Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: vježbenički staž i trudnoća

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno vježbenički staž i trudnoća

kolegice pravnice molim vas da mi pomognete ako je neka od vas bila u sličnoj situaciji.
    radim kao odvjetnička vježbenica i ovaj mjesec sam napunila 6.mjeseci staža,a trudna sam mjesec dana. planiram raditi do 6. mjeseca trudnoće ,a ako se budem dobro osjećala i duže. ipak imat ću sve skupa 12.mjeseci staža i nikako ne mogu raditi 18.mjeseci potrebnih za ispunjenje uvjeta za polaganje pravosudnog ispita. zvala sam odvjetničku komoru i nitko mi ne zna točno reći kakav je moj status jer je gospođa koja bi to trebala znat tenutno na bolovanju do daljnjeg. rečeno mi je da navodno obavještavam komoru kada krenem na porodiljni i onda mi se staž produžuje, ali gospođa koja mi je to rekla nije sigurna da li je to tako. druga gospođa mi je rekla da mi staž ide i za vrijeme porodiljnog jer oni to "vode kao da radim "- što bi meni jako odgovaralo, ali mi je nelogično.
    zanima me kako mi se prethodni staž računa i da li mi staž i dalje ide dok sam na porodiljnom? da li poslije odradim još samo onoliko koliko mi je ostalo ili mi staž ide iznova. ništa mi nije jasno, a nitko mi ne zna reći.
    molim vas pomoć!
    unaprijed zahvalna

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Tijekom korištenja porodiljnog dopusta staž teče normalno dalje.

mare- avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Staž ti se normalno računa da i dalje traje, budući tebi bez obzira na razdoblja bolovanja, rodiljnog ili roditeljskog dopusta radni odnos i dalje traje i na taj način ispunjavaš uvjet od 18 mj.potrebnih za stjecanje prava na polaganje pravosudnog ispita.

Čl. 69. ZOR-a ( NN 149/09 ) stipulira - ako je za stjecanje određenih prava iz radnog odnosa ili u svezi s radnim odnosom važno prethodno trajanje radnog odnosa, razdoblja rodiljnog, roditeljskog,...dopusta,smatrat će se radom u punom radnom vremenu.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj mare- prvotno napisa Vidi poruku
    Staž ti se normalno računa da i dalje traje, budući tebi bez obzira na razdoblja bolovanja, rodiljnog ili roditeljskog dopusta radni odnos i dalje traje i na taj način ispunjavaš uvjet od 18 mj.potrebnih za stjecanje prava na polaganje pravosudnog ispita.

Čl. 69. ZOR-a ( NN 149/09 ) stipulira - ako je za stjecanje određenih prava iz radnog odnosa ili u svezi s radnim odnosom važno prethodno trajanje radnog odnosa, razdoblja rodiljnog, roditeljskog,...dopusta,smatrat će se radom u punom radnom vremenu.
    o.k. , znam za tu odredbu , ali kako mi ove u komori ne znaju točno reći. znači ja rodim u 7.mj. kad već imam 14. mj. i onda na porodiljnom budem do 6.mj. iduće godine i tada već imam 25mj. vježbeničkog staža. a u međuvremenu imam pravo na polaganje pravosudnog? to bi bilo odlično , ali je nepracedno u odnosu na one koji cijeli staž odrade.
    hvala na informaciji

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

o.k. znam za tu odredbu, ali kako to ne znaju gospođe koje rade u hok-u? pa nisam valjda prva vježbenica koja je ostala trudna?
    sve u svemu hvala na informaciji

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Osobno smatram da se:

rodiljni i roditeljski dopust računaju u RADNI STAŽ
    no mislim da ćeš VJEŽBENIČKI staž imati tek kad ga do kraja odradiš po povratku sa rodiljnog odnosno roditeljskog dopusta. Naime, pretpostavljam da će ti se odrada "vježbeničkog" staža prolongirati do povrata sa rodiljnog / roditeljskog dopusta.

No, skrećem ti pažnju na sljedeće:

"....Vezano za zakonsku regulativu statusa odvjetničkog vježbenika - utjecaj bolovanja i porodiljnog dopusta na rok polaganja pravosudnog ispita, održana je sjednica Komisije za suradnju s odvjetničkim vježbenicim pod predsjedanjem Darka Horvata dana 24.1.2005. Sjednici su prisustvovali članovi komisije - predstavnici UOV: Anela Dizdarević iz Rijeke, te Josip Mrklić iz Splita, kao i predsjednik UOV. Sjednica je protekla vrlo dobro, doneseni su dobri i povoljni zaključci za vježbenike, a prema mišljenju koje je predsjednik UOV napisao za UO i IO HOK-a već 8.11.2004. ........."

sve "skinuto" sa web stranice Hrvatske odvjetničke komore, odnosno ovog linka http://www.hok-cba.hr/uov

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

mislim da ti radni staz ide, a vjezbenicki pauzira dok se ne vratis s rodiljnog dopusta. nisam pravnik ali sam pripravnik druge struke

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa Vidi poruku
    Osobno smatram da se:

rodiljni i roditeljski dopust računaju u RADNI STAŽ
    no mislim da ćeš VJEŽBENIČKI staž imati tek kad ga do kraja odradiš po povratku sa rodiljnog odnosno roditeljskog dopusta. Naime, pretpostavljam da će ti se odrada "vježbeničkog" staža prolongirati do povrata sa rodiljnog / roditeljskog dopusta.
    ovako ti je bilo i meni.
    zaposlila sam se i pripravnički mi je trebao trajati 12 mjeseci. kako sam u trenutku zaposlenja ostala trudna, radila sam do onih posljednjih 28 dana pred porod kada moraš otići na porodiljni. radni staž mi je tekao i dalje, ali mi je pripravnički mirovao dok se nisam vratila nazad na posao. ja sam koristila svega 4 mjeseca rodiljnog dopusta i kad sam se vratila radit odradila sam pripravnički do kraja i tek tada polagala državni ispit. tako da sam ga ustvari polagala nekih 23 mjeseca od prvog dana zaposlenja.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Molim za pomoć, naime situacija je sljedeća: moja radna kolegica je završila studij u Mostaru 2008 godine, no nažalost do promocije je došlo tek u siječnju 2010. Ona je nakon toga svoje dokumente poslala na verifikaciju koja uspješno završava u svibnju 2010. U radnom je odnosu od 2007.potpisujući uglavnom 3-mjesečne ugovore o radu.
    A problem nastaje kada ona u listopadu 2010 zatrudni, a ustanova početkom prosinca raspisuje natječaj za pripravnika te po kojem se još nije očitovala (ustanova). Struka je predškolski odgoj, te ravnatelj uvjerava kolegicu u nepotrebnost prijave za polaganje stručnog ispita kao i pozivanje na pravo da ona koja ima "toliko" staža i ne mora imati vremenski propisanih 12 mjeseci nego da će to trajati kraće. Kolegica se za sada osjeća dobro i ne osjeća bilo kakve komplikacije, trenutno radi bez ugovora o radu koji je istekao početkom prosinaca 2010.
    Čitajući svoj post ispočetka nisam sigurna da sam postavila jasno pitanje pa ću pokušati još biti (i sebi) jasnija: Da li je ravnatelj u pravu?

Tattoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Evo kako je to u državnoj službi - bila primljena na određeno kao zamjena, raspisao se natječaj za pripravnika, ali kako sam od prije (ne u državnoj službi) imala staža više od 12 mjeseci koliko traje pripravnički molbu mi odbili jer ne zadovoljavam kriterije natječaja. Kad sam konačno primljena na neodređeno (ne kao pripravnik) morala sam odraditi probnih 6 mjeseci i tek onda mogla prijaviti polaganje državnog ispita. Nije mi jasno kako su joj tako dugo mogli produžavati ugovore, ali i tu sigurno ima caka. Nekad davno sam i sama radila na školi (nikad nisam položila državni stručni), ali znam da kad sam dobrovoljno odlazila da mi je ravnateljica nudila mogućnost da odradim pripravnički volonterski uz ovaj drugi posao i tako položim stručni, nije me to zanimalo pa sam odbila. Znam i osobe koje su cijeli pripravnički odvolontirale i položile stručni. Jedini je problem što se pripravnički prijavljuje i počinje teći od prijave, a ne nužno od dana zaposlenja tako da nema veze koliko je dugo radila. Tako je bilo doduše davno dok sam radila na školi, možda se nešto promijenilo. U svakom bih slučaju ja reagirala i ne bih se dala, bolje položiti prije nego kasnije.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •