Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: engleski u vrtiću - iskustva vas koji ste to već odradili

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno engleski u vrtiću - iskustva vas koji ste to već odradili

dakle ove godine ponuđen nam je tečaj engleskog jezika - 2 puta tjedno po pol sata do 45 min. cijena je faktor minus.
    lani su 4 godine (skoro). od ljetos vježbamo i pišemo slova sad već i riječi mada ja mislim da je to još uvijek napamet nego smisleno. ja osobno mislim da je eng super i "nužan" za budućnost ali se i lomim jer ona ne zna ni čitat ni pisat hrvatski a sad bi ju strpala na strani jezik.inače namamo problema s izgovorom i teta je rekla da bi ona baš mogla to "savladat" pa sam ja još više zbunjena
    znam da je svako djete svoje i za sebe al opet me zanima kako ste to odradili vi koji ste to prošli???

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moja kćer je sa 4 godine bila strašno zainteresirana za engleski,
    lovila je riječi iz pjesama i pitala šta znaće i upisali smo je na engleski u vrtiću.
    Rezltat je na kraju te prve godine učenja bio poražavajući,pomalo je natucala
    jednu pjesmicu na završnoj priredbi.
    Pola te prve godine nije uopće znala prepričati što su učili, nije naučila niti
    jednu riječ (!?!), dok je s druge strane pamtila pojmove koje bi ja s njom doma radila.
    Iduće godine (prošle) je bilo malo bolje i sada kao predškolac ući treću godinu
    engleski u vrtiću.
    Mislim da teta nije prezentirala gradivo na način koji bi mojoj maloj bio zanimljiv.
    Sa sadašnjim iskustvom, nebih djete upisivala na engleski prije 5 godine,
    mislim da je dvije godine učenja, a možda čak i jedna prije škole skroz dovoljno.
    Mlađa kćer sada ima 3,5 i zna nekoliko engleskih riječi, brojiti do 10, ali je ne mislim
    upisivati barem još godinu dana.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj NANNE prvotno napisa Vidi poruku
    dakle ove godine ponuđen nam je tečaj engleskog jezika - 2 puta tjedno po pol sata do 45 min. cijena je faktor minus.
    lani su 4 godine (skoro). od ljetos vježbamo i pišemo slova sad već i riječi mada ja mislim da je to još uvijek napamet nego smisleno. ja osobno mislim da je eng super i "nužan" za budućnost ali se i lomim jer ona ne zna ni čitat ni pisat hrvatski a sad bi ju strpala na strani jezik.inače namamo problema s izgovorom i teta je rekla da bi ona baš mogla to "savladat" pa sam ja još više zbunjena
    znam da je svako djete svoje i za sebe al opet me zanima kako ste to odradili vi koji ste to prošli???
    Zašto misliš da bi u toj dobi trebala znati čitati ili pisati, ja razmišljam da je gladibradu, ako zna govoriti kako treba.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Moje osobno iskustvo - suvišno bacanje novca.
    Stariju kćer sam bila upisala u vrtiću na engl., vodila je i plaćala, nije naučila ništa, uspješno su oni savladali par pjesmuljaka, ali
    to nije to, čak joj ni u uho nije ušlo, ono "spontano slušanje", što sam očekivala.
    Čim je prošla ta završna priredba, veze s vezom ona nije imala.
    Iduću godinu je nisam slala, a niti mlađu kćer.
    Starija je pošla u školu, engleski joj ide Ok, ima 5 stalno.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Moj ide i oduševljen je. I već je toga naučio dosta.
    Ovisi valjda o učiteljici.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas je bilo jako skupo , i nije mi se svidjelo.
    imali su engleski u vrijeme dok su se druga djeca igrala ispod prozora u dvorištu ( to im je bilo u vrijeme između užine i ručka ) ,
    tako da su više buljili kroz prozor nego radili ono što su trebali.
    Inače , osobno mi je too much da dijete s 4 god piše engleski , a čak ni u programu 1. razreda nije da pišu , to tek polako uvode u drugom.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    Moj ide i oduševljen je. I već je toga naučio dosta.
    Ovisi valjda o učiteljici.
    mislim da je to bitno. probaj pitati roditelje koji su to prošli baš u vašem vrtiću.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mom mlađem sinu to je bilo apsolutno najljepše iskustvo u vrtiću - engleska grupa. Nije to bio dodatni engleski, nego cjelodnevni engleski u jezičnoj grupi. I danas (a u školi uči njemački) još uvijek zna dosta; trudimo se da ne zaboravi, a sad "prodaje pamet" starijem bratu koji je od ove škg počeo učiti engleski kao drugi jezik.

Još jedna velika prednost jezičnih grupa - one nikad nisu pretovarene (imaju ograničenje na broj djece) a osim toga, ne daju baš svi svoju djecu u taj program, pa su ipak "probrana". Sastav naše engleske grupe bio je bitno bolji od ostalih. Manje nasilnika i gotovo uopće bez problematičnih roditelja. (Sorry, baš je tako.)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pitala sam već neke roditelje i odgovori su toliko različiti pa ne znam - od: teta je vaka naka do: gubljenje vremena -
    ovisi i o djetetu i o teti i to je to!!
    u svakom slučaju thanks

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Čini mi se da ima efekta jedino ako se radi o nekom pojačanom programu ili ako dodatno radiš sa djetetom kod kuće, 2x45 min tjedno vjerujem da je premalo

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Andrej od ove godine ide na engleski u vrtiću (2×45 min) i zasad smo jako zadovoljni, iz dva razloga:
    -još prošle godine nije bio zainteresiran za to, da smo ga upisali s 5 godina, to bi bilo bacanje novca (a s 4 godine pogotovo). Sad, kao šestogodišnjak, baš je u pravom "filmu" za učenje drugog jezika.
    -kako ih je ove godine jako puno u predškolskoj grupi, tete ne stižu s njima raditi pripreme kao inače - pa mu engleski dobro dođe kao aktivnost na kojoj mora 45 min pratiti nastavu, ima svoje knjige, pernicu, piše zadaću kod kuće, itd.
    Ne očekujem da će u ovih godinu dana progovoriti engleski, a ionako će isti jezik učiti nagodinu u školi, ali služi mu za "probijanje uha" i kao dodatna zanimacija u vrtiću.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Starije dijete je krenulo na engleski s 4 god. u sklopu vrtića. Bio je zainteresiran i volio je ići. U školi je samo nastavio učiti od 1. raz. kao obavezan predmet tako da danas s 19 god. govori i piše skoro kao materinji jezik.
    Kćer nije išla u vrtić, osim god. dana u malu školu i tad mi se nije činila baš zainteresirana za engleski te je nismo ni upisivali.
    Počela je u 1. raz. i tako joj je dobro išlo da je redovito išla na natjecanja. Sad je 1. raz. srednje škole i dalje je najbolja u razredu u engleskom.
    Htjela sam reći da dijetetu ta godina, dvije ne mora ništa značiti u budućem savladavanju jezika. Danas su djeca okružena engleskim skoro od prvog dana i većina njih ga nauči bez nekih većih problema.
    Jedino mi se čini da je bolje početi sa stranim jezikom od 1. raz. nego od 4. kako je započinjala moja generacija. Meni je još dodatno krivo što sam morala učiti francuski kojeg nisam voljela te se danas osjećam siromašno i inferiorno jer ni jedan strani jezik ne govorim više od pukog sporazumjevanja.

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mi smo od ove godine u engleskoj grupi (poludnevni) i jako smo zadovoljni i jako uživamo u roku mjesec dana već za brojati do 20 i sve boje i neke pjesmice natuca a ima tek 3,5 tako da on je oduševljen jedino sada ako bude poskupio vrtić ne znam hoćemo li mu moći priuštiti i dalje taj luksuz jer bi nas sve skupa ispalo oko 1000 kn a to nam je jako puno

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

djeca najbolje upijaju strani jezik u dobi od 3. godine na dalje. jer su neopterećeni gramatikama i nekim barijerama tipa: joj, a kaj ako fulam, kaj ako nešto pogrešno izgovorim, napišem, upotrijebim i slično... u toj dobi oni memoriraju ko spužve. tako da jest bolje da se sa stranim jezikom počne već od 1. razreda osnovne, a dapače može i u vrtiću, iako nije presudno za kasniji napredak jer će po onoj staroj devizi - "ako ima volje, ima i načina", sve svladati tijekom vremena u osvnovnoj školi i šire (po raznim tečajevima i sl.).

ako se strani jezik uči u vrtiću, to su večinom pjesmice, brojalice, boje, ništa prezahtjevno. ali, svakako je bolje odabrati vrtić koji će cijeli dan imati tete "dvojezičarke", koje će paralelno govoriti i hrvatski i strani jezik te pojedine predmete imenovati i na stranom jeziku. tako djeca još bolje nauče i full neopterećeno, nego da samo npr. 2X tjedno moraju biti full koncentrirani pola sata ili 45 minuta na strani jezik, pa čak i ako se njegovo učenje odvija kroz igru.

i za kraj jedna anegdotica:
    ja sam prof. talijanskog jezika, ali za sada stvarno ne ubacujem u svakodnevnu komunikaciju sa svojim 3,5 godišnjakom previše nekih izraza na engleskom ili talijanskom i svega sam mu nekoliko puta do sad rekla neke pozdrave na ta dva jezika, onak bezveze. jednom smo ušli u dućan kad smo bili na na moru i ja pozdravim sa "dobar dan" te kad micek nije odmah pozdravio ja ga priupitam :"kako se kaže kad uđemo u dućan??" a on mrtvo hladno kaže "buon giorno" . inače, svaki puta kad ulazimo u dućan pozdravimo sa "dobar dan" ili "dobra večer". nikada, ama baš nikada, nismo pozdravljali na stanom jeziku!

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj BODULICA prvotno napisa Vidi poruku

Htjela sam reći da dijetetu ta godina, dvije ne mora ništa značiti u budućem savladavanju jezika. Danas su djeca okružena engleskim skoro od prvog dana i većina njih ga nauči bez nekih većih problema.
    .
    Tako je.Zato je najbolje u vrtiću i od 1. osnovne krenuti s nekim drugim stranim jezikom,a onda od 4. osnovne uzeti engleski.
    Nažalost,većina roditelja to ne zna/ne razumije/ne želi razumjeti.

Osobno sam ga počela učiti tek u 1.razredu gimnazije i danas ga znam jednako dobro kao i mm koji ga je učio od 4.osnovne.

Zato,iskreno,ne razumijem toliki interes baš za engleskim u vrtiću,ako se nudi još neki drugi strani jezik. Jer engleski nije strani jezik u punom smislu riječi. Jedino ako roditelj smatra da je djetetu dovoljno znati samo engleski,to je onda drugi par rukava.

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

slažem se, rosa

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ja sam u vrtiću počela učit engleski. Obožavala sam to i naučila sam dovoljno da se u meni razvije ona nota koju sam valjda još prije imala u sebi - talent za jezik. Ipak se ne uči toliko puno ali mi je to bio super temelj i za školu a i za kasniji život. Danas mi engleski ide bolje nego hrvatski :D

Naškodit nemože - mislim iz svog iskustva... Osim ako cijena nije perverzno skupa. U moje vrtičko vrijeme bila je realna cijena.

anitak avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Mojoj L. je ovo druga godina učenja engleskog u vrtiću,znaći prvi put je krenula sa 5 god.
    I da stvarno puno ovisi o predavačima i na koji naćin im predaju taj engleski.
    Ove godine im ne predaje ista osoba ko prošle i vidim ogromnu razliku, baš govorim mužu da ću sljedeći tjedan otić na razgovor sa tom tićricom ,da vidim kaj rade jer prema pričanju mog djeteta oni samo crtaju.Dok je prošle godine naučila sve boje,tri pjesmice ,nazive neke hrane i još svašta nešto,sad ništa.
    Nju taj jezik stvarno interesiri i stalno nešto ispituje u vezi njega,i mislim da će joj dobro doć, s obzirom da smo sljedeće godine školarci, da ima bar nekakvu podlogu.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Moj je savjet da se djetetu pruži svo znanje koje ga veseli ( dok god se to financijski može). Znanje nikad nije višak. Nama je talijanska igraonica subotom i engleski u vrtiću bio zabavan, priredbe i recitiranje užitak, a osnove su ostale.
    Naravno da 3-4 godišnjaka nitko neće siliti na strane jezike, ali probajte i vidjet ćete reakciju djeteta. Ako voli, neka uči.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da li netko zna, ima li Engleski ili Americki vrtic negdje u Novom Zagrebu ili barem negdje na jugu ili zapadu grada? Sve sto sam do sada nasla je totalno an suprotnom djelu grada...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •