Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: lisnato za kremšnite

  1. #1
    lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    524

    Početno lisnato za kremšnite

    za kremšnite koristim uvijek kupljeno lisnato. ono što mi je misterija je kako da mi ispadne tanko kao u slastičarni, a ne napuhnuto s onim grbama?

    inače imam običaj speći 1. dio tijesta, razvaljam ga kad je otopljen na malo veću dimenziju od protvana i narežem na 15 kvadrata. probodem vilicom i pečem na 200stupnjeva negdje 20min. uvijek se tijesto digne pa ti kvadrati postanu jastučići.
    onda posložim u tepsiju pa pečem 2. dio tijesta.

    jel vi pečete u komadu pa onda režete? to s tim tijestom mi je misterija.

  2. #2
    prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,142

    Početno

    donja kora nebi trebala biti problem kad staviš kremu, jel?
    a gornju okreneš naopako, odnosno napuhnuti dio staviš prema kremi, a gore ti ostane flat.
    ja ne režem ništa unaprijed.

  3. #3
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    moja mama radi kremšnite
    ispeče svaku koru posebno
    tepsiju prije pečenja oplahne hladnom vodom i onda stavi tijesto
    izbode ga vilicom
    i peče na 200-220 C
    onu koru koja joj je lošija stavi na dno, na to ide krema
    bolju isječe pečenu na kvadrate i posloži po kremi
    i onda po tome izreže i donji dio, kroz kremu

  4. #4
    lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    524

    Početno

    ma ja sam počela rezat prije pečenja samo zato da kad ih vadim ne moram unakazit kolač svojim rezuckanjem jer svakako zna ispast. a ovo prima da ne narežeš ništa unaprijed mi je znanstvane fantastika, pa tko bi i gornju koru narezao kad su već gotove i ohlađene!???

  5. #5
    kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009
    Lokacija
    hacijenda
    Postovi
    2,433

    Početno

    ja ispečem oba lista,na prvi ide krema a gornji režem ispečen i složim na kremu..

  6. #6

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG,R. Pešćenica
    Postovi
    2,190

    Početno

    Napikaš s vilicom prije pečenja.

  7. #7
    lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    524

    Početno

    ma ništa to pikanje ne pomaže. mislim da ću idući put speć u komadu pa onda pečene rezati. javim dal je ispalo tanje.

  8. #8
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Citiraj kiara79 prvotno napisa Vidi poruku
    ja ispečem oba lista,na prvi ide krema a gornji režem ispečen i složim na kremu..
    I ja isto ovako.

  9. #9
    spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Postovi
    657

    Početno

    ja kupim već pečene -)

  10. #10
    lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    524

    Početno

    Citiraj spunky125 prvotno napisa Vidi poruku
    ja kupim već pečene -)
    ma vidi ti lukavice!

  11. #11
    spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Postovi
    657

    Početno

    mama mi otkrila, nisam imala blage da ih ima gotovih, i krempita gotova za pola sata.

  12. #12
    stanam avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Lokacija
    Slavonija
    Postovi
    334

    Početno

    prije pečenja ih izbodem vilicom. ni ja ne režem unaprijed. kad se kolač ohladi onda režem tako da ugrijem nož (bez zubaca) na vatri i onda prorežem jedan red, pa opet malo ugrijem,...super ispadne-ravno.

  13. #13
    miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Lokacija
    hlebinska škola
    Postovi
    882

    Početno

    nikako nemoj rezati unaprijed
    zbog toga ti svaki komadić reagira kao posebna cjelina
    izreži na kvadrate prije nego staviš na kremu

    ispeci obje kore posebno, prije naravno vilicom ispikaj, ma nema ti tu filozofije, kremšnite su superbrz kolač kad uhvatiš ruku

  14. #14

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ZADAR
    Postovi
    1,828

    Početno

    gornja kora se reže već ispečena , vruća, prije slaganja na kolač
    i ispadnu super komadi , ko u slastičarnici

  15. #15
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    čula sam da se pečena kora fino da izrezati škarama.


    dajte neki fini, kremasti recept za kremšnite!

    da se ipak ne jedu žlicom iz protve iako je krema superukusna, i da nije vodena ni brašnasta, nego baš pjenasta i kremasta i - fina!

    HVALA!


  16. #16
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    Kopiram koji sam slala sestri na mail. pazi da je volume veliiiiiki, pa pripremi veliki lonac, i duboki protvanj u koji ces slagati kremsnite.

    Sastojci: 10 jaja; 2,5 l mlijeka; 300 g secera; 3 vanilij secera; brasno; skrob (gustin); 1 puding od vanilije; lisnato tijesto

    Krema se radi u dva dijela: zuti i bijeli koji se poslije smijesaju.

    Zuti dio: Umutiti 10 zumanjaka s 150 g secera, potom u to dodati 16 zlica brasna, 1 vanilijin puding, 5-6 zlica gustina (skroba). U tu gustu smijesu dodati 0,5 l mlijeka.
    U dubokom loncu staviti da prokuha 2 l mlijeka. Kad mlijeko prokuha umutiti gore navedenu smjesu (ja sam lagano uljevala i miksala na najmanjoj brzini). Kuhati max. 10 min odnosno dok se ne skuha.

    Bijeli dio: od 10 bijelanjaka umutiti snijeg s 150 g secera i prstohvatom soli. Znaci prvo ulupati snijeg bijelancima i soli, a potom lagano dodavati secer.

    Kad je skuhan zuti dio vruc uliti u bijeli dio i smijesati.


    Kuhanu kremu staviti izmedju kora od lisnatog tijesta. Drzati u frizideru.

  17. #17
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    Kad je skuhan zuti dio vruc uliti u bijeli dio i smijesati.
    vruć, vruć? s vatre?

    duboki provan imam, samo koji? duboki od pećnice ili duboki neke srednje veličine?

    znači, kocke se normalno vade, ne budu se drockale. to mi je važno. i da nisu hladetinaste, nego kremaste.

  18. #18
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    vruć, vruć? s vatre?
    da, vruc s vatre

    Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    duboki provan imam, samo koji? duboki od pećnice ili duboki neke srednje veličine?

    znači, kocke se normalno vade, ne budu se drockale. to mi je važno. i da nisu hladetinaste, nego kremaste.
    bude jako puno, i meni su cvrste, i ja sam zadovoljna. mozda da napravis prvo sa 5 jaja, pa u neki srednji protvanj, da odredis jesu ti dovoljno kremaste

  19. #19
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    i da kockice se normalno vade, nisu ni vodenaste ni drockave

  20. #20

    Datum pristupanja
    Sep 2009
    Lokacija
    VG
    Postovi
    250

    Početno

    Evo, probaj ovu kremu:6 jaja,20 dag šećera,2 pudinga od vanilije, 4 žlice glatkog brašna,litra i četvrt mlijeka
    Postupak: umiksati žumanjke i 15dag šećera. U umiksano dodati puding (prašak), brašno i 4 dl mlijeka. To svedobro izmiksati i skuhati u litri vrelog mlijeka. Kuhano maknutis vatre. Od bjelanjaka i 5 dag šećeranapraviti čvrsti snijeg. Snijeg umiksati (lagano) u vruću kremu.

  21. #21

    Datum pristupanja
    Sep 2009
    Lokacija
    VG
    Postovi
    250

    Početno

    Inače ova krema je dosta čvrsta tako da sam jednom napravila tortu od te kreme. U okruglom protvanu sam ispekla tanki biskvit koji sam prekrila s višnjama, na to sam sipala ovu kremu za kremšnite i kada se sve dobro ohladilo ukrasila sam šlagom i višnjama.

  22. #22
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    neću, 10 jaja mi je taman mjera

    aha, netko podupla puding, netko stavi škrobno brašno. valja isprobati, pa vidjeti šta i kako.
    no, imam sve vrijeme ovoga svijeta, mislim i da hoću, lool
    sve isprobati

    hvala, VGmama

    spajalice, je l oštro ili meko brašno?

  23. #23
    piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    3,169

    Početno

    Ja imam recept kao spajaličin, ali bez pudinga, samo oštro brašno i gustin, meni je bolje, ne volim onaj miris pudinga.
    Prave samoborske kremšnite su samo sa brašnom, ali onda mogu ispasti malo ljepljive, ne znam kako bih to objasnila, zna krema biti kao tutkalo.
    Fora je baš u ovome što je napisala spajalica, ne dodaje se bjelanjak žutoj kremi, kako mi to obično činimo, žlicu po žlicu, već se vrela krema od žutanjaka ulijeva u umiksane bjelanjke.

  24. #24
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    moja mama radi najbolje kremšnte, ali nisu hladetinaste
    nisu neka ljepota, ali su mi najukusnije
    jaja i brašno, nema pudinga
    mogli bi probati tu foru sa uljevanjem kreme u snijeg, mi stavljamo klasično, snijeg u kuhanu kremu

  25. #25

    Datum pristupanja
    Feb 2012
    Postovi
    385

    Početno

    Najbolje su mi Ledine smrzute kore,a gornju režem škarama za pile,ništa se ne izlomi i kvadratići su jednaki

  26. #26
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Citiraj piplica prvotno napisa Vidi poruku
    Fora je baš u ovome što je napisala spajalica, ne dodaje se bjelanjak žutoj kremi, kako mi to obično činimo, žlicu po žlicu, već se vrela krema od žutanjaka ulijeva u umiksane bjelanjke.
    aha
    dobro da si rekla, jer nisam na to obraćala pažnju
    100% bi napravila obrnuto

    zašto puding...
    zato što me vuna.
    šta će mi ih držati 8 cm visoko ako ne puding ili škrobno brašno?

  27. #27
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno

    Evo moj (mamin) recept za krempite, hvaljen na svakoj festi i svi ih vole. Nema sanse da ne uspiju, samo je bitno da se stavi tocno ovaj gustin koji pise u receptu.
    Raditi u velikoj posudi, mjera je za veliku tepsiju (protvan).

    8 jaja (razdvojiti zumanjak od bjelanjka), 1.5l mlijeka, 14 zlica secera, 4 secer vanilije, 1 Gussnel od Dolcele (obavezno ovaj!),1 pakiranje lisnatog, 0.5l slaga.

    Razvaljati i ispeci lisnato na obrnutoj strani tepsije. Izbockati vilicom da se na napuhne. Lisnato se reze kad su krempite gotove, nema nikakvih problema s time.

    Dok mlijeko kuha, mijesati jaja i secer pa dodati Gustin. Ako je pregusto, oduzeti malo mlijeka od one litre i pol. Dalje kuhati kao puding, dok jako ne zgusne. Dodati u to secer vanilin pa snijeg od bjelanjka, zlicu po zlicu dok se sve lijepo ne izmijesa. Mijesati kuhacom, najzgodnije je. Vrucu smjesu izliti po lisnatom tijestu. Kad se ohladi, staviti slag pa poklopiti drugom korom lisnatog. Pospe se secerom u prahu.

  28. #28
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    neću, 10 jaja mi je taman mjera

    aha, netko podupla puding, netko stavi škrobno brašno. valja isprobati, pa vidjeti šta i kako.
    no, imam sve vrijeme ovoga svijeta, mislim i da hoću, lool
    sve isprobati

    hvala, VGmama

    spajalice, je l oštro ili meko brašno?
    ja stavim ostro jer mi se lakse otopi u mlijeku, bez grudica, ali iskreno mislim da je svejdeno.
    puding od vanilije mislim da se stavlja da bi imali malo arome po vaniliji, ali mislim da nije o kljucne vaznosti. povecas skrob/gustin i to je to.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •