Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 59 od 59

Tema: Pozdravcici

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

lijepo vas je čitati!! uživajte i piši nam.. evo i mi ćemo za pola goidine pune 3, bit će svega

Aradija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Hvala vam

ArI Mali,
    treca godina je bas burna, mali trogodisnjaci samo vicu - necu, necu... Bar nas sin je vrlo brzo po dolasku kod nas postao takav... Ali na Rodi sam nasla nekoliko tema o tome, iskustva drugih roditelja i bas su korisna prvo kao uteha :D a ima i dobrih saveta.

Aradija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Mi smo konacno usvojeni, naaajzaaad! Sad nam predstoji vadjenje papira, tj izvoda iz maticne knjige rodjenih i ostalih, ali blizu smo kraja tj pocetka

Inace vec smo pet meseci zajedno, ima boljih i losijih dana, ali u principu krecemo se ka onom boljem. Sin se lepo navikao na nas, na nase sire porodice, na konacnom usvajanju su socijalni radnici bas bili zadovoljni kako sve to kod nas izgleda. Jedino nije krenuo u vrtic, tu smo cekali konacno usvajanje a i sad papire, pa ce onda da krene. Inace je nasao drustvo iz kraja, dok je bilo lepo vreme (a bilo je do pre neki dan) stalno se vidjao sa njima, sad ce to biti malo teze. Sad kad je hladno vodimo ga u igraonice, drustven je pa i tu brzo nadje drustvo. No mislim da ce vrtic biti pravo resenje, a i do toga cemo uskoro doci.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Čestitam, prekrasno!

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

baš lijepo

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Baš lijepo, Aradija!
    Možeš li nam malo opisati kako to ide kod vas, s obzirom na "probni" period do konačnog posvojenja? Što se u tom razdoblju događa, kome se možete obratiti, tko se vama obraća, koliko često vam dolaze socijalni radnici u posjet, jesu li od pomoći...pitam zato što postoji prijedlog zakona da se i u HR napravi slično.

Aradija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Hvala vam

Mogu, svakako. Kad budu odabrani usvojitelji onda moraju da sakupe ponovo dokumentaciju (tako je bilo kod nas, u nekim centrima sakupljaju pred konacno usvajanje). Nakon toga mogu da vide dete i jedno vreme se vidjaju kod hranitelja ili u domu (mada su ovde sad deca uglavnom kod hranitelja). Taj period moze da traje neodredjeno, ustvari socijalni radnici odredjuju koliko traje zavisno od prilagodjavanja deteta. Kod nas je to bilo sedam dana, znam ljude kod kojih je bilo tri dana ali i neke gde je bilo po nekoliko meseci... Od momenta kad dete dodje kod usvojitelja tece period od najvise sest meseci i nakon toga dolazi do konacnog usvajanja. U tom periodu postoji mogucnost i da se usvojitelji predomisle, na zalost i to se desava. To je, po meni, negativni deo tog nacina, mogu da zamislim koliko to traga ostavlja na dete, kad dodje kod roditelja a onda ga vrate. Inace znam da cim je nas sin dosao kod nas prekinuli su ugovor o hraniteljstvu vezan za to dete pa pretpostavljam da u tim slucajevima kad vrate dete cesto ne moze da se vrati ni u istu hraniteljsku porodicu. U tom periodu trebalo bi da budu tri posete socijalnih radnika. Od centra do centra zavisi kako one izgledaju i kojom brzinom se sve desava. Kod nas su se najavljivali nekoliko dana pre i ostajali svaki put oko dva sata. Dok znam da su se nekim usvojiteljima najavljivali pred samu posetu i bili kratko. Tu se onda prica o svemu vezanom za dete, mozemo da postavimo pitanja, mada mozemo da ih zovemo i inace. E onda ako sve to prodje u redu zovnu nas i najave kad ce biti konacno usvajanje, to je kao neka vrsta proslave mada ima i taj sluzbeni deo gde nam procitaju resenje, uruce ga kao i jos neko uputstvo za maticara da izmeni podatke u maticnim knjigama. Nakon toga ceka se jos desetak dana da oni opstini na kojoj je dete rodjeno upute zvanican dopis (ne znam sto im treba deset dana za to...). I onda mozemo da izvadimo izvod iz maticne knjige rodjenih. Time je sve zavrseno, ustvari sve je zavrseno vec ovim konacnim usvajanjem ali ja se ipak nekako ne osecam da je kraj dok i taj deo sa papirima ne zavrsim... Ako vas jos nesto interesuje a da nisam spomenula slobodno pitajte

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

čestitam!!

Aradija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Hvala

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu