Ne bih rekla da je to baš jednostavno procijeniti, a niti da je doktor uvijek nadohvat ruke.
Ne bih rekla da je to baš jednostavno procijeniti, a niti da je doktor uvijek nadohvat ruke.
Pa nije jednostavno, nisam to niti rekla. Jednostavnije je cijepiti svu djecu s 2 mjeseca - ali bojim se da taj dio meni osobno nikako nije prihvatljiv kada realna mogućnost da se moje dijete zarazi tetanusom u toj dobi je recimo ravna 0.
pa, i nisi luda. pretpostavljam.
ali, onda to vrijedi i za sva ostala cjepiva.
pa dolazimo do onoga što je mima napisala u prethodnom postu. a što necjepiše drže za the uvredu i the pogrešnu argumentaciju.Ja se nadam da SVI ljudi koji ne cijepe djecu znaju protiv kojih se bolesti cijepi i kakva je mogućnost da se dobije ta bolest.
da je realna mogućnost da se dobije rubeola u današnjoj situaciji - vrlo mala. pa zašto riskirati ikakve nuspojave?
a ovisno o odgovoru - zašto je mala mogućnost dobijanja rubeole, daješ i odgovor da li bi cjepila svoje dijete da je ta mogućnost i veća.
ovo pretpostavljam je tu ne zato jer mislim da si luda, nego zato jer ne znam kako djeluje cjepivo protiv tetanusa i koja je mogućnost obolejnja![]()
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 21.09.2011. at 11:14
a čime ćeš cijepiti djecu protiv hripavca, difterije, dječje paralize, ospica, mumpsa, rubele H. influenzae tipa B nakon što se izlože????? (s obzirom da je jedno cijepljenje za neke od tih bolesti nedovoljno, a za neke je inkubacija bolesti prekratka da se zaštiti sve da se cijepi isti dan kad je dijete izloženo)
Uvijek dodjemo do informiranog izbora.
Samo je upitna ta informiranost.
Jer, koliko sam ovdje naučila, sastoji se od poluinformacija, lažnih informacija, krivo interpretiranih točnih informacija i pokoje informacije na mjestu.
A to se odnosi samo na informiranost. Da ne kažem koliko ima skroz neinformiranih.
Mislim ipak da je obrnutno, roditelji koji ne cijepe djecu po kalendaru MORAJU bar znati nabrojati cjepiva kako bi ih mogli odbiti, što baš i nije slučaj sa djecom koja se cijepe po kalendaru, roditelji ni nemaju pojma protiv kojih bolesti im ped da pikicu.
hm, prije 2-3 tjedna pred ordinacijom pričam sa ženom koja je ogorčena jer joj dijete neće primiti u vrtić jer nije redovito cijepljeno ipak došla cijepiti dijete, dakle silom prilike. priča ona meni kako su ta cjepiva glupost, štetna, puna otrova, neučinkovita i da je po njenom da ona uopće ne bi cijepila dijete. kad sam ju pitala a koje cjepivo treba primiti kaže ona meni nemam pojma. trebala ga je dobiti s godinu dana pa nije otišla. ajd bar zna kad je trebala otići ako ništa drugo![]()
ne kužim.
zašto bi se netko cijepio protiv tetanusa?
Zar se ne može nakon ozljede popiti koja globulica?
Uostalom, zašto se ne bi osviješteni kada se ozlijede, prikopčali kod dr. j na BICOM aparat, pa odbiorezonirali tetanus?
Prilično mi je licemjerno cijepiti se protiv tetanusa, uz sve te postupke koji su tako djelotvorni i bez ikakvih nuspojava.
O kakvim ti globulicama tu pričaš??? Ovo ti nije tema o homeopatiji.
Glede pitanja o mojim hobijima...pa recimo da sam često u blatu od glave do pete, često se i porežem...nekad su bile i dublje rane, pa mi onda blato kontaminira sve to, a put do nekog dezinfekcijskog sredstva nije baš jednostavan...odvagnula rizik i korist te riskirala i ispalo ok. Nema veze s nečim s čim bi djeca dolazila u kontakt niti s normalnim aktivnostima tipa vrtlarenja.
Posljednje uređivanje od lahor : 23.09.2011. at 00:56
A zašto danas tolika nova cjepiva? Ko klinka sam prebolila mumps, rubeolu i ospice , i nit ih se ne sjećam, kao i većina naših generacija. Moja mala je prebolila kozice i nije bilo niš strašno, kao ni velikoj većini njenih vršnjaka. Mislim da bi se trebalo cijepiti samo protiv zaista opasnih zaraznih bolesti od kojih prijeti realna opasnost. Nekad sam se jako bojala zaraznih bolesti, a sad se više bojim farmaceutske pohlepe. Moje je mišljenje da se više djeca ne cijepe samo radi zaštite nego i radi profita.
Koliko ti godina imaš kad si stigla preboljeti ospice?
Razumijem ja da ti misliš da se ne treba cijepiti protiv bolesti koje imaju niskku smrtnost. Ali većina roditelja želi da njihova djeca te bolesti izbjegnu.
To da farmaceutske firme imaju profit od cjepiva uopće nije upitno. Načuo sam da i proizvođači autosjedalica za djecu imaju profita od prodaje autosjedalica.
Zato što je 1968 počelo cijepljenje protiv ospica u Hrvatskoj. To znam jer mi mama tvrdi da nisam cijepljena protiv ospica, a nisam ih imala - pa sam tražila kad je počelo masovno cijepljenje, i prema godini zaključujem da sam ipak cijepljena.
Modesty prouči malo kakva su bolest ospice i koliki je postotak smrtnosti i komplikacija od njih i to u današnjem bogatom zapadnom svijetu. Ako si ih ti zaista preboljela bez problema, to ništa ne znači za statistiku.
Ljudi često miješaju te zarazne bolesti. Pod "ljudi" mislim na roditelje, djedove i bake. One koji bi trebali za nas znati što smo preboljeli. Tako da te ospice budu i šarlah i kozice i još pokoje osipne bolesti.
Ne samo da miješaju nego mi se čini i da se te bolesti različito nazivaju u različitim dijelovima Hrvatske i bivše Jugoslavije.
I sestra i ja smo imale ospice ko klinke. Ja sam '71. godište. I očito nisam cijepljena kad sam ih imala. Ali malo ste me sad zainteresirali, potražit ću svoj karton cijepljenja (nedavno sam ga vidla među nekim starim dokumentima) pa ću provjerit protiv čega jesam cijepljena, a protiv čega nisam. Znam samo da jesam cijepljena protiv bjesnoće)))
kod nas ( mi klinci) su svi imali ospice osim jedne sestre ( ona je 73),mi svi stariji,jedan buraz mlađi,nitko nije cijepljen
samo jedan buraz ( stariji)nije imao rubeolu.
Dobro znači iako su klinci primili tri diteper-a u djetinjstvu i prođe pet godina od zadnje revakcinacije moramo trčati po cijepivo čim se dijete upikne na trn, grančicu, bilo što? Stvarno me zanima, ne zauzimam stranu.
pikula, ne trebas. vidjet ces ako se s ranom nesto cudno dogada, u smislu da ne prolazi za par dana ko uobicajena rana, kojih i mi i djeca imamo valjda stotine godisnje, bubri, boli, mijenja boju itd, nije da ce te to pokosit u pet minuta da ne uspijes reagirat
(imale moja mama i sestra, mamu je ogrebao nas macak, a sestra se porezala na nesto svoje doma).
Po kalendaru trebaju primiti tri cjepiva u prvoj godini života, pa opet u drugoj, pa u četvrtoj, pa kad krenu u školu, pa u osmom razredu.
D se postigne zadovoljavajuća zaštita, pretpostavljam, kao i sa drugim cjepivima.
Davore, o nekim temama stvarno puno znaš
i može se od tebe dosta naučiti
i hoćeš reći, i pomoći
ali s ovakvim izjavama totalno diskreditiraš samog sebe![]()
Sigurna si da su to ospice (male boginje, morbili)?
http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/918/
da li ti je dovoljan razlog hepatocelularni karcinom jetre?
ovom
neću se raspisati jer nisam kompetentna
kao ni ti
ali tebe to ne spriječava
broj zaraženih od hepatitisa B je u stalnom porastu u svijetu
(u nerazvijenim zemljama gdje nema obaveznog cijepljenja i gdje ih se puno zarazi u djetinjstvu)
mislim da je 5% svjetskog stanovništva njime zaraženo
veliki broj ne zna za zarazu
i širi je dalje
virus može izazvati kroničnu upalu jetre, a ona može dovesti do ciroze i hepatocelularnog karcinoma
opasnost za to je veća što je osoba mlađa kada se zarazi
zato se cijepljenje pomaklo u novorođenačku dob
ali ponavljam nisam kompetentna, nadam se da će me oni koji jesu dopuniti ili ispraviti
Al je najžalosnije što dosta forumaša hrani svoje iluzije njegovim postovima.
Znam za slučaj jednog dječaka, bio je dosta po bolnicama kao beba negdje skupio HBV.
Na preporuku infektologa dijete je ispisano iz vrtića iako je samo nosioc, nema nikakve simptome.
Ja ne bih dijete ispisala iz vrtića. Jer vjerujem da roditelji cijepe svoju djecu po kalendaru cijepljenja.
Posljednje uređivanje od Cubana : 24.09.2011. at 09:17 Razlog: tipfeler
Ira G. Margan je u nekom intervjuu rekla da sva djeca u Hrv. koja su zaražena Hep B imaju povijest hospitalizacije.
Mi smo cijepili dijete iako je rođena 2004 kad još cijepljenje nije bilo u redovitom programu za novorođenčad, jer je kao beba bila hospitalizirana i brinuli smo da bi se to moglo ponavljati.
btw. moram reći da sam prijavila Davorov post o prezićima, ali još uvijek stoji, iako je rečeno da se sprdanje ne tolerira.
Mima, Cubana, Beti3 i aleksandra70vanja, udarna četvorka za maltetiranje necjepiša, navodno skroz naskroz informirana, a baš nitko nije u stanju pružiti jednostavnu informaciju o prvom cjepivu u životu. Hajmo, informirani, gdje su vam te informacije? Maca papala jezik?
Mima, koliko se sjećam, prezervativi se i danas koriste za neku vrstu zaštite. Probušeni, iako su predmet otužnih viceva, nisu uopće smiješni. Ono tvoje "D se postigne zadovoljavajuća zaštita" nije uopće smiješno jer nije konstruktivno. Ako misliš da su nekonstruktivni postovi nešto posebno, samo daj.
Elem, mene i dalje zanima što je to jako važno u hepatitis cjepivu što necjepiše propuštaju. Informirani? Itko?
Ne znam za druge prozvane, al nisam Mujica pa da imam neobjasnjivu volju za raspravljanje s tobom, jer sto god napisali ili linkali ti ćeš imati jedan od "formula je zlo"-like komentara.
A kad opaska o maltretiranju dodje sa tvoje strane, mogu se samo nasmijati.
vidim da je ovdje cijepljenje tulum pa ce postaviti pitanje nevezano za pocetnu temu.
Mali je dosao jucer iz vrtica porezane ruke. Lose prica i lose konta stvarnost pa mi malo govori da se porezao u pjescaniku, malo da se porezao pri igri na travi.
Meni izgleda rana ko rana, ali me brine to sto stalno prislanja ruku na sebe i govori da ga jako boli.
Inace to ne radi.
Cijepiva je primio po kalendaru i ima tri godine.
Da li da smatram da je zasticen od tetanusa ili ne?
Inace, zvala sam pedijatriju, oni se ogradjuju i kazu da ga dovedem.
Ja sam doma sama s troje djece, nemam auto na raspolaganju pa mi je to poprilicno tesko za organizirati ako nema objektivne potrebe. Jer je stvarno povrsinska rana. Mene brine tetanus, tj. Da li je cijepljenje po kalendaru dovoljno za zastitu sad ili je dovoljno tek kad se odrade sva docjepljivanja?
Rodjen je 2008 g.
Posljednje uređivanje od MarijaP : 24.09.2011. at 14:48
nezahvalno je sad o tome jer se ozlijedio jučer, ali najbolja zaštita od tetanusa je dobro zbrinuti, tj. očistiti ranu, da se ukoliko je do kontatkta s bakterijom i došlo, zbog kakvog komadića prljavštine isl. Clostridiumtetani nebi našla u anaerobnoj sredini- i to su stvarno osnove. Cjepivo ti ne garantira 100% zaštitu ni da ga je prije 7 dana primio. Ne čudim se da se ped. ograđuju. To što je površinska rana je olakotna okolnost.