im se izdešavalo ništa loše.
    Curka koja je rađala u boksu do mene - bio joj je to treći porod - je inzistirala da je režu da brže rodi. Poslje smo skupa bile u sobi i ona meni govori da joj nije jasno šta i ja na tome nisam inzistirala i šta sam se snjima toliko borila. Da se razumijemo žena je visoko obrazovana i pametna, ali ona u svemu tome ne vidi ništa loše. I eto, nismo suglasne.

gorka's Avatar

ivana2008 mozda je tebi na bolnickom porodu potrebna doula koja ce biti upucena u tvoja prava i razumjeti zasto zelis da se postuju

ivana2008's Avatar

Naravno da mi je potrebna, ali kako da dovedem doulu na porod? Zar ne bi bila potrebna svima nama? Ja bi najrađe doulu doma, pa da rodim na miru.
    Last edited by ivana2008; 09.11.2010 at 13:57.

_Candy Candy_'s Avatar

Nazovi bolnicu i pitaj može li ti biti prijateljica/mama/rodica na porodu ako prođe bolnički tečaj. Možda ti može biti jedna od doula s rode.
    Samo polako, pripremi se najbolje što znaš i sve će biti ok.