izabela što sve s njom

Thread: izabela što sve s njom

  1. jelena.O's Avatar

    jelena.O said:

    Default izabela što sve s njom

    hajde pomoć u svezi izabele, i da kak izvadit koštice iz nje????????????
     
  2. SunčicaVŽ's Avatar

    SunčicaVŽ said:

    Default

    Ja sam radila pekmez i ispao je njami....ja sam pasirala maminom pasirkom za rajčicu
    Radila sam i kompot...isto je njami, ali koštice ostaju.
     
  3. mašenka's Avatar

    mašenka said:

    Default

    šta je to izabela
     
  4. dunja&vita:-)))'s Avatar

    dunja&vita:-))) said:

    Default

    Quote Originally Posted by mašenka View Post
    šta je to izabela
    sorta grožđa?
    Plava, mirisna....ili sam u krivu?
     
  5. pomikaki's Avatar

    pomikaki said:

    Default

    Meni je n.grace pisala neke upute za sok od grožđa koji se može raditi od izabele (i još jedne vrste koju sam zaboravila), a sok može služiti i kao zaslađivač.
    Imam to još negdje sačuvano pa mogu i kopirati ako me autorica teksta pusti
     
  6. n.grace's Avatar

    n.grace said:

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    Meni je n.grace pisala neke upute za sok od grožđa koji se može raditi od izabele (i još jedne vrste koju sam zaboravila), a sok može služiti i kao zaslađivač.
    Imam to još negdje sačuvano pa mogu i kopirati ako me autorica teksta pusti
    Naravno!
     
  7. pomikaki's Avatar

    pomikaki said:

    Default

    Evo ovo je recept za sok od grožđa by grace.n
    fali mi samo koja je druga vrsta grožđa od koje se može raditi taj sok, meni je bila nepoznata pa sam se koncentrirala na izabelu
    Dakle, grožđe se ispreša, sok se stavi na vatru i grije do 80 stupnjeva (za to postoji poseban termometar za ukuhavanje na kojem provjeravaš temperaturu), kad dođe do 80 stupnjeva, grije se jedno vrijeme na toj temperaturi (provjerit ću točno, možda nekih 10-20 minuta).
    Dok se sok zagrijava, pjena i gusti dio dižu se na površinu, pa to skineš običnom plastičnom cjediljkom koju ispireš u čistoj vodi.
    Vrući sok se (šefljom) nalijeva u čiste i suhe bočice i boce DO VRHA (jako važno), nakon toga se boca čvrsto zatvori rukom, koliko god ide (s krpom, pazi da se ne opečeš). Tada se bočice stavljaju na limenu podlogu (isto jako važno). Nakon nekog vremena ćeš čuti krckanje - bočice će se vakumirati, na taj način sok možeš koristiti dulje vrijeme, barem godinu dana.
    Na taj način radimo svu zimnicu i fenomenalna je.
     
  8. jelena.O's Avatar

    jelena.O said:

    Default

    kaj u to ne ide cukor???
     
  9. pomikaki's Avatar

    pomikaki said:

    Default

    ne, baš zato me i zanimalo
    jer znam za neke fine marmelade, čini mi se francuske, na kojima je pisalo da nisu ničim zaslađivane nego da su po tradicionalnom receptu kuhane s dodatkom tog super slatkog soka od grožđa
    tako da prvo moram zasaditi izabelu, naučiti raditi zimnicu i onda ću zaboraviti na steviju
     
  10. jelena.O's Avatar

    jelena.O said:

    Default

    sva sreća da do tog bu prošlo još jako puno vremena, ali evo još jedno pitanjce.

    ja pretežno ispod poklopca stavim celofan, dal može celofan i u ovu varijantu, i naravno jel to mogu bit i staklenke od meda ( pekmeza, senfa ) ili baš nekaj specijalno.
     
  11. pomikaki's Avatar

    pomikaki said:

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    sva sreća da do tog bu prošlo još jako puno vremena, ali evo još jedno pitanjce.

    ja pretežno ispod poklopca stavim celofan, dal može celofan i u ovu varijantu, i naravno jel to mogu bit i staklenke od meda ( pekmeza, senfa ) ili baš nekaj specijalno.
    kako piše gore ne znam još raditi zimnicu
    ali moja mama ne stavlja celofan i koristi obične staklenke od meda, pekmeza i ostalog što već potrošimo.
    Nisam baš sigurna ali koliko sam vidjela ona prvo zagrije staklenke u pećnici (e sad ne znam na koliko), nalije u njih vrući džem, ajvar ili što već radi, zatvori i nisam sigurna da li ih vrati u pećnicu
    Ali čini mi se da grace to ne radi, i zapravo koga god pitam opiše mi drugačiju proceduru.
     
  12. n.grace's Avatar

    n.grace said:

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    kako piše gore ne znam još raditi zimnicu
    ali moja mama ne stavlja celofan i koristi obične staklenke od meda, pekmeza i ostalog što već potrošimo.
    Nisam baš sigurna ali koliko sam vidjela ona prvo zagrije staklenke u pećnici (e sad ne znam na koliko), nalije u njih vrući džem, ajvar ili što već radi, zatvori i nisam sigurna da li ih vrati u pećnicu
    Ali čini mi se da grace to ne radi, i zapravo koga god pitam opiše mi drugačiju proceduru.
    Nikad ne zagrijavam staklenke, moraju biti čiste i suhe, kipuće nalijevam do vrha, čvrsto zatvorim i stavljam na limenu podlogu.
    One koje se ne uspiju vakumirati stavim u frižider i potrošim unutar nekoliko dana.
     
  13. n.grace's Avatar

    n.grace said:

    Default

    Ispravljam se - flašice se drže na metalnoj podlozi - protvanu, metalna tacna, a moja svekrva koristi stari poklopac od štednjaka na drva, koji je velik pa joj puno stane gore - sveki je to zvala limom (to nije lim ) ali eto, ponavljala sam njen izraz, ispričavam se...
     
  14. mašenka's Avatar

    mašenka said:

    Default

    mašenka prvotno napisa
    šta je to izabela
    Quote Originally Posted by dunja&vita:-))) View Post
    sorta grožđa?
    Plava, mirisna....ili sam u krivu?
    Auuuuu ! A još malo pa dipl. vinar/vinogradar !
    Nemojte nikom reć, al' baš sam si mislila da je neka tikva u pitanju
     
  15. jelena.O's Avatar

    jelena.O said:

    Default

    zanima me sušenje izabele, jel to može
     
  16. Peterlin's Avatar

    Peterlin said:

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    zanima me sušenje izabele, jel to može
    Pa može, ali ima nekoiko nedostataka: izabela je puna vode, a ima i fest velike koščice, ne znam baš kak bi izgledale "cvebe" od izabele. Za sušenje se obično koristi grođže koje nema krupne sjemenke.

    Probaj, pa dojavi. Kako misliš sušiti, u pećnici na ventilator ili u sušilici za voće?
     
  17. jelena.O's Avatar

    jelena.O said:

    Default

    probala bi u dehidratoru kad je već kod mene

    inače mislim da svo grožđe ima puno vode ili sam u krivu
    Last edited by jelena.O; 09.11.2013 at 14:26.
     
  18. Peterlin's Avatar

    Peterlin said:

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    probala bi u dehidratoru kad je već kod mene

    inače mislim da svo grožđe ima puno vode ili sam u krivu
    Pa istina - grožđe je puno vode. Ajd baš probaj, zanimaju me rezultati. Ako se može jesti sirovo s košticama, vjerojatno se može i suho.
     
  19. rutvica's Avatar

    rutvica said:

    Default

    sušila ja - prevelike koštice i predebala kožica - onak, može se jesti ali nije poseban gušt, pa čemu.... ja radim ukuhani sok slično kako je netko gore opisao,ali ja ga reduciram i koristim samo za zaslađivanje
    Last edited by rutvica; 09.11.2013 at 17:07.
     
  20. Beti3's Avatar

    Beti3 said:

    Default

    Ja sam i ove godine napravila brdo pekmeza po Peterlininom savjetu. Pasirala sam kroz veliku cjediljku za juhu uz pomoć paja ( ono čime se vadi juha, ne znam književni naziv )
    Boja, tekstura, a da ne govorim ukus- sve savršeno. Uf, idem pojesti par žlica.

    Što se tiče same loze, izabela raste jako brzo, već drugu godinu daje prve grozdove.
     
  21. Beti3's Avatar

    Beti3 said:

    Default

    Ovo je moja loza izabele ove jeseni http://public.fotki.com/Beti3/izabela/100-5881.html

    a ovo je pekmez upravo sad http://public.fotki.com/Beti3/izabela/
     
  22. rehab said:

    Default

    Jao Beti, pekmez izgleda savršeno ! Nisam znala da se ta sorta zove izabela, to mi je omiljena sorta grožđa, ali mislim da sam čula neki drugi naziv, samo se ne mogu sjetiti koji...
     
  23. Beti3's Avatar

    Beti3 said:

    Default

    Izabela a neku kažu direktor. Vinopedija kaže ovo
    http://vinopedia.hr/wiki/index.php?title=izabela
     
  24. ljubilica's Avatar

    ljubilica said:

    Default

    jela pekmez od izabele, prefin je. čak mi ni koštice nisu neki problem
     
  25. Beti3's Avatar

    Beti3 said:

    Default

    U mome pekmezu nema koštica, sve sam ja to pažljivo procijedila, ostale su koštice i jako zgnječena kožica na cjediljki. Ona cjediljka sa uzdužnim prorezima, ne sitne rupe
    (ovako nekako http://shopping.tportal.hr/Za-kucu-i...570ct2808.html )
     
  26. Charlie said:

    Default

    Moje najdraze grozdje!!! Obozavam izabelu. Ali nikad nisam jela marmeladu od nje, bas bih voljela jednom probati. Beti tvoja izgleda slasno!
     
  27. jelena.O's Avatar

    jelena.O said:

    Default

    beti tvoja izabela mi je previše plava, ona koju sam brala je ovaka https://www.google.hr/search?q=izabe...30%3B640%3B480


    Inače dio sam stavila u dehidrator nešto je već gotovo, nešto na pola, čuje se koštica.
    Last edited by jelena.O; 10.11.2013 at 07:29.
     
  28. Beti3's Avatar

    Beti3 said:

    Default

    Evo, zadnji grozd iz frižidera na današnjim novinama Ono izgleda plavo, jer nije bila skroz zrela, a i sunce je jako. http://public.fotki.com/Beti3/grozd/100-6639.html

    Crne su bobe i okus je baš "izabelski".
     
  29. jelena.O's Avatar

    jelena.O said:

    Default

    ova slika je izabelasta