Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: mišljenje, konstruktivna kritika, prigovor...as you like it!

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno mišljenje, konstruktivna kritika, prigovor...as you like it!

Drage mame!
    Nemojte me zadavit kad pročitate što slijedi!
    Moje mišljenje je da savjete o dohrani i općenito prehrani djece, bilo od strane obitelji, prijatelja, stručnjaka ili npr. od drage nam Rode, treba uzeti s dozom rezerve, jer:
    1. svako dijete je individua, sa sebi svojstvenim potrebama i navikama, i što moja djeca vole i žele jesti, ne mora odgovarati ni 10% djece njihove dobi (8 i pol mjeseci). Naravno da će svaka mama najbolje prepoznati što njenom djetetu odgovara!
    2. tko je našim mamama objašnjavao i detaljizirao u tablicama i listama što, u kojoj dobi i u kojim količinama davati za jelo i piće , pa smo eto hvala Bogu više-manje svi izrasli u zdrave, snažne i vesele mame.

Naravno da treba pitati, tražiti pojašnjenja i pomoć ako smo u nedoumici, ali isto tako oni koji daju savjete trebali bi uzeti u obzir da sigurno ima mama koje DOSLOVNO prakticiraju sve što pročitaju, bez shvaćanja da mogu itekako naškoditi djetetu

Nadam se da nećete na mene sasuti drvlje i kamenje, no malo sam čitala ovaj podforum i nisam izdržala da ne iznesem svoje misli.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

od drage nam Rode
    RODA daje savjete o prehrani majčinim mlijekom, za što su njene savjetnice i educirane.

savjete o dohrani, među ostalima, daju i članice RODE, ali ne kao "službene" savjete udruge, nego u obliku iskustva i mišljenja koje imaju kao majke svoje djece. nemamo savjetnice o dohrani.

molim da to ne brkate.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ili da pojasnim - ja se recimo ovdje često bunim protiv kravljeg mlijeka i preferiram rižino.
    to je čisto moj vlastiti stav.
    tu uopće nema veze jesam li ja ili nisam članica udruge, jer RODA kao udruga nema nikakav stav prema kravljem i rižinom mlijeku

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Takvih mama, koje doslovno sve primjenjuju, ima cini mi se mnogo manje od onih koje mogu racionalno procijeniti savjet i koje (a sto je najvaznije) osluskuju svoje dijete.

A ono o nasim mamamamamm... pa i nase mame su se informirale, slusale glupe i dobre savjete, primjenjivale to ovako i onako. Mozda nisu bile ove tablice, ali bile su neke druge.

Zapravo nisam skuzila koji je pravi smisao tvog posta, ali nista (po mom misljenju) nisi rekla da bi te zasuli "drvljem i kamenjem". Mozda si samo mogla otvoriti novi post kojim bi upozorila na pojavu mama koje su "doslovno-sve-trpam-svom-klincu-kak-mi-drugi-kazu", da bi trebale malo vise biti "pitam-slusam-ali-najvise-svog-bebana".
    8)

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Re: mišljenje, konstruktivna kritika, prigovor...as you like

Citiraj mamasch prvotno napisa
    1. svako dijete je individua, sa sebi svojstvenim potrebama i navikama, i što moja djeca vole i žele jesti, ne mora odgovarati ni 10% djece njihove dobi (8 i pol mjeseci). Naravno da će svaka mama najbolje prepoznati što njenom djetetu odgovara!
    upravo je ovo ono što mi ovdje govorimo, bez obzira na članstvo u Rodi, Iskoraku, SDP-u ili Zelenima.
    međutim, neke stvari su činjenice, pa i njih naglašavamo.
    npr, ako ZNAMO da je soja visokoalergena namirnica, nećemo preporučati mamama da daju sojino mlijeko prije navršene godine dana.
    time ne pametujemo, već dijelimo znanje sa drugima.

a zato ovaj Forum i postoji.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Fala Apricot! Evo ja sam bas nedavno razmisljala da li bi Viti dala (ne jos sad, vec malo kasnije, kada cu manje ili prestati dojiti) sojino ili rizino mlijeko umjesto kravljeg. I ovu informaciju nisam znala. Sto kaze "znanost" za rizino mlijeko? Zapravo, sto se preporucuje - kada uopce poceti sa kravljim mlijekom?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mlijeko od žitarica ne može zamijeniti mamino ili adaptirano mlijeko u prehrani djeteta.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A gle.... i ja sam zdrava, snažna i vesela, pa ipak imam manjih problema sa probavom. Ništa strašno (za sada), ali mogla bi i bez toga. Možda bi bilo tako i da nisam jela juhicu sa 4 mjeseca, ali opet se pitam....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ah, opet me povlačite za jezik

mislim da je kravlje najranije s godinu dana, ali je poželjno čekati i duže.

mi smo odabrali ovo duže 8) (ali svejedno stoji ovo do godinu dana, to je "stvarna" preporuka a ne moje forsiranje...)

meni se rižino činilo kao najbolja opcija, jer sojino isto ne može prije godine dana, zobeno ima glutena pa je isto bolje što kasnije...

ali sva ta mlijeka ne mogu biti zamjena za pravi mliječni obrok (cicu ili adaptirano) jer nisu dovoljno hranjiva. znači, ona služe za zamiješati kašicu, malo dati bebi da popije i tako.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Knapa prvotno napisa
    Fala Apricot! Evo ja sam bas nedavno razmisljala da li bi Viti dala (ne jos sad, vec malo kasnije, kada cu manje ili prestati dojiti) sojino ili rizino mlijeko umjesto kravljeg. I ovu informaciju nisam znala. Sto kaze "znanost" za rizino mlijeko? Zapravo, sto se preporucuje - kada uopce poceti sa kravljim mlijekom?

Mima ti je rekla, a ja ću citirati sebe sa topica ( ) od prije neki dan:
    Citiraj apricot prvotno napisa
    Ako se mama ne može izdojiti, a želi pripremati kašice na mlijeku, do navršene godine dana (pa i dulje) preporuča se adaptirano, a ne neke druge vrste mlijeka (rižino, sojino, zobeno). Pri tome treba paziti na bebin uzrast i po tome odrediti koje adaptirano se koristi.

Ako beba intenzivno doji, nema potrebe za dodatnim zamjenskim mlijekom - voda je najzdravija.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a nisi nam odgovorila za kravlje

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Zapravo nisam skuzila koji je pravi smisao tvog posta
    Ni meni baš nije posve jasno, te neću ni komentirati.

Ali ću zato iskoristiti priliku i ljubazno zamoliti iskusnije mame, kao npr. apricot, da mi pomognu oko pitanja koje sam postavila na topicu "Savjeti za dohranu". (Kada jogurt i vrhnje?)

Hvala vam unaprijed!

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Zivjelo majcino mlijeko!!! Dok cu moci - dojit cu!!! Ali adaptirano mi nekako nikako ne sjeda. Brijem da je to kemija iako nisam nikada procitala sastav, niti znam proces kojim se radi. Pokusavam o njemu niti ne razmisljati kao opciju za dohranu. Ne znam zasto imam takav animozitet prema tome?! Pa sam zato razmisljala o tom rizinom. A mozda sam u krivu?! Ak' vam se da - objasnite mi, a ak' ne - stoji mi isprintana brosura "Okus ljubavi" koju cu veceras procitati. Tamo vjerojatno sve pise.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Ako se mama ne može izdojiti, a želi pripremati kašice na mlijeku, do navršene godine dana (pa i dulje) preporuča se adaptirano, a ne neke druge vrste mlijeka (rižino, sojino, zobeno). Pri tome treba paziti na bebin uzrast i po tome odrediti koje adaptirano se koristi.

Ako beba intenzivno doji, nema potrebe za dodatnim zamjenskim mlijekom - voda je najzdravija.
    sori, morala sam podebljat.
    Knapa, isto brijemo .
    A tek kad pročitaš sastav, rockett science!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj mama73 prvotno napisa
    Zapravo nisam skuzila koji je pravi smisao tvog posta
    Ni meni baš nije posve jasno, te neću ni komentirati.

Ali ću zato iskoristiti priliku i ljubazno zamoliti iskusnije mame, kao npr. apricot, da mi pomognu oko pitanja koje sam postavila na topicu "Savjeti za dohranu". (Kada jogurt i vrhnje?)

Hvala vam unaprijed!
    pa nije da sam iskusna,ali jučer sam bila kod pedice i rekla mi je da ne dajem jogurt i ostale proizvode od kravljeg mlijeka do godinu dana

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: mišljenje, konstruktivna kritika, prigovor...as you like

tko je našim mamama objašnjavao i detaljizirao u tablicama i listama što, u kojoj dobi i u kojim količinama davati za jelo i piće , pa smo eto hvala Bogu više-manje svi izrasli u zdrave, snažne i vesele mame.
    ovaj argument nisam prvi put cula ali nikako se ne slazem s tim. dapace toliko ljudi znam da su bolesni, imaju alergije itd, a sto je jos gore i djeca su sve cesce alergicna...problem je jedino sto se u nasem drustvu racuna pod normalno da su ljudi bolesni

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ima nešto u tome što piše mamasch - moja generacija uglavnom je dojena manje od 3 mjeseca (toliko je bio porodiljni prije i nakon poroda ukupno) nakon toga nastavljalo se kravljim mlijekom s prženim brašnom i limunom, a ne pamtim da je netko u mom razredu imao alergiju, sve do srednje škole kad je došao jedan dečko s peludnom (trave). A sad... neurodermitisi, astme, intolerancije... Možda je stvar u drugoj hrani koju dijete jede, možda u gomili antibiotka koje dobije od začeća, možda smo prečisti... ali ne mogu ne primijetiti tu razliku.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Neki smatraju i da je sve više alergija zbog remećenja prirodnog imunološkog razvoja cijepljenjima kojih je sve više i u sve ranijoj dobi.
    A sigurno ne pomaže ni sve zagađeniji okoliš-voda, zrak, hrana, pa još oduševljenje instant hranom zadnjih 30ak godina (što dalje od izvornog "pakovanja" -to gore)...nije ni čudo da se sve više ljudi ponovo vapi za prirodom, pa ispada da je to kao neka trenutna moda, a zapravo je potreba nakon svog tog pretjerivanja u drugom smjeru.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije ni čudo da se sve više ljudi ponovo vapi za prirodom
    bez "se"

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Evo i mene s par nedoumica: zašto se kravlje mlijeko ne bi moglo povremeno koristi i prije navršenih godinu dana za pripremu mliječnih kašica? Npr. deci mlijeka 1-2 puta tjedno za pripremu riže na mlijeku za bebu od 8 mjeseci. Ako se sa 7. mj prema tablici dohrane može dati teletina, znači da je dijete već bilo u kontaktu s proteinima goveda. Ako se mlijeko prokuha, hormoni, protutijela i dr. u kravljem mlijeku se inaktiviraju. Možda zbog povećanog sadržaja soli? Pa i u žitaricama je ima poprilično. A ako postoji alergija na kravlje proteine, onda će i adaptirano mlijeko izazvati istu. Jel zna netko?
    Druga nedoumica:
    Neki smatraju i da je sve više alergija zbog remećenja prirodnog imunološkog razvoja cijepljenjima kojih je sve više i u sve ranijoj dobi.
    Ne vidim kako bi to utjecalo. Cijepljenjem se daje inaktivni ili oslabljeni uzročnik bolesti ili neki njegovi dijelovi tako da ga organizam može "zapamtiti" ali se bolest ne može razviti (nemojte se sad uhvatiti za onih 1 na 100000). Pa i to je prirodni imunološki razvoj u smislu da je čitav proce pojave imuniteta u organizmu nakon cijepljenja prirodan. Ili neki misle da je sam čin injiciranja neprirodan, pa bi u tom smislu prirodan razvoj imunološkog sustava bio onda kad se organizam susretne s bolešću? Hm... Da se zamisliš... Prirodno je da je prirodno prirodno...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U vezi cijepljenja, samo kratko.
    Apsolutno je nemoguće da "prirodno"istovremeno oboliš od recimo rubeole, mumsa i ospica.
    Ili da istovremeno oboliš od hripavca, difterije i HiB-a.
    Toga u prirodi nema.
    A dojenčetu sa nezrelim imunološkim sustavom se unosi u organizam istovremeno po 3,4,5 ili čak više uzročnika bolesti ODJEDNOM.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ah da, da ne zaboravim da u paketu cjepiva osim uzročnika bolesti se svaki put ubrizgaju i konzervansi, od kojih su recimo živa i formaldehid jedni od veselijih.
    Koncentracije žive u cjepivima po kg tjelesne težine dojenčeta daleko premašuju(čak nekoliko stotina puta) granice koje se inače smatraju tolerirajućima.
    Mada ima znanstvenika koji tvrde da niti jedna koncentracija tih otrova za nurološki sustav nije za podcijenit.

I vrlo su rijetka cjepiva u kojima uopće nema žive, makar ona nije jedini problematični sastojak.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Daklem, obitelj ima četvero djece. Troje ide u vrtić, a četvrto, beba ima godinu dana i kod kuće je s majkom. Ovo troje ide u različite vrtiće. U jednom haraju zaušnjaci, u drugom rubeola, u trećem ospice. I pokupi svako od troje djece ono što u njenom/njegovom vrtiću hara. I dođe doma svako od troje djece i izljubi malu bebu...
    Nikad ne reci nikad... niti apsolutno nemoguće.
    Hej, šalim se, ali teoretska mogućnost postoji. Nekad je bila realna.
    A to što se istovremeno daje nekoliko uzročnika, doista ne predstavlja nikakav problem za imunološki sustav. Ni da ih je 3, ni da ih je 33, ili 3 milijuna i 333. Dijete, odrasli, novorođenče od svog prvog udaha se svakodnevno susreću s mnogobrojnim stranim tvarima koje imunološki sustav prepoznaje, pamti, štiti nas od njih, a ponekad se i razbolimo. Poanta cijepljenja i jest da se cjepivo daje dok imunološki sustav sazrijeva (timus u starijoj dobi zakržlja).

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Evo i mene sa mojim nedoumicama, u zadnje vrijeme mi se stalno motaju.
    1 / iskreno sam protivnik adaptiranog mlijeka, za mene je to nabildana bijela vodica. U slučaju da dijete prestane dobivati na težini sa cca 4 mj. da li mu je pametnije davati kašice (koliko sam upoznata to je donedavno bila praksa) i sl. ili nadohranjivati ga adaptiranim.

2/ može li se kod nas odbiti cijepljenje dijeteta.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Daklem, obitelj ima četvero djece. Troje ide u vrtić, a četvrto, beba ima godinu dana i kod kuće je s majkom. Ovo troje ide u različite vrtiće. U jednom haraju zaušnjaci, u drugom rubeola, u trećem ospice. I pokupi svako od troje djece ono što u njenom/njegovom vrtiću hara. I dođe doma svako od troje djece i izljubi malu bebu...
    Nikad ne reci nikad... niti apsolutno nemoguće.
    Hej, šalim se, ali teoretska mogućnost postoji. Nekad je bila realna.
    Nije. Ponavljam, takvog čega nema u prirodi.
    Ali ne bih htjela ionako dalje skretati s teme, ima već dovoljno otvorenih tema o cijepljenju, dovoljno je ukucati riječ u pretražnik na vrhu stranice .

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Cure!
    Drago mi je da je moj post izazvao reakcije, bile one pozitivne, negativne ili neutralne.
    Želim se ispričati članicama Rode ako su me krivo shvatile - ne govorim o Rodi kao udruzi , već o tekstovima/postovima koji se mogu pročitati na Rodinom forumu, a napisani su od strane mama članica i ne-članica Rode. Shvaćam i poštujem (dapače uživam u pregledavanju Rodine stranice), da je netko uopće došao na ideju ovakve udruge i web stranice, i uspešno ju realizirao.
    Moj komentar odnosio se na dohranu djece, jer na žalost ne dojim (bilo je uspješno samo par tjedana nakon poroda), i ne mogu sudjelovati u diskusijama o dojenju, barem ne na temelju vlastitog iskustva. Moji klinci su na (kršitelj koda)u od rođenja i ništa im (zasad ) ne fali. Obožavam svoju djecu ali mislim da je suvišno sad pretjerano razbijati glavu da li će ishrana (kršitelj koda)om imati utjecaja na njihovo zdravlje za 20 godina, jer je pored ishrane toliko drugih faktora koje ja ne mogu kontrolirati i bilo bi smiješno da pokušavam sumanuto birati koju ću jabuku klincima izrendati. Pazim, naravno da se držim i držat ću se nekog logičnog slijeda dohrane po dobi djeteta (da, pročitala sam tablice i liste ), ali kombiniram domaće kašice i juhice sa kupovnim, i stvar funkcionira OK! Dapače, dave se u Gute nacht (kršitelj koda)u.
    Na kraju krajeva, daš djetetu par žličica nove namirnice da proba. Ako se guza ne zacrveni i nema drugih naznaka da mu ne paše, mislim da se u tom slučaju ta namirnica može početi povremeno davati za jelo, bez obzira da li negdje piše da je za dijete od 8 mjeseci a moje ima npr. 7 mjeseci. Uostalom, kao što je mamazika napisala, šta su nama mame davale za jelo? - ne samo da nije bilo toliko znanstvenih dokaza što je zdravo a što ne, nego su imale u usporedbi s današnjom ponudom, znatno ograničeniji izbor, osim mama na selu, no ja sam gradsko dijete pa evo mi sad što nisam pila mlijeko još toplo od mužnje (a bit sarcastic! ) O tom potom koliko su te zdrave namirnice zbilja zdrave - teško da se može potpuno izbjeći upotreba aditiva, konzervansa ili umjetnih gnojiva i pesticida - baš me zanima koji postotak mama ima iza kuće vlastiti vrt u sa čistom zemljom po kojoj ne padaju kisele kiše?)

Danas je normalno da su ljudi bolesni? Meni nije, ali je činjenica da je tako, i da se možeš pretrgnuti za zaštitiš i djecu i sebe ali okolina prejako utječe na život. Ne kažem da se treba prepustiti i dići ruke, ali ja osobno ne namjeravam komplicirati život svojoj obitelji sa bjesomučnim probiranjem po ponudi prehrambenih proizvoda, što mislim da je u našem društvu postalo trend i veliko psihičko opterećenje. Ljudi su danas bolesni zbog modernog načina života, zbog velikih kriterija koje nam postavlja okolina i mi sami sebi, i mislim da se samo umjerenošću u svemu, pa tako i u prehrani i shvaćanju prehrane, može postati i ostati zdrav (koliko-toliko) i normalan.

U iščekivanju daljnih reakcija,
    sa štovanjem

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mamasch,

očito si ti prehranu svoje djece složila onako kako ti smatraš da je najbolje, najbolje što si znala i umjela. I to je, po meni, sasvim tvoja stvar.

Jednako tako, ako ima i nas koji se trudimo i ustrajemo na isključivom dojenju, pa kasnije dohrani u skladu s preporukama koje podrazumijevaju oprezniju i kasniju dohranu, a uz sve to preferiramo obroke iz domaće radinosti - to je zato što smatram da je to najbolje i to je stvar mog izbora.

To ne znači da je neki od ova dva izbora ispravan ili pogrešan - to samo znači da svatko dojenju i dohrani pristupa onako kako smatra da je za njega i njegovo dijete najbolje. (Nadam se da je izbor uvjetovan ovim "što je najbolje", a ne što je najpraktičnije).

I, na kraju,

baš me zanima koji postotak mama ima iza kuće vlastiti vrt u sa čistom zemljom po kojoj ne padaju kisele kiše?)
    eto, mi imamo tu sreću da voće i povrće dobivamo iz bakinog vrta i biološkog uzgoja na 700 m nadmorske visine

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mislim da je to mama73 bas lijepo rekla: sve mi hranimo svoje bebace onako kako mislimo da je to najbolje za njih.

mamasch, jedino sto bih ja jos dodala, kad govorimo o onome sto je najbolje za nasu djecu, ja ne mislim da mame to rade zbog nekog trenda. jer kome bi se dalo trcati po svaku namirnicu u ducan zdrave hrane, tjerati dide i bake da na vikendicama sade zdravu hranu, kupovati tone kuharica, dojiti cijele dane i noci?- (to je ono sto ja radim).

naravno jednostavnije bi mi bilo sici dole u DM i nakupovati gotovih kasica. a zasto to ne napravim? zato sto stvarno duboko vjerujem da je ovako kako radim bolje. takodjer, ne ocekujem rezultate zdrave ishrane za dvadeset godina jer rezltati su vec tu!

postoje dokazi kako npr. prekomjerno unosenje rafiniranih secera u mali organizam oslabljuje imunitet, i to nije nesto cega cemo se osvjedociti za dvadeset godina, nego vec puno brze. vec ove zime je moja mala bila jedino dijete iz svoje grupe u jaslicama koja nije pila antibiotik za svaku bolest koju su kolektivno dobili, od bolesti se oporavljala brzo, dakle, u usporedbi sa vecinom druge djece, rekla bih da ima odlican imunitet!

a ne bih uopce rekla da joj je to naslijedno jer smo i mm. i ja kao djeca bila izrazito bolezljivi + puno alergija u obitelji. naravno da ce dijete biti bolesno i preboliti bezbroj djecjih bolesti, ali ne mora svaki mjesec piti antibiotik, ne mora dobiti na stotine lupocet cepica u guzu, ne mora imati razne alergije...a na zalost za sve vise djece ovo je postala normalna stvar.

eto to je naravno samo moje iskustvo i moja uvjerenja.

blondie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Naravno da moraš sama procjenjivati što je najbolje za tvoje dijete. Ali mislim da je potpuno deplasirano uspoređivati nas sa našom djecom, kao i naše mame sa nama itd. itd.
    Ovo što mi danas udišemo sigurno nije isti zrak koji smo udisali kad smo bili djeca, i zasigurno nije zrak koji su naši starci udisali kad su oni bili djeca. O hrani da i ne govorim. Černobil se dogodio, to je činjenica. Naša djeca neće moći uspoređivati sebe sa svojom djecom i na žalost, ukoliko će željeti pružiti bar donekle kvalitetniji život svojoj djeci i sebi morat će još i tri puta više razmišljati o svemu, i što jedu i što piju i koliko se kreću i gdje se kreću itd. itd.....

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja i dalje razmišljam o tom apsurdu u razlici naše i ove generacije djece. Pa mi pada na pamet da je možda stvar u tome da se poremećaj očituje tek na drugoj generaciji: mama kao dijete bude izložena alergenu ali ima dobre zaštitne mehanizme i ne razvije alergiju. Njeno dijete onda 20-40 godina kasnije bude izloženo alergenu, ali majčina izloženost poništava zaštitne mehanizme kod djeteta i dijete razvija alergiju.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamazika, jel postoji neki med. dokaz u tom smislu?
    Meni isto ne zvuči nemoguća ta veza.
    Tim više što je naša generacija mahom bila nedojena, a danas su alergije tako česte u beba...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne, to je kontemplacija na onu temu "da li mama alergičarka može izazvati alergiju kod djeteta", naime znam za takav slučaj koji je prošao tek kad je prestalo dojenje. Ne znam da li je mama bila dojena.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mirta30 prvotno napisa
    1 / iskreno sam protivnik adaptiranog mlijeka, za mene je to nabildana bijela vodica. U slučaju da dijete prestane dobivati na težini sa cca 4 mj. da li mu je pametnije davati kašice (koliko sam upoznata to je donedavno bila praksa) i sl. ili nadohranjivati ga adaptiranim.
    Adaptirano je jos uvijek najbolja moguca zamjena za majcino mlijeko. U ovom slucaju koji opisujes, trebalo bi vidjeti zasto je dijete prestalo dobivati na kilazi, i ukoliko se pokaze da je potrebno uvesti nadohranu, to svakako treba biti adaptirano a ne poceti s kasicama, i zatim cekati 6 mj za pocetak uvodjenja kasica.

Isto tako, ako mama prestane dojiti prije godinu dana, takodjer bi trebalo uvesti adaptirano jer majcino mlijeko (ili u ovom slucaju adaptirano) glavna prehrana do 1 godine, a ostala hrana u tom periodu je samo dohrana.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ali ne bih htjela ionako dalje skretati s teme, ima već dovoljno otvorenih tema o cijepljenju, dovoljno je ukucati riječ u pretražnik na vrhu stranice.
    Mama Juanita, ne vidim zašto me upućuješ na drugu temu kad se ova konkretno naziva "Mišljenje, konstruktivna kritika, prigovor..." i odnosi se na to u kolikoj mjeri majke doslovno uzimaju savjete o dohrani koje pročitaju na forumu. Zapravo time je tema otvorena a onda se preko kravljeg i sojinog mlijeka stiglo do alergija, cijepljenja i generacijskih razlika. Pa ti si prva spomenula alergije i cijepljenje.
    I hvala za savjet o korištenju pretražnika. Eto, konačno sam ga naučila koristiti.

Da se nadovežem:
    "da li mama alergičarka može izazvati alergiju kod djeteta"
    Sklonost alergijama jest nasljedna, ali se ne mora ispoljiti kod svakoga. Znači da ne samo mama već i otac, bake i djedovi također mogu "prenijeti" tu sklonost na dijete.

I mislim da je ovo ključno za ovdje započetu temu i da bi se zapravo o tome trebalo raspravljati:
    Naravno da treba pitati, tražiti pojašnjenja i pomoć ako smo u nedoumici, ali isto tako oni koji daju savjete trebali bi uzeti u obzir da sigurno ima mama koje DOSLOVNO prakticiraju sve što pročitaju
    Zapanjuje me i pomalo plaši s kolikom se sigurnošću i samouvjerenošću na forumu iznose netočne, polovične, iskrivljene, jednom riječju filtrirane informacije, a da isti koji ih iznose i oni koji ih čitaju toga vjerojatno nisu niti svjesni. I to treba stalno imati na umu.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Zapravo I mislim da je ovo ključno za ovdje započetu temu i da bi se zapravo o tome trebalo raspravljati:
    Naravno da treba pitati, tražiti pojašnjenja i pomoć ako smo u nedoumici, ali isto tako oni koji daju savjete trebali bi uzeti u obzir da sigurno ima mama koje DOSLOVNO prakticiraju sve što pročitaju
    Zapanjuje me i pomalo plaši s kolikom se sigurnošću i samouvjerenošću na forumu iznose netočne, polovične, iskrivljene, jednom riječju filtrirane informacije, a da isti koji ih iznose i oni koji ih čitaju toga vjerojatno nisu niti svjesni. I to treba stalno imati na umu.[/quote]

Hvala Anvi na vraćanju na temu posta. Izgleda da sam malo preoštro i preotvoreno iskazala svoj stav pa sam dobila lagano po nosu i kliknuli su mi ignore. Nitko ne bi bio sretniji od mene da mogu dojiti svoje malce i da imam mogućnost svaki dan kuhati za svoju djecu i uživati u tome, no na žalost uz najbolju volju ponekad ne stignem kuhati nego se moram osloniti na kašice, koje funkcioniraju sasvim OK. I ne osjećam grižnju savjesti zbog toga. A imam dojam da ima dosta mama koje su jako pod utjecajem onoga što pročitaju i čuju od drugih pa se grizu što su svom djetetu dale nešto kupovno i "upitne" kvalitete. Pa Božemoj, kolikojedjece othranjeno na umjetnoj hrani, a koliko ih je ugroženog zdravlja? Da jeto tako loše ne bi bilo u prodaji (malo pojednostavljeno ali je tako)?!
    Na žalost zbilja ima dosta pretjerivanja u vezi prehrane djece, ne samo na ovom forumu nego svugdje gdje se govori o tome. I onda ljudi i preko svojih mogućnosti i zdravog razuma ulijeću u nešto što ne poznaju dovoljno samo zato jer je netko rekao da je dobro, i to tako uvjerljivo kao da ništa osim toga ne valja.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Anvi prvotno napisa
    [
    Zapanjuje me i pomalo plaši s kolikom se sigurnošću i samouvjerenošću na forumu iznose netočne, polovične, iskrivljene, jednom riječju filtrirane informacije, a da isti koji ih iznose i oni koji ih čitaju toga vjerojatno nisu niti svjesni. I to treba stalno imati na umu.
    anvi, na koje konkretno informacije mislis? ja se inace ne slazem s ovim "da sigurno ima mama koje DOSLOVNO prakticiraju sve što pročitaju", pa ne parkticiras niti doslovno sve sto procitas u nekoj strucnoj knjizi, a kamoli sve ono sto procitas na forumu...

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Pa Božemoj, kolikojedjece othranjeno na umjetnoj hrani, a koliko ih je ugroženog zdravlja? Da jeto tako loše ne bi bilo u prodaji (malo pojednostavljeno ali je tako)?!
    Na žalost zbilja ima dosta pretjerivanja u vezi prehrane djece, ne samo na ovom forumu nego svugdje gdje se govori o tome. I onda ljudi i preko svojih mogućnosti i zdravog razuma ulijeću u nešto što ne poznaju dovoljno samo zato jer je netko rekao da je dobro, i to tako uvjerljivo kao da ništa osim toga ne valja.
    Draga mamash,
    budi ti bez brige, ja sam sigurna da nitko od nas ne uljeće u nešto što je preko naših mogučnosti i što ne poznaje dovoljno, samo zato što je netko uvjerljivo rekao da je to dobro. Svi mi imamo nekakav common sense i neke svoje filtere.
    Mene više brine što ti misliš da nešto nije loše samo zato što je u prodaji...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Draga mamasch,

neću sad quote-ati samu sebe i ponavljati što sam već jednom na ovom topicu postala, samo ću dodati da je jedan veliki pjesnik rekao da "nije budala onaj koji ne umije čitati, nego onaj koji vjeruje da je sve što pročita istina".

Sigurna sam da nijedna mama na ovom forumu savjete i preporuke o dohrani ne uzima doslovno. Ovaj forum meni osobno služi razmjeni iskustava i traženju odgovora na vlastite nedoumice, u nastojanju da svoje dijete hranim onako kako ja mislim da je za njega najbolje.

Pa, tragom toga, kad mi negdje pod ruku dodje recimo kalendar dohrane nekog od proizvođača industrijske hrane za djecu, pa ga pročitam, onda mi se nekako ne čini da bi mlijeko, povrće, voće ili meso koje stoji u staklenci mjesecima (a, s rokom valjanosti od najmanje godinu dana), usitinu trebalo biti nešto najzdravije što svom djetetu mogu ponuditi, iako mora da je jako "appettitlich" .

I najzad, nemoj mislit da sam te kliknula na ignore, ali me ovaj topic počinje umarati i sve više mi liči na "metodu uzaludnih pokušaja" :D .

Nek' su ti djeca vesela i zdrava i u slast vam i dalje Gute Nacht **** !

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Izgleda da je ovaj topic umjesto za iznašanje svog mišljenja prerastao u prepucavanje, što meni osobno nije bila namjera.

OSOBNO poznajem nekolicinu mama iz moje bliže okoline koje su DOSLOVNO prakticirale informacije dobivene na Rodi, ne samo u vezi prehrane, nego i zdravlja (za djecu i odrasle), bez obzira da li im je to zaista bilo potrebno. Zato sam sa sigurnošću iznijela svoje mišljenje u prvom postu ovog topica. Ovo pišem jer mi se čini da neke od vas misle da pametujem i zagovaram umjetne kašice. Da ne bude zbrke, i ja kuham svojoj djeci, uživam u tome i trudim se svesti kupovna jela na što manju mjeru.

Činjenica je da ne znamo što kupujemo na placu i u dućanima, ali isto tako bi se dalo raspravljati o rokovima valjanosti i kvaliteti bio prehrane kupljene u dućanima zdrave hrane. Sorry, ali i to je netko drugi proizveo i pakirao. Dakle, samo one mame koje same ili u obitelji uzgajaju hranu za svoju djecu mogu reći da ZNAJU što im djeca jedu. To je moj stav. 8)

Nisam rekla da su kupovne kašice najzdravije, daleko od toga. Da, danas ima puno više bolesne djece od prijašnjih generacija i bilo bi ih još više da je umjetna hrana toliko loša koliko se svugdje priča.

A kad smo već kod priča iz javnosti i okoline - što ćemo sa činjenicom da se na mame koje ne doje svoju djecu gleda kao na svemirce, kao da ne vole svoju djecu pa nisu prisilile svoje tijelo da djeci da ono što im je najvažnije za zdravlje. Žao mi je, tu mi nitko ne može reći da nije tako, jer sam i to doživjela nebrojeno puta, ne samo ja nego dosta drugih mama s takvom situacijom, i to već u rodilištu, pa preko pedijatara, specijalista, susjeda, novina, TV-a, tramvajskih tračeva... S takvim napadima još se više produbljuje ponor nezadovoljstva i samookrivljavanja, kao da mamama nedojiljama nije dovoljna kazna što nisu dojile. Što mislite o tome? :?

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Dodatak prethodnom postu - da ne ispadne da omalovažavam stručne suradnike ovog site-a, radi se o informacijama dobivenim na forumu, dakle od više-manje nestručnih no iskusnih mama.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i to već u rodilištu, pa preko pedijatara, specijalista, susjeda, novina, TV-a, tramvajskih tračeva...
    meni se čini da je priča najčešće dijametralno suprotna: joj, šta se mučite... dajte bočicu i naspavajte se...

a oni koji doista optužuju... ha, takvi su!
    da ne optužuju mamu što ne doji, optuživali bi je što doji... ma već bi našli neki razlog!
    a svaka mama zna da je htjela najbolje za svoje dijete.
    ponekad se planovi izjalove, a da nitko za to nije kriv.
    jednostavno se dogodi...

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da je većini mama zajedničko da su pod pritiskom, kakav god da im je izbor. Uvijek se nađe netko tko će im prigovoriti zbog nečega.

Mamasch, o kakvim se savjetima konkretno radilo?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ja vec neko vrijeme pratim ovaj forum ali uvijek iz nekog razloga ne napisem ni rijeci. pokusala sam malo procitati ove kritike/pohvale i ja samo jedno znam da jednostavno nisam imala mlijeka nakon dva mjeseca i prva tri dana dijete mi je bilo u bolnici zbog produzene zutice a nakon toga je samo gubio na kilazi. preporucili su mi (kršitelj koda) od kojeg mu je stolica bila bijela i mi svi pomislili patoloska zutica, ali sta hocu reci tada smo obisli jedno tri predijatra u gradu i svaki od njih je imao svoje misljenje sto me je izludjivalo. znam da dojilje kasnije krenu sa dohranom ali sta sa onima koje su htjele ali nisu mogle dojiti kao ja naprimjer. ja sam se nakon pet mjeseci odlucila na dohranu smtrajuci da moje dijete mora poceti uzimati nesto prirodno jer sam bila stvarno tuzna sto mu je dojenje uskraceno i zbog imuniteta i zbog svega drugog stvarno sam bila down. sada smo nasli neku zlatnu sredinu, njemu je skoro godina dana visok je 80 cm a ima oko 12 kg zivo dijete koji svojoj majci ne da sjesti nego ga stetam po kuci najmanje 5 sati dnevno veselo zar ne... nego hocu reci stvarno je pogotovo danas naci dobar savijet i sve ono sto novo naucim procjenim da li je dobro za moju bebu sto ja mislim sve majke i cine hvala na paznji

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ma naravno bera, djetetu je prva i osnovna hrana ljubav. Nema nikakve veze što nisi mogla dojiti, niti je tvoje dijete time nešto izgubilo. A što se tiče dohrane, slažem se s tobom, najvažniji je zdrav razum, ne treba se držati "ko pijan plota" svega što ovdje pročitaš (ili bilo gdje na Internetu, u novinama...).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •