Citiraj Megi, Goya,Lourdes prvotno napisa Vidi poruku
Pozdrav, javljam ti se jer mi je tvoj post bio jako koristan, a posebno me razveselilo kad sam pročitala da čekate curicu
Mi smo u postupku PGD+IVF u Ljubljani i započela sam s lijekovima u petak, 23.09. Pikam se Decapeptylom jednom dnevno...sama u trbuh. Nakon toga, 15. dan smo na UZ i terbali bi započeti terapiju Gonalom. Brine me jako upravo nešto o čemu si pisala u postu, a to je hiperstimulacija. Ne znam, bojim se toga jer Ljubljana nije baš taaaako blizu da idemo za svaku bol u trbuhu (ok, otvoriti ću liječenje i u Petrovoj), ali kako znati da je vrijeme za uzbunu...po količini boli...krvnoj slici...ne znam. Još me nekako strah da neće biti ništa od toga jer koga kod pitam, nikome nije uspjelo baš iz prve...jesam pozitivna i puna vjere, ali...
Zato sam bila presretna kad sam pročitala za tebe
Nisam duuuugo bila na rodi, tako da sad ne mogu naći gdje se šalje privatna poruka pa ti šaljem ovako
Nadam se da ćeš mi pomoći u vezi ove hiperstimulacije, šaljem pozdrav i pusu
Evo vidiš, mi smo uspjeli iz prve! I to sa suludim vjerovatnostima. Na web stranici praške klinike PFC njihov embriolog kaže: "Nekoliko savjeta kojim se mogu povećati šanse za trudnoću - Preporuka br. 1: …prema svakom ciklusu liječenja (IVF)se odnosite kao da je jedini i poslednji . Odmah u prvom pokušaju uradite maksimum za postizanje uspjeha."
Drž se tog savijeta i sve će biti ok!
Što se tiče hiperstimulacije, obzirom da meni niti jedan od doktora ne zna objasniti kako to da kod mene nije došlo do teške HS (ok, priznajem, malo teško mi je bilo, ali ništa strašno), jedino što mogu je reći ti što sam ja radila.
Dakle, prvo i najvažnije. piti puuuuno tekućine (obične vode - iz slavine, a preporučam i onu kupovnu za sportaše (mislim da je studena, ali ne ona sa okusima nego ona neka sport)) Ja sam pila po 4 L dnevno. Sa tim treba krenuti još za vrijeme stimulacije - odmah! Da. Ići ćeš puno na wc - ali to ti je dobra priprema za ono što te čeka u trudnoći .
Drugo - kretati se, ali ne pretjerivati sa tjelesnom aktivnošću. Ne dizati teško, ne forsati se, jer su jajnici tak i onak opterećeni. Lagana šetnja po 1 sat svaki dan je sasvim ok.
Treće - pojačati unos proteina. Zaboravila sam kako su mi objasnili čemu to, ali u svakom je slučaju dobro. Dakle, pojačaj unos sira, mesa... Ja sam pila krajem stimulacije i sve do iza transfera neke napitke za bodybuildere - visokoenergetski napitak sa extra proteina. To mi je preporučila doktorica u Pragu.
Četri - ako osjetiš jaaake grčeve u trbuhu, ne možeš disati i sl. (vidi malo kako cure opisuju simptome HS-a), odmah se javi doktoru! NE u Ljubljani, nego svom doktoru doma! Napraviti će ti UZV, vidjeti da li imaš slobodne tekućine - znak HS-a i reći ti što dalje. Sa HS se nije za zezati, ali nemoj se niti unaprijed nervirati. Bit će sve ok.
Želim ti uspješan postupak i svu sreću, i da se iz ljubljane vratiš sa jednom malom mojcom ili janezom (ili oboje!).
Pusa!
Ako te još što zanima - pitaj!