Stranica 1 od 10 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 500

Tema: krsna kuma

genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno krsna kuma

ne znam gdje bi stavila ovu temu ...
    tko može biti krsni kum???osoba koja je kršćanin i koja je primila sakramente ...
    mene zanima zašto kuma nemože biti osoba koja je kršćanin i primila sve sakramente,a razvela se???
    žašto takva osoba nema pravo na ispovijed?
    nije osoba koja je primjer djetetu ili .....?!
    kakva su vaša razmišljanja o tome?

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Pravila određuje Crkva.

Aposlutno je svejedno što mi mislimo o tome.

Što ti sad tu možeš? Protestirati na ulici? U nekom vladinom/nevladinom uredu? Ići se žaliti u župni dvor ili kod biskupa?

Uostalom,uvijek imaš opciju ne krstiti dijete.

TrudyC avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Imaš opciju dvije kume/kuma. Moja prijateljica (bez krizme, samo krštena) je tako bila originalna i željena kuma, a uz nju je bila žena sa svim sakramentima koja je na kraju i upisana u knjigu krštenih.

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

Otkud ti to da ne može kuma biti razvedena osoba?
    Koliko ja znam, ako ne živi s nekim ili se nije ponovno udala (što znači da živi u smrtnom grijehu jer Crkva ne priznaje rastavu braka), može i na ispovijed i pričest, a i biti krsna kuma.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ponovna udaja je smrtni grijeh? :shock:

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

E, da - poanta kuma/kume jest da pomaže odgajati dijete U VJERI! Po tome je apsolutno besmisleno imati kuma koji nije vjernik ili ne prakticira svoju vjeru.

Tu se slažem s rosom - uvijek postoji opcija - ne krstiti dijete. Ako to roditelji čine samo iz tradicije - moj je savjet - bolje nemojte.
    Jer tamo se, pred oltarom, ZAKLINJETE na nešto što nećete obdržavati jer je vjerski odgoj puno više od tjeranja djeteta na prvu pričest i krizmu.

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Ponovna udaja je smrtni grijeh? :shock:
    Tako je. Ako si vjenčan u Crkvi - to je doživotno, ne postoji rastava grijeha jer ste se pred Bogom zakleli da ćete jedno drugo voljeti i poštivati u SVE DANE SVOG ŽIVOTA.

Po mom mišljenju je bolje da ljudi koji se vjenčavaju i krste radi tradicije to ne rade.

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Moja sestra nije mogla biti kuma jer živi s dečkom, a nisu vjenčani

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj upitnik? prvotno napisa Vidi poruku
    E, da - poanta kuma/kume jest da pomaže odgajati dijete U VJERI! Po tome je apsolutno besmisleno imati kuma koji nije vjernik ili ne prakticira svoju vjeru.

Tu se slažem s rosom - uvijek postoji opcija - ne krstiti dijete. Ako to roditelji čine samo iz tradicije - moj je savjet - bolje nemojte.
    Jer tamo se, pred oltarom, ZAKLINJETE na nešto što nećete obdržavati jer je vjerski odgoj puno više od tjeranja djeteta na prvu pričest i krizmu.
    )) To ja stalno govorim, ali me nitko ne sluša.
    Puno je gore dijete učiti licemjerju od malih nogu i krstiti ga samo zato jer to svi rade nego ga/je ostaviti da bude "drugačije" od ostalih.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Isključite isključivost i dopustite da ima onih koji se trude živjeti i odgajati djecu u sklopu KC, ali se i ne slažu sa određenim dijelovima Crkvenog nauka.
    Da

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Još jedan dokaz crkvenog licemjerja....oni svećenici koji su optuženi za pedofiliju dobiju "prekomandu" u drugu župu i slobodno nastavljaju svoje "aktivnosti" , dok vjernici koji su se razveli, a možda više poštuju vjeru i zapovijedi od svećenika, ne mogu biti kumovi voljenoj dječici....
    Ponovna udaja je smrtni grijeh a pedofilija nije, zavist nije, neumjerenost nije, šrktost nije, hahahahaha, sve što oni rade nije smrtni grijeh, a to što "obični" ljudi rade jest....
    Najjači su kad na oltaru, okićeni zlanim haljama pričaju narodu da se treba odricati.....

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne znam sto mi je onaj DA tamo

skandy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj SunčicaVŽ prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam nedavno bila krsna kuma i isto živim u vanbračnoj zajednici.od potvrde bio je potreban samo krsni list ,tako da sam izgleda mogla biti i bez ostalih sakramenta pa čak i razvedena jer o tome nitko nije zapitkivao

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj SunčicaVŽ prvotno napisa Vidi poruku
    To se i meni zamalo dogodilo, baš sam bila pošizila jer tada to nisam unaprijed znala, ali to je tako.
    Ako hoćeš biti dio KC-a, HDZ-a i KSČRSP-a, igraj po njihovim pravilima, tu nema cile-mile ni tamo-amo.
    Ako ne znaš koja pravila vrijede u toj instituciji, ili znaš, ali ih ne želiš poštivati jer su ti neprihvatljiva (nerazumna, zadrta, nelogična, kakva god), sasvim je jasno da nisi lik koji će dijete podizati i podučavati u skladu s naukom koji propisuje baš ta crkvena zajednica. Možda hoćeš u skladu s Biblijom, ali ne tom konkretnom Crkvom.
    Meni je logično da Crkva (bilo koja) ima svoja pravila, a osobni doživljaj
    toga što će dijete biti uskraćeno za kumu iz kruga najdražih,
    zato što se baš ti najdraži ne uklapaju u crkvena pravila,
    ostaje frustracija koju roditelj treba riješiti sam sa sobom.
    Ostati frustriran i ljut na instituciju kojoj "predaješ" svoje dijete za člana - to nekako nema smisla.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj skandy prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam nedavno bila krsna kuma i isto živim u vanbračnoj zajednici.od potvrde bio je potreban samo krsni list ,tako da sam izgleda mogla biti i bez ostalih sakramenta pa čak i razvedena jer o tome nitko nije zapitkivao
    Tebi je netko progledao kroz prste. Da si se pred tim svećenikom ispovijedala prije krštenja, on bi bio dužan upozoriti da netko tko živi u izvanbračnoj zajednici (dakle, u konstantnom grijehu) ne može biti krsna kuma jer neće davati dobar primjer tom djetetu i pomagati da ga se odgaja kako nalaže vjera.
    Moje mišljenje o tome nije bitno.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Ako hoćeš biti dio KC-a, HDZ-a i KSČRSP-a, igraj po njihovim pravilima, tu nema cile-mile ni tamo-amo.
    Možda je tako "po statutu".
    Ali nije tako u stvarnosti.
    Koliko ima vjernica na potpomognutoj?
    Koliko ih ima u izvanbračnim zajednicama, razvedenih, koliko ima korisnika kontracepcije...
    Kad bi Crkva našla način pa nas sve takve ispisala ostao bi tako mali broj da joj to nikako nije u interesu.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Možda je tako "po statutu".
    Ali nije tako u stvarnosti.
    Koliko ima vjernica na potpomognutoj?
    Koliko ih ima u izvanbračnim zajednicama, razvedenih, koliko ima korisnika kontracepcije...
    Kad bi Crkva našla način pa nas sve takve ispisala ostao bi tako mali broj da joj to nikako nije u interesu.
    Ma naravno, a šta kažeš na to da bi žena koja je napravila abortus trebala, po tom nauku, biti isključena iz Crkve?
    A tko je izopćen radi toga?
    Samo govorim da, kad kreneš nešto "sređivati", kao u administraciji, trebaš biti spreman
    na ispunjavanje određenih uvjeta, bili ti oni mrski ili ne.
    Ili zaustavi vjetar s Dinare, možda to pomogne

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne.
    Ne govorim o "grješnicima" nego o svjesnom neslaganju.
    A kako u administraciji uvijek postoje zaobilazni putevi: npr Thompson napravi crkvu pa dobije odrješenje braka, takoi potencijalna kuma prešuti razvod pa bude kuma.
    Posljednje uređivanje od Cubana : 09.11.2010. at 11:01

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Preko nekoliko puta sam bila krsna kuma. I krizmana. I vjenčana, al to se ne broji jer mogu i bez sakramenata. A dugo i duboko sam u mračnom vrtlogu grijeha potpomognute oplodnje. Koju nikad nisam imala potrebu ispovijediti. Al ok, ja ozbiljno razmišljam da se "ispišem"...

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Da je svećenik znao, ne bi ti dao potvrdu. Pitaju oni postoji li zaprijeka. Ne daju samo krsni list, već potvrdu da možeš biti kuma. Za to trebaju svi sakramenti.

Poznam par ljudi koji imaju sve "uvjete" za kumstvo, ali kategorički odbijaju svaku ponudu jer se ne smatraju članovima Crkve i ja ih posebno poštujem zbog tog. To su ljudi koji znaju šta hoće u životu.

Apsolutno mi nije jasno zašto ljudi krste djecu, zašto se vjenčavaju u crkvi, a ne vjeruju i ne osjećaju potrebu za poštivanjem pravila.

Nitko ne živi apsolutno po pravilima. Svi smo grešnici. Tako da dozvolu za kumstvo na osnovi bezgrešnosti može samo Isus dobiti. Za ostale postoje točno određeni uvjeti.

U životu postoji izbor za sve i svaki izbor nosi svoje posljedice.

Ares avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

U krsnom listu, na dnu pišu i svi ostali sakramenti koji su napravljeni, dakle krsni list ne sadržava samo sakrament krštenja.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Šta MPO je po Crkvenim pravilima grijeh
    E ako je to tako , odo ja u župni ured da me izbrišu iz onih knjižurina!

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Apsolutno mi nije jasno zašto ljudi krste djecu, zašto se vjenčavaju u crkvi, a ne vjeruju i ne osjećaju potrebu za poštivanjem pravila.
    Strasno koliko osudjivanja u tih "pravih" katolika.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

...
    A kako u administraciji uvijek postoje zaobilazni putevi: npr Thompson napravi crkvu pa dobije odrješenje braka..
    ma kakva gradnja crkve!
    ja ti kažem da je čovjek čudotvorac, aj' ti probaj zaustavit vjetar i pitaj ga nešto, a da ti ovaj i odgovori.

(isprika onima koji ne shvaćaju zašto dovoljno dugo ne mogu ostati ozbiljna: imam nekakav osobni limit od otprilike četiri ozbiljna posta, a onda nezadrživ unutarji poriv da ubacim malo šprdancije (ili sprdancije -ovisno je li HDZ još uvijek na vlasti ili nije, onda opet mogu ozbiljno, sorry ekipa)

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

moja rodica se rastala ,već 7 god.neki dan ju je pitala susjeda da joj (maloj) bude kr.kuma.otišli su u župni ured gdje je svećenik rekao da nema govora o tome i da ona nema pravo na ispovjed. kada mi je to rekla je sam ostala u šoku.
    kako neprizna kajanje....odnosno nije ona kriva već ju je muž maltretirao i ona se razvela.
    što je s ubojicama koji se pokaju na ispovjedi dobiju odrješenje. i dalje dolaze u crkvu.
    osobno poznam ženu koja je napravila 4 -5 ab ,s time se hvali na sva zvona, i znam da je ona već par puta bila krsna kuma..........
    što je ona bolja (po meni je ona uboj.........),nego osoba koja se razvela...

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Sumskovoce prvotno napisa Vidi poruku
    Šta MPO je po Crkvenim pravilima grijeh
    http://forum.roda.hr/threads/60274-B...jetne-oplodnje

http://www.nacional.hr/clanak/68341/jezerinac-u-mariji-bistrici-umjetna-oplodnja-nije-rjesenje
    "Ako želimo izgraditi Hrvastku, ona mora biti izgrađena na sigurnim temeljima, rekao je. "Da parafraziram blaženog Alojzija Stepinca, jake i sretne Hrvatske nema bez jakih, fizičkih i moralno zdravih zadovoljnih hrvatskih obitelji, a njih neće biti bez čestitih i zdravih pojedinaca i bez zdrave i valjane djece. Stoga je jedno jasno: bez brojnih čestitih obitelji neće biti u mogućnosti da opstane i da preživi ovaj narod", zaključio je Jezerinac."
    Posljednje uređivanje od aenea : 09.11.2010. at 11:37

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Strasno koliko osudjivanja u tih "pravih" katolika.
    Ne osuđujem, već ne razumijem pa pitam kao što i ti postavljaš pitanja

Meni bi to bio čisti mazohizam da ne vjerujem a da hodam na mise ili da idem po sakramente i da tamo moram slušati da mi netko popuje. Stvarno, to bi mi bilo nepodnošljvo.

Već sam gore navela
    Poznam par ljudi koji imaju sve "uvjete" za kumstvo, ali kategorički odbijaju svaku ponudu jer se ne smatraju članovima Crkve i ja ih posebno poštujem zbog tog.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

OK, za Poljake sam znala, ali ovo naše...ovo je
    Idem, čim nađem vremena idem nek me maknu za vijeke vijekova!
    Eh, sad me sram što mi je ime tamo zapisnao mamicu im dlakavu (moderatorice, pls nemojte me opet opomenut) ....

skandy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Tebi je netko progledao kroz prste. Da si se pred tim svećenikom ispovijedala prije krštenja, on bi bio dužan upozoriti da netko tko živi u izvanbračnoj zajednici (dakle, u konstantnom grijehu) ne može biti krsna kuma jer neće davati dobar primjer tom djetetu i pomagati da ga se odgaja kako nalaže vjera.
    Moje mišljenje o tome nije bitno.

nitko mi nije progledao kroz prste nego nitko nije ni pitao ,.ja svećenika nisam ni vidjela do samog obreda.kao što me nije nitko tražio da se ispovjedim ,što po meni nije u skladu sa crkvenim pravilima ,ali dobro...

a tek da je znao da idem na potpomognutu,mislim da bi me i protjerao iz crkve i zabranio mi ulazak u svaku katoličku crkvu na kugli zemaljskoj.ja se zbog toga ne osjećam ni malo krivom.
    ako su mi nevjenčana zajednica i odlazak na potpomognutu jedini grijeh pa neka budem izopačena od strane crkve.od Boga nisam

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ma stalno imputiranje nevjerovanja me bode.
    Ja vjerujem u Boga, ali se ne slažem sa svim učenjima KC

skandy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

potpisujem

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

a tek da je znao da idem na potpomognutu,mislim da bi me i protjerao iz crkve i zabranio mi ulazak u svaku katoličku crkvu na kugli zemaljskoj.ja se zbog toga ne osjećam ni malo krivom.
    ako su mi nevjenčana zajednica i odlazak na potpomognutu jedini grijeh pa neka budem izopačena od strane crkve.od Boga nisam
    Potpisujem 100% ja bih zaista voljela da me crkva sama izbaci iz svojih redova zbog toga što idem na MPO i što me ženila matičarka, i to napismeno. Taj bi dokument odmah uokvirila i objesila na zid!

azrijelka36 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

DOGOVOR ZA KRŠTENJE – TKO MOŽE BITI KRSNI KUM

¨ Dođite k župniku barem mjesec dana prije krštenja kako bi s njime dogovorili sve što je potrebno za krštenje
    ¨ TREBA LI ŠTO PONIJETI NA KRŠTENJE? - DA, KRSNU SVIJEĆU I BIJELU KOŠULJICU. (neki roditelji imaju lijepi običaj da daju izvesti dan krštenja svoga djeteta na krsnoj košuljici)
    ¨ Na krštenje je potrebno doći 15 minuta ranije.
    ¨ Lijepo molim, neka svi prisutni budu pristojno odjeveni kako dolikuje ovom svetom činu i svetom mjestu.
    ¨ KRSNI KUM je jamac u ime Crkve da će dijete biti kršćanski odgojeno. Kumstvo nije prijateljski čin, već je SLUŽBA U IME CRKVE. Radi toga Crkva za kumove traži određene uvjete. Kumovi su pozvani primjerom i riječju poučavati svoje kumče vjerskom životu. Njihov život mora biti uzoran vjernički život. Prije nego što nekoga odaberemo za kuma potrebno je provjeriti da li ispunjava potrebne uvjete koje traži Crkveni Zakon.
    ¨
    TKO MOŽE BITI KUM NA KRŠTENJU ili krizmi:

a) katolik sa navršenih 16 godina života;
    b) treba biti kršten, pričešćen i krizman;
    c) kum ne može biti tko je samo civilno vjenčan nego mora biti i crkveno vjenčan i krizman;
    (moguće je vjenčati se bez svete potvrde – krizme, ali će vas svećenik upozoriti da nećete moći biti kum na krštenju i krizmi dok ne primite sakrament svete potvrde)
    d) kum ne može biti tko je rastavljen i ponovno civilno vjenčan ili živi u vanbračnoj zajednici (činjenica da je povrijeđen sakrament ženidbe, dovelo je do nemogućnosti kumovanja kod drugog sakramenta)
    e) kum ne može biti tko živi nevjenčano (npr. kršćanski mladić i djevojka) sve dok ne sklopi sakrament svete ženidbe
    (činjenica da nedostaje sakrament ženidbe, dovelo je do nemogućnosti kumovanja kod drugog sakramenta)
    f) kum treba provoditi život u skladu sa katoličkom vjerom i crkvenim naukom
    g) otac i majka ne mogu biti kumovi svome djetetu.
    Tako kaže Crkveni Zakonik i to moramo uvažiti.
    Posljednje uređivanje od azrijelka36 : 09.11.2010. at 11:47

skandy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Ares prvotno napisa Vidi poruku
    U krsnom listu, na dnu pišu i svi ostali sakramenti koji su napravljeni, dakle krsni list ne sadržava samo sakrament krštenja.
    u mojem nije pisalo ništa osim datuma,godine i mjesta krštenja

genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

jasno ni je da KC ne podržava vanbračnu zajednicu,ali ovdje nije riječ o tome.
    isto tako znam da onaj tko živi u vanbračnoj zajednici prije braka ,a želi se vjenčati, može tražiti i dobiti "oprost" od biskupa.znam takav slučaj.
    upitnik?--Crkveni razvod braka može se dobiti,na temelju dobrih osnova i argumenata

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

ok, ne kužim...

Vidim da su komentari tipični i uopće mi se ne da na svakog pojedinog odgovarati jer je to bespredmetno.

Ako Vam se ne sviđa KC i njezin nauk, ima, brate, zajednica, protestantskih i inih, koliko hoćete.
    Osnujte svoju crkvu, što se toga tiče.

Ali, pljuvati po KC i ostajati u njoj je licemjerje.
    To je kao da ja dođem Slavenu Biliću i kažem da neću igrati u repki po pravilima UEFE već po svojima.

A za sve ostale stvari - dobronamjerno se informirajte, a nemojte citirati prenapuhane novinske članke tipa Thompson, pedofilija isl.

Ne može se vama svećenik zavući u dušu i znati što ste sagriješili pa da vas tako spriječi dadete kum/kuma - ovisi o vama koliko ste iskreni prema njemu (i sebi).

I, draga Cubana - osuđivanje nije kad nekome kažeš da je nešto loše što radi, a Crkva kao moralna institucija ima pravo na to. Ako vam je ona glupa i bespotrebna kao institucija, što vas to onda smeta?!
    Znači ok je drvljem i kamenjem na ljude koji misle drugačije od tebe, a kad se tvoje razmišljanje (od strane ''pravih katolika'') dovede u pitanje, onda je to osuđivanje? Ne osuđuješ li i ti možda njih?!

Ovo je sve od mene na ovu temu, osobno smatram da su ovakve rasprave glupe, nepotrebne i dovode do nepotrebnih sukoba.

I oprostite ako sam nekoga uvrijedila svojim tonom, nije mi to bila namjera, ali bilo bi za nas sve bolje da se ne izgubimo u nepotrebnoj nesnošljivosti.

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

Citiraj genius prvotno napisa Vidi poruku
    jasno ni je da KC ne podržava vanbračnu zajednicu,ali ovdje nije riječ o tome.
    isto tako znam da onaj tko živi u vanbračnoj zajednici prije braka ,a želi se vjenčati, može tražiti i dobiti "oprost" od biskupa.znam takav slučaj.
    upitnik?--Crkveni razvod braka može se dobiti,na temelju dobrih osnova i argumenata
    To nije razvod braka, već PONIŠTENJE Kao da ga nije ni bilo jer je jedna strana...recimo to tako...prevrena ili obmanuta.

azrijelka36 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

mislim da to sve na kraju ovisi o velečasnom koji obavlja sakrament..

evo mojoj seki će biti krsni kum djetetu velečasni...koji se molio za nju da ostane trudna na MPO...

mi smo godinama bili zajedno prije braka..pa nam velečasni nije ništa rekao..pa to je po njemu bila normalna stvar...također nisam imala problema ni kad sam bila krsna kuma, a još smo bili nevjenčani
    Posljednje uređivanje od azrijelka36 : 09.11.2010. at 11:55

azrijelka36 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

po tim nekim glupavim pravilima ispada da je bolji krsni kum onaj ko nema stalnu vezu nego se navlači svaki dan s drugim, od onog koji živi u vanbračnoj zajednici

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mogu samo zaključiti da crkva o svemu tome nema jasan (ili da kažem transparentan) stav, tj. da sve ovisi o popu

Dakle, ja sam bila na krštenju djeteta čiji roditelji žive u vanbračnoj zajednici. Bila sam na krštenju djeteta čiji je otac razveden. A bila sam i na krštenju djeteta čiji otac nije katolik i nije kršten, a s majkom je vjenčan samo kod matičara.
    Bila sam na krštenjima gdje su kumovi, tj. u ovom slučaju svjedoci, bili razvedeni lili bez krizme.
    A bila sam i na krštenjima gdje svi imaju sve sakramente, ali svi su stečeni reda radi...

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nitko se ne slaže sa svim učenjima bilo čega. Nitko ne poznaje toliko dobro baš sva učenja KC da može kategorički reći da se slaže sa baš svim.

Ok, ja ne podnosim tradiciju (nevezano da li se radi o vjerskoj ili narodnoj). Nekad odbijem nešto napraviti/negdje otići samo zato jer me netko maltra s time.... pa moraš, tradicija je.... A meni tlak na 500 pa se zainatim i neću pa neću.
    Možda je to jedan od razloga zašto kažem da ne kužim jer često ljudi kažu da krste dijete samo zbog tradicije. Mene ni puškom ne bi na to mogli natjerati....

Već sam negdje pisala o tome.... Ako misliš da na nešto imaš pravo, a svećenik ti to pravo uskraćuje, piši biskupu i traži objašnjenje.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj azrijelka36 prvotno napisa Vidi poruku
    TKO MOŽE BITI KUM NA KRŠTENJU ili krizmi:

a) katolik sa navršenih 16 godina života;
    b) treba biti kršten, pričešćen i krizman;
    c) kum ne može biti tko je samo civilno vjenčan nego mora biti i crkveno vjenčan i krizman;
    (moguće je vjenčati se bez svete potvrde – krizme, ali će vas svećenik upozoriti da nećete moći biti kum na krštenju i krizmi dok ne primite sakrament svete potvrde)
    d) kum ne može biti tko je rastavljen i ponovno civilno vjenčan ili živi u vanbračnoj zajednici (činjenica da je povrijeđen sakrament ženidbe, dovelo je do nemogućnosti kumovanja kod drugog sakramenta)
    e) kum ne može biti tko živi nevjenčano (npr. kršćanski mladić i djevojka) sve dok ne sklopi sakrament svete ženidbe
    (činjenica da nedostaje sakrament ženidbe, dovelo je do nemogućnosti kumovanja kod drugog sakramenta)
    f) kum treba provoditi život u skladu sa katoličkom vjerom i crkvenim naukom
    g) otac i majka ne mogu biti kumovi svome djetetu.
    Tako kaže Crkveni Zakonik i to moramo uvažiti.
    Znači, ja sam bila na krštenjima gdje kumovi nisu zadovoljavali uvjete pod b, c, d, e i f.

Znači li to da naš svećenik ne poštuje Crkveni Zakonik?
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 09.11.2010. at 12:03 Razlog: zaboravila sam jedno slovo u nabrajanju

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa sad, da krsni kum ne mora imati sve sakramente, to stvarno nisam čula.
    To da živi nevjenčano sa nekim, da je razveden - to svećenik ne mora znati.
    Svećenik koji je krstio naše dijete ne poznaje djetetovu kumu, ona uostalom uopće nije njegova župljanka.
    Inače je svećenik bio vrlo susretljiv što se tiče nas roditelja (što je i normalno), ali potvrdu o kuminim sakramentima je tražio.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa sad, da krsni kum ne mora imati sve sakramente, to stvarno nisam čula.
    Razlika je valjda u tome što se onda ne zove kum nego svjedok.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj upitnik? prvotno napisa Vidi poruku
    ok, ne kužim...

Vidim da su komentari tipični i uopće mi se ne da na svakog pojedinog odgovarati jer je to bespredmetno.

Ako Vam se ne sviđa KC i njezin nauk, ima, brate, zajednica, protestantskih i inih, koliko hoćete.
    Osnujte svoju crkvu, što se toga tiče.

Ali, pljuvati po KC i ostajati u njoj je licemjerje.
    To je kao da ja dođem Slavenu Biliću i kažem da neću igrati u repki po pravilima UEFE već po svojima.

A za sve ostale stvari - dobronamjerno se informirajte, a nemojte citirati prenapuhane novinske članke tipa Thompson, pedofilija isl.

Ne može se vama svećenik zavući u dušu i znati što ste sagriješili pa da vas tako spriječi dadete kum/kuma - ovisi o vama koliko ste iskreni prema njemu (i sebi).

I, draga Cubana - osuđivanje nije kad nekome kažeš da je nešto loše što radi, a Crkva kao moralna institucija ima pravo na to. Ako vam je ona glupa i bespotrebna kao institucija, što vas to onda smeta?!
    Znači ok je drvljem i kamenjem na ljude koji misle drugačije od tebe, a kad se tvoje razmišljanje (od strane ''pravih katolika'') dovede u pitanje, onda je to osuđivanje? Ne osuđuješ li i ti možda njih?!

Ovo je sve od mene na ovu temu, osobno smatram da su ovakve rasprave glupe, nepotrebne i dovode do nepotrebnih sukoba.

I oprostite ako sam nekoga uvrijedila svojim tonom, nije mi to bila namjera, ali bilo bi za nas sve bolje da se ne izgubimo u nepotrebnoj nesnošljivosti.
    U biti, upitnik ima pravo.
    Bilo bi puno bolje kad bi svi kojima je vjera samo "pro forma" lijepo istupe iz crkve. No nedavno sam čitala da to i nije tako lako čak i da baš hoćeš (ako nađem taj članak linkat ću ga).

Problem je osim toga u tome što je KC toliko jaka, da diktira životima i nas ostalih. Njena snaga nije samo u beskrajnim materijalnim dobrima koje posjeduje na ovoj zamlji, nego i u ljudima, zajednici kojoj bi svi mi htjeli pripadati. Zajednici susjeda, sugrađana koji se deklariraju kao vjernici. Srećom, danas nas neće kamenovati niti spaliti ako ne prakticiramo vjeru većine, ali i dalje se može doživjeti neke neugodnosti, od čega su najgore one koje doživljavaju djeca. Ali to je već neka druga tema.

Ukratko, potpisujem upitnik. Bilo bi bolje da se ne bunimo puno oko crkvenih pravila. KC je tako golema i (zastrašujuće) moćna institucija da je teško možemo promijeniti. A sigurno je nećemo popraviti tako da se pro forma krstimo, ženimo itd. Ako se s njenim pravilima ne slažemo, najpoštenije bi bilo da ni ne tražimo sakramente.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

pomikaki molila bih te taj link o istupanju iz crkve...može i na pp

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ja sam u par mjeseci prvo bila krstena kuma iako nisam vjencana u crkvi (ja nisam znala da je to prepreka, a nitko me nije pitao, srecom, jer mrzim krsiti pravila i vjerojatno bi se grizla citavo vrijeme),
    a onda sam bila odbijena kao predlozena kuma upravo zbog vjencanja (tad sam i saznala da je to uvjet)
    dvije razlicite crkve, u dva grada

zasto krste iako se ne slazu...
    zbog tradicije, jer jedan supruznik to zarko zeli, jer ce baba marica dobit srcani udar ako unuci nisu krsteni, a djeca je vole i ne zele da se ona grize...
    ima masu razloga
    meni nijedan nije bio dovoljno dobar

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Bilo bi puno bolje kad bi svi kojima je vjera samo "pro forma" lijepo istupe iz crkve. No nedavno sam čitala da to i nije tako lako čak i da baš hoćeš (ako nađem taj članak linkat ću ga).
    Ne znam šta piše u tom članku, ali...

Bila sam na propovijedi gdje je svećenik rekao da mu dolazi sve više zahtjeva za ispisom (nije spominjao brojke). Zaboravih proceduru, ali on je rekao da ih ispiše i naglasio da je "upis" nakon dobrovoljnog ispisa posebno težak. Postavljaju se određeni zahtjevi (ne znam koji) i nije isto kao kad se odrasla osoba odluči krstiti - tad pohađaš vjeronauk za odrasle i primiš sve sakramente. MM je bio kum na takvoj dodjeli sakramenata (znači, i krsni i krizmani kum u jednom danu)

Stranica 1 od 10 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •