Pokazuje rezultate 1 do 50 od 58

Tema: Pgd

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    patuljchica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Evo, da postam i ovdje moje iskustvo s PGD postupkom. Možda nekom pomogne...

Kod nas je problem u balansiranoj translokaciji kromosoma koje je nositelj moj suprug, zbog čega nam je savjetovan PGD postupak izvan RH. Alternativno, kao što sam već rekla, kod nas nam se predlažu postupci ICSI-a do mogućeg uspjeha.

Prvo o ovome - i zašto je ova "alternativa" smješna. Koliko ja znam, ICSI se u pravilu radi u stimuliranom postupku (ispravite me ako sam u krivu!). Na ovih postupaka, po novom zakonu, imam pravo 6. Obzirom da ne postoji pouzdan način da se bez PGD-a utvrdi koji su embriji bez translokacije, a implantirani "bolestan" embrij mogao bi "za sobom povući i zdravi", nije opcija transferirati više od 1 embrija. Ovome isto i zbog obavezne amnio u 16. tjednu koja kod eventualne blizanačke trudnoće još više komplicira stvari. Dakle, po ciklusu "bacamo" ili smrzavamo višak js, iako svi znamo kolika je uspješnost ovog postupka u odnosu na danas zabranjeno zamrzavanje embrija... I imam 6 pokušaja (evenutalno 10, pod pretpostavkom da neko odzmrzavanje js ipak dobro prođe...).

E sad, kako je to izgledalo u Pragu...
    Prije svega, kratko, moram reći da sam iznimno sretna odabirom klinike PFC. Osoban pristup, vremena koliko treba za pacijente, stalna komunikacija e-mailom, telefonom, pomoć pri smještaju i orjentaciji u Pragu, osoblje koje govori hrvatski (dr. u stvari srpski, ali bitno je da se razumijemo ). Više o klinici svako koga zanima može pročitati na podforumu Potpomognuta u Češkoj.

Evo sad naša iskustva o samom postupku.
    Prvo put smo otišli u Prag na konzultacije. Tamo nam je objašnjeno sve kako ide, određen protokol, i izvađena krv da bi se napravile "sondy" kojima će se otkriti naša translokacija kod embrija. Za izradu se čeka minimalno 3 tjedna (upravo toliko smo i čekali kada su nam javili da su izrađene i uporablljive), i ona se plaća posebno od postupka. U nekim slučajevima nije potrebno posebna izrada jer već postoji taj "kod", ali kod nas nije bio slučaj jer se radi o izrazito rijetkoj translokaciji.
    Nakon što su nam javili da su sonde spreme, od prvog sljedećeg ciklusa možemo krenuti "u akciju". Rečeno nam je da sami odlučimo kada, samo da javim prvi dan supresije, da znaju kad nas okvirno očekivati. To mi je super - nema čekanja, nema točnih termina - sami određujemo kad smo spremni krenuti...
    Još jedna bitna stavka - češki zakon ne predviđa nikakve komisije za provođenje PGD-a. Dovoljno je samo da doktor smatra da postoji indikacija za ovaj postupak. Jedino što je češkim zakonom zabranjeno - biranje spola djeteta, osim kad za to postoje med. indikacije.
    Dakle, u dogovoru s doktoricom, krenula sam s tzv. long protokolom. 2.dc. aplicirala Decapeptyl 3.75 (jednokratna supresija koja navodno traje i do 30 dana?!). 16.dc. uzv pregledom utvrdila da je endometrij spušten a jajnici mirni, pa počela s stimulacijom. Prva 3 dana 3 gonala dnevno. Sljedeća 3 dana 2 gonala+1 menoupr. opet uzv - nastavljamo s terapijom. U zg se doktori boje HS, štoviše, totalno su u panici od mojih jajnika i hrpe folikula. Ta panika prelazi i na mene... Zovem doktoricu, pitam što da radim? 9.dan stimulacije, folikuli još nisu dosegli očekivanu veličinu, a u zg mi doktorica ne želi dalje davati stimulaciju jer smatra da je HS imanentna.
    Doktorica L. me umirila. Rekla mi je koje da nalaze ponovim, i neka krenem ujutro prema Pragu, da ona vidi što se događa. Inače, samo da kažem, doktorica mi je odmah, kada mi je napisal protokol rekla da je ovo jaki protokol, ali da nam treba puno js za PGD, i neka se ništa ne bojim, neće doći do hiperstimulacije. Ali u ovom trenu nisam više znala što da radim i koga da slušam...
    Ipak, otišli smo u Prag. Još po putu doktorica me je zvala, provjerila kako se osjećam. U međuvremenu sam joj poslala nalaze krvi, pa mi je rekla da se ništa ne brinem, neka se odmorim i ujutro dođem na pregled.
    Ujutro na uzv vidimo 20-ak folikula na desnom jajniku i 7-8 na lijevom. Dobivam štopericu za naveče, i u ponedjeljak sam naručena na punkciju.
    Zbog opasnosti od HS, još jednom mi prije punkcije vade krv, a nakon punkcije dobivam vrećicu infuzije. Punkcijom, u općoj anesteziji, dobili smo 25 js iz 25 folikula. Od toga 20 zrelih, 2 nezrele, ali obećavajuće i 3 morfološki neispravne. Sasvim dobar rezultat!
    Drugi dan nas zovu iz klinike i kažu da smo ICSI-om dobili 18 oplođenih js! U srijedu nam šalju na e-mail i slikice naših embrija na kojima se lijepo vidi kako je većina dosegla 4 stanice i da se lijepo duplaju. 3. dan od punkcije (u srijedu) rađen je PGD.
    Javaljaju nam da dođemo u subotu na transfer.
    No, kad smo došli u subotu ujutro u kliniku, nisu nas dočekale dobre vijesti... Od 12 embrija na kojima je napravljena PGD analiza, samo 2 nisu nositelji translokacije. A na ovo dvoje se još mora obaviti testiranje na druge eventualne kromosomske nedostatke (downov s. i sl. češće malformacije). Doktorica me je opet pogledala na uzv, da bi potvrdila da nije došlo do HS i da je moguće obaviti transfer, i rekla nam da prošećemo i vratimo se u pola 13 kada ćemo znati imamo li što za transfer. Dulja dva i pol sata u životu nisam doživjela! I pri tome nas je upozorila da je ovo jako loš rezultat, i da postoji velika šansa da ne bude niti jedan za transfer.
    Ipak, kada smo se vratili u kliniku malo iza 12 dočekale su nas dobre vijesti - imamo transfer! Jedan embrij je zdrav i morfološki ispravan!
    I tako, nam je vraćena naša mrvica, 16.04. u 12,40, a muž je bio samnom u sali, i zajedno samnom na uzv-u pratio transfer, uz objašenjenja doktorice što i kako radi.
    Sada čekamo betu... I znamo sve statistike... 1 zametak, 1. IVF ... šanse za uspjeh - najviše oko 30%.
    Ali, obzirom na sve omjere koje smo do ovdje prošli, 30% je sasvim dobar postotak!

Uglavnom, ono što sam vam htjela naglasiti. Embriolog u PFC-u jedan je navodno od naiskusnijih u češkoj, pa i u europi. I on je rekao da je ostao iznenađen rezultatom PGD-a. Kaže, očekivao je da će se na razvoju embrija (primjenjuju metodu kontinuiranog nadzora razvoja embrija kao način predviđanja aneuplodia) vidjeti da "nisu dobri", međutim, njemu se činilo da ih je puno više odličnih, i nadao se dobrom rezultatu. Morfološki su svi izgledali "picture perfect".
    Dakle, ono što su nam govorili u RH, da embriolog kod ICSI-a može vidjeti loše spermije i time eliminirati šanse za prijenos translokacije, a i da se kod razvoja embrija može vidjeti njihova morfološka ispravnost, pa da se iz toga vidi i koji su nositelji translokacije - ne stoji. Ne mogu vidjeti ništa bez PGD-a!

Drugo što želim naglasiti - 25 zdravih jajnih stanica, 18 oplođenih embrija, 12 morfološki ispravnih 3 dnevnih embrija - i samo jedan pogodan za transfer. Sada neka matematičarke među vama izračunaju koliko bi postupaka u hrvatskoj morala proći da dođem do ovog jednog i koje su vjerovatnosti i postotci ... ...
    Hvala domovini za ovakvo divnu medicinsku skrb na koju imam pravo prema Ustavu, a u kojemu se kao posebna vrednota ističe i zaštita majčinstva!

Sve vas volim!
    Mislite na mene, a ja se nadam da ću vam javiti sretan kraj ove priče!

Ah, da! Cijena postupka = izrada sondi: 640€, ISCI 2300€, PGD 2200€, sveukupno = 5140€
    Posljednje uređivanje od patuljchica : 22.04.2011. at 10:45

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •