od svekraJanoccka prvotno napisa
od svekraJanoccka prvotno napisa
nemam pojma što ću kuhati.
pere me takva prehlada da bi samo ležala.
cure,kako se radi pogača?
ona što iznutra izgleda kao lepinja...jučer sam radila neku pogaču,al to nije to što sam si ja zamislila.
brašno, soda bikarbona, kiselo mlijeko, mineralna voda...
a mogla sam to i bolje:
1/2 čaše kiselog mlijeka
1 kg brašna
soda bikarbona ili prašak za pecivo
Priprema: U 1 kg brašna dodaš 1/2 čaše kiselog mlijeka i na vrh noža sode bikarbone ili praška za pecivo. Zamijesiš mlakom vodom i malo mineralne. Dasku pospeš brašnom, staviš tijesto, rastanjiš ga i premažeš uljem. Ovakvo tijesto ponovo zamijesiš i cijeli postupak ponoviš. Oblikuješ pogaču i staviš u podmazanu tepsiju.
Pečeš na temperaturi na kojoj pečeš kruh.
Pogača se ne reže, već se kida, ali u Posavini se tanko odreže gornja kora i podloži ispod pogače. Onda se izreže na rombove i zalije topljenom mašću (bez komentara, molim)
Ja ću danas rolanu pizzu!
A i pogača mi miriše![]()
Nemam komentara na mast, ali da da ja pogači odrežem gornju koru podložila bi ju samo u svoj želudac!
pa to se napravi samo zato da onaj unutarnji, mekši dio bolje upije masnoću.
pojedeš, na kraju, sve!
kako je Jan?
Ma znam, ali obožavam koricu![]()
Jan ide popodne na kontrolu pa ćemo vidjeti - opće stanje izvrsno - mislim da je upravo otišao premijesiti tijesto za pizzu pa bolje da ga odem pregledati!
tenks za recept!
probat ću sutra ka pojedemo ovu jučerašnju.
Janoccka,kakva je to pak sad rolana pizza?
budi dobra pa sve lijepo napiši.
Ma ništa spešl! Umijesiš tijesto (900gr brašna, 500 ml mlake vode, 2/3 kvasca, 6 žlica maslinova ulja, 2 žličice soli) - recept iz pekača za kruh. Ako imaš vremena na tih 6 žlica maslinova ulja popržiš 2-3 glavice crvenog luka i onda umijesiš tijesto.
Razvaljaš na oblik pravokutnika
Staviš što i inače na pizzu. Ja domaći paradaiz iz flaše ili svježi, salamu ili ne, sjeckane paprike i luka, gljiva... što već imam. Srolam u štrucu i režem na 1-2 cm debljine.
Složim u tepsiju, pospem ribanim sirom, maslinama i suhim peršinom (ne volim origano!)
Prije sira dodam još malo paradaiza iz flaše da bude sočnija.
Pečem i jedem
Što ostane zamrznem, pa MM ima nekoliko dana doručak. Samo odmrzne i ugrije u mikrovalnoj.
Laži i objede!Janoccka prvotno napisa
Nigdje se ne vidi kako jedeš!
:shock:
Pa to su pravi linkovi i slicice!!!????
daklem,kobasice,dinstano kiselo zelje i restani krompir.
uletila je i rolana pizza u zadnji čas i super je.
za večeru smo jeli isto nešto rolano,samo što je bilo slatko.
tijesto se zamijesi kao za kruh (brašno,germa,sol,šečer)
postupak identičan kao kod janocckine pizze.
razvaljano tijesto se malo namaže maslacom,pa se pospe krupno mljevenim prženim lješnjacima i ribanom(može i na kockice) čokoladom.
savije se u roladu i reže na 2cm debljine.
peče se 20 min na 200c.
jako je fino,a ako se dobro sječam to je po receptu golog kuhara.
Ne može tako! Koliko čegadolega prvotno napisa
![]()
Sve što se mijesi ja moram imati bar približne mjere da to sve bučnem u stroj za kruh. Moje ručice ne znaju umijesiti tijesto!
Isto i za pogaču! Koliko vode, otprilike? 4-5dcl?
Inače danas kuham juhu od bijelog luka, dinstanog zeca špinovanog sa bijelim lukom, mrkvom i slaninom i dinstane mahune.
Za desert kesten rolada.
mi ćemo danas domaću paradajz juhu, kobase na grillu, dinstane tikvice i ciklu. desert je biskvit sa višnjama.
ja to sve ofrlje 8) al recimo:1/2kg brašna,3dcl vode,1 suhi kvasac ili pola svježeg,15g soli,15g šecera.Janoccka prvotno napisa
danas sam ispekla pogaču i jela je vrucu-mljaccc
ispekla sam odreseke,poslagala u vatrostalnu,na svaki stavila šnitu šunke i sira,zalila mješavinom slatkog vrhnja,senfa i začina pa zapekla 15ak min u roli.
uz to široki rezanci i popečci od kelja,mrkve i kukuruza.
i cini mi se i fino i jednostavno osim ovog detalja: narezes i peces. fali ono izmedju.dolega prvotno napisa
polozis ih vodoravno na pleh? zar nece onda ta cokolada iscuriti dolje?
tako je, polože se vodoravno na pleh na koji je najbolje staviti papir za pečenje.
ono što je iscurilo bilo je zanemarivo.
ne, prvo ih upišeš na gimnastički tečaj kako bi naučile držati ravnotežu i stajati okomito.ivarica prvotno napisa
apricot prvotno napisa
![]()
tko bi se toga sjetio
Svi se bacili na kolače! Pa ne možete samo od toga živjeti! Ajmo... potpuno sam bez ideja.
Mislim da ću sutra samo grašak sa trgancima. A možda baka i Jan budu raspoloženi pa popodne naprave knedle....
ja sam danas OPET radila ručak; zapečene široke rezance sa šunkom, sirom podravcem i gorgonzolom; gore prelila sa vrhnjem+ jedno jaje umućeno u to; super mi je ispalo !
i zelena salata uz to.
al sam sva zbedirana od onog boćnokolačnog topika; još ništa nisam počela radit, a ni ne znam kada ću![]()
moglo bi mi se lako desit da na božić hrdamo domaćica kekse, aaaaaaa....
Ja te pratim sa topica o kolačićimai sad si mi dala ideju za sutrašnji ručak
andrea,dobra ideja.
to bi ja mogla sutra za ručak.
toliko sam presušila sa idejama (fali mi ljetno povrce) da mi ne pomaže ni kuharica od 900 str.koju trenutno listam.
ja sam ti prošle godine napravila jedno 8 vrsta kolača + bajaderu dva puta, jer smo prvu pojeli istu večerRomina prvotno napisa
![]()
(sve sam radila po receptima sa foruma)
e, sad i ove godine svi očekuju isto, a ja još nisam niš počela, al mislim da sutra definitivno budem.
sve čekam da me uhvati onaj božićnokolačni poleeeettttt !!
ma mene ti to sve drži zato kaj sam prošle godine u ovo vrijeme bila u bolnici i doma na strogom mirovanju tak da sam sad puna poleta . A čuj, ja mijenjam sve svoje kolačiće za domaćicuak sutra kreneš do subote stigneš napravit kolača kao za malu svadbu
![]()
Kod mene ovih dana sve nešto laganini.... valjda se čuvam za Božić :D
Jučer paradaiz juha sa trgancima (MM se preksinoć vratio doma "bolestan" sa poslovne večere pa mu ništa drugo nije trebalo), danas poriluk, sutra vjerojatno granatir.
nije da ne kuham, nego mi mrsko pisati, sram me bilo...
za vikend smo jedan dan imali telece snicle premazane senfom na naglo i torteline od sira (zivjela Barilla) s umakom od paradajza, salata od kupusa.
drugi dan su bile pohovane rolice od pilecih prsa filovane edamerom, susenom curetinom i koprom, prilog palenta s persunom i parmezanom. salata od kelerabe.
pravila sam i paprenjake, greskom pocela bez Ajvicinog recepta. tako da sam morala spasavati smjesu iz recepta koji je Apricot postala dodavanjem jaja, pa su keksi mirisni i zilavi...
pravila sam i tortu Rafaelo, odlicna je, pohvala za WM! koristila sam mandarine umjesto marelica.
danas nemam pojma sta cu, sutra orada iz rerne za MM, a meni lignje, ako nadjem jestive primjerke u ribarnici.
MM i ja bili na putu, došli danas i ja kao malo djete vičem da sam gladna i da ne želim kuhati.
On odlučio da za ručak imamo tortilje s tunom i povrćem. Istina da me svake dvije minute zove u kuhinju tako da opet ja kuham.
Nadam se da će biti jestivo.
Ja već 2 dana pečem kolače pa mi je kuhanje ručka stvarno brzinsko. Jučer sam podgrijala grah iz zamrzivača 8) , a danas varivo od mrkve i krmići na naglo.
Ništa posebno!
kod mene čušpajzi ovaj tjedan jer s njima ima najmanje posla.
prisiljeno zelje s kobasicama
kelj,opet s kobasicama
jučer iznimka:bečki,pomfrit i grašak
Da vidimo jel netko bio maštovit za blagdane? Ja nisam![]()
Na Badnjak kod mame: fish-paprikaš, pohani šaran i krumpir salata.
Božićni doručak: hladnetina, kuhana domaća kobasa, pogača. Za ručak klasika: domaća juha, purica, mlinci, zelena salata.
Danas sarma. I opet pečem pogaču![]()
mi smo juce jeli kljukusu, a za danas MM ima grah sa suhim mesom, ja stipaljku na nosu i neku improvizaciju za klopu.
Nema više zaliha, odlazaka na ručak i slično.... bacam se na kuhanje.
Sutra: juha od povrća, pohane pureće šnicle i restani krumpir. Salata - nešto kiselo, a za desert štrudla od breskorke....
A mogla bi i ispeći kukuruzni kruh. Dobila sam domaće kukuruzno brašno...
:?Janoccka prvotno napisa
![]()
breskorka= tikva, velika okrugla narancasta, ona cije se sjemenke jedu.
a mi danas imamo za ručak pileću juhu i palačinke s nutelom![]()
mljac mljac
(ma ne mogu odoljet da se svako malo ne javim na receptima)
Izvana je sivozelena, iznutra narandžasta. Slatkog okusa. Jako je fina kada se samo nareže na kriške i ispeče, ili u štrudli. U Podravini ju zovu mađerka, a kako još.... nemam pojma....
A baš sam te i ja Janoccka htjela pitati što je to breskorka, nikad čula :?
Ma to smo pričali jedan dan.... još sam ti i sjeme nabavilaivancica prvotno napisa
. Ne mogu se sjetiti kako si ti rekla da vi to zovete....
Ugl. na štrudlu se pravi sa smeđim šećera i cimetom. Ako je dobra, onda skoro da i ne treba šećera....
Aaaaaaaa,
meksički krastavac!
Mislim, breskorka-meksički krastavac, pa otkud bih mogla skužiti da je to to.![]()
Ma ne..... nije to meksički krastavac....![]()
![]()
nego slatka bundeva.
Pa kad mi nabavljaš raznorazno sjemenje. Sad sam se sjetila: ovo je onda misirača- vrsta tikve iliti bundeve! Da i za to si mi rekla nabavit sjeme!
A čekam i meksički krastavac!
kuskus s povrćem (tikvica, mrkva, grah, pelato, na kraju pšenične klice) za nas troje, mm sebi još pohao patlidžan. andrejček se oduševio i za svaki zalogaj viče "tuš-tuš!"![]()
kako to radis?...meni je kus kus pomalo tajnovitms. ivy prvotno napisa
![]()
Pohana piletina sa sirom,pire krumpir,zelena salata i umak od šampinjona![]()
Sutra salsa sa brdom ribanog parmezana
lu, nema jednostavnijeg jela od kuskusa! njega pripremiš ovako: zakipiš šalicu vode s malo soli. preliješ preko šalice kuskusa, poklopiš i ostaviš par minuta da upije vodu i nabubri. malo promiješaš vilicom da se razrahli. the end.![]()
za ljetne salate preliješ kuskus hladnom vodom pa ostane tvrđi.
ide uz bilo koju kombinaciju povrća i/ili mesa, a ja sam jučer radila ovako: na maslinovom prepržila luk i češnjak, dodala mrkvu, nakon par minuta tikvice i papriku, nakon par minuta pelato. kad je povrće omekšalo ubacila sam malu konzervu graha (nije bilo slanutka u dućanu) i pšenične klice. zbog andreja nisam dodavala začinsko bilje, crvenu papriku, papar...
kuskus umiješaš u povrće, čekaš da se malo prožme i to je to.
upiši kuskus ili kus-kus u pretražnik, sjećam se da smo stavljale dosta recepata!
super. nisam bila sigurna...zbunjivalo me to dal se kuha ili ne i tako. sad kuzim princip.
U Posavini je "morkinja", a moja svekrva je zove "stambolka".Janoccka prvotno napisa
znaci vracamo se na svakodnevno kuhanje![]()
krmići,restani krumpir i dinstano kiselo zelje.
napravila sam i lažne čupavce pa sad čekam da se ohlade da ih probamo.