Pokazuje rezultate 1 do 50 od 58

Tema: Pgd

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Sweety, PGD je jako vazna tema i za zakon o medicinskoj oplodnji. Naime, nije uopce jasno da li je u Hrvatskoj postupak dopusten (dopusten je odabir spola, uz odobrenje eticke komisije, da bi se izbjegla teska nasljedna bolest povezana uz spol). U svakom slucaju se u Hrvatskoj ne provodi jer nemaju tehnicke uvjete za to. Provodi se u Ljubljani i Ceskoj. PGD slucaj je srusio talijansko ogranicenje na 3 j.s. za oplodnju koje sam postoji i u hrvatskom zakonu, jer je jedan par prijavio slucaj sudu. Njima je pola zametaka bilo smrtonosno bolesno, pa su tvrdili da su diskriminirani u odnosu na druge neplodne parove jer im treba oploditi 6j.s. da bi imali istu sansu za zdravu trudnocu kao i parovi kojima se oplode 3j.s. Sud se slozio i promijenio zakon.

Postupak PGD se sastoji od izvantjelesne oplodnje i to stvaranja vise zametaka (jer neki zameci imaju poremecaj, a za trudnocu ionako treba uglavnom vise zametaka). 3. dana - a ponegdje i 5. dana razvoja zametka - uzme se jedna stanica od svakog zametka i napravi se genetski test za taj pojedin genetski poremecaj na toj jednoj stanici.

Genetski test dakle ovisi o poremecaju jer treba se fokusirati tocno na onaj dio gena koji su skrivili tu bolest. Svaka bolest ima posebni genetski test, tzv "genetic probe". Za neke bolesti koje su vrlo rijetke, taj genetic probe treba napraviti skroz iz pocetka; za druge bolesti, samo jedna ili par bolnica u svijetu imaju taj genetski test pa se treba naruciti odande. Za neke bolesti koje nisu smrtonosne, npr. BRCA1 i BRCA2 gene koji predisponiraju za rak dojke i to od nekih 80%, postoji diskusija da li bi se takav test uopce smio raditi (Engleska eticka komisija kaze da smije.) Neke drzave potpuno zabranjuju PGD citirajuci da je to selekcija djece (hipokriticki, te iste drzave dozvoljavaju pobacaj tog istog djeteta u daljem stupnju razvoja ako je bolesno). Najpoznatija drzava u Europi za PGD je Belgija, ali tamo su postupci vrlo skupi, tipa 4,000 eura i vise, plus putovanje... Godisnje se u Europi provede nekih cini mi se oko 5,000 PGD postupaka, a tehnologija, iako sofisticirana, je prilicno pouzdana i ucinkovita (a ovisno o tvojim godinama, i do 50% uspjesan IVF).

Bila je jedna zena iz Austrije ovdje na forumu koja je imala dvoje djece oboljele - i umrle kao bebe - od istog genetskog poremecaja. Nazalost vise se ne sjecam nicka. To je zaista strasna, strasna dvojba, da li riskirati jos jednu trudnocu. Uglavnom ces ovdje za PGD naci parove koji imaju translokaciju kromosoma, sto nikako nije ista situacija. Kod njih dolazi do visestrukih spontanih pobacaja (ili je uopce tesko postici trudnocu), i njima se savjetuje, ako necete na PGD, probajte prirodno ponovo i ponovo, dok ne dobijete trudnocu koju mozete iznijeti. Medjutim, u njihovim slucajevima nece se roditi bolesno dijete ako pokusavaju vise puta i tu je velika razlika. Tako da mnogo ovisi o vasem individualnom slucaju - kolika je vjerojatnost za nasljedjivanje, kolike su vam financije, koliko je bolest smrtonosna, koliko je rijetka...

Sto te tocno zanima?

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ovo je moj prvi post na forumu, nemojte mi zamjerit ako nesto pogresno radim...
    Imam kcer koja boluje od cisticne fibroze i mm i ja bi htjeli jos jedno djete al sanse da se ponovi CF su 25%
    Doktori savjetuju ranu amniocintezu i eventualno selektivni pobacaj ili riskirati pa sto bude...
    Meni ni jedno ni drugo ne dolazi u obzir pa me interesira da li se postupkom PGD moze otkriti CF i gdje se radi i kolko takav postupak kosta

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •