-
Dobro nam došla i sretno!
-
ArI Mali, Manuela, hvala vam 
Sto se postupka tice, to ide ukratko ovako... Prvo se podnosi molba u cszr sa svom nekom hrpom papira koji se povade na raznim mestima (izvodi iz maticne knjige rodjenih, vencanih, da nismo osudjivani, da nam nije oduzeto roditeljsko pravo, sva imovina koju imamo, potvrde sa posla sa prosecnim primanjima za vise meseci...). E onda se oni iz cszr posle nekog vremena jave i pozovu nas na razgovor. Taj prvi razgovor bude dosta detaljan, bar kod nas je tako bilo... Pocnu kako smo se upoznali, sta smo prvo primetili kod druge osobe, pa na dalje dok ne dodjemo do zelje za decom i kako tu dodjosmo i sta ostali clanovi sirih porodica misle o tome... E onda slede dalji razgovori u kojima oni dolaze kod nas kuci, da vide prostor, atmosferu, buducu sobu od deteta... Pa onda mi idemo opet u cszr, resavamo neke psihotestove sa nizom pitanja, crtezima i tako to... E onda krece skola roditeljstva koja je obavezna. Tu bude vise parova, kod nas je bilo npr pet. Casovi su tipa radionica, postoje odredjene teme i mozemo svasta nesto da pitamo a i oni nas pitaju, medjusobno pricamo i tako... To je mislim najbolji deo, dosta se korisnih stvari nauci i cuje a ja sam pitala otprilike sve sto me je zanimalo a imala sam neke nedoumice. Takodje interesantni su i susreti sa drugim usvojiteljima, raznim zivotnim pricama i misljenjima. Ponekad su se radionice pretvarale u neku vrstu psihoterapije u kojoj bismo se svi mi raspricali pa je psiholog imao problem da nas vrati na temu... Nakon toga bi trebalo da se popuni upitnik sa konacnim zahtevima vezano za dete tipa godina, pola itd (kazem trebalo bi jer je kod nas tu krenuo zastoj i cekanje i izgovaranje da imaju puno posla, zvace nas kad da dodjemo, da nas na kraju nisu ni zvali nego su oni to popunili). Tu se sacini neko konacno misljenje o nama, i ceo predmet se prosledi u ministarstvo. Nakon jedno mesec dana se dospeva u registar potencijalnih usvojitelja i to oznacava dobijanje podobnosti. Kada se pojavi dete u nekom cszr onda oni ubacuju podatke o detetu u kompjuter i izlaze parovi sa cijim zahtevima se ti podaci uklapaju. Pozivaju se na razgovor, mislim ne manje od sest parova i ne vise od dvadeset. I onda jedan par bude izabran na osnovu tih razgovora. Posle krece prilagodjavanje, zatim kada dete konacno dodje onda mora da protekne sest meseci do konacnog usvojenja, kad socijalni radnici i dalje kontrolisu kako se dete adaptiralo. Takodje svi oni papiri sa pocetka price moraju ponovo da se izvade. Onda se dete upisuje kao da je od rodjenja kod usvojitelja, ime ne moze da se menja, ali se prezime menja. I time je usvojenje konacno...
Ovo sad i nije bilo bas kratko
ali mislim da sam uglavnom sve opisala...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma