Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: alergijska ispitivanja

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno alergijska ispitivanja

Zna li netko moze li se negdje u ZG napraviti privatno alergijsko ispitivanje na klincima? Naruceni smo jako kasno u bolnici, a gubi mi na tezini koliko jake proljeve ima od alergija. Skuzili smo da je kravlje mlijeko, ali mora jos nesto biti jer ne prestaje niti nakon izbacivanja mlijeka i svega mlijecnog iz moje prehrane. :?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Obavezno mora otići (ako već nisi) nekom specijalisti treba se napraviti kompletna obrada.Tako malom dijetetu ne vjerujem da se rade kožni testovi nego samo iz krvi(ukupni i specifični Ige ili caste elisa na nutritivne alergene.Jesi bila na Šalati ili u Klaićevoj? Osobno sam bila zadovoljna alergološkom obradom na Srebrnjaku ali oni su orjentirani samo na respiratorne probleme.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pitaj kod dr. Sabola (ne znam broj). Čini mi se da je netko pisao da se kod njega radi privatno testiranje, ali mislim da su bili u pitanju kožni testovi. Kod tako male bebe ne znam da li su pouzdani i jedni i drugi.
    Jesi li sigurna da se ne radi o nepodnošenju laktoze? Nje ima i u tvom mlijeku i ne mijenja se izbacivanjem mliječnih proizvoda (ti je proizvodiš).
    Mislim da se to dokazuje iz stolice, vidi u gastroenterološkoj ambulanti u Klaićevoj.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ne znam da li je laktoza ili kravlje mlijeko, ali cu nazvati gastro u Klaicevoj. Nisam znala da mogu saznati iz stolice. Naruceni smo 22.gog, ali ona gubi na tezini zbog alergijskih proljeva pa ne znam kaj ce biti jos za 14 dana.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u kojoj bolnici ste tako kasno naruceni na pregled?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Intolerancija laktoze nije alergija, nego nedostatak jednog enzima u crijevu, koji mora rastaviti složeni šećer laktozu (=galaktoza+glukoza) na sastavne dijelove (gore navedene).
    Liječi se ili izbacivanjem laktoze (prehrana sojinim, rižinim i sl. mlijekom) ili dodavanjem enzima (laktaze) u prehranu. E sad što pali kod tako malih beba, zbilja ne znam.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Naruceni smo u Klaicevoj i to na "lijepe oci". Inace narucuju poslije Nove godine. Ma sto da vam pricam.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako imas uputnicu za specijalisticki pregled, moja ti je preporuka da odes u ponedjeljak na srebrnjak. poslijepodne

bebeto avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

I ja sam htjela postavit isto pitanje. Moje dijete je staro 10,5 mj. i od 2.mj zivota ima seboroicni dermitis. Iskljucivo sam dojila 6 mjeseci, jos uvijek dojim a u dohranu uvodimo pazljivo slabo alergene namirnice. Uz svo moje nastojanje nisam dosla do zakljucka sto tocno malenom smeta. Pedijatrica nam je rekla da bi po navrsenoj godini trebali napraviti testiranja (prick test-ako sam dobro napisala, te krvne pretrage). Cula sam razna misljenja da tako malenom djetetu testovi nece otkriti nista a da su dosta neugodna pa me zanima misljenje mama koje su to prosle.Najgore od svega u nasem slucaju je da zivimo na otoku koji nema bolnicu ni pedijatra pa zivim u strahu da mi dijete nedobije kakvu jaku reakciju zbog koje bi morala hitno u bolnicu.Zbog toga moram znat sto izbjegavati. Alergolog koji se u Dubrovniku time bavi trenutno je na bolovanju i tko zna kad ce se vratiti pa bi se zato odlucila i na Zagreb.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja isto nisam bila za alergijska ispitivanja i da joj ne pase mlijeko i mlijecni proizvodi smo otkrili sami, no kad se to nastavilo i sada nam zbog sluzavih i proljevastih stolica gubi na tezini i s 4 mjeseca ima 5600g, treba nesto poduzeti. A bojim se i kad uvedemo jednog dana dohranu. Bolje je znati. Koliko sam skuzila, kod malih beba to rade tako da uvode samo najcesce alergense, a ako oni nista ne pokazu onda idu dalje. Nama je krvna slika pokazala jako visoke eozinofile i to dva puta pa je to jako dobar pokazatelj da ima alergiju.

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

bebeto, mi smo radili PRICK i test iz krvi kad je An imala godinu dana i to smo isli napraviti privatno.
    Rade ga i manjoj djeci ali je preporuka raditi negdje oko 1. godine zivota.

jbistrica, da li i ti pazis u svojoj prehrani da ne uzimas apsolutno nista mlijecnog?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Da mlijecno, vise ne uzimam nis kaj moze biti alergeno. No malo je tesko se tako prehraniti posto je 140 namirnica alergeno, a mi ne znamo na kaj reagira osim mlijeka.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

soja, riba, citrusi, orašasti plodovi, čokolada, rajčica-sve to mogu biti jaki alergeni.

bebeto avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

mamaS, kod koga ste isli privatno na testiranje ?
    Ja sam bila mjesec dana bez icega mlijecnog dok sam Mihaela samo dojila i opet je imao reakcije a kad sam pocela piti mlijeko jedan put dnevno ponekad nebi dugo imao nikakvu reakciju tako da stvarno nisam pametna.
    Jedino zasto sam sto posto sigurna da nesmije je spinat. Jedan put sam mu dala gotovu **** kasicu mladog spinata sa vrhnjem (imao je tada 8 mjeseci) i zavrsili smo na hitnoj gdje je dobio inekciju solumedrola.On je jadan cijeli bio nabreknuo,lice, oci i tako se ludjacki cesao da sam i ja skoro pala u nesvijest od straha. Od tada sam toliko u strahu kad mu uvodim novu namirnicu u prehranu da vam to nemogu opisat.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Bebeto, može biti i na mliječne proteine iz vrhnja, ako je alergičan na mlijeko.
    Jbistrica, jesi li ti alergična na neku hranu ili nešto drugo (pelud, prašinu...)? Inače, eozinofilija se javlja i kod infekcija s parazitima. Možda da pogledaju stolicu parazitološki? Je li isključivo na tvom mlijeku? Kad su ti proljevi počeli?

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Nasa ped u Ri radi test. Podaci idu na PP.

Osim navedenog spiska problem je i svo korjenasto povrce, i svo povce koje nije iz bioloskog uzgoja zbog pesticida i inog s..nj koje pobere iz zemlje, pa su problem svi konzervansi, svo juzno voce, kiwi, citrusi ...... Sve to izbacite iz svoje prehrane ukoliko dojite. Znam ne ostaje bas puno toga za jesti, ali pocnes rigorozno npr. riza, jabuka neko povrce i piletina i onda pomalo dodajes jednu po jednu namirnicu u svoju prehranu, kao sto se dodaje bebi alergicaru 1/tjedan u sve vecim i vecim kolicimana narednog dana. Meni je to dalo rezultate, a i nije bila toliko strasno jaka alergija - samo jak neurodermitis , bez proljeva povracanja i soka.. na svu srecu.

I jos nesto. Kod nas je sada alergija postala jako blaga. Npr na citruse je stvar ovakva. Pojede 1-2 fetice mandarine na dan i nista. E onda sam se ja nasanjkala jer je pojela 1/2 mandarine pa nista, pa sam mislila vidi vraga nema vise alergije. I nakon sto je nekoliko dana za redom jela cijelu mandarinu - poceli problemi s dermitisom. A zatimo ciscenje od alergena opet traje cca 10 dana. Tako da se jake alergije pokazu trenutno i jako, ali ove slabije je potreban duzi period unosa alergena i stvaranje vece kolicine u organizmu.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

mamazika, pedijatrica je izbacila parazite kao mogucnost jer je beba na ciki. A ja sam bila alergicna na jagode, sulfonamide i kravlje mlijeko ko klinka. Sad mislim da su samo peptorani, no i ja bi morala na testiranje. :/

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ti si alergična na peptorane ali ih i dalje uzimaš? Ili si prestala zbog dojenja?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ne, ne uzimam nikakve lijekove. U bolnici su skuzili da sam alergicna na peptorane.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Koliko sam do sad čula, alergije kod dojene djece javljaju se kad je mama teška alergičarka. Ako ti nemaš nikakvu aktualnu alergiju stvarno mi nije jasno odakle takav proljev.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Koliko sam do sad čula, alergije kod dojene djece javljaju se kad je mama teška alergičarka. Ako ti nemaš nikakvu aktualnu alergiju stvarno mi nije jasno odakle takav proljev.
    Ne razumijem. Ako ja nemam alergiju u tijeku, onda ju ni ona ne moze imati jer je na prsima? Kako onda kazu na Rodinim stranicama da nije dobro piti puno mlijeka dok dojimo jer mozemo izazvati alergiju kod bebe. Ja sam primjetila da kad sam pila mlijeko kako je ona dobivala odma sluzave stolice.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Postoje činjenice i pretpostavke o tome, ali kod alergija je zapravo puno toga metoda pokušaja i pogreške.
    Dakle, činjenica je da je alergija reakcija tijela na neku tvar koja se zapravo ne bi trebala ni u njemu naći - protein iz recimo kravljeg mlijeka probije se kroz crijevnu sluznicu (a ne bi trebao, trebao bi biti razgrađen) i tijelo na njega aktivira obranu. E sad, tijelo alergičara obradi taj protein da postane jaki alergen, a tijelo nealergičara ga sredi potiho. I sad ako dojiš pa si alergičar, ti taj protein obrađen da bude alergen izlučiš u mlijeko i prezentiraš djetetu, koje na njega odmah razvije alergiju. To ne znači da dijete ne bi imalo još goru reakciju na kravlje mlijeko nego na tvoje kad ti piješ mlijeko. Tu ništa ne možeš znati unaprijed.
    Mislim da bi kod tvoje bebe ispitivanja iz krvi mogla dati rezultat ako postoji izrazita eozinofilija - eozinofili su izvor imunoglobulina E, koji se ispituje.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo jedan zanimljiv članak:
    http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/313/
    Dokazano je da se, ako je jedan roditelj atopičar, u 25 posto slučajeva može očekivati da će i djeca biti sklona jednoj od navedenih bolesti, odnosno ako su oba roditelja atopičari, postotak se penje do 50. Zanimljivo je napomenuti da su bolesti iz te grupe, osobito kožne manifestacije, gotovo nepoznate u nerazvijenim zemljama Afrike, Južne Amerike i Azije.
    Kod bolesnika koji boluju od neke atopijske bolesti zajednička je visoka razina imunoglobulina E u krvi (oko 60-80 posto bolesnika).
    Evo malo osobnog iskustva.
    Ja nisam nikad razvila alergiju na kravlje mlijeko ili mliječne proizvode i nikad nisam, barem ne svjesno, osjetila da mi smetaju, a niti tko u mojoj obitelji, mada su mi sestra i brat bili alergični na životinjsku dlaku, brat još na štošta drugog.
    No moja starija cura je kao beba svako tolko imala po licu dermatitis za kojeg se tek kasnije otkrilo da je zbog kravljeg mlijeka.
    Dojila sam je i sama konzumirala mliječne proizvode, a dermatitis je varirao, od rijetkih "čistih" perioda do baš problematičnih .
    Na kraju sam otkrila da je u pitanju mlijeko, jer kad sam joj ga dala nakon godinu dana, dobila je strahovit osip po tijelu.
    Alergija je trajala sve negdje do druge godine, kad se povukla.
    Prošlo proljeće se prick testom osim razne peludi ustanovila alergija na soju, bijelu ribu, a mlijeko više ne.
    Alergolog je to objasnio da se eliminiranjem neke namirnice iz prehrane nakon nekog vremena alergija može povući.
    Good news je da se njoj općenito imunitet popravio i ove postojeće alergije su vrlo blage.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ima li čega novoga?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Napravili jucer prick na jaja i kravlje mlijeko. Odreagirala na jaja, a na kravlje mlijeko ne. No alergologica je rekla da prema onome kako je reagirala do sada definitivno ima alergiju na kravlje mlijeko i da su rezultati u toj dobi nepouzdani. Danas smo radili RIST i RAST i dobijemo rezultate poslije Nove. Bas me zanima sto ce oni pokazati.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da li si ti jela jaja u ovom razdoblju kad je imala proljeve?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Jesam, ali moram priznati da je s proljevima prvi put reagirala kad sam popila vise mlijeka (sto sam naknadno skuzila). Alergologica je rekla da je ovo sve do sada najvjerojatnije i bila reakcija na mlijecno jer da treba oko 2,5 tjedna da se ocisti od toga. Sad nam se stolica unormalizirala, a ja sam i dalje jela jaja u sklopu nekih jela jer ih kao takva bas ne preferiram tj. nisam osoba od nekih omleta ili slicno, no ne u velikim kolicinama (dok nismo saznali za njih).

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Dižem malo ovaj topic da pitam kakvi su to testovi i kako djeca na njih reagiraju?Gdje ih je najbolje raditi?
    Dora će skoro 16 mjeseci i za sad znamo da ima intoleranciju na laktozu.Ali bojim se da je možda i nešto više od toga pa da riješim sve nedoumice možda je najbolje da napravimo testove.Kad pojede nešto mliječno(sir,jogurt.....)dobije proljevastu stolicu.Ne bih joj htjela izbaciti sve ako nije potrebno jer šta će mi onda jesti? :? Totalno smo bez ideja a najgori mi je doručak.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Trazi uputnicu za Klaicevu pa se narucis. Cekat cete nekih mjesec dana na red. Nama su radili kozne testove i iz krvi (PRICK, RIST i RAST).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jbistrica poslala sam ti pp

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •