U kojim jelima konzumirate bučino ulje a da nije sastavni dio preljeva za salatu? Imate li neki dobar recept s tim uljem?
U kojim jelima konzumirate bučino ulje a da nije sastavni dio preljeva za salatu? Imate li neki dobar recept s tim uljem?
Par kapi u juhu od buće?
Salate.
Baš nisam pomogla, ali i mene zanima, jel može još negdje, meni je prefino.
Onaj simpatični kuhar Tomek radi preljev za sladoled od vanilije od kosanih bučinih sjemenki i bučinog ulja.
Imaš one fine kifliće s bučinim sjemenkama i uljem... čekaj, potražit ću link: http://www.coolinarika.com/recept/ki...sjemenki-buce/
Možeš pržiti šampinjone u bučinom ulju: http://moja-kuhinja.com/sampinjoni.html
Iako najbolje je i najzdravije da ga se koristi kao preljev za salatu jer to je hladnoprešano ulje, a termička obrada mu uništi puno hranjivih i zdravih sastojaka. Ja to stavljam u zelenu salatu, paradajzovu, salatu od luka, salatu od poriluka, mahune, slanutak + kukuruz... ne znam... Moja djeca najviše vole paradajz s tim, a pojedu sav umak od salate s kruhom!
Gdje kupiti dobro bučino ulje? Moja mama je kupila neko na proputovanju kroz Slavoniju i bilo je fenomenalno (nažalost samo litru), a svako prije i nakon toga koje sam ja kupila bilo je srednja žalost.
Po meni je ovo najbolje, finoooo:
http://www.wlw.hr/hr/CompanyInfo/005...-sjemenke.aspx
Ne znam gdje ga točno ima u Zg (osim nekad u nekom bio dućanu odmah na početku Kustošijanske, kod Ilice dolje). Mi ga kupujemo kod njih doma, u Kotoribi, jer imam rodbinu tamo pa odemo ponekad.
Možeš nazvati Siladijeve i pitati. Cijena se kreće oko 80 kn po litri.
Sirius, e baš super. Nadam se da će ti se svidjeti ako ga nabaviš![]()
Mi smo nabavili ulje iz Međimurja, domaće.
A u salatama, samo dodate bučino ulje ili radite neki poseban preljev?
ja ga nekad dodam u rižu ili leću.
kad je skuhano, jer se ne treba termički obrađivati.
u salatu ga dodajem obično.
i na sladoled isto tako.
ja malcu stavim prek riže, jer on jede samo ak vidi nekaj zeleno.
naaaajviše volim grah salatu i krumpir salatu sa bučinim uljem
U roladu od sirauz dodatak preprženih i sjeckanih bbučinih sjemenka
Mozes, ali to ti je previse posla. Butternut ima sitne kostice i bit ce ih unutra za pol sake. Napatit ces se s tim, a bit ce ih malo. Uzmi gotove bucine golice (na polici zdrave hrane u bilo kojem vecem trgovackom centru) i oderi. Nisu jeftine, ali vrijede svaku lipu...
Ako zelis sama susiti kostice, kupi ULJNU BUCU (dozrijevaju krajem jeseni, nema ih sada) za Halloween i isprazni! Znaju ih imati u Superkonzumu i na Tresnjevackom placu. To su ti ove: http://oblizeki.com/njezino-velicans...cino-ulje-3457
Dobar tek!
Ont. mi uzmemo suncokretovo sjeme ako nemamo bucine golice.
ne radi se o sirnici kako je MarijaP mislila, nego baš rolada od sira.
Evo recepta:
Svježi sir dobro ocijediti i podijeli na dva dijela: 2/3 + 1/3. Veći dio sira posoliti, dobro izmiješati i staviti na suhu krpu te oblikovati tanki pravokutnik i ostaviti preko noći u frižideru kako bi krpa upila višak vode.
Manji dio malo posoliti (sve po ukusu) i staviti bučino ulje, dobro promiješati i rasporediti po ranije pripremljenom pravokutiniku od sira. Polako sve zajedno zarolati i ostaviti zamotano u krpi do rezanja.
Bučine sjemenke se kratko poprže na tavici bez ulja, malo sasjeckaju (ja ih u mužaru sa batićem izlupam) i posipam preko rolade prije rezanja i serviranja.
Meni je roladu najlakše rezati koncem.
Umjesto bučinog ulja, u onih 1/3 sira može se staviti mljevena paprika ili bosiljak ili.,...ma što god volite ili izmisli vaša mašta. Može se napraviti i slatka verzija svega, ali meni osobno je, od dosad isprobanog, ova gore opisana vatijanta najbolja.
Ja volim spec jaja na bucinom ulju. Ili preliti pecena ili kuhana
istekao mi rok na dvije litre bučinog, šta s njim?smeće?ili ipak mogu nešto, baš mi je žao..inače ga uglavnom u svježim salatama koristimo ali kako je zima nastupila i hit kisela salata zapostavili smo ga i eto ti...
pa kad je to kupljeno da ti je ostalo neupotrebljivo,mi ga trošimo dosta a kupim ga od jedne tete iz međimurja na placu.
Moj najmanji voli da mu se prek jela malo stavi tog ulja, a muž najviše u bažulj salati, mada jede i sir s njime
ma to je djevičansko bučino ulje, kupljeno ne znam kad jer ga moj tata kupuje na kutije, pa mi je poklonio..nama litra traje jako dugo, a eto ovo se nije stiglo ni otvoriti
idući put se sjetiš nas kad dobiš, mi godišnje potrošimo jedno 6-9 litara
ok. Dakle ovo je za smeće?u 11 mj istekao rok
ja pravim pire s bućinim uljem bude odlično
izmiksam krompir malo vode u kojem se kuhao krompir i bućino ulje bude prefinoooo
Meni se par puta dogodilo da ga ne potrosim pa uzegne. Sad ga drzim u frizideru, rok trajanja ni ne gledam kao ni na maslinovom ulju. Doduse, maslinovo mi ne moze trajati ni da hocu...![]()
Otovri ga i provjeri prije nego baciš u smeće ...
Inače rok trajanja mnogih namirnica pa i ulja nije tako strog, to je samo preporučeno da se potroši do tada jer proizvođač garantira da je do tada najbolje.
Ako je dobro skladišteno, tj. nije bilo baš na vrućem cijelo vrijeme, mislim da ga još uvijek možeš upotrijebiti.
A ako se bojiš - javljam se da pomognem u tome![]()
probaj ( tj. daj mužu da proba, tebi možda ne bi pasalo) dobro anchi veli
polutvrdi i tvrdi sir tanko rezan i namočen u bučino ulje![]()
rado bi vam dala ove dvije neotvorene ali sam u Slavoniji, pa bi skuplje bilo slati nego baciti mislim..Nisu na vrućem, stoje u špajzi, srednja temp..ali opet kažem nama litra traje jako dugo, pa i da otvorim bocu s isteknutim rokom trošili bi ju jako dugo, zato mi se ni ne otvara. Ako je netko iz mog kraja i spreman na primopredaju rado ću proslijediti..
Vidjela sam da ljudi polijavaju svježi kravlji sir bučinim uljem pa jedu s kruhom. Nisam probala, još, ali vjerujem da je fino.
ma mi znamo samo i staviti ulja na tanjur pa kruh ili nekaj slično u ruke i nema skoro.
ja ga stavljam u sve salate
jedem ga ujutro s jogurtom, svi mi se cude
a sad sam vidjela da u vinceku ima i sladoled s bucinim uljem
meni je prefino i mogla bi ga jesti stalno, uz sve mi pase, kad je nesto bezukusno samo dodam malo bucinog
kad sam ga otkrila jela sam ga s tostanim kruhom i vrhnjem ili jogurtom, sad ne jedem kruh pa jedem samo s jogurtom i to mi je najbolji dorucak
Kiselo zelje minimalno zdinstam, tek toliko da nije sirovo (može i sirovo ali ga baš ne volim tako) i prelijem bučnim uljem. Jako fino.
Nasjeckam češnjak na jako tanke listiće,prelijem s bučinim i posolim.Pa macam s kruhom
To mi bude kao prilog,npr za doručak,da jaja bolje klize.Ali samo kad nejdem nikud taj dan..
muž i ja smo prve godine zajedničkog života otkrili ovu večeru-salatu: kuhani slanutak, nasjeckan sir (tvrdi, ili mozzarella, ili još bolje malo jednog malo drugog) i bučino ulje. Znali smo i hrenovke nasjeckati unutra.
šta da kažem, to mi je najromantičnije jelo![]()
e, da, imala sam i fazu eksperimentiranja s raznim wafflima, pa sam jednom napravila slanu varijantu. Napravila sam malo gušće tijesto za palaćinke, unutra ubacila sjeckanih sjemenki koje sam imala i malo bučinog ulja, ispekla u kalupu i bili su jako fini.
http://oblizeki.com/bucino-ulje-najv...-upoznaju-7947
Tu ima lijepih recepata s bučinim![]()