Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: stitna zlijezda

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno stitna zlijezda

Vidim da ste ne drugom topiku naceli ovu temu, pa me interesuje nesto vise o tome.
    Ja sam u ratu zaradila uvecanu stitnu zlijezdu tj hladni cvor na njoj. Nema nikakvih hormonskih poremecaja. Prije nekioliko godina (2-3) sam isla na kontrolu i nisu mi dali nikakve ljekove. Cak su i punktirali za svaki slucaj, ali sve je bilo u redu.
    Medjutim, sada nakon poroda, nekoliko ljudi mi je reklo kao da je malo naraslo.
    je li iko imao ovakvih problema? je li operacija neminovna?
    Definitivno bih trebala ici na kontrolu, ali posto sam promijenila drzavu, ljekare, nekoko mi sve prekomplikovano

18.3.2004-Edita

ivarica

Početno

ja sam 91. operirala stitnjacu, izvadili su mi jedan rezanj zbog dobr. tumora. poslije toga sam 5-6 godina pila vobenol, dosta dugo ne pijem nista (lijecnica otisla u mirovinu, a s novim doktorom i novi pristup).

i zrinka s foruma je operirala stitnjacu, ona je na stalnoj terapiji lijekovima, vjerojatno ce ti i ona reci kao i ja - ako operacija i jest neophodna, to nije smak svijeta, dapace, ja sam bila kao preporodena nakon operacije.

(moram i ja na kontrolu, ne smijem ni reci kad sam zadnji put bila )

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ti imam hipotireozu, ali blagu, na stalnoj sam terapiji euthyroxom... srećom, hipotireoza je "lakša" od hipertireoze (što su mi u početku dijagnosticirali) jer se lijekovi mogu piti i u trudnoći i za vrijeme dojenja... tako da ja uopće više i ne kužim da sam bolesna, automatski ujutro popijem lijek i to je to. a kvaliteta života mi se definitivno poboljšala, imam puno više energije i nisam toliko "down" i depresivna kao prije.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Prijavljujem se. Meni je povecana, sa cvoricima a prema nalazima tvrde da dobro radi sto ja naravno ne vjerujem.

To da ti je u trudnoci porasla me ne cudi posto svuda citam da tada obicno 'prolupa'. Moja doktorica je tek dvije godine nakon sto sam ja posumnjala na stitnu i sama primjetila da je malo povecana. Moram joj preci preko toga jer ionako za sada nema potrebe za nekom terapijom. Sve sto sada radim je jednom godisnje nalaz hormona i to ne svih nego samo TSH.

Kad sam vec tu evo mojih vrijednosti za TSH: 14-01-03 je bio 0.8 (0.5-5.0 je normalno) a 28-05-04 je bio 0.9 a tada su mi nekim cudom izmjerili i T4 i bio je 14 (10-25 normalno).

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Koliko vidim ima nas puno sa ovom dosadnom bolesti (tako da je nazovem). Moja mama je dugooo godina imala problema sa stitnom i imala je terapije. Pojavilo joj se kada je mene rodila. Prosli mjesec je isla na kontrolu (nije bila dugo godina) i stitna joj se vratila u normalu. Vise nema nikakvih problema. Ona je jela nekakav susam i med, te mene tjera, a ja bas ne vjerujem da joj je bolje od toga. Doktorka vjeruje da joj je toi pomoglo, cak joj je rekla da u cekaonici bolesnicima iziktira kako se to spravlja.
    Koliko vjerujete u te "prirodne ljekove"? Ja i nisam pristalica, ali ko zna?Mislim da je stres glavni uzrocnik i da se staitna unormali tek kada se zivotne prilike srede. :?

18.3.2004-Edita

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Od hrane, biljke iz porodice krstašica (zelje, kelj, karfiol itd.) smanjuju rad štitnjače, a ona bogate jodom (alge, sve iz mora) je potiče.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Daj recite koje ste simptome imali da ste posumnjale na probleme sa štitnjačom?Dali je uvijek prisutna kvržica ili otok u području vrata? Ne znam dali sam to glupo napisala.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kod mene je potrajalo par godina. Kad gledam stare slike vidim da je davno jos bila malo povecana ali tada nisam imala problema. Recimo godinu nakon poroda sam procitala o problemima sa stitnom koji znaju nastati za vrijeme trudnoce pa posto sam dosta toga prepoznala prvom prilikom sam spomenula doktorici koja nije ni podigla glavu da bi pogledala nego je promrmljala da bih imala i druge simptome da je stitna u pitanju.

Jos godinu ili dvije kasnije sam pospremila sumnje i kad mi vise stitna nije padala na pamet doktorica je primjetila da je malo povecana pa me poslala na ultrazvuk i kontrolu hormona.

Kad sam pocela sumnjati na stitnu to je bilo najvise zbog umora. Ne opisivog umora. Doduse tada sam spavala maksimalno 5 sati na dan, mozda vec i cijelu godinu pa umor nije bio nesto sto bi bilo koga zacudilo.

Kasnije kad je i doktorica primjetila da je stitna povecana sam imala osjecaj da stalno imam nesto u grlu i da mi to smeta. Otprilike kao knedla u grlu za stresnih situacija, samo sto meni knedla nije nikada nestajala. Kad bih se sagnula da malcu zakopcam jaknu jos vise bi me gusilo.

Sada vidim jasno, bez trazenja, uvecanu stitnu. Pri dnu vrata. Ne mogu podnijeti nista sto ide preko linije vrata, cak ni sal ne volim.

Kod mene se mjesaju simptomi hipo i hiper 'verzije'. Da ne nabrajam sad sve (osjecam se u raspadu): ruke i noge su mi uvijek hladne a vec duze vrijeme imam problema sa 'usmjeravanjem/kontroliranjem misli'. Misli mi jurcaju strasnom brzinom, kad hocu objasniti neku ideju, u glavi imam pocetak, sredinu i kraj i sve hoce odjednom izaci van. Moram se jako truditi da sve slozim i na razumljiv nacin iznesem.

Btw, kvrzice ne osjetis na opip (bar ja ne).

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ti uopće nisam imala neke simptome...
    inače desi mi se jednom u par godina da se srušim u nesvijest i nikad nitko nije otkrio zašto je to, pa me jedan stari doktor poslao na sve žive pretrage. nismo otkrili zašto padam u nesvijest, ali samo zato otkrili da mi štitnjača radi poremećeno... eto, saznala sam totalno slučajno...
    i tek tad sam shvatila da moj česti umor, depresija, neispavanost... nemaju veze s tim da sam ja "takva osoba", nego imaju veze s usporenim radom štitnjače

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nevoza (i to ona bezrazlozna)ti je glavni pokazatelj da nesto nije u redu sa stitnjacom,drhtanje ruku, neredovan menstrualni ciklus (ljekar te odmah pita je li ti redovna mentruacija)..... Probaj ravno ispruziti ruke i vidi da li ti sake podrhtavaju.
    Ja sam kao i Lutonjica imala iste simptome. Sve se pogorsalo kada mi je umrla baka koja mi je bilo skoro kao i mama. Pocela sam osjecati uzasnu slabost, nesvjest, gusenje.... To je trajalo bukvalno tri mjeseca, sve dok moj rodjak koji je po struci ljekar nije rekao da odem pregledat stitnu, jer ima osjecaj da je uvecana.
    Ja nisam imala nikakav hormonalni poremecaj, ali je jedno vrijeme stitna bila cisticna. Poslije je ta cista nestala sama od sebe. Cak su mi radili i punktaciju za svaki slucaj.
    Vec izvjesno vrijeme mislim da ponovo sa njom nije nesto u redu. Kod mene se uvecanje fino vidi. Mogu i napipat rukama nekoliko cvorica.
    Cak mi se po noci dok spava zna desiti da ako se jastuk prisloni na stitnu, nestane mi daha. Uz to pod obavezno ide blaga aritmija. To je isto jedan od glavnih znakova poremecaja.
    MM me vec nagovara da ponovo idem na kontrolu jer sam ponovo uzasno nervozna . Cak mi je ovdje u Austriji doktorica automatski primijetila da nesto ne valja sa stitnjacom, iako joj nista nisam pominjala.

18.3.2004-Edita

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma znate, malo sam zabrinuta.U zadnjih nekoliko tjedana se osjećam nekako jako,jako umorna, a baš sam počela malo više spavati.Ne mogu se nikako naspavati.Cijeli dan sam kao da ću se srušiti i nešto me guši.To me ponukalo da vas pitam.Našla sam se u još nekim simptomima.Ipak ću i ja otići kod svoje liječnice da mi to prekontrolira.Da možda nije.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj snorki prvotno napisa
    Koliko vjerujete u te "prirodne ljekove"? Ja i nisam pristalica, ali ko zna?Mislim da je stres glavni uzrocnik i da se staitna unormali tek kada se zivotne prilike srede. :?

18.3.2004-Edita
    Ne znam za taj lijek tvoje mame, ali ja sam svoju stitnjacu "unormalila" meditacijom i asanama (vjezbe joge); nije da sam to radila zbog stitnjace, ali javilo se kao nus produkt... Prije nego sto sam to pocela raditi, bila sam godinu dana na Vobenolu kako bi se zaustavio rast kvrzica (iako su mi hormoni uvijek bili u normali). Onda sam odlucila ne piti hormone, pogotovo kada su mi ok, i pocela redovito raditi ovo gore, i kvrzice su se djelomicno povukle a djelomicno su "okostale", tj kalcificirale se Ali to je ok, tako kaze endokrinolog....Kod tate i brata slicno stanje, samo sto se oni znoje i imaju neke druge smetnje, ja nemam (ali oni ne rade meditaciju i asane....). Uglavnom, operaciju je jedan kirurg preporucio odmah nakon dijagnoze, dakle prije nekih 18 godina i sva sreca da sam to slucajem izbjegla, u mojem slucaju nije bila potrebna. Primijetila sam da se opet povecala nakon poroda, ali to mi se cini normalnim jer je to super fizicki napor,a i asane nisam radila jer se ne preporucuju nakon treceg mjeseca trudnoce.
    Moj ti je savjet : ako su hormoni u redu, ne diraj lava dok spava.
    Jogu i meditaciju preporucujem u svakom slucaju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •