Stranica 2 od 10 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 500

Tema: krsna kuma

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

http://mojahrvatska.jutarnji.hr/topi...spis-iz-crkve/
    dakle, onaj članak koji sam tražila nisam našla, ali ovdje se ukratko ponavlja slično.

Ljudi krste djecu i primaju ostale sakramente po inerciji, odnosno u strahu od osude okoline (i ne mislim da taj strah nije opravdan).
    Crkva na račun broja krštenih ubire porez. Ali se te duše ne računaju kao katolici po svim ostalim pitanjima, ukoliko ne zadovoljavaju gore navedene uvjete. A ako želiš poništiti vlastito krštenje, to nije moguće. Jako zanimljivo.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Problem je osim toga u tome što je KC toliko jaka, da diktira životima i nas ostalih. .
    samo da kažem nešto što sam htjena na drugom topiku, al tamo bih bila OT.
    i ovdje sam, al moram negdje reć

tamo se pojavila teza da je kritiziranje crkve vrijeđanje vjernika jer se osjećaju kao da im netko kritizira majku.
    e pa ja mislim da moraju malo poraditi na tim obiteljskim odnosima.
    jer ja izdvajam za tu crkvu, za instituciju koja me se nimalo ne tiče (izdvajam i za druge koje me se ne tiču, pa to i nije najbitniji problem), za javnu instituciju, s javnim djelovanjem, i onda još ne bih smjela kritizirati njen rad, njene članove, papu i svećenike koji otvaraju šoping centre, da se neko ne uvrijedi.
    a ovo prozivanje na licemjerje mi je također licemjerno.
    kad dolazi od nekoga koji i sam ne slijedi sve stavove KC. nego si prilagođava te stavove prema svojim moralnim načelima. pa je abortus grijeh, a vanbračna zajednica više nije. pa MPO nije grijeh, a homosekusalnost je. itd.
    i onda npr mene se proziva (ne ovdje, al nailazim na takva mišljenja) da kitim bor i slavim božić, npr.
    govorim općenito, shvaćam ovu marijinu odbojnost prema tradiciji, iako sam u ime spokoja pokojne none bila spremna krstiti djecu. al nisam bila spremna ženiti se u crkvi pa je to propalo

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo recimo ovo:
    http://www.index.hr/vijesti/clanak/k...om/429711.aspx

o englezu koji je poništio svoje krštenje, tj, nalijepili su uz njegovo ime ceduljicu da je krštenje poništeno, ali pitam se da li i dalje na njegovo ime ubiru porez (naravno, ovdje se radi o anglikanskoj crkvi, mislim da se od katoličke ni toliko ne može dobiti)
    http://www.jutarnji.hr/ateist-ponist...stenje/201808/

po meni, bilo bi puno poštenije kad bi se porez ubirao samo prema broju osoba sa svim sakramentima.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja ću offtopic posvimbati cvijetu.A on topic bih molila stručno objašnjenje onoga o ponovnoj ženidbi kao smrtnom grijehu, jer mi se čini da je upitnik? malo pobrkala smrtni i "obični" grijeh (valjda postoji takva kategorizacija).

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    jer ja izdvajam za tu crkvu, za instituciju koja me se nimalo ne tiče (izdvajam i za druge koje me se ne tiču, pa to i nije najbitniji problem), za javnu instituciju, s javnim djelovanjem, i onda još ne bih smjela kritizirati njen rad, njene članove, papu i svećenike koji otvaraju šoping centre, da se neko ne uvrijedi.
    E sad rekla bih da nam ovaj sitan detalj ipak daje neka prava na komentare
    Ali ne i onaj od kojeg je počeo topic.
    Nemam nikakvih problema s time što ne mogu biti krsna kuma, niti što ne mogu krstiti dijete.
    Imam problema s time što se na mene kao krštenu osobu daje dio poreza crkvi kao da sam katolik od glave do pete.
    I imam (najviše) problema s time što će se mom djetetu nametati vjeronauk u školi.
    Posljednje uređivanje od pomikaki : 09.11.2010. at 13:47

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Sedam glavnih grijeha
    1. Oholost 2. Škrtost 3. Bludnost 4. Zavist 5. Neumjerenost u jelu i piću 6. Srditost 7. Lijenost

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

pomikaki hvala na linkovima
    Smatram da crkvu kritiziraju i kršćani i nekršćani jer se takvo ponašanje ne može ne kritizirati. Svaki svećenik ima svoj modus operandi, neki su divni i tolerantni ljudi koji zaista žive vjeru i potiču ljude da vole kršćanstvo i da ga žive, dok su drugi (tipa svećenik u mom gradu) zadrta zabadala koja diktiraju neki red i slijede pravila, naravno da sve više ljudi zazire od te crkve, obavi sakramente da nona ne bi umrla prije vremena, i pljuje po crkvi kao instituciji nemilice, čak i gore nego ateisti. Meni se to neda, prestala sam vjerovati da crkva ima neke veze s Bogom još u djetinjstvu, kad me časna na vjeronauku uvjeravala da ako nju ne slušam da će me Bog kaznit. Bila sam na misi kad se krstili neku meni dragu dječicu, pa je taj isti svećenik tvrdio da nemaju vjernici šta sami razmišljati, neka dođemo u crkvu i on će svima objasnit kako stvari stoje....moš'mislit....
    Moje osobno mišljenje i 100% uvjerenje je da Bog i crkva nema ama baš ništa zajedničko. I nitko me ne može uvjeriti u suprotno.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Sedam glavnih grijeha
    1. Oholost 2. Škrtost 3. Bludnost 4. Zavist 5. Neumjerenost u jelu i piću 6. Srditost 7. Lijenost
    Kao da si opisivala prosječnog svećenika (čast izuzecima).

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Za swimbi ,iz katekizma KC, a odnosi se na ženidbu (još moram pretražiti dio o "prirodi" grijeha) :

"1649 Ipak ima prilika kada bračni suživot postaje praktički nemoguć iz najrazličitijih razloga. U takvim slučajevima Crkva dopušta tjelesnu rastavu i prekid zajedničkog stanovanja. Supružnici ne prestaju biti muž i žena pred Bogom; i nisu slobodni za sklapanje novih veza. U tako teškom stanju najbolje bi rješenje bilo - ako je moguće - pomiriti se. Kršćanska je zajednica pozvana pomagati tim osobama da u takvu stanju žive kršćanski, u vjernosti ženidbenom vezu koji ostaje nerazrješiv.[163]

1650 U naše doba u mnogim zemljama brojni katolici pribjegavaju razvodu po građanskim zakonima te građanski sklapaju novu vezu. Vjerna riječi Isusa Krista "Tko otpusti svoju ženu pa se oženi drugom, čini prema prvoj preljub; i ako žena napusti svoga muža pa se uda za drugoga, čini preljub" Mk 10,11-12), Crkva drži da ne može priznati valjanom novu vezu ako je prvi brak bio valjan. Ako su se rastavljeni građanski ponovno vjenčali, nalaze se u stanju koje se objektivno protivi Božjemu zakonu. Stoga ne mogu pristupati euharistijskoj pričesti dokle god traju takve prilike. Iz istog razloga ne mogu preuzimati stanovite crkvene odgovornosti. Ne može im se udijeliti ni pomirenje u sakramentu pokore, osim onima koji se pokaju što su povrijedili znak Saveza i vjernosti Kristu, obvezavši se živjeti u potpunoj uzdržljivosti.

1651 Prema kršćanima koji žive u takvu stanju i koji često čuvaju vjeru te žele kršćanski odgajati djecu, svećenici i sva zajednica trebaju iskazivati pozornu skrb kako se oni ne bi osjećali odijeljenima od Crkve, u čijem životu mogu i trebaju kao krštenici sudjelovati:
    Treba ih poticati na slušanje riječi Božje, na sudjelovanje u misnoj žrtvi, na ustrajnost u molitvi, da podupiru dobrotvorne pothvate i one što ih zajednica poduzima u prilog pravde, da odgajaju djecu u kršćanskoj vjeri, da gaje duh i djela pokore, da tako iz dana u dan zazivaju milost Božju.[164]"

plus link
    http://www.katolici.org/katekizam.ph...c_vidi&id=1135

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

vezano uz poništenje crkvenog braka:
    http://www.katolici.org/katekizam.ph...c_vidi&id=1137

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

o smrtnom i lakom grijehu:
    1855 Smrtni grijeh u čovjekovu srcu razara ljubav teškom povredom Božjeg zakona; on čovjeka odvraća od Boga, njegove posljednje svrhe i blaženstva, pretpostavljajući mu niže dobro. Laki grijeh ne uništava ljubav, premda je vrijeđa i ranjava.

1856 Smrtni grijeh, ukoliko u nama pogađa životno počelo, tj. ljubav, zahtijeva novu inicijativu Božjeg milosrđa i obraćenje srca, koje se ostvaruje redovito u sakramentu pomirenja:

I kad se volja usmjeri prema nečemu što se po sebi protivi ljubavi, po kojoj se čovjek usmjeruje prema konačnoj svrsi, grijeh je zbog svog objekta smrtan (...), bio on protiv ljubavi prema Bogu, kao što je psovka, krivokletstvo itd., ili protiv ljubavi prema bližnjemu, kao što je ubojstvo, preljub i slično (...) Nekad se pak volja grešnikova usmjeruje na ono što u sebi sadrži neki nered, ali se ipak ne protivi ljubavi prema Bogu i bližnjemu, kao što su isprazne stvari, neumjesni smijeh i sl. Takve stvari su laki grijesi.[93]

1857 Da neki grijeh bude smrtan, istovremeno se traže tri uvjeta: "Smrtni je grijeh onaj kojemu je objekt teška stvar, a učinjen je pri punoj svijesti i slobodnim pristankom".[94]

1858 Tešku stvar pobliže određuje Deset zapovijedi, prema Isusovu odgovoru bogatom mladiću: "Ne ubij, ne čini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Ne otmi! Poštuj oca svoga i majku" (Mk 10,19). Težina grijeha je veća ili manja: ubojstvo je veće od krađe. Treba voditi računa i o svojstvu povrijeđenih osoba: nasilje nad roditeljima po sebi je veće od nasilja nad strancem.

1859 Da bude smrtan, grijeh mora biti učinjen punom sviješću i potpunim pristankom. To pretpostavlja poznavanje grešnosti čina, njegovog protivljenja Božjem zakonu. Povrh toga uključuje pristanak dovoljno slobodan da se može govoriti o osobnom izboru. Hinjeno neznanje i tvrdoća srca[95] ne umanjuju voljni značaj grijeha, nego ga naprotiv povećavaju.

i link jer ima toga dosta http://www.katolici.org/katekizam.ph...c_vidi&id=1209

a sad molim diplomu iz poučavanja vjeronauka

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Ne može im se udijeliti ni pomirenje u sakramentu pokore, osim onima koji se pokaju što su povrijedili znak Saveza i vjernosti Kristu, obvezavši se živjeti u potpunoj uzdržljivosti.
    U prijevodu, često stariji bračni parovi dobiju dozvolu za ispovijed i pričest jer ne mogu radi bolesti konzumirati civilni brak.

Sumskovoće, piši biskupu, reci mu da želiš biti izbrisana i zatraži da ti pojasni proceduru.

Misli da je potrebno javiti se u župu gdje si krštena, ali nisam sigurna.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

@ Nena-Jabuka - Nađi mi još obrazloženje zašto se prihod crkvi daje prema broju krštenih, a ne prema npr broju krizmanih, minus oni koji su razvedeni i žive u vanbračnim zajednicama, pa ćeš dobiti i diplomu što se mene tiče...
    Posljednje uređivanje od pomikaki : 09.11.2010. at 14:01

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

@ Nena-Jabuka - Nađi mi još obrazloženje zašto se prihod crkvi daje prema broju krštenih, a...
    odakle ti to da se za crkvu sredstva iz proračuna izdvajaju prema broju krštenih?
    ja mislim da se izdvaja prema broju župa
    al nisam sigurna.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

odakle ti to da se za crkvu sredstva iz proračuna izdvajaju prema broju krštenih?
    ja mislim da se izdvaja prema broju župa
    al nisam sigurna.
    pa iz tih člančića ali više puta se ponavlja
    ako koja od praktičnih vjernica nađe neke pouzdane podatke protiv, s veseljem ću se pokriti ušima

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Katolička crkva tako vrlo čvrsto štiti tradicionalan način da roditelji krste svoju djecu koja poslije toga ne mogu osporiti dobivanje tog sakramenta, jer im se ne priznaje to što nisu bili svjesni da ga dobivaju. I državni proračun gubi ovim "napuhavanjem" broja vjernika koji ne mogu osporiti svoj ulazak u Crkvu, jer država iznos koji daje vjerskim zajednicama određuje i po broju "sljedbe".
    evo iz jednog od članaka koje sam linkala.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Izdvaja se prema tome koliko su si dobri oni na Kaptolu s onima na Markovu trgu. I bliže li se izbori. A sve se upakira da bude "po zakonu".

Tužno, ali istinito.
    Kao i štošta u našoj okolini.
    KC u Hrvata kao institucija nije ništa bolja od te sive slike. Ne zbog ovakvih ili onakvih župnika, uvijek će biti boljih i lošijih u svome poslu, nego zato što od samog vrha te institucije nema jasne poruke takvima. Više se uzjogune oko predsjednika agnostika (sjetite se podrške protukandidatu koji ne znam što još radi na slobodi) nego oko prijave za pedofiliju. Žešće se bore protiv MPO-a nego korupcije, lopovluka i ostalih zala. Bljak.

I da, ovo što je napisano zaista ne bi trebalo vrijeđati ničije vjerske osjećaje. Jer to s vjerom veze nema. Takvi su zapravo krivi za sve loše što se o KC govori. Da, oni, a ne sloboda medija ili izražavanja ili komunjare, crveni crni vragovi, babaroge i čime je već popularno plašiti stado itd...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ne znam mogu li ja to naći na brzinu,
    a i ovo ranije što sam našla, to nisu obrazloženja, nego nauk, vatikanski dokumenti,
    a osobito to nisu moja obrazloženja.
    Iznijela sam informacije, dakle, dokumente koje svatko dalje može pročitati, proučiti, prihvatiti ili ih kritizirati. Mene se to dalje ne tiče, swimbi je tražila informacije, ja sam pokušala pomoći.
    A ni ovo glede ubiranja "desetine" ne bi trebao biti problem naći,
    država i Crkva imaju potpisan ugovor koji sadrži i financijsku stranu.
    Ja inače za pronalaženje i objavljivanje takvih stvari dobivam honorar , kaj sad, za badava da se trudim?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

moj prethodni post se odnosio na ovaj upit, ali nisam na vrijeme editirala:

@ Nena-Jabuka - Nađi mi još obrazloženje zašto se prihod crkvi daje prema broju krštenih, a ne prema npr broju krizmanih, minus oni koji su razvedeni i žive u vanbračnim zajednicama, pa ćeš dobiti i diplomu što se mene tiče...

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Mogu samo zaključiti da crkva o svemu tome nema jasan (ili da kažem transparentan) stav, tj. da sve ovisi o popu

Dakle, ja sam bila na krštenju djeteta čiji roditelji žive u vanbračnoj zajednici. Bila sam na krštenju djeteta čiji je otac razveden. A bila sam i na krštenju djeteta čiji otac nije katolik i nije kršten, a s majkom je vjenčan samo kod matičara.
    Bila sam na krštenjima gdje su kumovi, tj. u ovom slučaju svjedoci, bili razvedeni lili bez krizme.
    A bila sam i na krštenjima gdje svi imaju sve sakramente, ali svi su stečeni reda radi...
    Slažem se, i ja imam slična iskustva.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj azrijelka36 prvotno napisa Vidi poruku
    mislim da to sve na kraju ovisi o velečasnom koji obavlja sakrament..

evo mojoj seki će biti krsni kum djetetu velečasni...koji se molio za nju da ostane trudna na MPO...

mi smo godinama bili zajedno prije braka..pa nam velečasni nije ništa rekao..pa to je po njemu bila normalna stvar...također nisam imala problema ni kad sam bila krsna kuma, a još smo bili nevjenčani
    Kad smo se mi vjenčavali, imali smo iste adrese i velečasni je i sam priznao da je zajednički život prije braka (mi smo mu otvoreno priznali da već 4 god živimo zajedno) dobra stvar, puno bolja nego da nakon vjenčanja otkrijemo da uopće ne možemo zajedno.

On topic. Andriji je moja sestra bila krsna kuma. I sad za Zrinku ona više nije dobra za kumu jer nije crkveno vjenčana.

upitnik?, ja sam u samoj KC srela puno "normalnih" svećenika i čs, čija su mi razmišljanja bliska i u kojima se moja vjera pronalazi. A srela sam i onih drukčiji, čiji u mi stavovi apsoutno neprihvatljivi. Dakle, ni KC nije jedinstvena. A moja vjera ni u kom slučaju nije pro forma.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nena, hvala ti na opsežnom odgovoru, diplomu nažalost nisam kompetentna udijeliti, ali sam dobila odgovor na svoje pitanje .
    Priključit ću se raspravi kasnije, kad sredim misli.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj upitnik? prvotno napisa Vidi poruku
    I, draga Cubana - osuđivanje nije kad nekome kažeš da je nešto loše što radi, a Crkva kao moralna institucija ima pravo na to. Ako vam je ona glupa i bespotrebna kao institucija, što vas to onda smeta?
    Na osnovu cega vi procjenjujete kako i koliko netko vjeruje, kako znate krste li se i vjencavaju reda radi?

Dojma sam da cim se postavi nekakvo pitanje da se ili grakce ne diraj mi majku ili odmah banalizira tuđa vjera jer šta se ima išta pitati.
    Šuti i slijedi. I moli.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

odgovor za pomikaki, u službi svoga bližnjega (ma tko on bio)

Čl. 6 jednog od tri ugovora RH sa Svetom stolicom:

“Da bi Katolička Crkva mogla na doličan način nastaviti svoje djelovanje na promicanju općega dobra, RH će joj mjesečno davati iz proračuna iznos koji odgovara dvjema prosječnim bruto plaćama pomnoženim s brojem župa u RH” - stoji u Ugovoru koji je potpisan 9. listopada 1998. godine, a potvrdio ga je Sabor.

navodi se i slijedeće -... “na preporuku dijecezanskog biskupa državne vlasti svake će godine razmatrati, odobriti i financijski pomagati posebne programe i projekte pravnih osoba Katoličke crkve”.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ugovor je u članku 15. predvidio i obvezu da se taj dokument modificira, ako se promijeni stanje u državi: “Ako bilo koja od visokih ugovornih Strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj Ugovor, tako da ga treba mijenjati, započet će pregovore o njegovoj prilagodbi novim okolnostima”.

To je sad posebno aktualno zbog recesije.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Hvala Nena...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

no frks, znanja nikad dosta,
    e, i hvala, cubana, za jučer izraženo raumijevanje i podršku za predugačke postove na onom drugom topicu.
    htjela sam to još jučer reći, ali sam već bila zaredala 4-5 postova u nizu (Bože, sramote, nešto sam nervozna zadnjih dana, a onda puno pišem) tako da je bilo too much, prisvojila sam topic

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Čl. 6 jednog od tri ugovora RH sa Svetom stolicom:

“Da bi Katolička Crkva mogla na doličan način nastaviti svoje djelovanje na promicanju općega dobra, RH će joj mjesečno davati iz proračuna iznos koji odgovara dvjema prosječnim bruto plaćama pomnoženim s brojem župa u RH” - stoji u Ugovoru koji je potpisan 9. listopada 1998. godine, a potvrdio ga je Sabor.

navodi se i slijedeće -... “na preporuku dijecezanskog biskupa državne vlasti svake će godine razmatrati, odobriti i financijski pomagati posebne programe i projekte pravnih osoba Katoličke crkve”.
    pomikaki, dakle bez obzira na broj vjernika, izdvaja se novac iz proračuna. ispisala se ti, ne ispisala, ostaje ista cifra. dakle, ne moraš se poklapati ušima.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pomikaki, dakle bez obzira na broj vjernika, izdvaja se novac iz proračuna. ispisala se ti, ne ispisala, ostaje ista cifra. dakle, ne moraš se poklapati ušima.
    da, realna slika vjerojatno bi bila najbliža opisu Zubić vile (stavka posebnih projekata koje navodi Nena-Jabuka).
    Ne znam odakle onda to što se ponavlja u zadnje vrijeme po člancima sličnima onima koje sam linkala gore (dakle ako su netočni mogu se pokriti što prenosim netočne podatke bez provjere). Jasno mi je, naravno, da moj ispis iz katoličkog stada ne bi poljuljao temelje KC, u bilo kojem slučaju.

I dalje ostaje da se u ime podatka o većinskoj katoličkoj vjeri uvodi vjeroanuk u škole, donose se zakoni kao što je onaj o mpo-u itd.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ni suprug ni ja nemamo nijedan sakrament, a obadvoje djece je kršćeno i pričešćeno bez nekih većih problema. Danas mi je žao što smo tako olako popustili pod pritiskom okoline, a i pred suzama vlastite djece jer su oni svoje sakramente primili u 3. raz. OŠ kad im je bilo jako bitno ne izdvajati se od većine i u tom trenutku mi se najjednostavnije učinilo popustiti.
    Svećenik je bio uredno upoznat s našim vjerskim (ne)opredjeljenjem, ali nam je i prvi i drugi put naglasio da mi u toj cijeloj priči i nismo toliko bitni koliko "dobrobit" naše djece i jedina naša obaveza je bila da djeci pronađemo kumove koji ispunjavaju kriterije KC. Djeca su u međuvremenu odrasla, sin nije obavio sakrament krizme u 2. r. srednje škole, štoviše nije ni pohađao satove vjeronauka već etike, a kćer koja je sada 1. r. srednje škole i dalje pohađa vjeronauk, ali također nije sigurna da li će iduće godine obaviti krizmu jer je uvjet pohađati dodatne sate vjeronauka u crkvi na koje ona nikako u zadnje vrijeme ne stigne ići.
    Meni sve to skupa ostavlja gorak okus u ustima jer smo eto svjesno dopustili nešto u što ne vjerujemo, ali smo tada iskreno mislili da je to nešto što radimo u korist vlastite djece ma kako to sad licemjerno zvučalo.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ako Vam se ne sviđa KC i njezin nauk, ima, brate, zajednica, protestantskih i inih, koliko hoćete.
    Osnujte svoju crkvu, što se toga tiče.
    a zašto bi to radili? nauk KC jednak je svakom drugom nauku, napisali su ga ljudi, grešni i nesavršeni stoga može i mora biti podložan kritikama i promjenama. i tko je tebi dao za pravo da katolike tjeraš u druge zajednice i crkve? je li to misija tvoje vjere?

A za sve ostale stvari - dobronamjerno se informirajte, a nemojte citirati prenapuhane novinske članke tipa Thompson, pedofilija isl.
    ti članci uopće, nažalost, nisu prenapuhani. i ono što me najviše smeta kod "vjernika" poput tebe jest apsolutno negiranje jednog od najvažnijih Isusovih naučavanja a to je "Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun iz oka bratova". Mt 7,5. Malo samkritičnosti nikako ne bi bilo naodmet, prije nego se krene u križarski rat protiv neistomišljenika. Biblija inače nije zato da stoji na polici i skuplja prašinu, nego da se čita. I ne, u njoj nisu odgovori na sva pitanja, ali je bez obzira na to prilično poučna.

Osuđivanje nije kad nekome kažeš da je nešto loše što radi, a Crkva kao moralna institucija ima pravo na to. Ako vam je ona glupa i bespotrebna kao institucija, što vas to onda smeta?!
    Crkva je prestala biti moralna institucija kad su primat preuzele moć, vlast i novac na štetu ljudskosti, dobrote i ljubavi prema bližnjem. I da ne bi bilo zabune, nisam partizanska unuka, nisam se krizmala u 26.-oj godini života i u crkvi sam se vjenčala jer sam to htjela i tako osjećala, tako da svi možebitni odgovori koji bi uključivali "partizansko-komunističke mrzitelje svega što je katoličko" padaju u vodu. Ne želim kritizirati iz ljubavi prema tipkanju po svojoj prekrasnoj tipkovnici, nego zato što je, nažalost, KC institucija upitnog poštenja. I svi vi koji je branite takvu, ne činite joj nikakvu uslugu. Samo je zakopavate dublje u blato i sve druge poštene katolike vučete sa sobom. Jer zatvarati oči pred očitim, zove se grijeh propusta.

I oprostite ako sam nekoga uvrijedila svojim tonom, nije mi to bila namjera, ali bilo bi za nas sve bolje da se ne izgubimo u nepotrebnoj nesnošljivosti.
    nesnošljivost na ovom topicu dolazi isključivo i samo od tebe.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj BODULICA prvotno napisa Vidi poruku
    Ni suprug ni ja nemamo nijedan sakrament, a obadvoje djece je kršćeno i pričešćeno bez nekih većih problema. Danas mi je žao što smo tako olako popustili pod pritiskom okoline, a i pred suzama vlastite djece jer su oni svoje sakramente primili u 3. raz. OŠ kad im je bilo jako bitno ne izdvajati se od većine i u tom trenutku mi se najjednostavnije učinilo popustiti.
    Svećenik je bio uredno upoznat s našim vjerskim (ne)opredjeljenjem, ali nam je i prvi i drugi put naglasio da mi u toj cijeloj priči i nismo toliko bitni koliko "dobrobit" naše djece i jedina naša obaveza je bila da djeci pronađemo kumove koji ispunjavaju kriterije KC. Djeca su u međuvremenu odrasla, sin nije obavio sakrament krizme u 2. r. srednje škole, štoviše nije ni pohađao satove vjeronauka već etike, a kćer koja je sada 1. r. srednje škole i dalje pohađa vjeronauk, ali također nije sigurna da li će iduće godine obaviti krizmu jer je uvjet pohađati dodatne sate vjeronauka u crkvi na koje ona nikako u zadnje vrijeme ne stigne ići.
    Meni sve to skupa ostavlja gorak okus u ustima jer smo eto svjesno dopustili nešto u što ne vjerujemo, ali smo tada iskreno mislili da je to nešto što radimo u korist vlastite djece ma kako to sad licemjerno zvučalo.
    Bojim se da će točno ovako biti s mojim djetetom.
    To je zbilja žalosno, izlagati djecu u nižim razredima OŠ takvom pritisku. I nimalo kršćanski. Sramota.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ok, ne kužim...

Vidim da su komentari tipični i uopće mi se ne da na svakog pojedinog odgovarati jer je to bespredmetno.

Ako Vam se ne sviđa KC i njezin nauk, ima, brate, zajednica, protestantskih i inih, koliko hoćete.
    Osnujte svoju crkvu, što se toga tiče.

Ali, pljuvati po KC i ostajati u njoj je licemjerje.
    To je kao da ja dođem Slavenu Biliću i kažem da neću igrati u repki po pravilima UEFE već po svojima.

A za sve ostale stvari - dobronamjerno se informirajte, a nemojte citirati prenapuhane novinske članke tipa Thompson, pedofilija isl.

Ne može se vama svećenik zavući u dušu i znati što ste sagriješili pa da vas tako spriječi dadete kum/kuma - ovisi o vama koliko ste iskreni prema njemu (i sebi).

I, draga Cubana - osuđivanje nije kad nekome kažeš da je nešto loše što radi, a Crkva kao moralna institucija ima pravo na to. Ako vam je ona glupa i bespotrebna kao institucija, što vas to onda smeta?!
    Znači ok je drvljem i kamenjem na ljude koji misle drugačije od tebe, a kad se tvoje razmišljanje (od strane ''pravih katolika'') dovede u pitanje, onda je to osuđivanje? Ne osuđuješ li i ti možda njih?!

Ovo je sve od mene na ovu temu, osobno smatram da su ovakve rasprave glupe, nepotrebne i dovode do nepotrebnih sukoba.

I oprostite ako sam nekoga uvrijedila svojim tonom, nije mi to bila namjera, ali bilo bi za nas sve bolje da se ne izgubimo u nepotrebnoj nesnošljivosti.
    I još da nadodam... Ja bih se prva složila s ovim tvojim postom da su u praksi KC ta pravila za svih jednaka. Vjerujem da većinu nas ovdje upravo to smeta. Mislim da ova usporedba sa UEFOM i nije najbolja, jer iz mog nekog poznavanja nogometa znam da za sve igrače i sve klubove vrijede jednaka pravila. Nisam sigurna da bi jedan igrač s dva žuta kartona dobio zabranu igranja sljedeće utakmice, a da bi drugom to isto bilo oprošteno. Napisala sam ranije svoje iskustvo, a ne mogu ne spomenuti da sam bila svjedokom da je svećenik odbio pričestiti
    dječaka s njegovim vršnjacima jer je dijete bilo gotovo cijelu školsku godinu u bolnici i nije mogao redovito pohađati satove vjeronauka, dok je u drugoj situaciji vjenčao par koji nema sve sakramente i to još u vrijeme korizme. To je meni u čitavoj priči sporno. Valjda smo svi pred Bogom jednaki, a tako bi trebali biti i svećenicima.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Sladjo

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kaj ne velite da je ovdje tulum?

(a ja se tamo patim na Odgoju u duhu vjere 5)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mujice, kaj si i ti partizanska unuka XP ?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ajme, evo ga i ovdje... sad će pitanja o nauku Crkve:exhausted:

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nego, kaj mislite o onom Bubičiću i njegovoj (ružnoj) trudnoj ženi Ivani, koji su se crkveno vjenčali uz kamere Red Carpeta?

http://dnevnik.hr/showbizz/red-carpe...d-carpetu.html

Jesu li se oni morali ispovijediti I ISKRENO POKAJATI zbog predbračnih spolnih odnosa prije crkvenog vjenčanja?

Je li "normalno" da Crkva dozvoljava takvu komercijalizaciju i "profaniranje" crkvenih sakramenata da Red Carpet snima i emitira crkveno vjenčanje dvoje klauna?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    mujice, kaj si i ti partizanska unuka XP ?
    ?
    Kaj je to?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Jesu li se oni morali ispovijediti I ISKRENO POKAJATI zbog predbračnih spolnih odnosa prije crkvenog vjenčanja?
    To je neizvedivo.
    Ne možeš u predbračnom sexu začeti dijete i za to se iskreno kajati. To normalna osoba ne može.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ali, pljuvati po KC i ostajati u njoj je licemjerje.
    .
    A ja sam mislio da je dužnost katolika, između ostaloga, doprinositi tome da Crkva bude bolja, tj. ukazivati na pogreške Crkvi trajno ju činiti sve boljom i boljom.

(da nije tako, valjda bismo još uvijek imali inkviziciju)

Kaj sam opet krivo mislio?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne razumijem zašto se neki vjernici bune na pitanja i želje da se dobije odgovor na ta pitanja.
    ako netko ne razumije, valjda smije pitati i pokušati razumjeti.
    ja sam vjernik pa ne razumijem hrpu stvari i propitujem i sebe i druge, a i pomirila sam se s tim da na neka pitanja nikada neću dobiti valjan odgovor niti ću razumjeti neke stvari.
    ali ne mislim da me bog manje voli zbog mojih pitanja.
    bolja mi je opcija propitivati, nego slijepo slijediti nečija tuđa uvjerenja pokrivenih očiju.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

men' se čini da je ovdje zadnjih dana baš nešto moderno biti vjernik

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da.... prilično ironično da je na rodinom forumu tako moderno biti vjernik, a osobito katolik

......s obzirom na stavove večine fodinih članova i forumaša koji su u popriličnom neskladu s Crkvom (npr. "IVF za sve", "homoseksualci su super i treba im dati djecu na posvajanje", homeopatija, reiki, woodoo, torabi i braco sa srebrnjaka liječe sve"....)
    Posljednje uređivanje od mujica : 10.11.2010. at 02:03

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Hm, a mene baš zanima propitujete li vi svoju vjeru tako i u razgovoru sa svećenikom, bilo svojim župnikom ili nekim drugim koji vam odgovara. Možemo mi ovdje raspravljati o ovome i onome, ali na većinu vaših pitanja nitko ovdje neće dobiti odgovor (osim onih iz katekizma).
    Ako ti ne odgovara svećenik u župi, pa odi negdje dalje. Opet ću napraviti usporedbu s liječnikom: pa nećeš valjda ići liječniku koji te krivo liječi, postavlja loše dijagnoze, daje antibiotike za svaku virozu..., uzet ćeš karton i otići drugom.

Poništiti krštenje! Bože dragi, to mi zvuči kao da netko želi poništiti rođenje. Zbilja tužno. Što se čovjeku loše može dogoditi da se odluči na takav korak.

Mene je užasnula gorčina koja proizlazi iz mnogih postova. Nekako imam osjećaj da vam je baš teško u životu. Izdvaja li se za Crkvu po broju krštenih ili se oduzimaju oni koji nisu krizmani i razvedeni... Svašta!

I kakav strah od okoline, brate mili, ako ne krstiš dijete. Pa ja ne znam idu li mi susjedi iz zgrade u crkvu ili na autopijacu nedjeljom, a ne da me je briga jesu li krstili dijete ili ne. Opet svašta! Gdje vi to živite? Osim toga, što ti može susjed ako ne krstiš dijete? Otrovat kravu?

A pojedini bi se mogli i pozabaviti ohološću. Lijepo je biti načitan i citirati nekog od evanđelista u pojedinoj prilici, ali ne i na takav način davati packe drugima. Toliko o brvnu u tuđem oku.

Bog vas blagoslovio!

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku

A pojedini bi se mogli i pozabaviti ohološću. Lijepo je biti načitan i citirati nekog od evanđelista u pojedinoj prilici, ali ne i na takav način davati packe drugima. Toliko o brvnu u tuđem oku.
    pa zar ne pričam ja upravo o tome?
    čim je kritika, to je odmah oholost.
    a da vi "vjernici" postanete malo manje uvredljivi? to bi bilo vrlo korisno.
    i da detektirate oholost u vlastitim redovima, isto bi pomoglo.

Onda nazovi 981
    Zašto nisi reagirala na ovu oholost? Nego si je vjerojatno i potpisala
    Nadam se da više ne moram citirati evanđeliste, SP, i da ti je jasno da istinski vjernici uvijek polaze od sebe i nikad, ama baš nikad ne osuđuju. Sad, ili neke od vas nisu istinske vjernice ili se jednostavno trebaju vratiti izvorima. A filozofiju ostaviti za neko drugo vrijeme.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

nemam namjeru pisati na ovom niti sličnim topicima, ali istina, pročitam ih

slađanaf mislim da si s ovim "vjernicima" pod navodnim znakovima slično uvredljiva, oholosti se neću ni doticati jer ... inače si mi simpatična.
    nadam se da neće puknut ljubav

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Molim da ako imaš nešto meni reći da meni i kažeš
    Znam da je ogovaranje iza leđa nekima omiljen sport (dapače,ponekad i prvoocirjau na nekim temama samo da bi dobili materijala za ogovaranje u užem krugu), ali nije pristojno kako god bilo.
    Ja ne mislim da sam rekla išta oholo i za svoj oštar odgovor imam razlog iza kojeg stojim.
    Posljednje uređivanje od pikula : 10.11.2010. at 10:12

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

odgovarala sam sladjanif

Stranica 2 od 10 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove