Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 138

Tema: Odvojena soba za bebu

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kod ljudi koji su odabrali recimo prirodno planiranje u smislu childspacing, znači da su otvoreni za još djece, ali se trude da razmaci budu takvi da mali stasaju, da se žena oporavi itd to intenzivno posvećivanje najmanjem članu je jako bitan element. Super je da je neko prvo vrijeme najveći događaj u bračnom krevetu dojenje i nunanje bebe i da su i mama i tata ljepo pošteno umorni, ako naravno odgovorno djele obaveze. Kako beba raste i počne se osamostaljivati nekim prirodnim ritmom koji ovisi i o karakteru bebe i njezinim stvarnim potrebama tako su mamek i tatek odmorniji bračni krevet sve više samo njihov pa udri brigu na veselje. Kad je bračna ljubav povezana čvrsto sa životom obitelji i sa stvarnim potrebama svih zajedno a prvo najmanjih sve sjeda na svoje mjesto. Kad se sjetim svih topica na kojima žene kukaju da im se ne da, da su preumorne itd dok je beba mala, a s druge strane glavni prigovor spavanju zajedno s bebom to isto... Ispada da bi trebalo te tate dobro uposlit oko bebe i po kući, ako ih posao dovoljno ne umara- pa im neće smetat ni manjak ni cosleeping ni niš.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Meni je normalno da maleni ne vole spavati sami- koliko ljudi ima na ovim područjima baka i djed ili prabaka i pradjed nisu odrasli u jednoj sobi u kojoj je spavala cijela obitelj. U većim obiteljima često spavaju braća i sestre u hrpicama, ovi od par godina se uvuku većima, a ne roditeljima. Kod moje frendice doma je ispalo super da su se burazi i seke raspodjelili i sad im više nitko ne navraća. Ja sam recimo dok sam bila curetak voljela da mi moj pesek spava pod nogama na krevetu

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ne znam jos sta mene ceka, ali dete od deset godina me ni plakanjem od mesec dana bez prestanka ne bi kupilo da spava sa mnom i muzom u krevetu. Ja takodje nisam od onih sto bi se mnogo potresli i plakali ako dete zaplace i ne planiram da ceo zivot dete sacuvam od suzice. Sad je malo pocelo vladati misljenje da sve sto dete zahteva moramo ispuniti ili negativno uticemo na njegov emocionalni razvoj. Ne znam gde tu ima onda mesta za neka pravila i vaspitanje koje ipak podrazumeva da ne mora uvek biti sve onako kako dete zeli.

Ja kao dete sa majkom u sobi nisam ni noc prespavala, silom prilika jer je jedva prezivela porod sa mnom i tri meseca samo u bolnici provela. Ali nisam kao dete ni imala tu potrebu, jer nisam bila naviknuta na spavanje sa njom i nisam ni imala taj traumatican prelazak u drugu sobu. Zaista ne mislim da zbog toga nisam imala dovoljno neznosti, ljubavi i topline. Zaista je bilo dovoljno da mogu ususkati se kod nje kad lose sanjam ili nekad ujutro...

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ali pricamo o bebama, malim bebama, onima koje ne znaju za drugo nego slusanje majcinog srca, slusanje njenog glasa....Kod njih nije bitno sto zele nego sto trebaju, jos su premali da znaju sto zele osim ako se odnosi na hranu.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj lady.x prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam jos sta mene ceka, ali dete od deset godina me ni plakanjem od mesec dana bez prestanka ne bi kupilo da spava sa mnom i muzom u krevetu. Ja takodje nisam od onih sto bi se mnogo potresli i plakali ako dete zaplace i ne planiram da ceo zivot dete sacuvam od suzice. Sad je malo pocelo vladati misljenje da sve sto dete zahteva moramo ispuniti ili negativno uticemo na njegov emocionalni razvoj. Ne znam gde tu ima onda mesta za neka pravila i vaspitanje koje ipak podrazumeva da ne mora uvek biti sve onako kako dete zeli.

Ja kao dete sa majkom u sobi nisam ni noc prespavala, silom prilika jer je jedva prezivela porod sa mnom i tri meseca samo u bolnici provela. Ali nisam kao dete ni imala tu potrebu, jer nisam bila naviknuta na spavanje sa njom i nisam ni imala taj traumatican prelazak u drugu sobu. Zaista ne mislim da zbog toga nisam imala dovoljno neznosti, ljubavi i topline. Zaista je bilo dovoljno da mogu ususkati se kod nje kad lose sanjam ili nekad ujutro...
    Zašto ti je toliko odbojna pomisao da bi djete od deset godina izrazilo želju da spava sa roditeljima? U svakom slučaju moj skoro devetogodišnjak uvijek spava kraj mene kada je bolestan. Ako postoji teška emocionalna situacija u obitelji i tada mu ne bi uskratila potrebu da spava sa MM ili samnom. Želja za roditeljskom blizinom kod djece je potreba za sigurnosti, netko je ranije spreman i nema potrebu za tim, netko kasnije. Ja tu ne vidim nikakvu dramu.
    U svakom slučaju ne zamjeram ti niti malo mišljenje o zajedničkom spavanju, nemaš još iskustvo , tako da je to razumljivo.
    Osim toga, i sama ćeš vidjeti kako će se potreba za količinom bliskog kontakta i načinom bliskog kontakta sa partnerom , promjeniti kad dođe beba.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam isto spavala sa mamom sigurno do desete godine, ako ne i duže; već sam i dečka imala i nisam uopće za to trebala plakati, samo sam zamolila mamu da dođe k meni spavati, i ona bi došla. Meni je normalna stvar da dijete želi fizičku blizinu roditelja, da se svi zajedno zagrlimo i spavamo na kupu, ja imam i oduvijek sam imala takvu potrebu i nikad nisam voljela spavati sama, pa mi je totalno normalno da i moje dijete to želi i treba.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    Ali pricamo o bebama, malim bebama, onima koje ne znaju za drugo nego slusanje majcinog srca, slusanje njenog glasa....Kod njih nije bitno sto zele nego sto trebaju, jos su premali da znaju sto zele osim ako se odnosi na hranu.
    Za bebe sam imala dilemu pa sam zato postavila bas temu, ali moram proiznati da nemam uopste na pomisli tamo neki period posle druge godine (a tek desete) i spavanje u istom krevetu i sobi.

Kako i vi navodite, mozda to ima veze i sa tim kako ste navikli u svojoj porodici kao deca. Ja sam izuzetno bliska sa roditeljima, ali se kod mene ta bliskost nije manifestovala kroz zajednicko spavanje pa valjda zato nemam osecaj da istom treba pridavati vaznost i popustati u tom pogledu.

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Meni samo nikako nije jasna potpora za deo teksta da ce dete biti samostalnije ako spava sa roditeljima... cak mi se cini suprotno, nije mi logicno da bude samostalnije....
    zasto ne bi bilo logicno? probaj malo stvar gledati sa druge strane: logicno je da sto vise sigurnosti i potpore i ljubavi pruzas svome djetetu, to ce biti samostalnije. kad je moj stariji bio beba ne bi ga putila ni sekundu da place, uvijek bi mu pokazala da sam tu kad me treba, (pri tome slusala razna "naviknut ce se i sta ces onda" predavanja) vrlo brzo (u dobi od 3 mjeseca) je bio jedna jako vesela bebica koja se samostalno igrala sa zveckama jer je znao da sam ja uvijek tu i da nema razloga za brigu. U vrtic je krenuo sa skoro 4, ali zato je krenuo sa osmjehom na licu i pun povjerenja i mahao mi je sa vratima odusevljen i to je do danas ostalo tako. zato jer sto im vise sigurnosti pruzis, to su samostalniji. i to vrijedi i za spavanje. zato je to logicno. a moji su spavali kako koji-malo ovako, malo onako i sve to ovisno o dojenju i ostalim stvarima, ali danas spavaju svako u svojoj sobici u svom kreveticu. bitna je dakle emotivna baza koju im pruzis, pa se sve ostalo poslozi samo.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zašto traumatičan prelazak u drugu sobu? Kod nas nije bilo ništa traumatično, a kinderbet smo brzo prenamjenili u košaru za veš i/ili trampolin
    Stariji je bio oduševljen prelaskom u svoju sobu jer je mali materijalist i u drugoj godini je htio da je sve "moje", pa su mu soba i krevet došli ko naručeni.
    A Di je išla k bratu isto oko druge godine sva ponosna što je dovoljno velika da ima veliki krevet. To ne znači da nisu došetavali kad su ružno sanjali ili nešto slično, ali sve manje, a od kad imamo Roxy koja noću obilazi ukućane svi spavaju To ti je kad imaš živog plišanca, djeci postaneš nezanimljiv LOL
    Posljednje uređivanje od pikula : 06.11.2010. at 19:58

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Za bebe sam imala dilemu pa sam zato postavila bas temu, ali moram proiznati da nemam uopste na pomisli tamo neki period posle druge godine (a tek desete) i spavanje u istom krevetu i sobi.

Kako i vi navodite, mozda to ima veze i sa tim kako ste navikli u svojoj porodici kao deca. Ja sam izuzetno bliska sa roditeljima, ali se kod mene ta bliskost nije manifestovala kroz zajednicko spavanje pa valjda zato nemam osecaj da istom treba pridavati vaznost i popustati u tom pogledu.
    Ja to ne smatram popuštanjem. Jednostavno sam imala prvo dijete jako lošeg spavaća , sklonog noćnim morama i zajedničko spavanje je bio jedini način da se naspavamo. I tako do šeste godine, kada se u roku dva dana odselio u svoj krevet (uz naš mali poticaj. Istina, poticali smo ga i prije, ali bez uspjeha. ).
    Ja sam povremeno spavala sa roditeljima , više iz praktičih razloga (ljetovanje i sl), ali sam zato obožavala spavati sa najdražom bakom kad sam bila mala. Moje dvoje bratića i ja smo se svađali ko će spavati sa koje strane kod nje u ogromnom bračnom krevetu kad samo bili na praznicima. Ona nikad nije spavala sa svojom djecom, uvijek je kod nje sve bilo ko po špagici, ali eto sa unučadi druga priča.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja nisam spavala sa svojom mamom...Ustvari postoji tu cijela jedna tuzna prica koja nije za ovu temu. Poanta je da meni dan danas fali ta neka povezanost s njom iako si mi jesmo super ali fali ona 100% bliskost, I ja ne zelim da ja i moj sin imamo takav odnos ikad, Zato i spava samnom i zato i ja slusam okolinu koja me uvjerava da moram djete vise ostavljat samo. Ali on je jako samostalan, mene skoro pa ni ne treba osim da mu dam jesti i utjesim ga kad je tuzan.Al navecer, kad legnemo u krevet, vidi se da je zadovoljan jer sam kraj njega, jer ga zagrlim.
    Posljednje uređivanje od koksy : 06.11.2010. at 20:14

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mi smo najprije imali uz bračni i jedan pomoćni ležaj i spavali svi četvero u istoj sobi. kad su blizanci navršili 6 godina dobili su svoju sobu. Kćerka je dobro prihvatila ali sin ne. Budio se noću i mjesečario, hodao po sobi u polusvjesnom stanju. Kad je u tim noćnim pohodima udario kost iza uha u drvo od kreveta vratili smo ga k nama u krevet. U međuvremenu smo nekim preuređenjima dobili dnevni boravak pa je MM imao običaj dugo navečer gledati TV (ja ne jer TV definitivno nije moj medij). Pritom mu se sin pridružio i tako su znali zajedno odspavati do jutra. s vremenom im prešlo u naviku. Onda je kćer rekla da neće ni ona spavati sama, te došla k meni u krevet. Sve dok se nije rodio Ivan. Otada kćer spava u svojoj sobi, stariji sin s tatom u sobi a Ivan i ja na bračnom krevetu u spavaćoj sobi. Sad bi sve bilo po pravilima da se Ivan hoće preseliti od mene k svome bratu u sobu pa da MM konačno dođe u svoj bračni krevet. Ali Ivan neće od mene. A ja ga neću tjerati bez obzira što bi na ovo rekli pedagozi i psiholozi.
    Cvijeto, neka te moj slučaj utješi.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

kod nas u krevetu od 160 širine spavamo MD, beba, ja i pas... I ništa nam ne fali... Živimo u jednosobnom stanu i ta soba je i dnevna i spavaća... Luka prvi dio noći odspava u svom kinderbetu dok MD i ja još poobavljamo kaj imamo po stanu, ali kad se prvi put probudi za sisanje ostaju u našem krevetu jer nema te sile koja bi mene ljenčugu usred noći natjerala da se ustajem x puta i dojim, uspavljujem i ne znam kaj sve ne...
    osim toga, nema ljepšeg osjećaja nego kad osluškuješ kako tvoje dijete diše pored tebe ili kad ujutro otvoriš oči a pored tebe je najdraže biće na svijetu sa velikim osmjehom musavim od noćne papice
    ali slažem se s onim - svatko prema svom nahođenju... ja ne znam kako će naša situacija izgledat jednom kad se on više neće budit za papanje po noći, vjerojatno će ostajat u svom krevetu... samo sad već znam da će mi užasno falit pored mene... ali taj problem ću rješavat kad do njega dođemo

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

I mi smo prije prvog djeteta kupili krevetić i uredili ga za bebu. Međutim, moj sin je spavao isključivo na sisi ili blizu nje . Mogla sam birati - ne spavati i cijelu noću hodati od kreveta do krevetića i natrag ili ga prebaciti u naš krevet. MM jako hrče, pa je on nakon nekog vremena otišao spavati u dnevni boravak.

Kad se rodila Z., A. je otišao u svoju sobu, bez problema (osim što meni jako fali zajedničko spavanje , ali on mi budi Z. jer dosta priča u snu), pa sad spavaju MM i A. u jednoj, a Z. i ja u drugoj sobi.

S druge strane, Z. bi bez problema mogla spavati u odvojenoj sobi, spava mirno i ne budi se do pred jutro. Tako da puno ovisi o karakteru djeteta.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Nasi sinovi su spavali s nama u sobi svaki u svom kreveticu do 2 tj 3 godine,zatim smo se preselili i dobili su svoju sobu.
    Tada je stariji poceo gostovati u nasem krevetu,a od njega video i mali
    Zadnje 2 godine otkako se rodila seka,spavali su s tatom u krevetu a soba im je zvrjala prazna.Sada imaju 10 i 11 godina i dalje je praznik i takmicenje ko ce s tatom u krevet,pa su napravili raspored spavanja po danima jer je mm uslovio da svaku noc moze samo jedan s njim jer se guraju po celu noc
    Uopste nisam protiv zajednickog spavanja,mislim da je to za decu blagotvorno ma kolika da su ako imaju potrebu za tim.
    Ja sam 30 godina spavala sama i navikla sam da pred spavanje mogu citati ili sta me volja,tako da mi je tesko palo i prisustvo mm u krevetunikako san na oci...
    Malena odspava jedan deo noci u kreveticu a kada se probudi stavim je kod sebe na siku ali ja vecinom bdimsan mi je katastrofa...

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj lukab prvotno napisa Vidi poruku
    kod nas u krevetu od 160 širine spavamo MD, beba, ja i pas... I ništa nam ne fali... Živimo u jednosobnom stanu i ta soba je i dnevna i spavaća...
    Tako je i kod nas, samo umjesto psa dođe jedna od naše tri mačke i legne mi na noge.
    Starija kći spava u kuhinji. Ona ima krevet samo za sebe.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

S prvim djetetom smo imali ogromnu spavaću sobu i kimbač za njega fino uređen...Odmah prvu večer smo ga stavili u bračni...Mada smo mislili kak bu on spaval u kimbu. Doduše, imali smo običaj staviti ga u kimb, pa ga s prvim buđenjem staviti u bračni i tako do jutra. Srednja curka je s nama spavala od prvog dana, kad smo se preselili u manju sobu. Ona NIKAD nije spavala u kinderbetu, u kinderbetu je stajao veš...Dok nisam poludila i prodala ga. E sada treće bebica isto spava s nama, a kinderbet niti nemamo...
    A da tako malu bebu stavim u odovjenu sobu mi je nezamislivo...
    Posljednje uređivanje od ana.m : 06.11.2010. at 23:34

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj alga prvotno napisa Vidi poruku
    zasto ne bi bilo logicno? probaj malo stvar gledati sa druge strane: logicno je da sto vise sigurnosti i potpore i ljubavi pruzas svome djetetu, to ce biti samostalnije. kad je moj stariji bio beba ne bi ga putila ni sekundu da place, uvijek bi mu pokazala da sam tu kad me treba, (pri tome slusala razna "naviknut ce se i sta ces onda" predavanja) vrlo brzo (u dobi od 3 mjeseca) je bio jedna jako vesela bebica koja se samostalno igrala sa zveckama jer je znao da sam ja uvijek tu i da nema razloga za brigu. U vrtic je krenuo sa skoro 4, ali zato je krenuo sa osmjehom na licu i pun povjerenja i mahao mi je sa vratima odusevljen i to je do danas ostalo tako. zato jer sto im vise sigurnosti pruzis, to su samostalniji. i to vrijedi i za spavanje. zato je to logicno. a moji su spavali kako koji-malo ovako, malo onako i sve to ovisno o dojenju i ostalim stvarima, ali danas spavaju svako u svojoj sobici u svom kreveticu. bitna je dakle emotivna baza koju im pruzis, pa se sve ostalo poslozi samo.
    Da ali ja ne vidim tu emotivnu bazu koji pruzas detetu i kroz koju ono dobija sigurnost samo kroz zajednicko spavanje. Mislim samo da sigurnost, potporu i ljubav mogu u dovoljnoj meri imati i deca koja ne spavaju sa roditeljima. Po meni ne mozemo govoriti o nekoj samostalnosti ako dete nije samostalno da sa deset godina spava samo... To po meni povlaci i kasnjenje u osamostaljivanju u nekim drugim stvarima - da odlazi sam u skolu, sa 15-20 sam spremi dorucak i opegla sebi nesto, a samo 8 godina od izlaska iz maminog kreveta ode sam i na studije u drugi grad... e, sad to sve zavisi od roditelja, da li zeli da to dete posle zivka i tipicno za Balkan i sa 25 godina pita "Da li si ruckio? Jel imas carape?" i slicno.. Ja sam samo apsolutno drugacije odgajana, mozda malo spartanski ali to smatram dobrim pristupom i rado bi ga primenila.
    Ja zaista ne mislim da mama koja radi 12 sati ima za taj posao i normalan san ako na 160cm spava sa muzem, detetom i kucetom... Jesam za svaku zrtvu za dete, ali onda kad je ona neophodna (nemate prostora i sl.)
    Posljednje uređivanje od lady.x : 07.11.2010. at 09:51

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

lady.x nemoj biti tako isključiva. tvoji postovi su isti kao postovi stray. ja sam namjerno napisala svoj primjer da te šokiram
    vjeruj mi, moj desetogodišnjak je vrlo samostalan. sam odlazi u školu, sam si već sad sprema doručak i večeru. ok, ne pegla, al ne peglam ni ja
    on uopće ne treba spavati sa mnom u krevetu. sigurno ne plače radi tog. što se njega tiče, mjesec dana bi spavao sam kod prijatelja, da mu dozvolim.
    al, eto, jednostavno se voli ušuškati i smireno pričati sa mnom ili tatom, i zaspati u našem krevetu. dva dana spava u svom, najčešće kad ga iznervira sestra, a onda se opet vrati.
    to bih, iskreno, mogla prekinuti bez ikakvih trauma, samo rečenicom -nema više.
    al ne vidim razlog. i guštam dok traje.

kao što tvoje neće biti emocionalno nestabilno od spavanja u svojoj sobi, tako ni moj (i ljiljanin ) neće biti emocionalni invalid radi spavanja.

a ovo što pikula piše je živa istina. tako i ja mislim.

to intenzivno posvećivanje najmanjem članu je jako bitan element. Super je da je neko prvo vrijeme najveći događaj u bračnom krevetu dojenje i nunanje bebe i da su i mama i tata ljepo pošteno umorni, ako naravno odgovorno djele obaveze. Kako beba raste i počne se osamostaljivati nekim prirodnim ritmom koji ovisi i o karakteru bebe i njezinim stvarnim potrebama tako su mamek i tatek odmorniji bračni krevet sve više samo njihov pa udri brigu na veselje. Kad je bračna ljubav povezana čvrsto sa životom obitelji i sa stvarnim potrebama svih zajedno a prvo najmanjih sve sjeda na svoje mjesto. Kad se sjetim svih topica na kojima žene kukaju da im se ne da, da su preumorne itd dok je beba mala, a s druge strane glavni prigovor spavanju zajedno s bebom to isto... Ispada da bi trebalo te tate dobro uposlit oko bebe i po kući, ako ih posao dovoljno ne umara- pa im neće smetat ni manjak ni cosleeping ni niš.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    ljudi su sisavci. pogledaj sve ostale sisavce da li spavaju sa mladima ili ne. odvojeno spavanje, krevetici i djecija kolica su nametnuta. mozes pricati o teorijama zavjere industrije da ti proda sve i svasta (djeciji krevetic recimo)

ako zena osjeca da krevet treba dijeliti iskljucivo sa partnerom tu se dobro osjeca tenzija i rivalitet izmedju oca i djeteta i nesto ne stima

kaj ce vam uopce dijete ak ga od prve sekunde zelite dresirati da bude udaljeno od vas
    Mislim da malo pretjeruješ

ako zena osjeca da krevet treba dijeliti iskljucivo sa partnerom tu se dobro osjeca tenzija i rivalitet izmedju oca i djeteta i nesto ne stima

A ovo definitivno nije istina.
    Moj mali oduvijek spava u svom krevetiću u svojoj sobi, istina do tri godine smo mi sa njim do njega spavali a sad spava sam u svom velikom krevetu.
    A tako sad i ovaj manji i nemamo nikakvih problema sa rivalom i bliskosti.
    Mislim da voli tatu čak ponekad imam osijećaj i vipe od mene.
    Tako da te tvoje teorije padaju u vodu.

Citiraj tinaka prvotno napisa Vidi poruku
    Znači li to da ako ja ne spavam sa svojim djetetom koje cijelu noć prespava da sam loša majka ili ne volim svoje dijete?! Glupost! Moje dijete zna gdje je njegova soba, njegov krevetić i tu se osjeća sretno i zadovoljno i to se vidi.

A kad smo već kod ostalih sisavaca i nametanju kupnje krevetića, oni još trijebe buhe rukama po svojim mladima i spavaju na podu i otvorenom, pa zar bi i mi trebali?!

I sa ovim svim se slažem i u potpunosti potpisujem

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

da li zeli da to dete posle zivka i tipicno za Balkan i sa 25 godina pita "Da li si ruckio? Jel imas carape?" i slicno..
    .)
    ja sam tebi odgovorila na pitanje zasto je to logicno da je bolje za djecu, sto ne znaci da mislim da ljudima od 25 godina treba oblaciti carape. Takodjer sam rekla da moja djeca (2 godine i 5 godina) spavaju svatko u svojoj sobi u svom krevetu. Ja isto mislim da nije u redu da desetogodisnjak jos spava sa roditeljima. Vidim u puno gornjih postova da se tu vise radi o tome da roditelj ne moze bez djeteta u krevet, a to je jako sebicno jer nije djetetova uloga da popunjava emotivne praznine
    roditelja nego je roditelj tu za dijete, i tu takodjer mora nauciti odvojiti se i pustiti dijete da ode, koliko god bilo lijepo imati pored sebe mirisljavu maminu toplu strucu..

ali, mi tu govorimo o bebama. koji ne percipiraju svijet, nego mamin miris, otkucaj srca....no ta percepcija ce ti se promijeniti kad rodis. svi smo mi radili svakakve planove u trudnoci. pusti da te instinkt nosi, i nemoj previse razbijati glavu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moja kćer se rodila jako bolesna , prvih 60 dana provela je po bolnicama, operirana je i tek je onda po prvi put došla kući.
    Jedna od stvari za kojom sam čeznula tokom njezinog boravka u bolnici , a mog boravka uz njezino uzglavlje je da legnemo jedan kraj druge u veliki krevet i spavamo zajedno.
    Kada smo konačno došle kući , ona je bila navikal spavati sama u kinderbetu, ali sam ju ja svojom strpljivošću rado odvikla od te navike. Meni je to trebalo, a sigurna sam da niti njoj nije škodilo naviknuti se na blizinu i sigurnost normalne kućne atmosfere.
    Ja osobno nemam ništa protiv da beba spava u drugoj sobi, naravno, ne moje vlastite bebe. Moj unutarnji glas govori drugačije.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

da se tu vise radi o tome da roditelj ne moze bez djeteta u krevet, a to je jako sebicno jer nije djetetova uloga da popunjava emotivne praznine
    roditelja nego je roditelj tu za dijete, i tu takodjer mora nauciti odvojiti se i pustiti dijete da ode, koliko god bilo lijepo imati pored sebe mirisljavu maminu toplu strucu..

.
    ajde baš mi je drago, iz razloga što dijete još uvijek ima potrebu za maminom/tatinom blizinom, da si složila moj psihološki profil, uključivši i profil mm-a i utvrdila emotivne praznine u njima

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ajde baš mi je drago, iz razloga što dijete još uvijek ima potrebu za maminom/tatinom blizinom, da si složila moj psihološki profil, uključivši i profil mm-a i utvrdila emotivne praznine u njima
    To nek te ne čudi , ja sam dobila sličan govor od dječjeg pshijatra kojem sam bila na komisiji za odgodu škole.
    Najgora stvar je bilo zajedničko spavanja, a ne poremečaj pažnje i koncentracije.
    Srećom da sam kasnije sretala i komunicirala sa normalnim dječjim psiholozima (zbog drugih stavari, a ne spavanja ) koji spavanje nisu vidjeli kao tešku patologiju. A dijete je u međuvremenu odustalo od zajedničkog spavanja, ali sam ja ubacila u krevet njegovu mlađu sestru.
    Posljednje uređivanje od sirius : 07.11.2010. at 12:42

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Vidim u puno gornjih postova da se tu vise radi o tome da roditelj ne moze bez djeteta u krevet, a to je jako sebicno jer nije djetetova uloga da popunjava emotivne praznine
    Sa ovim se potpuno slazem. Vidim da se nesto ta deca i ne ohrabruju da odu, vise majkama trebaju ona nego mame njima...

Ako se vratimo na bebe, moje neko resenje u nedostatku prostora koje mi je najblize je imati kolevku prva 3-6 meseci (dok dete kolevku ne preraste), zatim dete u krevetac u svoju sobu u kojoj bi pored kreveca onda stajao i jedan mali krevet za slucaj da se beba neku noc dosta cesto budi ili je, ne daj Boze bolesna i slicno...
    Mislim da je takodje malo sebicno to potenciranje "a zasto se tata ne bi vise angazovao oko bebe", po principu - kad ne spavam ja ne mora ni on. Mm ce raditi kad dodje beba, ustajati rano i ici na posao, nema cak ni na odmor prava, a ja necu raditi i to slobodno valjda dobijam da brinem o bebi. Naravno da treba da pomogne, ali ako uzmemo u obzir da radi a ja sam 24h tu za bebu, ravnopravnost nije bas realna... stoga mi je i opcija ja sa bebom u sobi neko vreme (krevetac +krevet za jednu osobu) a tata u dnevnoj.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    To nek te ne čudi , ja sam dobila sličan govor od dječjeg pshijatra kojem sam bila na komisiji za odgodu škole.
    Najgora stvar je bilo zajedničko spavanja, a ne poremečaj pažnje i koncentracije.
    Srećom da sam kasnije sretala i komunicirala sa normalnim dječjim psiholozima (zbog drugih stavari, a ne spavanja ) koji spavanje nisu vidjeli kao tešku patologiju. A dijete je u međuvremenu odustalo od zajedničkog spavanja, ali sam ja ubacila u krevet njegovu mlađu sestru.
    A kad i ona pobegne sa deset godina? Sta sledi - depresija, ubedjivanje starijeg deteta da podari unuce kao zamenu? Ja takodje mislim da ima emotivne praznine ako blizina partnera nije dovoljna za san... Deca neminovno odlaze od roditelja, tek odlazak od kuce...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A kad i ona pobegne sa deset godina? Sta sledi - depresija, ubedjivanje starijeg deteta da podari unuce kao zamenu? Ja takodje mislim da ima emotivne praznine ako blizina partnera nije dovoljna za san... Deca neminovno odlaze od roditelja, tek odlazak od kuce...
    Onda ću opet ubaciti muža u krevet da popunim emocijonalnu prazninu.Ili ljubavnika. Budem razmislila.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

lady x, a je si ga pretjerala

eto, ja i mm guštamo do neba kad su oboje na ljetovanju par tjedana s bakom. nisam nešto u nekoj depresiji.

i još nešto, baš me zanima što misliš pod samostalnosti djeteta. što bi to tebi predstavljalo, ovako unaprijed jer nemaš još iskustva?
    inače, slažem se s tobom, da samostalnost nema neke veze s tim gdje dijete spava. kao i bliskost s roditeljima.

ono što mislim, je da ne moramo uvijek ispunjavati djetetove potrebe. ponekad je dobro ispuniti i djetetove - želje.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja poznam ljiljanine blizance, ništa im ne fali !

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

hebi ga, sad bi neko trebao reći, ja poznam cvjetinog J i niš mu ne fali

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

šalim se, neću više, majke mi - ovdje se ipak raspravlja o bebama, a ne o ovim klipanima

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

XD

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

evo ja poznajem cvijetinog J i ništa mu ne fali
    dapače... kod cvijete osim za M i J ima i viška, a kamoli da nešto fali
    ne znam zašto mislim da će na ovo cvijeta odmahnuti rukom

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja nisam rekla da je za nesto krivo zajednicko spavanje, samo da ponekad se ustali navika zajednickog spavanja iz krivih razloga.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja ne poznam cvijetinog J ali sam sigurna da mu nista ne fali XD

I mene zanima ovo sto je cvijeta pitala, sta je za tebe samostalnost deteta do 3-5-10 godina?

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Svasta, nisam ni rekla da im nesto fali... otkud vam to?
    A samostalnost se po meni samo stice vec u tom periodu a vidi tek kroz kasnije godine. Ako ne spava samo sa 5-10, nije samostalno po meni, pa sad nek je to moje misljenje krivo, ali tako je... sto naravno ne znaci da tom detetu nesto fali. Zavisi naravno mnogo od toga koliko je dete van tog spavanja famoznog upuceno na majku... Ukoliko je i svakodnevno mama posesivna i dete upuceno samo na nju (znam takve primere), svakako je gore, ali zato i isticem, spavanje nema veze sa tim hocete li biti bliski sa detetom ili ne niti vidim da nema bliskosti dece i roditelja koji sa njima ne spavaju.

Ja sam zaista pri postavljanju teme mislila na bebe cekajuci iskustva, ali je otisla je tema na drugu stranu jer su se javile mame sa kojima o tome nema ni govora, tek sa preko 5 se vidim razmislja o odvojenom spavanju. Ok, svakako zelim da cujem vise stavova... ali ne moze se ni govoriti na temu "Odvojena soba za bebu" ako neko misli da dete ne treba da je ima... Cisto eto... nisam kriva sto je tema malo zalutala, ja i dalje cekam savet za moj problem ili eventualno iskustvo majke koja je imala pokusaja da beba spava sama.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ja sam zaista pri postavljanju teme mislila na bebe cekajuci iskustva, ali je otisla je tema na drugu stranu jer su se javile mame sa kojima o tome nema ni govora, tek sa preko 5 se vidim razmislja o odvojenom spavanju. Ok, svakako zelim da cujem vise stavova... ali ne moze se ni govoriti na temu "Odvojena soba za bebu" ako neko misli da dete ne treba da je ima... Cisto eto... nisam kriva sto je tema malo zalutala, ja i dalje cekam savet za moj problem ili eventualno iskustvo majke koja je imala pokusaja da beba spava sama.
    lady.x, ti si i dobila iskustva, samo tebi neka ne odgovaraju.
    uz iskustva, dobila si i mišljenja, koja se ne podudaraju s tvojima.

drugo, isključiva si, kao i stray - ona zabrije u jednom, ti u drugom smjeru.
    ako imate stan u kojem imate 2 spavaće sobe, čemu dvoumit?
    dijete će, kadtad zatrebati svoju sobu, bilo to s 6mj, 2 ili 10 godina

ja sam imala jednu spavaću sobu, 3x3m2, uz bračni bio je i kinderbed na udaljenosti 30cm.
    mališa nije nikad spavao s nama na krevetu cijelu noć, ali je bio uz nas.
    i da, zakoniti se dizao noću kad god je mališa kmeknuo, bez obzira što je radio. i nosao ga je dok malo čudo nije podrignulo, a to je znalo trajati od podoja do podoja (1-3 sata).
    kad je mališi bilo 6mj ja sam se vratila na posao :nemajka: a zakoniti je ostao s mališom na porodiljnom.
    i dalje se dizao noću i nosao ga i stavljao ga nama u krevet kad god je čudo napravilo kme.
    ja sam spavala, jer sam radila (da, dok je zakoniti radio prvih 6mj ja sam opet spavala, jer sam bila sama s mališom po cijeli dan, pa je zakonitom bilo lakše )

kad je mališa prerastao kinderbed, s 2ipol godine, pregradili smo dnevni i napravili malu sobicu za dijete, čisto iz razloga jer u našu sobu umjesto kinderbeda veći krevet ne bi stao.
    i dijete spava od tad u svojoj sobi. sa zatvorenim vratima, u mraku.
    ali isto tako, neki puta se došulja nama u krevet i dočeka jutro s nama
    što bih trebala po tvom? zabranit mu?
    to nije popunjavanje roditeljske emotivne raznine, već potreba djeteta.
    a mi u tome uživamo jednako kao i on.

a što se tiče kolijevke, ilit zipke. imala sam ju i kao trudnica mi je to bila lijepa slika majke i djeteta, ali je mališa bio dugačka beba koja je brzo raspa i s 3 mj više u nju nije stao, tako da nemoj to imati kao jedinu opciju do 6mj starosti

i još jedno, voljela bih, zaista voljela, da nam se javiš za nekoliko mjeseci kad s bebom dođeš doma

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Priroda će napraviti svoje i kao što smo si mi sve majke posložile tako ćeš i ti.
    Složi si za početak kak misliš da će ti biti ok, a kasnije ćeš vidjeti. Možda će biti tako kao sada pričaš, a možda i ne. Nekad ti jedan mjesec paše jedan način, a već drugi mjesec drugi, kako beba raste tako se mijenjaju njezine potrebe...
    Vjerujem da je svaka od nas imala mišljenja prije i poslije dolaska dijeteta, a moja su se mijenjala iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec i dan danas je tako.
    Djeca su živa bića koja imaju svoje potrebe i svoj karakter.
    Neka djeca su ko bebe iz filma (dobro to je nemoguće), a neka su čista suprotnost...
    Uglavnom hoću reći, em ćeš ti osjećati nešto sasvim drugo, a i dijete će ti jasno do znanja dati što mu paše, što treba i što hoće ili može...
    prerano je da donosiš neke zaključke, vjerujem da nas ima dosta koje smo se ugrizle za jezik....

sunce moje malo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj oka prvotno napisa Vidi poruku
    Priroda će napraviti svoje i kao što smo si mi sve majke posložile tako ćeš i ti.
    Složi si za početak kak misliš da će ti biti ok, a kasnije ćeš vidjeti. Možda će biti tako kao sada pričaš, a možda i ne. Nekad ti jedan mjesec paše jedan način, a već drugi mjesec drugi, kako beba raste tako se mijenjaju njezine potrebe...
    Vjerujem da je svaka od nas imala mišljenja prije i poslije dolaska dijeteta, a moja su se mijenjala iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec i dan danas je tako.
    Djeca su živa bića koja imaju svoje potrebe i svoj karakter.
    Neka djeca su ko bebe iz filma (dobro to je nemoguće), a neka su čista suprotnost...
    Uglavnom hoću reći, em ćeš ti osjećati nešto sasvim drugo, a i dijete će ti jasno do znanja dati što mu paše, što treba i što hoće ili može...
    prerano je da donosiš neke zaključke, vjerujem da nas ima dosta koje smo se ugrizle za jezik....
    x
    moja beba je do sada promijenila više načina spavanja, s nama, u svom kindaću, trenutna situacija je da nam je kinderbet spojen s krevetom, on spava na svojoj strani ali mu je bitno da nas vidi bez ogradice.
    nama ne smeta.

i ja sam imala prije poroda svoja viđenja kako će beba spavati i sl. stvari (sigurna sam bila u to da beba neće spavati s nama, da je bračni krevet samo za MM i mene9 ali s dolaskom bebe puno se toga promijeni u mišljenju.

sunce moje malo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

u vezi koljevke- sve ovisi o veličini bebe
    moj B. se rodio s 4520 (procijenjen na 3800-4000g) i u rodilištu je "jedva" stao u njihovu koljevku, nakon mj. je bio već u robici br.62, tako da za njega koljevka ne bi bila isplativa investicija.
    Posljednje uređivanje od sunce moje malo : 07.11.2010. at 15:22

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

E, ali ja nemam dve sobe - dnevna (u kojoj beba ne moze biti) i jedna spavaca su u opticaju. A spavaca je verovali ili ne sirine 2m. Stoga i moje dileme, a sad ujedno i kupujemo namestaj za taj stan pa htela ili ne moram neki plan kakav takav imati, iako verujem da ce se posle menjati

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ma ja ne znam cvijetinog J, al sam sigurna da mu niš ne fali. Eto

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

bračni širine 140 (zakoniti i ja smo godinama spavali na 120cm, a nismo mali), i uz njega kinderbed od 60 cm - taman

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sears često preporučuje razne šašave opcije s futonima, onim kojekakvim na sklapanje, rolanje. Ne znam. Možda neka kreativna kombinacija upali?
    Meni se ipak čini najjednostavnije bebu između mame i tate, preko dana neka ležaljkica nešto... Ali možda zna žena zašto ne može cosleeping, al nam ne može reći. Ja sam se nejednom opekla kad sam preporučivala cosleeping u vezi dojenja i (ne)spavanja kad ono vidim nešto i skužim pa u tim uvjetima i ja bih mislila isto. E sad jel stvarno neki realan razlog koji nije za forum ili nešto treće, tko će ga znat. Mi trabunjamo a svatko nek si misli svoje LOL

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

eto...meni ono što stray kaže uopće nije ekstremno, a odnosi se naravno na mene, moju obitelj i naše odnose unutar iste. ali to su moji kriteriji..moja mjerila, i ako su nekome bolesna..neka su.

ali, to ne znači da se na neke druge obitelji moraju odnositi, naprotiv. meni bi osobno puno teže palo spavanje u sobi bez muža. a zajedničko spavnje nam je svim tko prirodno došlo...

moja prijateljica ima troje djece. prvo je spavalo samo u svojoj sobi....nakon par mjeseci..malo plakalo pa se naviklo. drugo, nakon 6 mjeseci...s prvim u sobi, bez trauma..imalo društvo...treće spava s njima.
    i sad kaže da to ne bi više ponovila. to odvajanje u drugu sobu tako rano. tada je mislila da radi najbolje.
    ja sam imala izričit stav o spavanju sa roditeljima prije trudnoće. i to takav kao i ti. ja osobno imam traumu odvajanja, jer sam spavala s mamom. -tako sam makar mislila
    kad sam rodila svi su moji stavovi pali u vodu. i neka su.

ono što želim reći...treba slušati srce i instinkte i dati djetetu ono što mu treba. ne nositi se za nekim uvjerenjima koja smo stvorili, jer se ta ista jako lako mijenjaju. i to je u redu.
    naše dijete spava s nama..i nama je to predivno. samostalan je skroz i nikada nije bio pretjerano vezan za mene. jako je društven i bez problema ga mogu ostaviti kod baka.
    mislim da je to više stvar povjerenja. ali, to tako nama odgovara...i njemu, očigledno. sad čekamo još jednu bebu i plandujemo kako ćemo se vi zajedno smjestiti.

trauma odvajanja? zašto misliš da je neophodna? ja sam shvatila da traume nastaju samo ukoliko se neke stvari odnosno odluke donose jednostrano...znači bez suradnje. ukoliko postoji suradnja sa djetetom, nema trauma. tada se poštuju želje i potrebe svih. tako da mislim da se traum odvjnj može itekako izbjeći.

nekom djetetu treba više bliskosti, nekom manje a da je podjednako sretno u konačnici. zato nije dobro unaprijed donositi odluke. upoznaj najprije bebu...ona će ti sve reći.
    i iz osobnog iskustva, imaš zaista vremena u prvih godinu dana stvoriti neki svoj red i rutinu...

i da...još samo ovo...mene je zauvijek promijenilo pitanje malog jedne moje frendice...mama, a zašto ja moram spavati sam kad ni ti ni tata ne spavate sami?

i oprostite na ovako dugom postu...

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Mislim da je tu jedina istina - kada dobiješ bebu jednostavno znaš kako je najbolje i kako vam (svima) najviše odgovara Unaprijed pričati dok nemaš bebu je sasvim drugačije nego kad se zbilja nađeš u toj situaciji

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    bračni širine 140 (zakoniti i ja smo godinama spavali na 120cm, a nismo mali), i uz njega kinderbed od 60 cm - taman
    meni se isto ovo cini kao najbolje rjesenje ako ne zelis dijete staviti u vas krevet...
    kad sam ja bila trudna imala sam 300 ideja kako cemo se slozit u jednoj sobi, a MD mi je stalno govorio - vidjet cemo kad beba dodje... glas razuma tako je i bilo...
    probaj nekako slozit tu sobicu da svi mozete zajedno u njoj spavat (jedan krevet ili vise njih) a poslije ces lako kombinirat kako ce vam vise odgovarat...

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ovo cu mozda i da uradim sad kad razmislim, jedino sto nece biti u sirinu mesta ni malo. Bice zid, nas krevet, krevetac za bebu, zid... Onda bih samo onu dasku za presvlacenje drzala negde drugde, ne na krevecu, kako sam planirala... ali preko dana se svakako taj krevet koji bismo uzeli od 140 moze sklopiti da je komotnije.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ovo cu mozda i da uradim sad kad razmislim, jedino sto nece biti u sirinu mesta ni malo. Bice zid, nas krevet, krevetac za bebu, zid... Onda bih samo onu dasku za presvlacenje drzala negde drugde, ne na krevecu, kako sam planirala... ali preko dana se svakako taj krevet koji bismo uzeli od 140 moze sklopiti da je komotnije.
    Puno ti je praktičnije imati mjesto za presvlačenje u kupaoni, a kasnije kad beba postane nemirna na bračnom krevetu.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Puno ti je praktičnije imati mjesto za presvlačenje u kupaoni, a kasnije kad beba postane nemirna na bračnom krevetu.
    X
    Mi još uvijek to imamo na vešmašini.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •