Results 1 to 33 of 33

Thread: debljina ožiljka i VBAC

Ginger's Avatar

Default debljina ožiljka i VBAC

pa ovako... ima na forumu dosta tema o VBAC-u, al nisam uspjela naći ništa konkretno što se tiče debljine ožiljka od prethodnog carskog (možda zato što se ne snalazim s ovim pretražnikom)

dakle, ja sam rodila prije dvije godine carskim rezom i ovaj put priželjkujem jedan lijepi prirodni porod a termin mi je za manje od dva tjedna
    zanima me jesu li vam, i kada, mjerili debljinu ožiljka od pretdodnog cr, koliki je bio i jesu li vam na temelju toga (naravno, ako je sve ostalo ok) preporučili ponovni cr ili VBAC
    i naravno, kakav je porod na kraju bio

meni su ožiljak mjerili na 37+5 (rekli su da se obično mjeri oko punih 38 tjedana) i tada je bio 3,5 mm
    beba je okrenuta na glavicu i sve ostalo štima, pa mi je dr. rekla da nema zapreke za VBAC

kakva su ostala iskustva?

Ginger's Avatar

zar nikome nisu mjerili ožiljak?

Freja's Avatar

Jesu meni. Negdje, ako se dobro sjećam, u 37. tjednu (rodila sam na 38+4). Ja sam htjela VBAC pa su me zato slali. Imala sam podršku liječnika, a kako je stjenka bila izmjerena oko 4 mm, što se toga tiče nije blio zapreka za VBAC. Međutim, sve drugo nije išlo kako treba pa sam na kraju ipak rodila carskim. Tu sam napisala svoju priču, ako te zanima. Nadam se da će se tebi želja ostvariti i da ćeš roditi što prirodnijim putem! Meni priroda nažalost nije bila sklona.

Samo da napomenem da mi je drugi carski, unatoč svemu, bio manje stresan, a oporavak znatno lakši od prvog. Kad je već moralo biti kako je bilo.

Freja's Avatar

Sad vidim da si već čitala moju priču!

Ginger's Avatar

jesam, draga, čitala sam tvoju priču
    pročitala sam hrpu toga o vbac-u, al baš me zanima ovaj dio oko ožiljka

ja svakako priželjkujem VBAC, ali na dirp neću pristati
    strah me rupture, pa se nadam prirodnom porodu bez dripa (oko lijekova protiv bolova bi se dalo diskutirati, al to ću vidjeti kako bude išlo)
    ako ne bude išlo bez dripa, ja bih radije carski

Ginger's Avatar

i zanima me, zna li netko koja je minimalna debljina ožiljka da bi se dopustio VBAC?

Freja's Avatar

Meni zvoni da su mi rekli 4 mm, ali me zbunio tvoj post s 3,5 i liječnici kažu da je ok. Stvarno nisam sigurna. Vjerojatno sam nešto pobrkala, davno je to bilo . Javit će se već netko tko zna.

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

ako ne bude išlo bez dripa, ja bih radije carski
    tako bih i ja u toj situaciji

Ginger's Avatar

Freja mislim da sam u čekaonici, od jedne trudnice u istoj situaciji, načula da je granica 3mm, al nisam sigurna
    meni su rekli da je ovih 3,5 mm dobro i ako sve ostalo bude ok, nema zapreke

Lutonjica ja se nadam da će ipak biti VBAC, al ako ne bude išlo prirodno i mužu sam rekla da dobro pazi da mi ne smiju dati drip
    ne znam, jednostavno me toga više strah nego ponovnog carskog

@n@'s Avatar

Mislim da ti stanje reza ovisi o puno faktora. Važna je debljina, sve to stoji, ali je bitno i kakav je bio carski: bez prethodnih trudova, u trudovima itd.

Ginger's Avatar

Quote Originally Posted by @n@ View Post
    Mislim da ti stanje reza ovisi o puno faktora. Važna je debljina, sve to stoji, ali je bitno i kakav je bio carski: bez prethodnih trudova, u trudovima itd.
    meni je puko vodenjak i osjetila sam samo nekoliko trudova
    trebala sam za kojih 5-6 dana na planirani carski, al curica je odlučila doći ranije

kako utječu trudovi / ne trudovi?
    svaka informacija je dobrodošla

anitak's Avatar

ja, iskreno se ne sječam dali su mi mjerili debljinu ožiljka.
    drugi porod mi je bio prirodan ,bez prokidanja vodenjaka ,dripa ili bilo čeg drugog ,bolan, ali kud i kamo lakši za oporavak od prvog i ljepši !

oka's Avatar

Ja isto ne znam ništa o tom mjerenju.
    Prvi CR, drugi porod nakon 2,3 mj, započeo u bolnici gdje sam bila smještena na dva dana, zboh lošeg CTG-a u ponoć me poslali na prokidanje vodenjaka, do jutra nikakvi trudovi
    i dobila maalo dripa, za nekoliko sati još mrvicu zbog mog preklinjanja da mi ga ne daju.

Uglavnom mogu porod usporediti kao prirodni, sve je išlo polako, postpuno se ubrzavalo, nisam imala jake rekcije na drip i super završilo na stolčiću uz divnu primalju Eriku i dr. Jukića kasnije.
    Ma, rekla sam, savršeni VBac tj savršena kopija željenog prirodnog poroda. Barem nešto

Bipsić's Avatar

ja sam imala dva carska, čeka me sad i treći, i prvi put čujem za ovo mjerenje ožiljka...
    doduše, sad u trećoj trudnoći sam pitala svojeg ginića u kakvom stanju mi je ožiljak s obzirom da sam već dva put bila rezana, ali to sam pitala više zbog toga jer me strah rupture... no, moj mi je ginić odgovorio nekaj u stilu da sam to kao morala pitati odmah na početku trudnoće, da sad on to ne može vidjeti

kak se to točno mjeri?

moja oba dva carska sam imala nakon višesatnih trudova, a treći se radi na hladno (barem su mi tak rekli) tak da se ja nekom VBACu više ne nadam...

sunce moje malo's Avatar

Quote Originally Posted by @n@ View Post
    i mene ovo zanima, zašto je bitno jel su bili trudovi?

Ginger's Avatar

debljina ožiljka je bitna, jer ako je pretanak onda neće ni dopsutiti pokušaj VBAC-a i to zato jer je onda opasnost od rupture prevelika
    tako su meni objasnili
    al ne znam koja je minimalna debljina
    mjeri se običnim uzv-om

Bipsić, mislim da se nakon 2 cr niti ne pokušava vbac, nego se odmah ide na još jedan cr
    a ovo da tvoj ginić ne može vidjeti u kakvom je stanju sada ožiljak
    mislim, pa ne znam kako to onda mogu svi ostali ginići na običnom uzv-u
    ja sam na prvom pregledu u bolnici bila prije punih 37 tjedana i tada mi ožiljak nisu ni gledali, jer su rekli da je prerano (prerano da bi rekli je li dovoljno debeli za vbac)
    gledali su ga sa skoro punih 38 tjedana i vjerojatno će još prije poroda

oka, uf, znači u vž-u si bila i bio je vbac s dripom
    ja ga planiram odbiti ako mi ga budu htjeli dati
    strah me rupture, al koliko čitam s dripom je vjerojatnost iste veća...

Bipsić's Avatar

Quote Originally Posted by Ginger View Post
    Bipsić, mislim da se nakon 2 cr niti ne pokušava vbac, nego se odmah ide na još jedan cr
    a ovo da tvoj ginić ne može vidjeti u kakvom je stanju sada ožiljak
    mislim, pa ne znam kako to onda mogu svi ostali ginići na običnom uzv-u
    možda mi je i promumljao ovo kaj si mi ti sad lijepo rekla (da je prije prerano gledati ožiljak) pa ga ja nisam ništ skužila...

mada, kad sam išla drugi put roditi, nisam bila 100 posto sigurna da će biti carski, ali se ne sjećam da sam u bolnici bila na uzv i da mi je itko pogledao debljinu ožiljka... možda zato jer je razmak između tih dviju trudnoća bio 5 godina pa je to kao ok?!?

ginger - nadam se da će ti VBAC uspjeti!

sunce moje malo's Avatar

razgovarala sam s kolegicom koja je na sv. duhu imala uspješni VBAC (prva trudnoća carski radi bebe na zadak) i kaže mi da su njoj doktori rekli da je bitna veličina bebe, ako je beba preko 4000g da se ne ide na VBAC.
    jel zna netko zašto i jel to stvarno tako?

@n@'s Avatar

Quote Originally Posted by sunce moje malo View Post
    razgovarala sam s kolegicom koja je na sv. duhu imala uspješni VBAC (prva trudnoća carski radi bebe na zadak) i kaže mi da su njoj doktori rekli da je bitna veličina bebe, ako je beba preko 4000g da se ne ide na VBAC.
    To ti je sigurno točno, znam za SD (a vjerujem i da druge bolnice imaju slično pravilo). Zašto je tome tako? Pa zato što je beba od 4 kg velika valjda.

gorka's Avatar

mene u ovim situacijama s velicinom bebe brine (ne)preciznost UZVa jer ne zaboravite da on zvuk visoke frekvencije pretvara u sliku, a koliko je to zapravo precizno nisam najsigurnija

oka's Avatar

oka, uf, znači u vž-u si bila i bio je vbac s dripom
    ja ga planiram odbiti ako mi ga budu htjeli dati
    strah me rupture, al koliko čitam s dripom je vjerojatnost iste veća...
    Nitko nije niti na sekundu doveo u pitanje CR i drip i moguće posljedice. Sve se odvijalo kao da CR nikad nije niti bio.
    Iskreno i ja sam zaboravila jer sam bila uvjerena da je dovoljno vremena prošlo.....

Moja sestrična je ostala trudna 9 mj. nakon CR i ako se dobro sjećam ona je dobila drip i naravno ode sve.....njen i djetetov život su bili u opasnosti...
    i na kraju ju podvezali bez pitanja jer joj je stanje bilo takvo da su se bojali da sljedeći puta ako ostane trudna ne završi tragično.
    E sad...
    Last edited by oka; 09.11.2010 at 00:12.

sunce moje malo's Avatar

Quote Originally Posted by gorka View Post
    mene u ovim situacijama s velicinom bebe brine (ne)preciznost UZVa jer ne zaboravite da on zvuk visoke frekvencije pretvara u sliku, a koliko je to zapravo precizno nisam najsigurnija
    istina, meni je beba procijenjena na 4000g, a bila je 4520g. rodila na CR.
    htjela bih da sljedeći puta bude VBAC, ali nekako nisam sigurna u to (ako se ravnamo po onome da je u drugoj trudnoći beba veća).

gorka's Avatar

ne nuzno postoje neke statistike, ali postoje i da su curice u startu lakse od svoje brace pri porodu
    jesu ti u trudnoci radili ogtt (meni omrazeni) s obzirom na procjenu velicine?

sunce moje malo's Avatar

jesu, u 30-om tjednu ok, u 35-om šečer 9.8, na dijeti do poroda držala šečer i težinu na normali.
    u slj. trudnoći posebno ću paziti na prehranu, t. na održavanje šečera u granicama normale.

sillyme's Avatar

Quote Originally Posted by sunce moje malo View Post
    Da li netko zna ako je ovo (jos uvijek) tocno za SD? Naime, sad sam u 32. tjednu i cini se da ce bebe (opet) biti preko 4kg... Da li na SD uvijek rade UZV prije poroda?

Mene zanima jel me itko može utješit... ovakav je slučaj: prvo san imala vanmater. i od nje imam klasičan rez (isti kao carski jer nisu mogli nać di je) a onda zbog blizanačke trudnoće-obe curke zadak išla san ponovno na carski nakon što sam se otvorila 6 cm (prstiju-kako ko reče) bez ijednog truda... al nakon što su mi izvadili cure još sam bila na stolu 2 sata jer je prijašnji rez bia pun priraslica i trudili su se to sve očistit... i sad me očajno!!!! strah rupture i ne mogu si pomoć, trudna sam 5,5 mj i stalno o tome razmišljam... u biti najviše me strah jer san se s curama poprilično otvorila bez trudova i uopće ne zan kako oni izgledaju a živim na otoku i najbliža bolnica mi je Split i nije mi baš svejedno... jel imam ikakve šanse za ponovni cr???

kljucic's Avatar

Znači imala si 2 CR? Prilično sam sigurna da je pod normalno kod nas da je i 3. puta CR (iako bih ja voljela da tome nije tako). Čak mislim da bi ti bez problema predložili i CR "na hladno" (dogovoreni termin operacije bez čekanja da trudovi počnu).

evo, mene su zbog debljine reza slali na drugi CR.
    naime, sa 37+3 bio je ispod 3mm (2,8) na desnom dijelu.
    moj priv.gin. je, kasnije, komentirao da se možda i moglo prirodno, ali kako sam rodila 10 dana nakon prvog mjerenja, tko zna
    koliki je reza tada bio.
    no, bez obzira na preporuku odjelnog liječnika, dežurni je digao frku oko toga ZAŠTO JA želim CR-naime. kako sam primljena ranije
    u bolnicu, počeo je prirodni porod i skoro sam se porodila bez CR.

iz mog slučaja se vidi da lječnici imaju različita mišljenja o debljini reza i VBAC-u. mene baš zanima koje je propisana granica-ako sam dobro shvatila to je 3mm.

kljucic - u biti u tome i je problem jer prvu operaciju ne smatraju pod carski jer je bila vanmat. trudnoća... tako po njima san imala samo jedan carski... to me i muči...

Osoblje foruma Danci_Krmed's Avatar

Val - imaš na jednom topicu točne vrijednosti koje sam tada bila iskopala iz studija, ne stignem sad naći malo pogledaj ovaj pdf. Uglavnom, zaključak je da debljina reza ne može kvantificirati odnosno odlučiti da li će biti ruptura ili ne niti mogućnost rupture jer su studije i informacije totalno neusklađene.

JoBe, priraslice su normalne (na engl adhesions) kod bilo kojeg kiruškog reza. Šansa rupture nakon jednog CR varira od 0,3 do 0,7% sa srednjom vrijednost oko 0,5%. Dakle, šansa da sve bude potpuno u redu po pitanju reza je 99,5%. Šansa rupture nakon dva CR se kreće oko 0,7%. (isto sam na jednom drugom topicu stavila točne podatke i linkove na studije, prokopaj ak te zanima, nije prošlo više od 6-7mj). Ovo što kažem vrijedi za niske horizontalne rezove odnosno tzv moderni ili bikini rez (dakle ne rez koji ide preko cijelog trbuha). Šansa rupture se povećava kod korištenje dripa tako da to treba strogo izbjegavati. Preporučila bih da si nađeš doulu koja ti može pružati potporu prije i za vrijeme poroda.

Danci, našla sam podatke (kako sam revna ).
    Stvarno su mjere i odluka o CR različite.
    Ono što je mene zaplašilo su riječi privatnog dr. (koji radi i na Sv.Duhu i odjelni je liječnik), a išle su ovako nekako:
    "vi možete željeti prirodni porod, ali ja sam zu da vas spriječim u tome!"-to je bilo nakon mjerenja kod kojeg je uočeno da se rez stanjio.
    moram dodati da sam ja osjetila to smanjivanje-nikad me rez nije pekao, jedino tada.

no, dobro, cijeli život ću se pitati koliko sam bila udaljena ob VBAC-a-vjerojatno vrlo malo jer se bebačica spustila čim su me podigli iz kreveta i uputili prema sali (trudovi bili ispod 2 min).
    od tada sam strastvena zagovaračica šetnje u predrađaoni.

Kopiram cijeli Dancin post sa teme "Koliko nas priželjkuje vaginalni nakon carskog"

evo što kažu studije:

Studija i mjeru koju su su odredili da se povećava rizik za rupturu

Rozenberg, 1996 - 3.5 mm (n=642 žena)
    Qureshi, 1997 - 2.0 mm (n= 43 žena)
    Montanari, 1999 - 3.5 mm (n= 61 žena)
    Asakura, 2000 - 1.6 mm (n=186 žena)
    Suzuki, 2000 - 2.0 mm (n= 39 žena)
    Gotoh, 2000 - 2.0 mm (n=348 žena)
    Sen, 2004 - 2.5 mm (n= 71 žena)
    Cheung, 2005 - 1.5 mm (n=102 žena)
    Bujold, 2009 - 2.3 mm (n=236 žena)

kao što vidite, neki su 'tolerirali' debljinu od 1.0mm, dok su neki 'tolerirali' 3.5mm prije nego se svrstalo ženu u 'rizičniju' skupinu. 'Rizičnija' skupina ne znači da će doć do rupture, nego da je rizik povećan a u koju mjeru, ne zna se točno. 'n' u tablici označi koliko je žena uključeno u studiji, kao što vidite studije su iznimno male.

2003. godine samo 16% liječnika (ginića i oni koji rade sa trudnicama, ne nužno ginekolozi) u Kanadi odgovorilo je da rade mjerenje debljine ožiljka jer kao što vidite, nemamo pouzdanu mjeru ni ovako ni onako.

Informirajte se,
    odaberite ono što je za vas prihvatljivo i znajte da svaka odluka nosi svoje rizike.Budite iznimno oprezni kad vam netko kaže VBAC može ili ne može, nije stvar crna ni bijela nego moramo sami procijeniti što je za nas prihvatljivo. Svaka od nas ima pravo na informiranu odluku temeljenu na informaciji a ne zastrašivanju.

Također imajte na umu darizik od čak 3% znači da postoji 97% šansa da sve bude dobro.

(studije možete pronači na pretraživaču www.pubmed.com, a sažetke imate na http://vbacfacts.com/2009/01/17/pred...ine-thickness/ i http://wellroundedmama.blogspot.com/...rean-scar.html. Nažalost, sve je na engleskom jeziku).

Osoblje foruma Danci_Krmed's Avatar

Quote Originally Posted by Val View Post
    no, dobro, cijeli život ću se pitati koliko sam bila udaljena ob VBAC-a-vjerojatno vrlo malo jer se bebačica spustila čim su me podigli iz kreveta i uputili prema sali (trudovi bili ispod 2 min).
    od tada sam strastvena zagovaračica šetnje u predrađaoni.
    Vjerojatno si bila jako blizu. I znam da puno CR-ova su postali nepotrebni kad se žena digla sa stola da hoda do operacijske sale i dijete se spustilo i brzo rodilo.