Nemajko, dijete ti propričalo njemački a ti ništa ne kužiš....![]()
Nemajko, dijete ti propričalo njemački a ti ništa ne kužiš....![]()
...Umjesto da idem na hvalisanja...![]()
Kad se netko ženskog roda ljuti onda je ona "LJUTA", a muški je "LJUTAN".
mačka-ija
auto-brrrrrm
izvoli-joji
hvala-alja
A ostatak nismo dešifrirali. Rekla bi da je isto orijentiran na Aziju, tj. priča kineski
Lea za knjižnicu kaže bilježnica.
Probudi se jutros i viče - mamaaa, idemo u bilježnicu. Ja prvo :? , a onda![]()
mamin momolot (mobitel)![]()
kepač (kečap)
jaskut (jastuk)
Ostalo ko pravi čovjek. Kud prije??
Ima 2 godine...
veliki-leviki
skini-ćinki
čarapice-papice
obrve-bobuve
mrvica-nuvica
kosa-toca
šišaj nokte- ćići noke
Jako je pričljiva i više ne stignem ni pratiti koliko brzo uči nove riječi.
već sam napisala da Bruno i Karlo jedan drugog zovu Mune i Tale, nekad Muno i Talo, a nekad je Bruno i Muni.
Ostalo:
Uti=Luci (od Lucija)
ate=auto
tudla=štrudla (to obožavaju)
Dunda=Dina (to sam ja)
bake zovu imenom Ane=Ana i Nana=Nada
dede ne zovu iako jednog obožavaju
Ja: Kako se zoves?
On: Ktkt
(Ja sam valjda ocekivala da ce odmah rec Viktor)
Lea se zove Leela Baki![]()
Inače L. je zadnjih dana sve počela govoriti u umanjenicama :shock: pojma nemam odakle joj to, a kako ne zna baš svaku riječ umanjiti kako treba onda umanji kako joj se čini da treba.
Tako sad govori stvari kao: Deda ima gazicu okecu (deda ima gazu na oku) ili: Mama ima bose nogice. Leela ima cipice. I sve je umanjeno - cipice, čapice, nogice, rukice.
tatuk je traktor, babap je bager.
a ja sam mami - dijete vježba padeže![]()
- Vid, kako se ti zoveš?
- I!
ma moram i ja nešto napisati!
Orka govori knjiški, stvarno čisto i sa jako bogatim fondom riječi.
jedino je svjetlo još uvijek "sjeklo" i htio - "ktio".
preslatki su kad tak brljaju![]()
andrej sad počinje slagati rečenice (sjetio se, je l'...). obično prvi put fula pa sam sebe ispravlja:
baka unk /mala pauza, kao da sam sebi veli - daj se sredi/... baka uha! (baka kuha - hrana, lopte i teška mašinerija su omiljene teme)
čokez = čovjek
di = dizalica
bagej = bager
ušlj = bušilica
lovjo , ljoljo = lovro
ižižižžž = mikser i ponekad usisavač
šaugelj = sauger, usissavač
zipa! = pazi u šatri
iklj = bicikl
itd..
(i kad ga pitaš "Lovro di su ti dlake?" on obavezno odmakne majicu i pokaže na prsa...)
e na ovo sam vristala od smijehamamma san prvotno napisa
a F odnedavno napokon zna zvati i nanu pa se dere po kuci nana nana nana
a ostalo...nista novo
:D Lovro - Miso Kovac
Inace Viktor se kad ga pitam gdje je Kico (Slabinac) uhvati za znatevecsta i pada od smijeha
odvaliti ću od smijeha!!!
Ajvi, da samo od pive! Taj bi sve dao za konzumirat ono što ne smije....
eto i mene: zara već fajn priča, rijetko što izgovara krivo, ali me ovih dana oduševilo što je počela slagati poprilično duge rečenice, i to još zavisnosložene.
ne znam zašto, to me fascinira više od njene prve riječi![]()
jutros mi je rekla: možda hoće, a možda neće biti krokači. ako neće biti krokači, onda ćemo samo sjediti i papati cicu. (krokači= crtić "sos krokači")
a ja se skoro rasplakala kako mi je dijete veliko![]()
ista stvar i kod nas.
i a. (26.11.2003.) već dost priča, ali u petak kad sam došla doma s posla i ona se taman probudila veli mi:
Ja sam se s bakom dogovorila da mi istu loptu kakvu imaju dečki nabavimo.
ja sam cijelo vrijeme čekala da ta kobasica od rečenice jednom stane, ali bogme je dosegla, po mom mišljenju, priličnu duljinu.
isto me steglo oko srca koliko promjena u kratkom vremenu. još da je pelene skinut
ma joj, to ćemo na proljećejoš da je pelene skinut![]()
smeće = sepe, ili umanjeno -> sepece
kad vidm da nešto sa poda strpa u usta i pitam ju što to jede pošteno prizna da jede sepece
proljeće....
najbolja je kad sama za sebe počne govoriti kak je već velika curica.
MM i ja se ubimo od objašnjavanja da biti velik podrazumijeva barem piškiti i kakati u WC te spavati bez dude varalice. ona samo stane, razmisli, i zaključi: ja sam već velika curica
je, poznato.
i zara je velika curica.![]()
al kad želi dojiti, onda se odmah dere "ja sam mala bebaaaaa, daj mi cicuuuuuuuuu"![]()
moji (dvije godine za koji dan) jos ne slazu recenice - da li da se brinem?
kod nas razgovor texe ovako:
ja: R. koliko ims godina?
R: PE(necujno)T
ja: pa ides li ti u skolu
R: (odlucno) DA!
ja: B. koliko ti imas godina?
B: t(r)i
ja: a ides li ti u skolu?
B: Ne!
za blizance je kao normalno da kasnije propričaju. Jedina rečenica koju slažu moji klinci je "ja pototo", u prijevodu ja potrgao. Možda bi se našlo još nešto, ali sad se ne mogu sjetit.tamy prvotno napisa
Mirta je s 1,5 g super govorila osim za kamen - mićina.
Leda je počela pričati tek poslije drugog rođendana i sad smo u fazi kad umiremo od smijeha na provale:
Ja daćice imam. (imam gaćice)
Ja to hoću papati ne.
ma daaaaaj, lutonjica.
sad više nemrem izdržat. škicam to tvoje dijete na forumu, vidjela sam vas u parkicu (tkalca) i kaptol centru, ali sve mi je neugodno prići vam i reći: e, ja vas znam s roda.
medjutim, vidjela sam sad one fotke s mora i čini mi se da su iz malinske. i mi tamo ljetujemo i zato sad više nemrem izdržat pa ću se tebi i tvojoj familiji javit sljedeći put kad vas ugledam u kvartu (mi smo nova ves)
ma da!! to je u malinskoj!!
pa ženo daj se javi, i zara i ja se veselimo svakom novom prijatelju u kvartu (mi smo baš u ulici medveščak))![]()
naši mali frendovi luka i franka žive u novoj vesi, znate njih?
Evo (krnjih) rečenica koje izgivaraju N. i L.:bdina prvotno napisa
"velika lopta",
"baci limun",
"deda dodi",
(doslovno tako).
Inače sve živo govore, sve riječi ponavljaju, neku riječ Nikola bolje izgovara, a neku Luka.
Neki dan sam izašla iz kuće na 2 minute, a klinci ostali s mojim bratom (ima 16 godina). Vratim se i on im kaže: "Hajde dečki, kaj vas je ujo naučio, recite mami!"
A moji patuljci se počnu derati, uz prigodnu koreografiju rukama, "Dinamo! Matoli!" (Dinamo, majstori). Umrla sam od smijeha, naravno.![]()
znamo jednog luku s nove vesi, ali ne znamo franku (možda mu je to sestra jer ju je jesenas dobio, a od tada ga nismo sreli).
mi inače imamo malo čudan ritam jer se adela kasnije budi i kasnije ide popodne spavati....
javit ću vam se sigurno sljedeći put kad vas skužim
a, da, malo i o topicu.
adela je dugo tobogan zvala tomba. sad, s dvije i sitno to je sasvim čisti tobogan.
sinoć se užasno naljutila kad joj je neki dečko na sportu odvukao njen tobogan pa ga je iz petnih žila navalila dozivati: Tooooboogaaan, tooobooogaan.
da, u educareni su otvorili još jednu grupu za dvogodišnjake, ali nas je već previše (9)
to su oniznamo jednog luku s nove vesi, ali ne znamo franku (možda mu je to sestra jer ju je jesenas dobio, a od tada ga nismo sreli).![]()
vidimo se u kvartu!
i mi idemo u educarenu na sport, ali nemamo adelu u grupi...sinoć se užasno naljutila kad joj je neki dečko na sportu odvukao njen tobogan pa ga je iz petnih žila navalila dozivati: Tooooboogaaan, tooobooogaan.
mi idemo pon i sri u 17:45
btw. mislim da nam se curke upravo loptaju ispred kaptol centra :D (sad sam morala staviti jedan smajlić)
vrlo mogućezara je vani s tetom čuvalicom, a ja radim doma (ok, i malo surfam uz posao).
a di si ti da ih gledaš, a nisi s njima![]()
mi smo utorak i četvrtak u 17.45....
ja sam na "pravom" poslu (ne od doma), ali stalno uz internet i na vezi s mamom da čujem kaj princeza radi (moja mama ju čuva).
ma ne na stalnoj vezi, ali čujemo se dosta tokom dana da me mama izvijesti kaj rade.
često puta se na kraju dana mama ne može sjetit svih adelinih provala pa mi je draže imati izravan prijenos s lica mjesta
došla zara upravo doma i ja kažem: čujem da si se loptala s jednom curicom? a zara se počne derati "delaaaaa! delaaaa!"![]()
Evo kako Sandra izgovara pojedine reci :
prst - pist
torta - tota
ljilja - jija
auto - brm
Ne znam da li se i kod vas prikazuje crtani film NODDY, moja cera ga obozava i stvarno moram reci da je super. Ovo su neka imena iz pomenutog crtaca.
noddy - noni
gobo - bobo
A, joj....
Baš mi je malo tužno kad vas čitam, jer moj M. (18.mj.) ni zucnuti neće. Mala ljenčina... dobro on zna sve, i više nego što bih ponekad i mislila, ali kao da nema hrabrosti prozboriti.
Uredno on kaže tata, mama, baba, daa-daaa (kad netko kuca na vrata), papa (za papati), pa-pa (doviđenja), brr- za auto, jednom mu se omaklo i "medo" kad smo listali slikovnicu, i to je bilo sve.
Kad ga "forsam" da mi kaže "daj", nakon duuuuggggoooo nagovaranja uspije reći, osim ako ne okrene glavicu na dugu stranu kao da ga više ne interesira to što imam u ruci(
Vidim da se ponekad složi da bi nešto rekao, ali odustane...
šmrc....
Malo sam žalosna, a ponekad mi navre i malo zabrinutosti.
A, sad nije da baš cijelo vrijeme šuti - non-stop melje na svom jeziku. Valjda će skoro i složiti koju suvislu.
Nemoj nista da se brines. Do tri godine je sve ok., ako ne progovore. Cuveni Anstajn (matematicar) je progovorio tek sa tri, a vidi kakav je ispao genije. Ne moj ga forsirati, pusti ga. On sada sve upijaja i videces kad jednog dana bude sam poceo da tecno prica. Treba imati strpljenja. Ja ti to kazem iz iskustva. Do skoro je i Sandra bila tuta - muta a onda je pocela svaki dan da me iznenadjuje sa novim recima. :D
azanic, nije ni moj puno pričljiviji (a vidim da su tu negdje po dobi). Stalno vergla na svom jeziku, izgovara možda 10 riječi, i još uvijek priča uglavnom "u slogovima". Ali bitno je da razumije - tako se i ja tješim.
Odnedavno imamo novu zabavu: ja ga pitam "kako ide ovca?", a on odgovori "bee".
oki- olovka
koki-kokos
seko-braco :D
ojo-avion
meko-mlijeko
najnovije;
saka- kiseli krastavac (veze s vezom)