Pokazuje rezultate 1 do 50 od 296

Tema: Da li je tko dobio poziv u CZSS zbog odbijanja cjepiva?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj SunčicaVŽ prvotno napisa Vidi poruku
    Da, ali nigdje nema testiranja zaštite nakon 5 ili više godina???
    Nema. Jer serološko testiranje nakon pet godina je besmisleno.

Jer se zna da osoba koja mjesec-dva nakon treće doze stvori zaštitna protutijela (normoreaktor), u nedostatku kontakta sa prirodnim virusom s vremenom izgubi mjerljiva protutijela. Ali takva je osoba i dalje zaštićena od bolesti zahvaljujući tzv. imunološkoj memoriji (konovi senzibiliziranih limfocita dugog životnog vijeka).
    A s druge strane, osoba koja mjesec-dva nije stvorila protutijela, nije zaštićena (nereaktor - takvima treba ponoviti shemu cijepljenja od tri doze u nadi da će razviti protutijela. Ako ih ne razvije, odustaje se od daljnjeg cijepljenja).

I onda nakon pet godina nekome (kome naravno nisu određivana protutijela mjesec-dva nakon treće doze) izvadimo krv i ne nađu se protutijela - pa se ne zna je li ta osoba nereaktor koji nije zaštićen ili je normoreaktor koji je izgubio protutijela, ali je i dalje zaštićen). OK. Ako se nađu protutijela, super. Znamo da je ta osoba bila normoreaktor i još uvijek nije izgubila protutijela. Ali ako se ne nađu, možemo obrisati riticu s tim nalazom, jer nam ništa ne govori.

Zato nema nikakvog smisla određivati protutijela pet godina (ni sedam, ni desetm, ni petnaest) nakon cijepljenja.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Nema. Jer serološko testiranje nakon pet godina je besmisleno.

Jer se zna da osoba koja mjesec-dva nakon treće doze stvori zaštitna protutijela (normoreaktor), u nedostatku kontakta sa prirodnim virusom s vremenom izgubi mjerljiva protutijela. Ali takva je osoba i dalje zaštićena od bolesti zahvaljujući tzv. imunološkoj memoriji (konovi senzibiliziranih limfocita dugog životnog vijeka).
    A s druge strane, osoba koja mjesec-dva nije stvorila protutijela, nije zaštićena (nereaktor - takvima treba ponoviti shemu cijepljenja od tri doze u nadi da će razviti protutijela. Ako ih ne razvije, odustaje se od daljnjeg cijepljenja).

I onda nakon pet godina nekome (kome naravno nisu određivana protutijela mjesec-dva nakon treće doze) izvadimo krv i ne nađu se protutijela - pa se ne zna je li ta osoba nereaktor koji nije zaštićen ili je normoreaktor koji je izgubio protutijela, ali je i dalje zaštićen). OK. Ako se nađu protutijela, super. Znamo da je ta osoba bila normoreaktor i još uvijek nije izgubila protutijela. Ali ako se ne nađu, možemo obrisati riticu s tim nalazom, jer nam ništa ne govori.

Zato nema nikakvog smisla određivati protutijela pet godina (ni sedam, ni desetm, ni petnaest) nakon cijepljenja.
    To je nešto novo? Mislim jasno mi je ovo sa titrom, ali u moje doba (kad je postojala preporuka za cijepljenje odraslih rizičnih skupina) postojala je preporuka sa docjepljivanjem. :/

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mujica, to sa protutjelima vrijedi samo za hepatitis?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mujica, to sa protutjelima vrijedi samo za hepatitis?
    Samo za hepatitis ima puno dokaza da je tako.
    Za neke druge bolesti/cjepiva također ima naznaka da bi tako moglo biti, ali ne u tolikoj mjeri da bi se to smatralo potvrđenom činjenicom.
    Posljednje uređivanje od mujica : 26.09.2011. at 19:16

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    To je nešto novo? Mislim jasno mi je ovo sa titrom, ali u moje doba (kad je postojala preporuka za cijepljenje odraslih rizičnih skupina) postojala je preporuka sa docjepljivanjem. :/

(kad si stara )
    Novo je najmanje sedam godina. možda i više od deset.
    Preporuka za docjepljivanjem (nakon 15 godina) i dalje stoji u Pravilniku o načinu provođenja imunizacije itd... itd..... ali to je zato što dugo nije promijenjen Pravilnik.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •