Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Najfiniji kremasti špinat s vrhnjem

  1. #1
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno Najfiniji kremasti špinat s vrhnjem

    Meni osobno uz ovo nije potrebno ama baš niš drugo, u ovome se ubijemo MM i ja a još više od nas Gabriela! Fino fino i prefino!!

    450 g smrznutog špinata
    3 češnja češnjaka
    5 žlica brašna
    ulje
    1 kiselo vrhnje
    cca 1 litra mlijeka
    sol
    papar

    - u zdjeli najprije pržiti brašno na ulju dok ne dobije onako smeđkastu boju.
    - dodati otopljeni špinat i oko pola litre mlijeka.
    - kad se malo zagrije narezati češnjak i dodati ga unutra, te dodati vrhnje
    - kad se zgusne dodati još mlijeka do željene gustoće te začiniti po ukusu

  2. #2
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,948

    Početno

    Isuse, Bebebeba, ovo nije špinat s vrhnjem i mlijekom, nego mlijeko sa špinatom, he he he...

    A sad ozbiljno - ja sam iz Podravine, a tamo se vrhnje stavlja u većinu variva. Probaj tako "doraditi" i druga jela.

  3. #3
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    hihi ma ovo je kopiran originalni recept, ja stavim MOŽDA pola litre sve skupa jer volim jako gusto
    Inače moj dragi je slavonac a moja svekica mi je otkrila čaroban svijet dorađivanja jela vrhnjem.. Mnjam

  4. #4
    MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Beograd
    Postovi
    710

    Početno

    Sve isto, samo umesto brašna stavim griz.

  5. #5
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    a ja baš došla pitat što može umjesto brašna! Hvala MarikaPika!

  6. #6
    Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,023

    Početno

    Obavezno stavim vrhnje u špinat, i to ono od bar 25% mliječne masti. Zapršku radim na masti, jaja na oko uz špinat ispečem isto na masti. Bez masti nema slasti .

  7. #7
    rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    2,460

    Početno

    BebaBeba,hvala na ideji s vrhnjem.
    Ja stavljam samo mlijeko i isto bude fino,s vrhnjem je sigurno još bolje.

  8. #8
    Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,052

    Početno

    Hej, meni je spinat s mlijekom omiljen "comfort food" jos iz djetinjstva, dobivala bih ga uvijek kod upale grla :D

    Sada ga napravim ovako:
    skuham na pari smrznuti spinat - znaci minimalno dodajem vodu jer spinat otpusti svoju od leda;
    nakon 10 minuta kuhanja, dobro ga ocijedim
    na zlicu maslinovog ulja bacim malo cesnjaka u prahu, pakovanje vrhnja za kuhanje (talijanska panna, 200 ml), malo mlijeka, dodam soli i papra, a moze i malo muskatnog orascica
    kad zakuha, dodam unutra spinat, dobro promijesam, i - gotovo.

    Svi u kuci ga obozavamo na ovaj nacin, a malo je laganije jer je bez zaprske, koju ne koristimo.
    Posljednje uređivanje od Elly : 09.11.2010. at 09:31

  9. #9
    oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Postovi
    3,305

    Početno

    Stavim malo maslinovog ulja, špinat, kad omekani, sol, papar, svježi češnjak, malo maslaca, malo vrhnje za kuhanje. I to je to. Super nam je.

  10. #10
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    Citiraj rosa prvotno napisa Vidi poruku
    BebaBeba,hvala na ideji s vrhnjem.
    Ja stavljam samo mlijeko i isto bude fino,s vrhnjem je sigurno još bolje.
    S vrhnjem je totalno drugačije i neopisivo fino!!

  11. #11
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,948

    Početno

    Citiraj Audrey prvotno napisa Vidi poruku
    Obavezno stavim vrhnje u špinat, i to ono od bar 25% mliječne masti. Zapršku radim na masti, jaja na oko uz špinat ispečem isto na masti. Bez masti nema slasti .
    Slažem se, ali šmrc, to više ne raste u mojoj kući kao prije (mm je na dijeti zbog povišenih masnoća). Zbogom masti, špeku i suhim kobasama, zbogom jajcima, zbogom punomasnom vrhnju u špinatu, zbogom putru, zbogom koječemu... Djeci ponekad spečem jaja na masti, jedu oni i mast na kruhu i špek. Mi odrasli - ne. MM ne smije, a ja imam par suvišnih kila kojih bih se rado riješila, pa se solidariziram već neko vrijeme i to uspješno.

    Sad kuham klasična posna variva, bez zaprške, a vrhnje za kuhanje (sojino, moj stariji sin loše podnosi nefermentirane mliječne proizvode) dodaju si klinci u variva i krem juhe po želji. Kad odem mami, povremeno se obliznem, ali to nam više nije svakodnevna navada.

  12. #12
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    oo ja imam malo više kilica viška ali punomasno kiselo vrhnje je obavezno al zato ja baš i ne volim ove ostale navedene stvarčice tako da si mislim da si valjda bar to mogu priuštiti

  13. #13
    winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,034

    Početno

    Ajte v rit svi, sad sam ogladnila!!! Obožavamo špinat svi doma (osim MM) i isto ga kuhamo na mlijeku, bez vrhnja i imam drugi način - sa slatkim vrhnjem ali bez mlijeka.

  14. #14
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    A ja stavim kruh u špinat...

  15. #15

    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    911

    Početno

    ana.m kak kruh?

  16. #16
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    zbog ove teme, danas pravim spinat
    toliko se vrti da mi se sada jede...

  17. #17

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    1,276

    Početno

    Citiraj zhang prvotno napisa Vidi poruku
    zbog ove teme, danas pravim spinat
    toliko se vrti da mi se sada jede...
    i ja

  18. #18
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Citiraj mlukacin prvotno napisa Vidi poruku
    ana.m kak kruh?
    Nisam ana, ali stavljam kruh.
    U mlijeko namočim jednu žemlju ili šnitu ili dvije bijelog kruha.
    Nakon što se dobro razmoči, još ga s vilicom usitnim.
    Na malo ulja nabacim bijeli luk, na to špinat, malo ga provrtim i to zalijem s tim mlijekom i kruhom, posolim.
    I to je to.

    Vjerujem da je ova varijanta s vrhnjem mrak, ova moja varijanta je za osobe koje izbjegavaju masno i zafrig (zapršku).

  19. #19
    smrdljiva čarapa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010
    Postovi
    151

    Početno

    I ja obožavam takav špinat. To mi je hrana iz djetinjstva (baka Slavonka) i kuham ga jednom tjedno. Isto stavljam malo vrhnja na kraju. Ma pre fino, sa krumpir pireom i komadićem piletine ili mesa iz juhe

  20. #20
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam ana, ali stavljam kruh.
    U mlijeko namočim jednu žemlju ili šnitu ili dvije bijelog kruha.
    Nakon što se dobro razmoči, još ga s vilicom usitnim.
    Na malo ulja nabacim bijeli luk, na to špinat, malo ga provrtim i to zalijem s tim mlijekom i kruhom, posolim.
    I to je to.

    Vjerujem da je ova varijanta s vrhnjem mrak, ova moja varijanta je za osobe koje izbjegavaju masno i zafrig (zapršku).
    Evo odgovorila ti je Anemona. tako i ja radim...

  21. #21
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    moram probati i ovu varijantu sa kruhom...

  22. #22
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    mmmm meni sline cure od ove varijante s kruhom!! Mogla bi to već sutra probati!

  23. #23
    MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Beograd
    Postovi
    710

    Početno

    Dobra fora! Odmah ujutru na pijacu po spanać!

  24. #24
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    Imam u škrinji tonu

  25. #25
    ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,633

    Početno

    Ja prvo napravim besamel; na ulj poprzim brasno, dodam mlijeko, sol, muskatni orascic i cesnjak i onda kada bude kremasto stavim otopljeni spinat. Po potrebi jos malo mlijeka.
    Ja sam prije par gdina odustala od svijezeg spinata i jako rijetko ga upotrebljavam.

  26. #26
    superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    1,395

    Početno

    Recepti su vam jako dobri i ja obožavam španač ali mrzim smrznuti, ja samo friško ubrani od babe svoje .a ove ledove ne znam zašto ali imaju mi neki miris..

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •