Stranica 3 od 10 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 500

Tema: krsna kuma

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sad malo on topic: jedino što mogu reći o krsnim kumovima, da bih voljela da sam više mislila o tome tko bi mogao u životu biti prava podrška mojem djetetu koje se krsti i tko će biti tu negdje (mislim na prijateljstvo, ali i na vjeru i pripadnost KC) i za desetak, petnaest godina kad klinac i sam bude trebao "selo". Sve druge formalnosti i začkuljice se mogu riješiti razgovorom sa svećenikom, potražiti "drugo mišljenje", pa i treće, ako treba.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    da.... prilično ironično da je na rodinom forumu tako moderno biti vjernik, a osobito katolik

......s obzirom na stavove večine fodinih članova i forumaša koji su u popriličnom neskladu s Crkvom (npr. "IVF za sve", "homoseksualci su super i treba im dati djecu na posvajanje", homeopatija, reiki, woodoo, torabi i braco sa srebrnjaka liječe sve"....)
    e ti ga baš pretjera, miško, pa ne ide to sve u isti koš,
    ne mora značiti da bi isti koji ne žele da se homoseksualce tuče po cesti odmah dali i djecu na posvajanje, niti tko koristi homeopatiju odmah koristi i reiki, a osobito ne woodoo...ili bracu,

a IVF, MPO je opet posebne tema, gdje čak i oni "najpraktičniji" vjernici, koji žele vjerovati da KC postupa ispravno, opet imaju vlastite osobne dvojbe (i toga ima na Odgoju u duhu vjere).

Čak mi se ne čini da se nešto previše na temama oko KC petljaju ljudi koji zalaze na nekonvencionalnu medicinu i sl.
    Više ovako -vjernik, al' s nedovoljno savladanim vjeronaukom, vjernik bez vjerske prakse, vjernik koji vjeruje, ali ne nalazi potporu za svoju vjeru u institucijama i predstavnicima crkve.
    Negdje se usput razočarao.
    Samo, mislim da mu ništa, ili vrlo malo, tu mogu pomoći forumaši s ovog ili drugog foruma. Mogu ga samo još dodatno iživcirati jer mu ni uz najbolju volju neće moći vratiti ono za čim traga.
    Onaj tko ima stvarnu volju da zaista napravi od svog religioznog života nešto više, taj ga mora početi vježbati, kao i onaj tko želi
    dobre trbušnjake, zna se da ih neće steći za kompjuterom niti mu CRO CUP može prenijeti svoje zašto ih ovaj vidi na TV-u .
    KC je jedna starmala institucija, ali čovjek bi se čudom začudio koliko se toga u njoj, unutar raznih skupina, aktivnosti, literature, predavača, načina vođenja tečajeva, liturgije,
    cjelokupne prakse, one nevidljive medijima,
    promijenilo i postalo daleko atraktivnije od, primjerice,
    nedjeljnog prijenosa mise iz neke župe.
    Treba zaroniti dublje inside, svejedno koje vjerske zajednice, one koja ti paše, nema baš smisla tražiti od forumaša da čovjeku obrazlažu postupke KC.
    To obrazlažu biskupi (a kako, to je druga stvar), a forumaši (oni baš na Odgoju u duhu vjere) koji su malo aktivniji, mogu pomoći čisto nekim praktičnim smjernicama, kud, kamo, kome... i vlastitim primjerom, ništa više.
    (Ovo pišem samo za one koji kažu da su vjernici, ali ih smeta ovo ili ono...)
    Nego, jel' ima neki topic na kojem se baš konkretno raspravlja o Katoličkoj crkvi općenito, da se baš od krsne kume ne mora doći na sve i svašta?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nena-Jabuka potpis k'o kuća
    Sve si rekla

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Samo ću napomenuti da svaki, ali baš svaki čovjek griješi. Pa i istinski i onaj manje istinski vjernik, i pravi i krivi vjernik.

Ako se netko toliko gnuša činjenice da je na popisu vjernika KC, onda mu se mora dati opcija "ispisa". Teolozi će procijeniti da li se tu radi o poništenju krštenja ili o nekakvoj ispisnici.

Ja sam od jednog župnika na propovijedi čula da ispisuje svoje krštenike pa pretpostavljam da se treba javiti u župu krštenja.

Pa nije KC nekakva mračna sekta gdje te jedino smrt može spasiti članstva!

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Prvi dio je za slađanu, a drugi za sikupiku

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

vezano za temu - mi smo htjeli krstiti mlađu, sa krsnom kumom koja je židovske vjeroispovijesti - nije prošlo kod lokalnog svećenika (očekivano).
    cura je trebala biti svjedok, ali nije mogla biti krsna kuma jer nije imala sakramente.
    žao mi je što svećenik nije prihvatio njen izbor jer je cura žarko htjela obaviti tu ulogu, jedno pola godine prije svoje smrti.
    pa eto, bar u tim okolnostima, da joj izađe u susret.

a vezano za Crkvu i stav prema svećenicima - iznenadila sam se kada su pikula i Ifigenija tek tako odobrile taj nesretni blagoslov shopping centra na odgoju ...
    očekivala sam ... štajaznam, bar neki kritički odmak od takvih postupaka. ne znam, valjda to znači i biti vjernik - odobravanje i prihvaćanje
    postupaka KC i njenih djelatnika, bez obzira na okolnosti.

neugodno sam se iznenadila kada je lokalna župa odbila financijski pomoći teško bolesnom svekru, trebalo mu je za vrlo skupi lijek.
    i to ga je odbila na vrlo ružan način, baš mi je bilo žao čovjeka. s druge strane, sindikat u mm-ovoj firmi je bez imalo premišljanja izdvojio tu financijsku injekciju.
    očekivala sam da KC ipak izađe u susret ljudima koji trebaju pomoć.
    ovako je svekar ipak umro sa željom da ga pokopaju bilo gdje samo ne u svojoj župi, strašno je bio ogorčen.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mene jako zanima koja je to mjerna jedinica za "pravog" vjernika?!
    je li to barica koja sjedi pred oltarom, a jedva čeka završetak mise da ode kod marice i olaje šteficu koja nije baš svake nedjelje u crkvi, ali se ne bavi takvim stvarima?!
    koja li je od njih bolja vjernica?
    bože da nam je jedan vjernikomjer što bi se svega nagledali, pogotovo od onih koji sude tko je veći vjernik.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    e ti ga baš pretjera, miško, pa ne ide to sve u isti koš,
    Ne kužim zakaj na forumima o vjeri nedostaje smisla za humor.
    Ne misle svi valjda sa vjera mora biti lišena humora, zabave i tulumarenja?

Što se tiče ostatka tvog posta i brojnih postova drugih forumaša koji šalju poruku "oni koji kažu da su vjernici, a ispituju, propitkuju i dovode u sumnju neke postupke Crkve slobodno mogu otići u neku drugu vjersku zajednicu ili osnovati svoju vlastitu" (neki to izravno kažu, neki neizravno.....)

.... mogu reći da smatram da su upravo vjernici pozvani propitkivati vjersku zajednicu kojoj pripadaju, a ne oni koji joj ne pripadaju.

Što ima netko tko nije član Crkve prigovarati i propitkivati? Smatram da su baš članovi Crkve jedini kompetentni postavljati pitanja.

Zato me čudi ova silna želja da se suprimira propitkivanje i da se one koji pitaju proglašava lošijim vjernicima.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Što ima netko tko nije član Crkve prigovarati i propitkivati? .
    ooo, ima, ima.
    zato što ta crkva kroji djelomično i moj život.
    počevši od banalnosti kao što je zakon o buci pa na dalje...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    čim je kritika, to je odmah oholost.
    a da vi "vjernici" postanete malo manje uvredljivi? to bi bilo vrlo korisno.
    Molim da ako imaš nešto meni reći da meni i kažeš
    Znam da je ogovaranje iza leđa nekima omiljen sport
    Jupiii!

Catfight!

http://www.mojvideo.com/video-extrem...31bc3616d5f52a

genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

kada sam otvarala ovu temu nisam ni slutika da ćemo otići tako u dugačko i siroko.ja sam katolik ,u crkvu odem kad osjetim potrebu oko 10puta godišnje plus na ispovjed.smatram se vjernikom i ja i MM i tako odgajamo dijecu.nisam od onih koji svaki dan su kod oltara,ali da griješim da. i da mi štošta nije jasno u zakonima KC nije,ali to nije razlog da neidem u crkvu.mislim da puno toga ovisi o svećeniku.(koji propovjedaju jedno a u svakodnevnom životu čine nešto sasvim drugo.)
    mislim da smo otišli van teme i dosta u širinu.
    nije mi bilo jasno zašto razvedena osoba nije pogodna da bude dobra kuma, a osoba ab. je.
    ali to izgleda ovisi o svećeniku iste župe i kako on nalaže odnosno kako on izmisli svoje zakone.
    isto tako u mojoj župi se krštenje neplaća (tako sam učila i u oš. da je to jedini sakrament koji se neplaća),a u drugim župama sv. uzimaju od 200 pa čak i 400 kn za krštenje,kojin naravno idu njemu u džep.ali eto svakom na njegovu dušu.
    svatko provodi svoje zakone.....

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ooo, ima, ima.
    počevši od banalnosti kao što je zakon o buci pa na dalje...
    Nisma mislio na takvo propitkivanje. To je druga vrsta propitkivanja......
    Posljednje uređivanje od mujica : 10.11.2010. at 10:55

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ooo, ima, ima.
    Touche!

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Molim da ako imaš nešto meni reći da meni i kažeš
    Znam da je ogovaranje iza leđa nekima omiljen sport (dapače,ponekad i prvoocirjau na nekim temama samo da bi dobili materijala za ogovaranje u užem krugu), ali nije pristojno kako god bilo.
    Ja ne mislim da sam rekla išta oholo i za svoj oštar odgovor imam razlog iza kojeg stojim.
    oprosti, tebi nemam ništa za reći
    tvoja rečenica bila je samo primjer

a što se tiče ogovaranja u užem krugu
    za to uopće nije potrebno provociranje

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    Mene je užasnula gorčina koja proizlazi iz mnogih postova. Nekako imam osjećaj da vam je baš teško u životu. Izdvaja li se za Crkvu po broju krštenih ili se oduzimaju oni koji nisu krizmani i razvedeni... Svašta!

I kakav strah od okoline, brate mili, ako ne krstiš dijete. Pa ja ne znam idu li mi susjedi iz zgrade u crkvu ili na autopijacu nedjeljom, a ne da me je briga jesu li krstili dijete ili ne. Opet svašta! Gdje vi to živite? Osim toga, što ti može susjed ako ne krstiš dijete? Otrovat kravu?
    SikaPika, vćinom se trudim ne biti ogorčena ni agresivna u forumskim raspravama.
    U poslijednjem postu od jučer sam si to dozvolila.
    Zašto ogorčenost? Molim te, pročitaj ponovo postove Bodulice. Zašto su je njezina djeca u suzama molila da ih upiše na vjeronauk, a već kroz par godina nisu nimalo zagriženi za vjeronauk niti za vjeru? Pa odgovor vjerojatno leži u tvom pitanju Gdje vi to živite? A ja bih baš voljela pročitati tvoj odgovor, što misliš zašto su njezina djeca plakala?

Ja sam ogorčena zbog načina na koji se KC upliće u razne segmente javnog života u mojoj zemlji. I to na loš način. Imam na to pravo, bila vjernik ili ne.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    mene jako zanima koja je to mjerna jedinica za "pravog" vjernika?!
    je li to barica koja sjedi pred oltarom, a jedva čeka završetak mise da ode kod marice i olaje šteficu koja nije baš svake nedjelje u crkvi, ali se ne bavi takvim stvarima?!
    koja li je od njih bolja vjernica?
    bože da nam je jedan vjernikomjer što bi se svega nagledali, pogotovo od onih koji sude tko je veći vjernik.
    ti moraš razumjeti da je barica to morala učiniti
    zar nisi svjesna koliko je moćna GRIŽNJA SAVJESTI?
    ona ti ne da da šutiš i gledaš svoja posla

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Samo ću napomenuti da svaki, ali baš svaki čovjek griješi. Pa i istinski i onaj manje istinski vjernik, i pravi i krivi vjernik.

Ako se netko toliko gnuša činjenice da je na popisu vjernika KC, onda mu se mora dati opcija "ispisa". Teolozi će procijeniti da li se tu radi o poništenju krštenja ili o nekakvoj ispisnici.

Ja sam od jednog župnika na propovijedi čula da ispisuje svoje krštenike pa pretpostavljam da se treba javiti u župu krštenja.
    pa da se želim ispisati, a ne želim... zar takav dojam ostavljam?
    ne znam kako bih to uopće izvela u svojoj župi krštenja
    moja župa krštenja jedna je od onih u kojoj djeluju izopćeni svećenici koji su odbili poslušnost i posvađali vjernike.
    pa onda da, hipotetski govoreći, želim ispis iz članstva katoličke crkve, bi li mi to bilo valjano ako bi mi ga potpisali
    ti i takvi svećenici?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ne kužim zakaj na forumima o vjeri nedostaje smisla za humor.
    Ne misle svi valjda sa vjera mora biti lišena humora, zabave i tulumarenja?
    Onaj tko mene optuži za nedostatak smisla za humor, taj je teški heretik!

I još, ja osobno nisam pozivala na ispis iz Crkve, baš suprotno, slobodno pogledaj tamo u postu na Odgoj u duhu vjere. Ovo sa bilo kojom vjerskom zajednicom koja čovjeku paše spomenula sam misleći obuhvatiti i druge (ili su baš svi ovdje katolici?).
    Razumljivo mi je da se nekome toliko prelije čaša, da mu baš previše stvari smeta da se jednostavno više ne može osjećati dio nečega što mu je neprihvatljivo. Isto mi je razumljivo da se neki drugi s tim bolje nose (ili gore, ovisi kako gledaš).
    Ja mogu govoriti neke sasvim osobne stvari i način kako sam ih prebrodila, tipa, kako i dalje ostati dio nečega kad ti je velečasni Sudac jedna od najiritantnijih pojava suvremene hrvatske povijesti, kad istupe biskupa Jezerinca ne možeš ni čuti dulje od dvije rečenice jer ti mentalni sklop nije prijemčiv za bilo kakvo desničarenja i neoustaštvo, kako slušati poruke u kojima je jednako "zlo" "astronomija, astrologija, akupunktura, vračanje" (sve to strpano u isti koš), itd...
    Ja imam recept za sebe kako iz mase individua u KC pronaći one koji meni odgovaraju i naći inspiraciju da koliko-toliko (mada i sporo i jadno) duhovno napredujem, ali nemam za tebe, ti ćeš ga već sebi naći, ko i svatko drugi...ili si već našao.
    Čovjek koji traži, taj s vremenom i nađe, ovdje ili ondje, mojoj mami ne odgovaraju isti svećenici kao meni, njoj je netko tko je meni super nerazumljiv i čudan, meni je netko tko je njoj super preplitak i dosadan (normalno, ja sam pametnija).

I može se sve propitkivati, ali ne može se tražiti od nekoliko ljudi s foruma da revno ostale podučavaju nauk Crkve i još da pritom za njega budu i odgovorne tj. da ga obrazlažu i opravdavaju.
    Mislim, može se, evo vidimo da se može, ali je konačni rezultat poražavajući, gorčina na sve strane.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

z
    Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 10.11.2010. at 14:52

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Znaš kaj mujice stavljam te na ignore. Svoju maštu inspiriraj na nekom drugom, ok?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ovu temu sam virnula jer sam mislila da se piše o krsnim kumovima (baš sam bedasta), pa naišla na to da me se proziva. Na žalost ovo je samo joše jedna tema na kojoj se na sam spomen Crkve ista ekipa skupi na cipelarku.
    A št ose tiče ogovaranja samo dajte, ali nemojte očekivati da vam isti ti koje pljujete iza leđa ljubazno odgovaraju na pitanja
    Adio
    Posljednje uređivanje od pikula : 10.11.2010. at 15:04

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

I može se sve propitkivati, ali ne može se tražiti od nekoliko ljudi s foruma da revno ostale podučavaju nauk Crkve i još da pritom za njega budu i odgovorne tj. da ga obrazlažu i opravdavaju.
    A netko je to i od koga tražio?

Btw, i ja sam katolkinja na način kao i ti Nena, biram ono što meni odgovara. Mislim da nas je većina takvih, jednostavno nam je teško prihvatiti i razumijeti sve stavove KC. Uz to, iako ni mm ni ja ne idemo u crkvu, sigurna sam da živimo više kršćanski od mnogih koji su svaku nedjelju prisutni i viđeni.

Ali kad pročitam postove nekih uber katolika ovdje, uhvati me me neka tjeskoba, jeza... nemam pojma. Imam osjećaj da se dio ljudi veseli sudnjem danu kad će svi osim njih, pravih katolika, konačno dobiti svoju kaznu Koliko se sjećam čak je netko nekad negdje na forumu bio i napisao da se veseli sudnjem danu.
    Ja se eto ne veselim. Ne zato jer mislim da mene ne bi tokala strašna kazna nego zato jer bi meni, u tom bolesnom scenariju, bilo žao svih koji bi, iz bilo kojeg razloga, bili kažnjeni.
    I stvarno ne razumijem kako može biti kršćanski osuđivati ikoga? Onoga tko ne vjeruje, tko "krivo" vjeruje, tko modificira vjeru za sebe (), tko živi ovako ili onako (dok god drugima ne čini ništa loše)...

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Na žalost ovo je samo joše jedna tema na kojoj se na sam spomen Crkve ista ekipa skupi na cipelarku.
    E, ali koliko ja primjećujem ovdje igraju dvije ekipe

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Imam osjećaj da se dio ljudi veseli sudnjem danu kad će svi osim njih, pravih katolika, konačno dobiti svoju kaznu
    a to je stvarno onako katolički.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

I stvarno ne razumijem kako može biti kršćanski osuđivati ikoga? Onoga tko ne vjeruje, tko "krivo" vjeruje, tko modificira vjeru za sebe (), tko živi ovako ili onako (dok god drugima ne čini ništa loše)...
    sad ja moram postaviti pitanje u tvom stilu: a zar je netko to radio?
    i kako to sa sigurnošću možeš tvrditi?
    ako netko to očito i opetovano radi, ja molim anchie da se primi posla, to stvarno nije zdravo niti za jednu zajednicu kakva je forum
    jednostavno mislim da mi to sebi sami radimo
    ovo je jedna tako kompleksna tema da će se uvijek naći dvije strane
    i u kojoj nikada nećemo razumjeti zašto se netko osjeća napadnutim, ili zašto se netko napadom brani... niti zašto netko postavlja, naizgled nonšarlans ili naivna pitanja

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

zaboravila sam dodati da mislim da je na ovoj temi najbolje prihvatiti da je to jednostavno - tako: ne razumijemo se
    jedni šumom, drugi drumom
    i onako, kako je spomenula ivarica na jednom drugom topicu
    da je dijete koje inače nema običaj biti grubo ni prema kome, otkako koristi forumske blagodati (FB) počelo s oštrijom retorikom
    valjda ovaj medij to dozvoljava, što li?
    posve bi to bilo drugačije da smo u mogućnosti razgovarati se u drugim okolnostima, trudili bi se manje osuđivati jedni druge
    i osim toga, puno manje bi si otrovnih i dvosmislenih komentara dozvoljavali
    nadam se
    Posljednje uređivanje od AdioMare : 10.11.2010. at 15:50 Razlog: ubacila "na ovoj temi"

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

AdioMare, potpisujem te potpuno u posljednjem postu. Da, baš šteta što ne možemo sjesti u krug i pričati kao ljudi, a ne se skrivati iza svojih ekrana i baš to, baba šumom, dida drumom. Krećem od sebe. Često i sama to radim.

sladjanaf, 981 nisam potpisala, ali žao mi je što nisam jer sam se u tom trenutku apsolutno složila s pikulom. Cubana je tražila konkretan odgovor i nakon što se hrpa njih potrgala nešto objasniti, ona je i dalje inzistirala na nečemu konkretnom (više ni sama ne znam što), a poslije je rekla da je tražila naše mišljenje.

genius, možda bi ti KC i njezino naukovanje bilo jasnije da ideš više od tih 10 puta na misu. To što
    razvedena osoba nije pogodna da bude dobra kuma, a osoba ab. je.
    je zato jer razvedena osoba ne živi u vjerskom braku, a osoba koja je napravila AB se pokajala i dobila odrješenje grijeha. E sad, je li se ona pokajala od srca ili ne, pa nije svećenik vidovit da zna što je u njezinom srcu.

pomikaki, to što su njezina djeca plakala, a ona im je popustila... opet ću napraviti usporedbu. Svi imaju motor i moje dijete želi motor, a ja smatram da je to opasno, glupo, preskupo, ovako, onako i može plakati mjesec dana, dubiti na glavi, ja mu neću kupiti. dijete mi se probudilo, odoh

pusa svima!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    ovo je jedna tako kompleksna tema da će se uvijek naći dvije strane
    ma koje dvije! na ovome se može i pet-šest političkih stranaka oformiti

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja cu nesto napisati, ali vjerojatno opet ne vise od 2-3 reda. Nitko nikoga ne traži da nešto objašnjava ovdje više nego što na topiku o obavljanju nužde. Isto tako se svatko javlja i piše tamo gdje mu je zanimljivo. Dileme koje sam iznijela mučit će me kad mi dijete krene u školu i na vjeronauk. Brinut će me kako djetetu objasniti da neke stvari jednostavno nisu onakve kakvima ih prikazuju (osim ako budemo imali srece pa nam vjeroucitelji budu ovakvi falični katolici kao i mi), a kako i zašto istovremeno ostati u okviru te Crkve.
    I sugeriranja o promjeni i napuštanju Crkve su mi u istom rangu kao i Ćirina izjava da će se odseliti iz Hrvatske ako adeze izgubi izbore. Neću mijenjati crkvu, u nekoj utopiji željela bih promjenu Crkve, korjenitu.
    I da, ovo sve pišem iz udobnosti svog stolca i na tome će (bar za sad) ostati. I dalje ću biti vjernica kakva sam sad.
    Ali to me ne sprječava da pišem na forumu na temi kojoj želim i što želim.
    Jer ako možemo raspravljati o cijepljenju, obavljanju nužde i orgazmu, možemo i o Crkvi. I cjepiše i necjepiše, sramežljivi i egzibicionisti, frigidni i napeti. Katolici i nekatolici.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

A netko je to i od koga tražio?

...
    konkretne odgovore

Ljudi su pisali paralelku na dva topica i tražili odgovore na pitanja tipa - što nauk Crkve konkretno kaže gdje idu duše nekršćana ili nevjernika tj. kako će im se suditi, kako točno RH financira KC, koji su smrtni, a koji laki grijesi itd. Jedni su pitali, drugi odgovarali, s više ili manje uspjeha (ko u školi )

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

sladjanaf, 981 nisam potpisala, ali žao mi je što nisam jer sam se u tom trenutku apsolutno složila s pikulom. Cubana je tražila konkretan odgovor i nakon što se hrpa njih potrgala nešto objasniti, ona je i dalje inzistirala na nečemu konkretnom (više ni sama ne znam što), a poslije je rekla da je tražila naše mišljenje.
    Pitala sam slažete li se s onom izjavom i kako dijete odgajati u KC a ispravljati kriva učenja.
    Konkretno je odgovorila samo Ronin. I IvanaZG, čini mi se.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

opet ću napraviti usporedbu. Svi imaju motor i moje dijete želi motor, a ja smatram da je to opasno, glupo, preskupo, ovako, onako i može plakati mjesec dana, dubiti na glavi, ja mu neću kupiti. dijete mi se probudilo, odoh

pusa svima!
    ne valja ti usporedba.
    jer zakon ne propisuje da djeca s motorima mogu u školu, a ona bez motora moraju ćubit prvi sat na hodniku.
    a da ne govorimo da bi vjera trebala biti zadnja stvar po kojoj se djeca dijele.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pomikaki, to što su njezina djeca plakala, a ona im je popustila... opet ću napraviti usporedbu. Svi imaju motor i moje dijete želi motor, a ja smatram da je to opasno, glupo, preskupo, ovako, onako i može plakati mjesec dana, dubiti na glavi, ja mu neću kupiti. dijete mi se probudilo, odoh
    E koja usporedba. Možda prije da usporediš s djetetom druge boje kože, druge nacionalnosti, druge vjeroispovjesti koje doživljava maltretiranje od druge djece u školi pa bi dalo sve da se malo utopi u masi.

Za motorom djeca plaču iz drugih razloga, a baš da neko plače za vjeronaukom... pa zvuči mi dosta naivna pretpostavka.

Uvođenjem vjeronauka u školu je uvedena diskriminacija, maltretiranje, šikaniranje različitih. Za to smatram odgovorne naše političare i cijelu crkvu do zadnjeg svećenika, jer ne znam za ni jednog koji se tome suprotstavio. Malo mi grubo zvuči onaj post gdje netko piše kako popis grijeha zvuči kao opis većine svećenika. Ne bih to rekla. Ali po ovom pitanju pokazali su se svi zajedno, bez iznimke (koliko ja znam, ako griješim usrećit ćete me protuargumentom) kao konformisti ili kao netolerantne osobe. A takvi ne bi trebali biti "pastiri stada".

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nego, jel' ima neki topic na kojem se baš konkretno raspravlja o Katoličkoj crkvi općenito, da se baš od krsne kume ne mora doći na sve i svašta?
    Bilo ih je raznih
    svi su zaključani

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Pitala sam slažete li se s onom izjavom i kako dijete odgajati u KC a ispravljati kriva učenja.
    Konkretno je odgovorila samo Ronin. I IvanaZG, čini mi se.
    Ja tada na temu još nisam bila stigla, ali ću sad reći da svoju djecu učim onako kako ja mislim da je ispravno (veliko JA). Čuju obje, ili više strana (tipa postanak Adam/Eva ili evolucija) i znaju pitati - a zašto onda vjeroučiteljica (ili kod ova manje -netko drugi) kaže to i to.
    Pokušam objasniti otkud i zašto učenje Crkve (Biblija), odnos legenda-vjera-učenje, zatim što kaže znanost i na kraju, najčešće-
    "ja ti to sinko, ko i najveći dio stvari u životu, ne mogu najtočnije tvrditi šta je prava živa istina, saznat ću kad umrem, ti sve prouči pa ćeš kad odrasteš sama zaključiti".
    Znači, objasnim što god bolje mogu i znam, ono što mislim da je ispravno sugerirati- sugeriram, a što ne znam, kažem da ne znam.
    To glede nekih činjenica.
    A glede moralnih vrijednosti, nenasilja, tolerancije i sl., tu nisam kolebljiva i puno čvršće iskažem svoj stav i nastojim kroz pojašnjavanja da i njima bude prihvatljiv.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

a da ne govorimo da bi vjera trebala biti zadnja stvar po kojoj se djeca dijele.
    opet sam se nasukala, a obećala sam si da neću
    a je mi karakter

eto, sad s oltara ravno u školu, s crkvene kume na vjeronauk
    u međuvremenu malo o tome tko sve financira KC
    puno nas vjernika, od krnjih preko onih sa vlastitom interpretacijom vjere do onih najpravijih (tash, jel se tko javio s vjerometrom? - da ga banamo... )
    smatra da vjeronauku nije mjesto u školi
    eto ja sam mislila da je, dok me problemi nekih od vas nisu naveli da promijenim mišljenje
    zapravo, sad mi je svejedno jer mi stvarno nije ni iz džepa ni u džep
    jer voljela bih da se ni jedno dijete ne stavlja u hodnik poziciju
    ali kako ti, konkretno ja, mogu biti kriva zbog zakona koji postoji, a meni - paše?
    netko će se izjasniti sasvim drugačije nego ja kojoj je svejedno, u smislu da je vjeronauk u školi posve ok i legitimna opcija
    a što kad je?
    i tvoja je (ne)volja da se s tim (ne)slažeš.
    i, što sad?
    govorim čisto na forumskoj razini "donošenja odluka"
    jesam li ja, kao vjernica kakva god, neuviđavna, netolerantna, sklona osuđivanju samim time ako to - podržavam? što ne znači da u isto vrijeme podržavam da tvoje dijete stoji na hodniku... i nisam ti rekla niti ću ti ikada reći da je to - tvoj problem.
    jest tvoj problem zbog kojeg se ja loše osjećam, a s druge strane, ne smeta mi, recimo, vjeronauk u školi, jer gle, pa držim se vjernikom!
    (sad se bojim napisati i da sam vjernik, kad će taj vjerometar?! )

slažem se, nena, 100 političkih stranaka plus samostalnih zastupnika

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i opet ne napišem to po što sam došla:
    "jesam li ja, kao vjernica kakva god, neuviđavna? netolerantna, sklona osuđivanju i odvajanju tvoga djeteta po vjeri samim time ako je meni vjeronauk u školi dobrodošao?
    a zaista bi bilo čudno da mi nije dobrodošao, pa šta ne?
    mislim, to su te neke, ne razlike, nego nijanse na kojima se vječno potipamo
    Posljednje uređivanje od AdioMare : 10.11.2010. at 17:21

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

"ja ti to sinko, ko i najveći dio stvari u životu, ne mogu najtočnije tvrditi šta je prava živa istina, saznat ću kad umrem, ti sve prouči pa ćeš kad odrasteš sama zaključiti".
    Recimo ovo je razlog zbog kojeg će moja djeca ići na vjeronauk.
    Tnx, Nensi

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Recimo ovo je razlog zbog kojeg će moja djeca ići na vjeronauk.
    Tnx, Nensi
    :presretni smajlić:

u konačnici je najlakše priznati da sam neznalica i budala.

Evo maloprije konkretnog pitanja moje kćeri2 (vrtićka):

-Mama, je li Bog muško ili žensko?
    - Nijedno, Bog je duhovno biće, njega osjećaš, ne vidiš, nema spola ni muškog ni ženskog, nije kao mi, ljudi..

Ona se ne predaje, ushit na licu , sjaj u očima i uz slavodobitno podignut kažiprst kaže:

-Znam, Bog ima oba spola, on je i muško i žensko!

Na to se odmah doveže Kćer 1 : Bog je svemirac!

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

kasnim, kasnim
    AdioMare, mi smo se na nekim topicima lijepo razgovarale, pa postavljam pitanje ovako: a bi li tebi bilo ok da se u skolu uvede vjeronauk druge vjere, pa da tvoje dijete visi na hodniku ili oko skole? ne bi li vjeri trebalo biti mjesto u crkvi?
    da se odmah predstavim, ja sam od onih na razmeđi :D

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ja tada na temu još nisam bila stigla, ali ću sad reći da svoju djecu učim onako kako ja mislim da je ispravno (veliko JA). Čuju obje, ili više strana (tipa postanak Adam/Eva ili evolucija) i znaju pitati - a zašto onda vjeroučiteljica (ili kod ova manje -netko drugi) kaže to i to.
    Čitam i malo sam se pogubila oko toga što je ustvari tema pa ću samo napisati što je poruka biblijske pripovijesti o postanku svijeta, a to je da svijet i život na zemlji nisu nastali slučajno već je to djelo Boga Stvoritelja. Biblijski izvještaj nije znanstvena studija već poručuje zašto je Bog stvorio svijet i čovjeka, a znanost pokušava otkriti kako i kada je svijet nastao. Vjera i znanost se ne isključuju.

Adam na hebrejskom znači čovjek, čovječanstvo, a Eva majka svih živih. Znači, oni nisu pojedinci, to nisu osobna imena već predstavljaju prve ljude.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sad kad smo konkretno na vjeronauku ja bih dodala da naša vjeroučiteljica ne tumači ništa što bi čak i najlabavijem katoliku moglo biti iole sporno. Poprate blagdane kroz godinu i napišu jednu rečenicu zašto se slavi taj blagdan i što oni vide u obitelji da se radi tipa ide na groblje, kiti bor. Onaj bitniji dio je taj da vjeroučiteljica radi s djecom vježbe radioničkog tipa (bez puno filozofiranja) na temu osnovnih vrijednosti, prijateljstvo, praštanje, hrabrost, mudrost, strpljenje uz neki citat iz Biblije tipa "ljubi bližnjega svoga kao samog sebe" itsl- taj dio mene oduševljava jer je to (čini mi se) jedini sat na kojem oni kao rz prorade svoje razmirice, grupice i ostale problemičiće. iskreno da je tako koncipiran židovski ili muslimanski vjeronauk i da živim u kulturi u kojoj je ta vjera dominantna odgovrno tvrdim da bi moje dijete sjedilo tamo i eventualno predložila učiteljici da za naš blagdan dozvoli djetetu da predstavi svoju vjeru, a doma bih s djetetom radila na upoznavanju sličnosti i razlika. To je to. Nikakav bauk. Ne bih dozvolila da mi dijete sjedi na vjeronauku neke tajanstvene sekte, ali mislim da su ipak male šanse da se to dogodi u državnoj školi u bilo kojoj državi na svijetu. Isto tako da vjeroučiteljica jako loše radi, razgovaral bih s njim kao i sa svakim učiteljem i ako bih procjenila da će mi dijete dobiti krivu sliku o vjeri, sjedilo bi moje dijete koje ide u crkvu veselo lijepo u knjižnicu i čitalo.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa Vidi poruku
    AdioMare, mi smo se na nekim topicima lijepo razgovarale, pa postavljam pitanje ovako: a bi li tebi bilo ok da se u skolu uvede vjeronauk druge vjere, pa da tvoje dijete visi na hodniku ili oko skole? ne bi li vjeri trebalo biti mjesto u crkvi?
    da se odmah predstavim, ja sam od onih na razmeđi :D
    naravno da smo se lijepo razgovarale, ja tako kanim i dalje
    i VIP-u sam danas obećala da ću, kao i do sada, pošteno plaćati svoj račun ako mi ukinu kaznu zbog raskidanja trajnog naloga

kratko i jasno:
    zar je važno moje mišljenje je li vjeronauku mjesto u školi?

odgovor:
    ne, ne bi mi bilo drago!
    bilo bi mi drago da moje dijete, koje npr ne ide na vjeronauk, ima mogućnost da odspava malo dulje ili ranije ode kući.
    kod nas je to tako, mislim i kod aleks
    kada bi to tako bilo organizirano, bi li bilo razloga da se vjeronauk u školi ukine?
    druga je stvar što neki inzistiraju na ukidanju i pored prilagođenog rasporeda (ako ima takvih), pa na šta bi to trebalo asocirati? na netrpeljivost? evo, ja to tako neću formulirati, ali ima onih koji hoće.
    je li im za zamjeriti?

a sad da ja postavim pitanje tebi:
    smatraš li ti da bih ja trebala bojkotirati vjeronauk u školi, je l' bi to spasilo tvoje dijete "hodnika"?

evo, ovo je sad već zašlo u sferu opravdavanja, a uskoro će i obrane

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj zeljka231 prvotno napisa Vidi poruku
    Čitam i malo sam se pogubila oko toga što je ustvari tema pa ću samo napisati što je poruka biblijske pripovijesti o postanku svijeta, a to je da svijet i život na zemlji nisu nastali slučajno već je to djelo Boga Stvoritelja. Biblijski izvještaj nije znanstvena studija već poručuje zašto je Bog stvorio svijet i čovjeka, a znanost pokušava otkriti kako i kada je svijet nastao. Vjera i znanost se ne isključuju.

Adam na hebrejskom znači čovjek, čovječanstvo, a Eva majka svih živih. Znači, oni nisu pojedinci, to nisu osobna imena već predstavljaju prve ljude.
    Da, OK, ali nije njima vjeroučiteljica to tako predstavila već ono, klasika - Bog stvori prve ljude, zovu se Adam i Eva. Vjerojatno su još premali za apstraktnija tumačenja.
    Nisu u školi dovedeni pred dvojbu vjera/znanost, nema toga (zasad), nego je ona na moru pričala sa starijom curicom (koja ne ide na vjeronauk) o koječemu... i kako su došle na tu temu, nemam pojma, ova starija joj kaže o teoriji evolucije, a moja --ma nemoguće da njezina vjeroučiteljica nije u pravu, njoj su još u toj dobi učitelji neprikosnoveni autoritet... pa je pozvana mama na arbitražu.
    To sam samo izvukla ko primjer, al' mi se ne da detaljizirati, ima toga još, npr. o svecima, zašto je koji i po čemu svetac, nekad ne mogu ni naći valjane podatke, mislim mozak na razini vjerovanja u bajke o Ivici i Marici, a pitanja filozofska...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj zeljka231 prvotno napisa Vidi poruku

Koji je "službeni" stav KC o ovim temama, postanku svijeta, starosti svijeta? Kako se uči djecu na vjeronauku?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

AM, nema veze tvoj stav oko vjeronauka u školi.
    ali, ja sam reagirala na stav sikapike koja licemjerima naziva roditelje koji su upisali dijete na vjeronauk zato jer su plakala.
    i to usporedila s motorima.
    to mi se nije svidjelo.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

AM, nema veze tvoj stav oko vjeronauka u školi.
    ali, ja sam reagirala na stav sikapike koja licemjerima naziva roditelje koji su upisali dijete na vjeronauk zato jer su plakala.
    i to usporedila s motorima.
    to mi se nije svidjelo.
    Iskreno vjerujem da sikapika nije ništa loše mislila kad je naš postupak okarakterizirala kao licemjeran jer sam i sama svjesna da se on može tako protumačiti.
    Ona vjerojatno piše iz poizicije majke malog djeteta i mislim da još nije svjesna da s djetetom rastu nedoumice i propitivanja nas roditelja koliko svojim odlukama možemo utjecati na djetetov život.
    Moj sin je sad čovjek od 19 god. i par puta nas je dok je bio mlađi cimao oko kupnje motora, ali u toj situaciji smo vrlo sigurno odgovorili niječno. U tom slučaju uopće nismo dvojili ni jednog trenutka jer smo prosudili da to nije pametna odluka i basta. To je nešto slično onome "autosjedalica uvijek i bez iznimke"! Mi smo bili odgovorni za njegov život i zdravlje i uistinu je to bila jedna od lakših odluka koju smo donjeli.
    Međutim, kad smo se susreli sa pitanjem vjeronauka i primanja sakramenata priznajem da smo se pokolebali pod pritiskom okoline i pred suzama vlastitog djeteta i popustili. Smatrali smo da je to nešto čime nećemo napraviti neku veliku štetu, a eto olakšati ćemo djetetu uklapanje u sredinu.
    Voljela bih vjerovati da se je danas situacija ipak donekle promijenila i da više nije tako neobično da dijete ne pohađa vjeronauk, jer te 98. kad je moj sin krenuo u 1. raz. cjelokupna klima u društvu nije bila naklonjena nama "drugačijima".
    Moram još napomenuti da duboko poštujem vjernike svih vjeroispovjesti i svjesna sam da su i oni kroz povijest nailazili na mnoge nepravde, ali želim vjerovati da ćemo u budućnosti biti svi više tolerantniji i otvoreniji prema svim vrstama različitosti.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

bodulice
    iskren, pametan i tolerantan post

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Potpisujem AdioMare i živim za dan veće tolerantnosti i otvorenosti različitostima.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    sad ja moram postaviti pitanje u tvom stilu: a zar je netko to radio?
    i kako to sa sigurnošću možeš tvrditi?
    ako netko to očito i opetovano radi, ja molim anchie da se primi posla, to stvarno nije zdravo niti za jednu zajednicu kakva je forum
    Evo na primjer, meni ove riječi ne zvuče nimalo dobroćudno i pune su osude za sve koji su "drugačiji" u svom neznaju
    Ateisti su za mene apstraktan pojam, ne vjerovati u ništa. I ne znaju puno o vjeri, zapravo ne znaju ništa, jer da znaju bar malo, ne bi bili ateisti.
    Kako molitva može imati loš predznak?
    Hoće li ta djeca postati lošija radi jedne zahvale prije ručka?
    Smiješno i gotovo...
    ili
    ne mogu vjerovati da postoje roditelji koji toliko negativne energije, a neke od vas i netrepeljivosti (iščitajte ponovno postove, molit ću lijepo) mogu isijavati samo zbog toga jer će neko dijete morati "trpjeti" molitvu tuđe, ili tamo neke vjere
    ili
    Ateizam nije nikakva religija, ne donosi ništa vrijedno čovjeku koji apsolutno negira postojanje Boga, i ako je ateizam ne vjerovanje u ništa, kako ja svojim stavom mogu uvrijediti ateista?kad i sami kažu da molitvi nije nigdje mjesto, ne smije se dirati u nikakva područja života osim u Crkvi, Bože sačuvaj ako se i u molitvi spomene Bog..a svi se pozivate na nekakvu toleranciju..upravo moj stav o ateizmu će biti tolerantan jer jedino što ću moći reći je da ateizam u svojoj biti ne priznaje Boga, što je daleko tolerantnije od roditelja ateista koji će svojoj djeci objasniti kako Bog ne postoji
    Itd. itd.
    Izvor: http://forum.roda.hr/threads/60166-molitva-u-vrtiću

Nisam stekla dojam da se nekoga previše ispituje ili tjera na pravdanje, ali nisam niti pratila taj paralelni topic (tj. još uvijek ga ne pratim, niti ću ga pratiti ako je riječ o topicu Odgoj u duhu vjere, jer neki postovi tamo u meni izazivaju baš loš osjećaj, koji mi nikako ne treba, još uz ovu južinu).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •