-
Vrtić i proslave rođendana vs. alergije
..dakle,ovako....K. nam ima problema sa bronhitisom i redovito završavamo na ventolinu..ali to se ponavlja samo negdje od polovice 10 mj pa do polovice 4 mj..-najprije sam mislila da je to povezano s terminom grijanja u vrtiću( suhi zrak i sl.)..a od jučer sam počela razmišljati da je to vezano uz prehranu..naime,u vrtićima se slave rođendani i evo ove zime najprije se slavio jedan u desetom mj-proškripali,pa jedan jučer-proškripao i jedan danas-još više proškripao.Kad rođendana nema,nema ni škripanja... tete kažu da je on velik i da bi trebao znati da nešto nesmije.K to zna i on više puta pita smije li on to-čak se par puta desilo da je i pojeo u vrtiću nešto pa je tek onda išao tete pitati a one su se uhvatile za glavu i rekle pa ti to nesmiješ ( !!!)...uglavnom,mene zanima SMIJU LI se rođendani slaviti u vrtiću?..nama kažu da se za rođendane mogu donositi grickalice i slično,sve samo ne pravi kolači- e sad K. nesmije kikiriki,badem i lješnjak a skoro pa svi keksi,merendine i sl.. imaju to u tragovima.Nama je doktorica rekla da nesmije to ni u tragovima,alergija na kikiriki nam je najveći razred-plus šesti!..radili test iz krvi....-postoji li negdje kakav pravilnik o prehrani/dozvoljenim namirnicama u vrtiću?
-
Ako je dijete alergicno na odredjene namirnice, donesite potvrdu o tome u vrtic, porazgovarajte sa zdr. voditeljicom, i obzirom na navedeno dijete ne dobiva takvu hranu. Bio rodjendan ili ne, takova hrana se djetetu ne daje. Pa ako neki roditelji djeteta koje slavi rodjendan donesu kekse sa sastojcima na koje je dijete alergicno, onda vase dijete to ne smije dobit. I to moraju znati tete.
O tome moraju bit obavjesteni svi u lancu - kuhinja-tete u grupi - tet u dezurstvu i sl.
I postoji zakonom predvidjen obrazac preporucenih namirnica u vrticu.
Moj prijedlog, donesite neke grickalice ili sto vec u takvim prigodama dijete konzumira a koje su mu obzirom na alergiju prihvatljive, pa da mu kad se slavi rodjendan tete ipak nesto daju da nije izoliran.
-
i da postoji ne bi ti pomogao. Kikiriki je "opasna" namirnica (i moja je na njega alergična), i problem je da se on može nalaziti u raznim prehrambenim ariklima. Ako pogledaš deklaraciju na npr. čokoladi, vidiš da je proizvođač napisao- mogući tragovi kikirikija u tragovima. Oni se tako ograđuju.
Ne znam koliko je dijete staro, ali ono mora naučitišto smije a što ne, a moraš i ozbiljno porazgovarati sa tetama u vrtiću i njima točno reći što dijete ne smije jesti. I onda one moraju paziti
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma