Stranica 4 od 6 PrviPrvi ... 23456 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 296

Tema: Da li je tko dobio poziv u CZSS zbog odbijanja cjepiva?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

MarijaP evo link o tetanusu:
    http://www.garevac.org/index.php?opt...jeti&Itemid=76

Uglavnom, dijete ti je zaštićeno. Da li si očistila ranu ili su je u vrtiću očistili?
    Davor me prozvao, ali kako je sad vrijeme večere, samo čitam, a kad nahranim gladne ću probati odgovoriti.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne trudi se, beti3.

na sva je ta pitanja višekratno dobio odgovore i na razne načine.

možda ne razumije?????

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Hvala na odgovorima!

Ne zna mi sin reci da li su mu u vrticu ocistili ranu.

Ja sam mu doma oprala tekucom vodom i sapunom i naspricala octaniseptom.

Bitno mi je da znam da je zasticen od tetanusa.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    ... nisam Mujica pa da imam neobjasnjivu volju za raspravljanje s tobom...
    mujica je svoje mišljenje iznio i opisao u kojim slučajevima ovo cjepivo nema smisla. Obzirom da ste ti i kompanjonke ovdje onako s visoka dijelile opaske o informiranosti, zaključujem da time nastojite podići svoj rejting kod plebsa kao upućena ekipa.
    Evo, pitam OPET i malo ću preformulirati pitanje: što je to toliko sexy u hepatitis cjepivu, a mi smo ostali uskraćeni jer zbog bilo kakvih razloga nismo cijepili (recimo, generacija prije uvođenja u kalendar itd.). Još jednostavnije: koje informacije ti daješ svojim pacijentima prije nego ih cijepiš ovim cjepivom?
    Ne kanim se raspravljati s tobom o informaciji koju ćeš dati (iako mi se čini da ću se načekati). Uostalom, obrati pažnju da s princess puffy ne raspravljam uopće, iako je sa svojim HCC-om fulala ceo fudbal i još me prozvala neukim.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hepatitis B je uveden u novorođenačku /dojenačku dob jer su to tražili R O D I T E LJ I
    isti ovakvi kao ti, samo s drukčijim stavom o cijepljenju.

(to bi bilo to, u kratkim crtama)

(iz istog je razloga uveden 5u1 s acelularnim pertusisom)

Jer ste VI to tražili.
    Posljednje uređivanje od mujica : 24.09.2011. at 21:39

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Možda im je dosadilo plaćati "pročišćeno cjepivo" koje "nema nuspojava"

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Znači razlozi uvođenja nisu bili medicinski? OK, meni je to objašnjenje sasvim prihvatljivo i lijepo stavlja u perspektivu protivljenje Gjanero Margan oko njegovog uvođenja. Pametnom dosta.

Evo, SunčicaVŽ, sad znaš zašto si posjetila CZSS: zbog šačice neinformiranih roditelja.

(@Mima, nemoj, što si imala si već rekla)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Gle, Davorov post u kojem se sprda još uvijek nije obrisan.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne, Davore. Ti si šačica, a oni su gomila.

I ogromna je razlika između te gomile i tebe to što njihovi zahtjevi nikome ne štete, a tvoji štete.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jer premjestiti hepatitis B cjepivo iz dobi od 12 godina u dob novoređenačku/dojenačku dob iako nije medicinski opravdano, nije ni štetno. A odgovarati ljude od svih cijepljenja je vrlo opasno i štetno.

I premještanje hepatitis B cijepljenja je jedno tužno priznanje da se ne može učiniti onaj dodtani korak za osiguravanje maksimalnih higijenskih uvjeta u zdravstvenim ustanovama kako bi se spriječio prijenos hepatitisa B.

A odgovaranje od svakog cijepljenja je tužno neznanje i moglo bi se reći, zla namjera.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Jer premjestiti hepatitis B cjepivo iz dobi od 12 godina u dob novoređenačku/dojenačku dob iako nije medicinski opravdano, nije ni štetno. A odgovarati ljude od svih cijepljenja je vrlo opasno i štetno.

I premještanje hepatitis B cijepljenja je jedno tužno priznanje da se ne može učiniti onaj dodtani korak za osiguravanje maksimalnih higijenskih uvjeta u zdravstvenim ustanovama kako bi se spriječio prijenos hepatitisa B.

A odgovaranje od svakog cijepljenja je tužno neznanje i moglo bi se reći, zla namjera.

X

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Možda im je dosadilo plaćati "pročišćeno cjepivo" koje "nema nuspojava"
    da. jer se stvorila dovoljno velika masa neukih koja je vikala da su "pročišćena" cjepiva "nemaju nuspojava" i gledali su preko plota u Ameriku i zapadnu Europu i vidjeli da se tamo tako radi. a nisu imali pojma zašto se tamo tako radi i koje su razlike između naših i njihovih okolnosti. Ti koji su "otkrili" "pročišćena" cjepiva bez "nuspojava" bar nemaju zle namjere kao dadica.

Ali ne znam čemu se neki čude kao pura dreku što je kalendar cijepljenja kompromis, I misle da je to krunski dokaz da cjepiva ne valjaju i da je kalendar cijepljenja loš. Kaj su ti ljudi pali s marsa? Kad je svaki segment života kompromis.

Još se kalendar cijepljenja dobro drži, jer je kompromis između stučnih temelja i zahtjeva društva. I čak i ono što nije apsolutno stručno opravdano je opet veća korist od štete (jer da nije, ne bi se dopustio kompromis).

a toliko toga u životu je kompromis između manjih i većih laži, podvala, obmanjivanja..... pa se to podnosi.
    I toliko toga štetnoga se tolerira što zbog neupućenosti, što zbog toga što nemamo izbora.
    Posljednje uređivanje od mujica : 24.09.2011. at 22:56

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mirno spavam, to sam odavno prestao raditi, sad se samo informiram Uostalom, obećao sam ti da ću biti dobar - imam pametnija posla.

(@Beti3, imala si priliku i da si ju iskoristila to bi bio vrlo konstruktivan doprinos temi)

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Znači razlozi uvođenja nisu bili medicinski? OK, meni je to objašnjenje sasvim prihvatljivo i lijepo stavlja u perspektivu protivljenje Gjanero Margan oko njegovog uvođenja. Pametnom dosta.
    Dadica, a kaj da je Gjenero Margan rekla da je super premjestiti hepatitis B u novorođenačku dob? Bi li ti to prihvatio i pisao ovdje kako je to dobro? (hoću reći, kaj se tu sad pozivaš na GM, kad ti je sve drugo što o cijepljenju zagovara neprihvatljivo) Pozivanje na GM u ovom slučaju neće dati nikakav kredibilitet i stručnu podršku tvojim stavovima.

Ista ta GM je rekla da je cijepljenje protiv hepatitisa B u dobi od 12 godina opravdano. Dakle, i ti misliš da je opravdano.
    Hvala. Honačno smo se složili u nećemu. Napredujemo.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sad se samo informiram
    Baš mi je drago. Mada se to još ne vidi po tvojim postovima.
    Hoćeš da ti pošaljem koju dobru stručnu referencu pp-om?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a toliko toga u životu je kompromis između manjih i većih laži, podvala, obmanjivanja..... pa se to podnosi.
    I toliko toga štetnoga se tolerira što zbog neupućenosti, što zbog toga što nemamo izbora.
    X
    Jedan od boljih primjera je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i način na koji kolidira sa Zakonom o zaštiti prava pacijenata (koji je isto ponešto krnji u dijelu obavještavanja pacijenata).

Ista ta GM je rekla da je cijepljenje protiv hepatitisa B u dobi od 12 godina opravdano. Dakle, i ti misliš da je opravdano.
    Hvala. Honačno smo se složili u nećemu. Napredujemo.
    GM je štreberica i kao takva svoje stavove argumentira. Nisam ju do sada vidio u situaciji gdje bez tri čiste laprda bez veze i dijeli lekcije s visoka. Nije mi se učinilo da bi nečije neprepoznavanje dobrobiti cijepljenja doživjela kao kraj svijeta. Da, poštujem ju kao osobu i stručnjakinju u svojem području. Dob od 12 godina je, koliko sam vidio iz oskudnih izvora kojima se informiram, otprilike dvije godine prije dobi kada incidencija počne rasti, ali opet, GM je štreberica pa me to za nju ne čudi.
    Uostalom, ni nju, kao ni ekonomski institut ili bilo koju drugu stručnu instancu u ovoj zemlji nitko ništa ne pita, nego odluke donose neki drugi odlikaši. Hrvatski stručnjaci služe većinom za dekoraciju.

Sasvim mi je svejedno što me uzdižeš kao nekog uber necjepišu jer to nisam. Fulao si. Samo se informiram
    Ako mi kaniš poslati brdo Plotkina ili Offita, nemoj, imam još uvijek dobru probavu.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mirno spavam, to sam odavno prestao raditi, sad se samo informiram Uostalom, obećao sam ti da ću biti dobar - imam pametnija posla.

(@Beti3, imala si priliku i da si ju iskoristila to bi bio vrlo konstruktivan doprinos temi)
    Napisala sam jedan veliki post, ali onda mi se nekako nije dalo postati. Toliko sam već toga napisala o cijepljenju i o potrebi istog, ali ti se čvrsto držiš svojega mišljenja. Hoćeš li za bilo koje cjepivo priznati da je korisno, barem više korisno nego štetno?

Putuješ li ti? Misliš li da će ti djeca možda htjeti putovati? Kakvo je mišljenje protivnika cjepljenja u vezi uskrate svojoj djeci u budućnosti školovanja i rada u npr.USA i Australiji? Ni ja nisam mislila da će moj sin to željeti, a evo ga, tamo je, sa ovjerenom cjepnom knjižicom (između ostalog).
    Ili misliš da će sve bolesti nestati za 10-15 godina?

I odgovor za hepatitis. Mislim da su ga mogli staviti kasnije, ali nekoj djeci će trebati tako rano, a nekoj se može odgoditi, ako roditelji ne žele to prvi dan. Moji su, iz raznih razloga primali neka cjepiva sa zakašnjenjem i nisam imala problema zbog toga.

Imati bolesno dijete je teško, pa ma kako ta bolest bila benigna. Mirnije se spava kad znaš da su zaštićeni barem od nekih bolesti. Da ih bar možemo od svih zaštititi.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

u nekim zemljama gdje je cijepljenje preporučeno, roditelji koji ne žele da in se dijete cijepi, moraju potpisati da odbijaju cijepljenje i time se oslobađaju obveze cijepljenja.

Te se potvrde trajno čuvaju da bi se njihovoj djeci kad odrastu pokazale i kako bi djeca vidjela da su ih njihovi roditelji odbili zaštititi od bolesti iako su imali mogućnost.

Baš me zanima što će djeca SunčiceVŽ reći za dvadesetak godina svojoj majci.

Nadajmo se samo da neće zbog bolesti izgubiti voljenu osobu ili postati invalidi. u tom bi im slučaju bilo teže oprostiti joj.
    Posljednje uređivanje od mujica : 24.09.2011. at 23:54

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jedan od boljih primjera je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i način na koji kolidira sa Zakonom o zaštiti prava pacijenata (koji je isto ponešto krnji u dijelu obavještavanja pacijenata).
    Ma nemoj- Gdje to kolidiraju ovi zakoni?
    Tko ti je to rekao? Prouči ih sam, pa nećeš citirati one koji su u krivu.
    Posljednje uređivanje od mujica : 25.09.2011. at 00:02

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dobro Beti, imaš medvjedića za trud , ali drugi put kad te netko nešto lijepo pita probaj dati nekakav suvisli odgovor i barem se pokušaj uzdržati od moralnog zavrtanja ruku. Prodavanje reketa nije moralno.

Slobodno primijeti da sam se na ovu temu priključio s bona fide pitanjem, upravo tebi, upravo o hepatitis cjepivu koje je i tema topica i to tek nakon cijele tirade o informiranosti, koju niti jedan vrli predstavnik pro-klike nije uspio demonstrirati dok nije uletio mujica. Da se nisi toliko jako isticala kao dobro informirana mirno bih nastavio lurkati na ovom topicu i sve 5.

I onda ja nekoga na nešto nagovaram Glupost.

moraju potpisati da odbijaju cijepljenje
    ne moraju

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ovdje mislim na HPV cijepljenje u školama u nekim zemljama. Lijepo se u školi cijepi djevojčice sve po redu. Ako roditelj ne potpiše da odbija, djevojčica će biti cijepljena.

Naravno da ne moraju potpisati. Bit će cijepljena.

Ako potpišu da odbijaju, ta će ih djevojčica za 20-30 godina upitati zašto joj nisu htjeli smanjiti rizik od raka cerviksa koji ima.
    Posljednje uređivanje od mujica : 25.09.2011. at 00:18

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

k'o da sam znao da se radi o marketingu

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

lako tebi pričati kad si cijepio svoju djecu, pa se ne moraš bojati pitanja u starosti.

a što misliš kako je onima koji obole od dječje paralize, a roditelji su to mogli spriječiti samo da su htjeli?
    Posljednje uređivanje od mujica : 25.09.2011. at 00:39

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Opet me nasmijavaš - koje cjepivo drži do starosti? Možda bolje da te pitam koje drži uopće jer si večeras nešto skloniji dijeljenju

Kad god spomeneš dj. paralizu sjetim se obitelji Zdrilić i epopeje kroz koju su prošli dok teškom borbom nisu izvojevali odštetu. Sve drugo mi je nekako tanko i bez veze.
    Fali ti OPV, 'a?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni ne fali, ali tebi očito fali.
    Kako bi se svake dvije-tri godine dogodila nesreća kao obitelji Zdrilić, spominjanjem koje bi se ti tako naslađivao jer misliš da je to argument protiv cijepljenja.
    Nitko nije tako sretan kao ti zbog tuđe nesreče uzrokovane cjepivom-

Ili ne znaš ili namjerno prešućuješ da bi bez cijepljenja svake godine bilo desetke obitelji s takvim sudbinama..
    Posljednje uređivanje od mujica : 25.09.2011. at 01:11

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stvarno mi se ne da ovu temu pretvoriti u "ubijedite Davora"
    jer nije problem raspravljati
    unatoč onoj "Misljenja su kao cavli: sto ih vise udaramo, sve se dublje zabijaju"
    i svatko od nas ima svoje mišljenje imamo ih pravo iznjeti, pa ćemo vidjeti gdje ćemo se naći, na pol puta ili više na strani jednog ili drugog

ali Davor vrijeđa, ja sebe stvarno ne vidim kao člana ikakve četvorke za maltretiranje necjepiša
    (ako moderatori misle da ikoga maltretiram lijepo molim da mi se ukaže na to, jer to mi nije ni cilj ni namjera)
    i zapravo nema nikakve argumente
    osim argumenta ad hominem
    ili su oni s drugim mišljenjem neuki, ili agresivni, ili ako ne može ništa od toga reći, onda su štreberi
    ili izbacuje nekakve posprdne kvazi duhovite fore
    ne zna o čemu govori, ali bi govorio
    drži se ti Davore kruha iz pekača

što se tiče hepatitisa B, rekla sam nisam kompetentna
    niti se bavim cjepivima, niti ih provodim (osim protiv tetanusa u odrasloj dobi)
    koliko sam shvatila čitajući stručnu literaturu osnovni cilj cijepljenja protiv hepatitisa B je smanjenje broja kroničnih vironoša (da upotrijebimo malo HP, smrtonoša) i smanjenje broja oboljelih od jetrene ciroze i karcinoma jetre, kao posljedica oboljenja od hepatitisa B
    a te posljedice su češće i teže što je zaraza bila u mlađoj dobi
    tako rano uvođenje cjepiva sigurno ima puno više opravdanja u siromašnim zemljama s niskom razinom zdravstvene zaštite, prosvijećenosti, higijene
    kod nam možda i nije bilo to tako neophodno
    da li su se svi slučajevi oboljenja u ranoj dobi mogli spriječiti boljom higijenom u bolnicama?
    sigurno, ako ne svi, onda većina
    i neki stručnjaci koji o cijepljenju znaju puno, nisu smatrali da je neophodno uvođenje u tako ranoj dobi
    ali ističu da ako nije neophodno, nije ni štetno
    ni u čemu nema jednoznačnog odgovora
    i apsolutne istine
    uvijek ima argumenata i za i protiv
    ali to je u redu kada se radi o argumentima
    ali ako je nekome jedini argument zavjera farmaceutskih industrija onda je to više dosadno

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    drži se ti Davore kruha iz pekača

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ekipa, molim vas da se drzite teme, a to je odnos s CZSS odnosno drzavnim institucijama kod odbijanja cijepljenja - iskustva i posljedice
    o treba/ne treba, pojedinim cjepivima i slicno imate vec druge otvorene teme...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni odgovara. Doznao sam što me je zanimalo.

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

meni je Mujica čak ispao faca što je to napisao, iako je napisao jednu light verziju istine i osnovne činjenice elegantno prešutio, nije slagao.
    Potpuna istina je da je razlog zašto je uvedeno : PROFIT, lova iliti keš, a uvedeno je na način da je proizvođač lobirao i djelovao preko udruge pacijenata (to su ti roditelji koje je Mujica spomenuo) koji su izvršili daljnji pritisak da se to uvede. Mehanizam na koji se to radi, jer naime u pitanju je vrlo uobičajena stvar i postupak plasmana proizvoda, prekrasno je opisala dr. Lidija Gajski u svojoj knjizi Lijekovi ili priča o obmani.
    Izvadak iz intervjua s dr. Gajski:
    Što mislite o bolesničkim udrugama?
    LIDIJA GAJSKI: Malo je poznato da je te udruge stvorila upravo farmaceutska industrija koja ih financira kako bi preko njih promicala bolest i lijek te, što je najvažnije, upravo preko udruga vrše pritisak na državu da lijek uvrsti na listu zdravstvenog osiguranja, što im je velika pogodnost. To se lijepo moglo pratiti kod naših udruga za osteoporozu, koje su uspjele najpopularniji preparat staviti na listu HZZO-a, a slično se dogodilo sa skupim inzulinom preko dijabetičkih udruga.
    U prvom planu su priče bolesnih ljudi koji se bore za svoja prava, ali u pozadini svega je redovito interes farmaceutskog proizvođača. Na žalost, ljudi koji boluju od neprofitnih bolesti zakinuti su za lijekove.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

To cjepivo je i prije bilo obavezno, samo je promijenjena dob kad ga djeca primaju, tako da ne vidim nikakvu razliku sa stajališta profita.

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Evo, SunčicaVŽ, sad znaš zašto si posjetila CZSS: zbog šačice neinformiranih roditelja.

(@Mima, nemoj, što si imala si već rekla)
    Sve dalje sve mi je više drago da sam odbila cjepivo i čekam dan kad će ga povući iz kartona obaveznog cijepljenja. Sad rješavam istu stvar s velikima, ali mi je malo drugačija dilema jer pubertet je tu i rizik za oboljevanje je veći, ali moguće nuspojave pogotovo iskustvo koje je ispričala lahor nekako mi i dalje pretežu...

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

u nekim zemljama gdje je cijepljenje preporučeno, roditelji koji ne žele da in se dijete cijepi, moraju potpisati da odbijaju cijepljenje i time se oslobađaju obveze cijepljenja.

Te se potvrde trajno čuvaju da bi se njihovoj djeci kad odrastu pokazale i kako bi djeca vidjela da su ih njihovi roditelji odbili zaštititi od bolesti iako su imali mogućnost.

Baš me zanima što će djeca SunčiceVŽ reći za dvadesetak godina svojoj majci.

Nadajmo se samo da neće zbog bolesti izgubiti voljenu osobu ili postati invalidi. u tom bi im slučaju bilo teže oprostiti joj.
    Gle...ja itekako dobro shvaćam težinu te odluke, ali zamisli situaciju da dam cijepiti svoje veliko zdravo dijete koje nesretnim okolnostima izreagira nuspojavama kakve je imala lahor ili nedajbože gore? To si nikada ne bi oprostila. Radije ću biti uz njih da ne budu promiskutitetni, da se klone droge i igala...i to mi neće biti teško. A kad postanu punoljetni - mogu se cijepiti čime god žele
    Ja nisam cjepljena protiv Hep B i ništa u životu mi ne fali radi toga...

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Opet me nasmijavaš - koje cjepivo drži do starosti? Možda bolje da te pitam koje drži uopće jer si večeras nešto skloniji dijeljenju

Kad god spomeneš dj. paralizu sjetim se obitelji Zdrilić i epopeje kroz koju su prošli dok teškom borbom nisu izvojevali odštetu. Sve drugo mi je nekako tanko i bez veze.
    Fali ti OPV, 'a?
    Još jedan od argumenata protiv cjepiva - kod većine djece koja su cijepljena kao novorođenčad, cjepivo nema učinak već nakon 7 godina..a oni još nisu ni ušli u rizičnu dob...

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Znači potpuno je svejedno istu količinu aluminija itd. primijeniti na dvanaestogodišnjaku od recimo 35-40 kg i na novorođenoj bebi? Moje su treći dan nakon poroda, kad su trebale primiti to cjepivo, imale oko 1800-1900 g.

A uspoređujući kalendare obaveznog cijepljenja iz 2005. i 2009. jasno se vidi da su prije bile obavezne tri doze u 6. osnovne, a sada su dodane još 3 doze u prvih 6 mj. života.

Dakle: 3+3=6 Toliko o profitu, ali čak i kad ne bi imalo nikakve veze s njim, ostaje činjenica da nikada u povijesti do unatrag nekoliko godina niti jedna generacija djece nije u tako ranoj dobi primila tako mnogo cjepiva, a ipak se tvrdi da to nema nikakvih štetnih posljedica. Pa na temelju čega se to može znati? Kristalna kugla? Koliko su uopće istraženi kumulativni učinci cjepiva u tako ranoj dobi? Ako ćemo razumno, tek će se za nekoliko godina ili desetljeća vidjeti ima li ili nema posljedica.
    Dodajem još da nisam apsolutna protivnica cijepljenja, ali ne gledam ovu problematiku kroz crno-bijele naočale, itekako važem korist i štetu. Slikovito govoreći, iako znam da je izlaganje suncu korisno, sigurno se neću sunčati toliko da dobijem melanom. I uzet ću u obzir da nije svejedno jesam li bjelkinja, crnkinja ili možda albino. Pa ako se već sustav ne zamara takvim sitnicama, nego svakome odreže isto pa koga što dopadne, onda moram koristiti vlastite sposobnosti prosuđivanja da zaštitim svoju djecu od sudbine pokusnih kunića. Potpuno sam svjesna da drskost sumnjanja u dogme nosi rizik da završiš na nekoj lomači (recimo onoj CZSS-a ili druge odgovarajuće institucije) - puno je sličnih primjera u povijesti.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nisu dodane još tri doze, nego se djeca neće cijepiti u šestom razredu. No, ne znam, možda će se docjepljivati jednom dozom. Baš sam to htjela pitati mujicu - pa evo, mujice, hoće li se djeca koja su cijepljena po rođenju docjepljivati protiv Hepatitisa B u 6. razredu?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nisu dodane još tri doze, nego se djeca neće cijepiti u šestom razredu. No, ne znam, možda će se docjepljivati jednom dozom. Baš sam to htjela pitati mujicu - pa evo, mujice, hoće li se djeca koja su cijepljena po rođenju docjepljivati protiv Hepatitisa B u 6. razredu?

Meni se čini da svakako hoće, obzirom da je vrijeme zaštite oko 5 godina, tj. preporuča se provjeriti titar i uzeti doadatnu dozu ako je potrebno svakih 5 godina. :medicinaraka:

Tri doze je potrebno da bi se stekla osnovna zaštita.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Pandora Aura Monroe prvotno napisa Vidi poruku
    Ako ćemo razumno, .
    ako ćemo razumno, mene baš žalosti ovako nerazumno pisanje kao tvoje. ozbiljno.
    ajde, kad si tako informirana, koliko je ta količina aluminija u svim cjepivima koje primimo u životu, u odnosu na količinu aluminija koju unesemo kroz vodu i kroz hranu, kad popijemo pivo itd?
    koje su to koncentracije aluminija potrebne da organizam ne bi višak izlučio sam, nego bi moglo doći do nakupljanja aluminija u organizmu?
    koje?
    jesi dojila?
    koja je koncentracija aluminija u majčinom mlijeku?
    a koja u AD-u?

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Evo što sam našla:

KALENDAR CIJEPLJENJA

Kalendar obveznih cijepljenja u Republici Hrvatskoj 2008.:

1. godina
    Novorođenčad: BCG vakcinacija + hepatitis B
    S navršena dva mjeseca života: Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib + hepatitis B
    Nakon 2 mjeseca (8 tjedana): Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib
    Nakon 2 mjeseca (8 tjedana): Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib + hepatitis B

2. godina
    Nakon navršenih 12 mjeseci života: Ospice-zaušnjaci-rubeola (MPR) + Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib

4. godina
    DTaP

1. razred osnovne škole
    Ospice-zaušnjaci-rubeola (MPR) + DI-TE pro adultis + Polio (IPV)

2. razred osnovne škole
    Tuberkulinsko testiranje (bez docjepljivanja nereaktora) i epidemiološka obrada hiperreaktora

6. razred osnovne škole
    Hepatitis B: 2 puta s razmakom od mjesec dana i treći puta pet mjeseci nakon druge doze

7. razred osnovne škole
    Tuberkulinsko testiranje i BCG docjepljivanje nereaktora

8. razred osnovne škole:
    DI-TE pro adultis + Polio (IPV)

Maturanti (19. godina života)
    DI-TE pro adultis

Legenda:
    BCG: Cijepljenje protiv tuberkuloze
    Hib: Haemophilus influenzae tipa B
    DTaP: Difterija, tetanus, pertusis (acelularni)
    IPV: inaktivirano cjepivo protiv dječje paralize
    DTaP-IPV-Hib: Kombinirano cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa (acelularno), H. influenzae tipa B i dječje paralize (inaktivirano). Tzv. „5 u 1“
    MPR: Ospice, rubeola, parotitis
    DI-TE pro adultis: Tetanus, difterija, formulacija za starije od 6 godina
    HBsAg: Površinski antigen hepatitis B virusa

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, sad se tako cijepe djeca u šestom razredu jer djeca koja su sad u 6. razredu nisu cijepljena kao novorođenčad.

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Da, ali nigdje nema testiranja zaštite nakon 5 ili više godina???

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nije predviđeno docjepljivanje u 6. razredu. U ovom trenutku se smatra da zaštita nakon tri doze (čak i ove tri doze koje su ovako rano u životu primijenjene) doživotna. Dokazi postoje za dvadesetak godina, pa se vjeruje da bi moglo potrajati doživotno.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj SunčicaVŽ prvotno napisa Vidi poruku
    Da, ali nigdje nema testiranja zaštite nakon 5 ili više godina???
    Nema. Jer serološko testiranje nakon pet godina je besmisleno.

Jer se zna da osoba koja mjesec-dva nakon treće doze stvori zaštitna protutijela (normoreaktor), u nedostatku kontakta sa prirodnim virusom s vremenom izgubi mjerljiva protutijela. Ali takva je osoba i dalje zaštićena od bolesti zahvaljujući tzv. imunološkoj memoriji (konovi senzibiliziranih limfocita dugog životnog vijeka).
    A s druge strane, osoba koja mjesec-dva nije stvorila protutijela, nije zaštićena (nereaktor - takvima treba ponoviti shemu cijepljenja od tri doze u nadi da će razviti protutijela. Ako ih ne razvije, odustaje se od daljnjeg cijepljenja).

I onda nakon pet godina nekome (kome naravno nisu određivana protutijela mjesec-dva nakon treće doze) izvadimo krv i ne nađu se protutijela - pa se ne zna je li ta osoba nereaktor koji nije zaštićen ili je normoreaktor koji je izgubio protutijela, ali je i dalje zaštićen). OK. Ako se nađu protutijela, super. Znamo da je ta osoba bila normoreaktor i još uvijek nije izgubila protutijela. Ali ako se ne nađu, možemo obrisati riticu s tim nalazom, jer nam ništa ne govori.

Zato nema nikakvog smisla određivati protutijela pet godina (ni sedam, ni desetm, ni petnaest) nakon cijepljenja.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nema. Jer serološko testiranje nakon pet godina je besmisleno.

Jer se zna da osoba koja mjesec-dva nakon treće doze stvori zaštitna protutijela (normoreaktor), u nedostatku kontakta sa prirodnim virusom s vremenom izgubi mjerljiva protutijela. Ali takva je osoba i dalje zaštićena od bolesti zahvaljujući tzv. imunološkoj memoriji (konovi senzibiliziranih limfocita dugog životnog vijeka).
    A s druge strane, osoba koja mjesec-dva nije stvorila protutijela, nije zaštićena (nereaktor - takvima treba ponoviti shemu cijepljenja od tri doze u nadi da će razviti protutijela. Ako ih ne razvije, odustaje se od daljnjeg cijepljenja).

I onda nakon pet godina nekome (kome naravno nisu određivana protutijela mjesec-dva nakon treće doze) izvadimo krv i ne nađu se protutijela - pa se ne zna je li ta osoba nereaktor koji nije zaštićen ili je normoreaktor koji je izgubio protutijela, ali je i dalje zaštićen). OK. Ako se nađu protutijela, super. Znamo da je ta osoba bila normoreaktor i još uvijek nije izgubila protutijela. Ali ako se ne nađu, možemo obrisati riticu s tim nalazom, jer nam ništa ne govori.

Zato nema nikakvog smisla određivati protutijela pet godina (ni sedam, ni desetm, ni petnaest) nakon cijepljenja.
    To je nešto novo? Mislim jasno mi je ovo sa titrom, ali u moje doba (kad je postojala preporuka za cijepljenje odraslih rizičnih skupina) postojala je preporuka sa docjepljivanjem. :/

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mujica, to sa protutjelima vrijedi samo za hepatitis?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    To je nešto novo? Mislim jasno mi je ovo sa titrom, ali u moje doba (kad je postojala preporuka za cijepljenje odraslih rizičnih skupina) postojala je preporuka sa docjepljivanjem. :/

(kad si stara )
    Novo je najmanje sedam godina. možda i više od deset.
    Preporuka za docjepljivanjem (nakon 15 godina) i dalje stoji u Pravilniku o načinu provođenja imunizacije itd... itd..... ali to je zato što dugo nije promijenjen Pravilnik.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mujica, to sa protutjelima vrijedi samo za hepatitis?
    Samo za hepatitis ima puno dokaza da je tako.
    Za neke druge bolesti/cjepiva također ima naznaka da bi tako moglo biti, ali ne u tolikoj mjeri da bi se to smatralo potvrđenom činjenicom.
    Posljednje uređivanje od mujica : 26.09.2011. at 19:16

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

kako je sa tetanusom?
    zadnje cjepljenje cure je bilo prije desetak godina. pred ljeto je vadila krv za provjeru antitijela. rezultati: antitijela ispod granice zastite, preporuceno docijepljivanje.
    da li je sad taj test imao smisla ili ne?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

... i ode topic u kupus

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    kako je sa tetanusom?
    zadnje cjepljenje cure je bilo prije desetak godina. pred ljeto je vadila krv za provjeru antitijela. rezultati: antitijela ispod granice zastite, preporuceno docijepljivanje.
    da li je sad taj test imao smisla ili ne?
    Taj je imao smisla.
    Za tetanus nema niti naznaka da bi osoba koja izgubi protutijela još uvijek bila zaštićena.

Dadica, napiši nešto on-topic (nrp. ako se procijeni da roditlej ne može adekvatno brinuti o djetetu, možes se čak i oduzeti nekome dijete, tako da je razgovor u CZSS i 2000 kuna kazne mila majka prema tome što sve zakon dozvoljava) pa spasi topic od kupusa.

Stranica 4 od 6 PrviPrvi ... 23456 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •