Drage moje forumasice, molim vas pomozite. Imam vise problema pa cu redom.
porodila sam se 1.11 carskim rezom pa sam tek treceg dana od poroda (pokusavala) pocela dojiti bebu. Tada je to bio samo kolostrum i postepeno se pojavljivalo mlijeko ali ne u dovoljnoj kolicini (moj mali mis se rodio sa 4750 i stvarno je mogao da pojede jako mnogo, pa su ga i dohranjivali, sto i ja cinim sada, mada nerado). Bradavice su mi i prije poroda bile nesto osjetljivije a kad sam pocela dojiti ubrzo sam dobila ragade. Rekli su mi da ce proci za dan-dva, samo na zraku da ih susim. I pored toga sto sam ga pravilno drzala, ragade su presle u kraste, ali ja nisam odustajala od dojenja, a kad smo dosli kuci, i kad sam se izdajala, isla mi je i krv, i boljelo je jer sam mu ja davala papati i preko tih ragada bojeci se da ce nestati mlijeko. Kada su kraste nekako otpale, posle tjedan dana, bradavice su me i dalje jako, jako boljele, narocito lijeva, koja je i ispucala usput a za koji dan sam dobila jako visoku temperaturu ( i do 39.9) koja je trajala 3-4 dana, i upalu lijeve dojke.
Dolazila mi je babica, i ubedjivala da samo treba izdajati,da je skroz glupo poceti sa antibioticima (u tom momentu nisam znala da se neki antibiotici i mogu uzimati za vrijeme dojenja, pa sam pomislila da je zbog toga rekla da ne uzimam antibiotike, jer bi morala da pauziram sa dojenjem). Ok, tako sam uradila, dakle izdajala se posle podoja, upala prosla za dva dana ali za 10 dana, opet upala, opet lijeva dojka, opet temperatura (mozda malo manja, i trajala nekih 3 dana),opet ista prica.
I beban je u tome uspio da mi pomogne, da kvrge nestanu za koji dan.
Zaboravih samo da napisem,da prije ove upale, dan-dva mi se na toj dojci, na bradavici, pojavila bijela tocka (ne bas mala). Nije bas bila takva da se moze bocnuti iglom (kako sam citala o blisteru), vec je bila kao neka krasta, koja omeksa nakon dojenja i izgleda kao koza. To mijesto me je jako jako boljelo dok je beba papala, ali uspevala sam da nekako istrpim.
Ne znam sto je uopce ta bijela krastica i zasto se pojavila. To je nestalo, ili je mozda zatajilo, pa ce opet. Sto je to, i sto ciniti ako se opet pojavi?
Citajuci postove na vasem forumu, obratila sam paznju na bijele naslage na bebinom jeziku (za koje mi je pedijatrica rekla da su od mlijeka, ali meni to bas nije bilo za vjerovati jer u bolnici to nije imao), pa sam mu pocela brisati jezik rastvorom soda-bikarbone kao i moje bradavice. Tad mi je u to vrijeme, i nestajala ona bijela krstica sa lijeve bradavice.
Zatim mi se na desnoj koja je sve vrijeme bila super (bradavica manje boljela,ima 5-6 mlazeva mlijeka i koja je davala vise mlijeka) pojavila ona bijela krastica koja jako jako pece u toku dojenja, a i nakon dojenja. Od nedjelje (dakle danas je 6. dan) imam i upalu na toj desnoj dojci. Temperaturu sam opet imala jako visoku 3 dana, a kvrga mi je sada velika briga. Naime, kad beban papa, i kad se izdajam, jednostavno kao da se ne smanjuje ili se smanjuje ali jako malo.Imam osjecaj, da koliko se smanji pri podoju i izdajanju, da toliko poraste u pauzi izmedju podoja.
A najvise me brine sto kvrga nije negde, da kazem s kraja dojke, nego je jedan njen deo odmah do areole. Danas mi je bila jedna pedijatrijska sestra koju sam zvala da mi razbije tu kvrgu (za koju je ona procijenila da ce joj trebati dosta vremena), ali posle 10-ak minuta, mlijeko vise nije islo iz nje a ona mi je na kraju pomenula da to sigurno nije nista strasno, da ce se kvrge uvijek stvarati dok dojim ali je i pominjala mrtvu zljezdu, no rekla je da me nece plasiti bez razloga, nego da ja kad budemo vodili bebu na kontrolu (za 3 nedjelje) pitam pedijatricu sto mi je to, ako vec toliko brinem.
Ne razumijem, zasto da sjedim 3 nedjelje ako cu imati tu kvrgu? Je li to ipak samo kvrga od zastoja mlijeka?
Sad sam se stvarno zabrinula. Prvi put sam cula za mrtvu zljezdu. Sto je to?
Citam po internetu, ova moja kvrga moze biti i apsces. Molim vas da mi netko nesto vise kaze o apscesu.
Da li bi bilo dobro da uzimam antibiotike opet jer sam ih i u porodu, i 3 dana nakon poroda dobijala (kao i beba)zbog streptokoka, koje su mi se pojavile u cerv. brisu.
Ne mogu vjerovati da mi upala traje vec 6 dana, kvrga se jedva smanjuje, bradavica boli i na njoj imam krasticu koja je zuckaste boje, kao gnoj.
Sumnjam i na soor, pa ne znam sto cu ako krenem sa antibioticima. Da li da pocnem soda bikarbonu opet? Koliko dugo je smijem koristiti?
I jos nesto, uvek posle podoja, bradavice mi na vrhu jako peku i pobele. Nekad toliko pece, da mislim da me i u bradavici iznutra nesto pece, ne znam. A u poslijednje vrijeme mi se cini da dok beba papa, pored toga sto me pece bradavica, nekako i svrbi malo. Ne znam sto ciniti.
Pedijatrice, i patronazne, svak prica svoje (sve razlicito) a ja ne znam sto dalje. Ne bih se igrala lijekovima.
Dajte mi savjet, molim vas. Jedva cekam da mi dojenje postane uzivanje, ali vise ne mogu podnijeti kad mi kazu da ce mi problemi proci za dan dva, kad nije tako.
Da li je pametno da odnesem mlijeko na analizu, da vidim imam li bakterija pa ako ima, da lijepo kupim tocno taj antibiotik?