Stranica 5 od 10 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 500

Tema: krsna kuma

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj aenea prvotno napisa Vidi poruku
    http://forum.roda.hr/threads/60093-I...ijskoj+arabiji
    toliko o tome da u islamističkim zemljama umjetna oplodnja uopće ne dolazi u obzir.

Resorni ministar liječnik govori o "ambrijima" umjeto embrijima i o tome kako se "žene liječe od medicinske oplodnje" - toliko o njemu kao liječniku. O neistinama koje je iznio u Saboru pri izglasavanja zakona uopće neću.
    Ako je u Saudiskoj Arabije ne znači da je i u ostalim islamističkim zemljama, ito tako ako je zabranjena u "katoličkoj" Hrvatskoj, nije u ostatku kršćanskog i katoličkog Svijete i Europe....SA je samo jedna od iznimaka, kao što je i RH jedna od iznimaka........zato vidiš da je problem u ministru doktoru a ne katoliku....mada on je ipak ginekolog a s druge strane, on je muškaraca, koji ima vlastitu djecu napravljenu prirodnim putem, pa onda možemo reći da kao takav diskriminira žene i obitelji koje na takav naćin ne mogu dobiti djete...a ne da diskriminira kao katolik....vidiš može se gledati iz različitih uglova, ako želiš vidjti loše......a tebi sretno od srca na IVF...

http://muslimanka.net/sajt/index.php...3040&Itemid=36
    čitaj ako te zanima, dugačko je pa nenću kvotat a i nije to ovdje tema..pusa

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Mi smo u srednjoj skoli mogli birati izmedju vjeronauka i jos jednog izbornog predmeta. Ta druga profesorica nas je itekako prozivala. Ostala djeca su za to vec bila prevelika.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    ito tako ako je zabranjena u "katoličkoj" Hrvatskoj, nije u ostatku kršćanskog i katoličkog Svijete i Europe
    ma daj?!
    ja sam mislila da je papa vrhovni poglavar katoličke crkve i da ono što on odredi vrijedi za katoličku vjeru u bilo kojoj zemlji, nisam znala, dakle, da se u svakoj državi mogu krojiti neka druga pravila.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Zapravo mislim da je vrlo malo vremena do kad ćemo imati isti ovakav samo obrnut topic. Kad dođe spolni odgoj po EU standardima u škole, a kakvi smo mi, opet ćemo biti veći seksolozi od Kinsleya, ko što smo sad veći katolici od pape, onda bude stvarno moje dijete vrludalo hodnicima i ja ću doma morati tumačiti da to što ih uče u školi nije istina i da mi vjerujemo i mislimo drugačije. A to je vrijeme blizu, u GB su katolici postali nepodobni za usvajanje djece jer ne mogu potpisati da će biti otvoreni za eventualnu i po službenom uvjerenju zdravu praxu maloljetničkog (homo i hetero) seksa, pobačaja maloljetničke trudnoće (ide se do toga da se prijavljuje CZSS roditelje koji se upliću u pitanje trudnoće i pobačaja svoje vlastite maloljetne djece )- nedavno je takav spor završen pred sudom, a sve prema stručnim smjernica UN.a, Unecsco i dokumenata o pravim djece i novimsmjernicama po kojima sex uz pravo cijepivo i dobru edukacije postaje jedan zdravih aktivnosti koji se proeporuča od dvanaeste godine u svim kombinacijama koje djecu i odrasle mogu zabaviti i razveseliti po vlasitiom nahođenju, a roditelji su tu da drže svijeću i peru plahte. Tako da ne berite brigu, još mrvu i mukama bude kraj, a mi bumo natrag u katakombe.
    Slažem se apsolutno!!!
    Eto kuda nas je doveo relativizam.
    Uvjek me je zanimalo koliko djevojaka sa 15-16g doista uživa u sexu,
    sa strahom da se ne zaraze, da ne zatrudne, da će taj dotični isti tren otići.
    Ja ću svojima reći da su slobodne to ne raditi, da ne moraju.
    A to ću govoriti i svojoj kumčadi
    Duboko u nama (većini nas) je želja imati jednog partnera, cijeli život, da se netko trudi
    oko vas i kad ste bolesne, loše, nezadovoljne, da ne postoji mogućnost odlaska.
    Meni je prekrasno što smo MM i ja vjernici KC i što smo se na brak obvezali doživotno.
    Zbog toga se više trudimo da nam brak i obitelj uspije ostati na okupu, koliko god nesavršeni bili.
    Nadam se da ne vrijeđam nikoga kad kažem da meni sva ta pravila i dogme Kat. crkve daju ogromnu
    slobodu da mislim svojom glavom.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ako je u Saudiskoj Arabije ne znači da je i u ostalim islamističkim zemljama, ito tako ako je zabranjena u "katoličkoj" Hrvatskoj, nije u ostatku kršćanskog i katoličkog Svijete i Europe....SA je samo jedna od iznimaka, kao što je i RH jedna od iznimaka........zato vidiš da je problem u ministru doktoru a ne katoliku....mada on je ipak ginekolog a s druge strane, on je muškaraca, koji ima vlastitu djecu napravljenu prirodnim putem, pa onda možemo reći da kao takav diskriminira žene i obitelji koje na takav naćin ne mogu dobiti djete...a ne da diskriminira kao katolik....vidiš može se gledati iz različitih uglova, ako želiš vidjti loše......a tebi sretno od srca na IVF...

http://muslimanka.net/sajt/index.php...3040&Itemid=36
    čitaj ako te zanima, dugačko je pa nenću kvotat a i nije to ovdje tema..pusa
    Pročitala sam linkano i ubij me, ne vidim kako temeljem njega tvrdiš da islam kao religija zabranjuje pomoć medicine pri začeću..
    Što se tiče samog donošenja zakona, ministar se ni jednom nije izjasnio o donošenju zakona sa liječničke (on nije ginekolog koji se bavi medicinskom oplodnjom, a u potpunosti je ignorirao primjedbe onih koji se njome bave) nego isključivo svjetonazorne strane. Ovo nije direktno tema ovdje, ali pokazuje da Hrvatska nije sekularna država.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo nisam shvatila Marija,
    što toliko vrijedno poštivanja i divljenja u ljudima koji odbijaju sudjelovati u tuđim sakramentima iz uvjerenja, a ta ista uvjerenja im nisu bila zapreka za vlastite sakramente, koje, kako kažeš, sve imaju?
    Sve su sakramente dobili jer su ih roditelji slali. Sad su svjesni toga da ne žive po pravilima, iako zadovoljavaju kritične uvjete.
    Kad mi je svećenik davao potvrdu da mogu biti kuma, rekao mi je evo ti potvrda, a ostalo na tvoju savijest jer te ne poznajem (duuugo već ne živim u župi u kojoj sam primila sakramente).

Oni su razumijeli tu poruku i smatraju da ne mogu sudjelovati u kršćanskom odgoju krštenika jer u to više ne vjeruju.

Meni je to daleko poštenije, nego pristajati na sve samo tradicije radi.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Evo samo toliko za pomikaki, mislim da pretjeruješ da s tim da će ti dijete biti maltretirano, izopćivano
    zato što ne ide na vjeronauk. Kod nas u razredu jedno dijete ne ide na vjeronauk, nitko ga zbog toga
    uopće ne gleda drugačije, a kamoli da bi bio izopćivan. A jedini je u razredu.
    No isto tako pošteno treba reći da nije u redu da vj. nije prvi ili zadnji sat nastave, ovo su prvašići, pa se
    to vjerojatno može izvesti.
    I još, oprosti ako previše zabadam, sjećam se da si pisala da su tebe druga djeca, zato što nisi
    išla na vj. nekako prozvali. A tada nije bilo vj. u školi. (jelda da nisi toliko baš mlada?)
    Hoću reći, neodgojena djeca će
    uvijek naći načina i "razloga" da maltretiraju druge. To nema veze s
    pohađanjem ili nepohađanjem vjeronauka u školi.
    Drago mi je zbog tog djeteta, ali daj njega pitaj, i to kroz jedno par godina, je li mu bilo tako lijepo kao što se tebi činilo.

I baš zbog svog iskustva govorim o tome. To su bila vremena razblaženog komunizma, i u to vrijeme vjerojatno je u većem gradu loše prolazio onaj koji je išao na vjeronauk, a u seoskoj sredini je loše prolazio onaj koji nije išao.

Sad, to loše je čista limunada u odnosu na ono što čujem da danas proživljavaju djeca koja ne idu na vjeronauk. Ovisi od sredine do sredine, naravno. Ali koliko čujem izgleda slično kao ono što piše tetamaja na temi koju sam prije linkala, samo uz još malo fizičkog nasilja. Pa vi vidite.

Vjerujem da se vama sviđa što se vaša vjera kao dominantna uči u držvanim školama za koje svi plaćamo porez. Ali ako ste imalo tolerantni razmislit ćete o tome nešto više. Ja znam (bar preko foruma ali i u rl) ljude, vjernike, koji smatraju da to što se događa nije u redu i da je vjeronauku mjesto u crkvi. Pa čak sam čula i za neke vjernike koji ne žele dati svoju djecu na taj školski vjeronauk, iz principa.

Ali ja mislim da kad mi dođe dijete i kaže da su je nazivali raznim nekršćanskim nazivima i da proživljava buling svaki dan u školi, neću dugo gledati te suze i reći ću joj da postupi kako ona želi. A vama svima koji tvrdite da vam je vjeronauk u državnim školama super jer vama tako odgovara, suze i izopćenost sve te djece idu na savjest.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    ma daj?!
    ja sam mislila da je papa vrhovni poglavar katoličke crkve i da ono što on odredi vrijedi za katoličku vjeru u bilo kojoj zemlji, nisam znala, dakle, da se u svakoj državi mogu krojiti neka druga pravila.
    oprosti nisam sigurna da sam razumjela tvoj post....? ako je stav KC, ovakav ili onakav ne zači da je to stav i Države, isto tako ne mislim da je to stav i svih katolika (i ako neki misle da bi trebao biti)...koliko ja znam IVF ne izaziva samo moralna već i etička pitanja i pitanja medicinske struke...........KC je dala mišljenje o tome, kao i židovski i islamski vođe u RH, ali odluku je donio RH Sabor,i dobro znamo da KC nije protiv MO-neću ulaziti u tu problematiku.........ništa se ne bi dogodilo da je Sabor donio drugačiju odluku nije KC na vlasti u RH, ali imaju pravo na svoje mišljenje, kao i ti i ja....njihovog mišljenja se mogu i ne moraju držati katolici...isto tako Milinović je tu odluku donio kao ministar zdravstva, ginekolog, doktor,( i milijun znastvenika misli kao on a drugih milijun drugačije od njega) a ne biskup ili svećenik.....smeta me to...što bi bilo da je Milinović musliman, židov ili ateist, mislite da bi samo mto utjecalo na njegovu odluku, ako da...onda bi vjerovatno ovi koji misle da je dobro postupio bili ne zadovoljni...uvijek postoji više strana i razmišljanja, koja su uvjetovana, odgojem, strukom, vjerskim opredjeljenjem, nacionalnim, političkim,muško-ženskim...da ne idem dalje jer ne želim banalizirati temu o IVF, pošto je to predelikatna stvar da je se ovako bnalizira i uvlači u razno razne teme-a rješenja u tome nema!!!

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ako vjernici žele vjeronauk u školi, zašto ga ne bi imali (jer oprostite ipak su katolici većina u ovoj zemlji, i ako vjerovatno ne praktični) isto tako zašto djeca u školi ne bi imala druge religijske programe, etiku, strane jezike, nogomet, ritmiku itd. sve su to izborni predmeti i ne vidim zašto bi manjina diskriminirala većinu, uz uvjet da ni većina ne diskriminira manjinu
    Ove dvije boldane stvari su ti u kontradikciji.
    I zapravo predstavljaju ono su od čega je krenuo fajt na temi s molitvom u vrtiću. I nije ti nikako jasno da ako se pozivaš na to da si većina i to ti je argument za vjeronauk u školi da osim što gaziš USTAV RH, gadno diskriminiraš.
    Je, izborni je predmet, ali dokle god se u SVE škole ne uvede to da je vjeronauk ili prvi ili zadnji sat, djeca koja ne idu na vjeronauk su diskriminirana i obilježena. I prvi bi se vjernici koji se smatraju pravima trebali za to boriti kao neki minimum nenametanja vjeronauka. Uopće neću ulaziti u to koliko je promašeno i pogubno i po samu KC djeci davati ocjene iz vjeronauka. Koliko je nepravedno da tu Crkvu financiramo svi i da je njeno poslovanje netransparentnije od FimiMedije i Skladgradnje zajedno. I koliko je strašno da se grijesi svećenika zataškavaju, koliko je to licemjerno. I koliko je nepravedno prije svega prema poštenim svećenicima i prema vjernicima koji u tim ljudima vide Boga. Pa oni bi se prvi trebali pobuniti i očistiti pred svojim pragom, uvesti reda u kuću. Kad se već mnogi biskupi prave naivni. Ovaj način na koji danas funkcionira KC i vjeronauk u Hrvatskoj radi protiv katoličke vjere same. A onaj tko tako nešto ne želi ni propitkivati od bogobojaznosti, po meni je zbog toga samo zaplašen i na krivom putu, nije zato veliki vjernik.

Uopće ne želim ulaziti u to.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj krojachica prvotno napisa Vidi poruku
    Uvjek me je zanimalo koliko djevojaka sa 15-16g doista uživa u sexu,
    sa strahom da se ne zaraze, da ne zatrudne, da će taj dotični isti tren otići.
    Ja ću svojima reći da su slobodne to ne raditi, da ne moraju.
    A to ću govoriti i svojoj kumčadi
    Dok ćemo svi mi ostali djeci uručiti prezervative i kontracepcijke tablete na dvanaesti rođendan

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa dobro pomikaki, ali daj se i ti javi onda kroz par godina, kad tvoje dijete zbilja
    bude šikanirano na temelju nepohađanja vjeronauka (vidim da si uvjerena u to),
    a nemoj to prezentirati kao gotovu činjenicu.
    I od srca ti želim da ne bude ama baš nikakvog šikaniranja, ni zbog čega.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Drago mi je da se u tome slažemo pomikaki.
    Posljednje uređivanje od krojachica : 11.11.2010. at 14:47

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Nadam se da ne vrijeđam nikoga kad kažem da meni sva ta pravila i dogme Kat. crkve daju ogromnu
    slobodu da mislim svojom glavom.
    zanimljivo, pravila i dogme daju ogromnu slobodu misljenja
    jer da nema pravila i dogmi ti bi, sto?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne ne diskriminiram niti sam tako odgojena, nisam takva osoba i treće kroz vjeru me nikada nisu učili diskiminaciji, dok sam s druge strane kao vjernik bila diskriminirana, i često putam jesam, jer kada iznesem neke svoje stavove i mišljenja ona se uopće ne uzimaju u obzir, jer eto ja sam vjernica i uvjek kao samo govorim s toga stajališta- i iz tog pogleda sam diskriminirana od ostalih!

Nažalost četo je pravilo u ovoj Državi da se manjinama daju veća prava nego većini i ja isto mislim da je to oblik diskriminacije nad ovim drugima.
    Kako nije u redu da zboj jednog djeteta njih 300 ne ide na vjeronauk, isto tako mislim da nije u redu da se i za to jedno djete nađe adekvatna zamjena za to vrijeme u smislu nekog izbornog predmeta ili onoga što djete želi, a ne da se ide u krajnost da se zbog 1 djeta zabrani vjeronauk ostalima od 300 učenika- nije li i to diskriminacija za njih 300?! -karikiram, ali nadam se da si shvatila što sam htjela reći! Bitan je kompromis a ne diskriminacija u jednom ili drugom smjeru. Zašto bi se ti osjećala diskriminirano zato što ja volim ići u Crkvu, ili da se osjećam diskriminirano jel ti ne želiš ići.
    Bitno je da u školi naprave izbor, da učenik može birati, a ne da se ukinu neke stvari samo zato što u ovom slučaju "manjini" nisu po volji.
    Zašto misliš da zabrana vjeronauka u školi ako ga većina učenika želi s tvoje strane, koja ga ne želiš, ali npr. vas je manje nije diskriminacija, već demokracija? Oprosti, ali braniti nešto na uštrub drugod i obrnuto nije rješenje, već isto ponašanje!

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

vama svima koji tvrdite da vam je vjeronauk u državnim školama super jer vama tako odgovara, suze i izopćenost sve te djece idu na savjest.

pomikaki, napisala si sve ono što sam ja htjela dodati.

"Super" mi je to kako mame znaju da to neko tuđe dijete nije diskriminirano ili omalovaženo među djecom.
    I slažem se da će bullyinga među djecom uvijek biti u nekoj mjeri i da će "zločesta" djeca uvijek naći povod, ali ne moramo im ga mi valjda davati u vidu školskog kurikuluma i podjela.

Meni je prekrasno što smo MM i ja vjernici KC i što smo se na brak obvezali doživotno.
    Zbog toga se više trudimo da nam brak i obitelj uspije ostati na okupu, koliko god nesavršeni bili.
    krojachica, tvoja je sloboda živjeti kako želiš i sve to zvuči lijepo, ali dozvoli da postoje i oni koji su samo civilno vjenčani pa se isto tako trude dok ih smrt ne rastavi. I isto im je obitelj svetinja.
    I slažem se da kao društvo moramo imati prave vrijednosti, da opći relativizam nije pozitivna stvar. Ali čini mi se da vjernici prečesto misle da je relativizam=ateizam. I da su samo oni na pravom putu, takvo je bar moje iskustvo. Danas mi je to smiješno, ali kad su mi prijateljice u 4. razredu objašnjavale da ću ja u pakao jer ne idem na vjeronauk i da je tako rekao velečasni, pa nije mi bilo smiješno. I radi se o curama koje inače nisu nikad nikog maltretirale. I ne sjećam se da nas je ikad išta u razredu tako podijelilo kao uvođenje vjeronauka. (Ja sam generacija koja je počela školovanje kao pionir, da bi u 4. razredu skoro svi krenuli na vjeronauk.)
    I da se odmah razumijem. I to s pionirima je bila žešća glupost, kao i to idolopoklonstvo Titu koje se po defaultu moralo osjećati i iskazivati. Zapravo, ovako spontano, pronađoh mnoge dodirne točke s današnjim načinom provođenja vjeronauka. Valjda mora sad proć 45godina da dođemo do nekog novog sustava, možda napokon zaista postanemo svjetovna država u kojoj su svi zaista jednaki u smislu prava, obveza i sloboda.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I ja se slažem sa Zubić Vilom, i za prvi/zadnji sat vjerounauka, i ja sam za to da oni koji se ne smatraju
    katolicima ne plaćaju porez, posebno je užasno zataškavanje pedofilskih slučajeva, za "poslovanje" KC ne znam,
    nisam u to upućena. Ali za ovo prvo, zašto ne pokrenete peticiju, ja bih prva potpisala. Ili bi mi, kojima je vjeronauk u školi ok,
    to trebali? Zašto "vi" ne prikažete malo više jedinstva i želje da to stvarno tako bude?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kakva lavina mržnje! To me uvijek ponovo zapanjuje, iako je sve već viđeno.

Na temu, o krsnom kumstvu se je već raspravljalo ovdje http://forum.roda.hr/threads/52719-d...na+slu%C5%BEba

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Dijana - hvala na dobrim željama.

Krojaciche - pa to je nešto što nema veze s religijom, nego s normalnim i zdravim odgojem djece.
    Priče o maloljetničkom seksu od kojeg samo vjera spašava su samo reklamni trikovi. Istina je da maloljetničkog seksa ima i među djecom iz obitelji vjernika (raznim vjera) i među onima iz ateističkih obitelji. To ovisi je li dijete odgojeno tako da ima dovoljno samosvijesti da kaže ne onome što ne želi. A prilično će loš primjer u tom smjeru biti ono upisivanje na vjeronauk o kojem govorim kao o sigurnoj budućnosti za moje dijete.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    A ovakva podbadanja s visine nikad neću razumjeti, niti će mi biti ok.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Kakva lavina mržnje! To me uvijek ponovo zapanjuje, iako je sve već viđeno.
    imas primjer ili pises bezveze?

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ne ne diskriminiram niti sam tako odgojena, nisam takva osoba i treće kroz vjeru me nikada nisu učili diskiminaciji, dok sam s druge strane kao vjernik bila diskriminirana, i često putam jesam, jer kada iznesem neke svoje stavove i mišljenja ona se uopće ne uzimaju u obzir, jer eto ja sam vjernica i uvjek kao samo govorim s toga stajališta- i iz tog pogleda sam diskriminirana od ostalih!

Nažalost četo je pravilo u ovoj Državi da se manjinama daju veća prava nego većini i ja isto mislim da je to oblik diskriminacije nad ovim drugima.
    Kako nije u redu da zboj jednog djeteta njih 300 ne ide na vjeronauk, isto tako mislim da nije u redu da se i za to jedno djete nađe adekvatna zamjena za to vrijeme u smislu nekog izbornog predmeta ili onoga što djete želi, a ne da se ide u krajnost da se zbog 1 djeta zabrani vjeronauk ostalima od 300 učenika- nije li i to diskriminacija za njih 300?! -karikiram, ali nadam se da si shvatila što sam htjela reći! Bitan je kompromis a ne diskriminacija u jednom ili drugom smjeru. Zašto bi se ti osjećala diskriminirano zato što ja volim ići u Crkvu, ili da se osjećam diskriminirano jel ti ne želiš ići.
    Bitno je da u školi naprave izbor, da učenik može birati, a ne da se ukinu neke stvari samo zato što u ovom slučaju "manjini" nisu po volji.
    Zašto misliš da zabrana vjeronauka u školi ako ga većina učenika želi s tvoje strane, koja ga ne želiš, ali npr. vas je manje nije diskriminacija, već demokracija? Oprosti, ali braniti nešto na uštrub drugod i obrnuto nije rješenje, već isto ponašanje!
    Ivanazg, škola je državna! Nitko ne brani Crkvi da svaki dan organizira vjeronauk u svojim prostorima, nikome to ne smeta. Pa ako nemaju gdje mogu i u školskim prostorijama ili nekim lokalne zajednice, ravnopravno s drugim društvenim aktivnostima i prema mogućnostima i potrebama. Pa valjda nije potrebno ocjenjivanje vjeronauka usred školskog rasporeda da bi se bilo bliže Bogu.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kako nije u redu da zboj jednog djeteta njih 300 ne ide na vjeronauk, isto tako mislim da nije u redu da se i za to jedno djete ne nađe adekvatna zamjena za to vrijeme u smislu nekog izbornog predmeta ili onoga što djete želi, a ne da se ide u krajnost da se zbog 1 djeta zabrani vjeronauk ostalima od 300 učenika- nije li i to diskriminacija za njih 300?! -karikiram, ali nadam se da si shvatila što sam htjela reći!

Zašto misliš da zabrana vjeronauka u školi ako ga većina učenika želi s tvoje strane, koja ga ne želiš, ali npr. (vas je manje) nije diskriminacija, već demokracija? Oprosti, ali braniti nešto na uštrub drugog i obrnuto nije rješenje, već isto ponašanje!
    Vi stvarno mislite da se diskriminacija nikako ne može odnositi i na većinu.
    Ponavljam problem je u školama što nemaju izbornih predmeta i profesora a ne u vjeronauku i nema samo KC vjeronauk u školama

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

nije podbadanje i nije s visine, to ti tako citas
    iskreno me zanima kako pravila i dogma daju ogromnu slobodu misljenja
    meni se to osobno cini malo kontradiktorno

i kako to mislimo mi, koji eto nemamo pravila i dogme KC

i zdenkina lavina mrznje, je pretpostavljam, u redu komentar?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Vi stvarno mislite da se diskriminacija nikako ne može odnositi i na većinu.
    Ponavljam problem je u školama što nemaju izbornih predmeta i profesora a ne u vjeronauku i nema samo KC vjeronauk u školama
    Ovo bi bilo točno da ocjena iz tog predmeta ne ulazi u prosjek. A ulazi.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Kakva lavina mržnje!
    ajde molim te citiraj barem jedan post s lavinom mržnje

evo da i ja malo utješim pomikaki.
    u razredu od J, desetak učenika ne ide na vjeronauk. a jedan ide na islamski.
    i nema šikaniranja na vjerskoj bazi.
    mene je to grozno mučilo, bio i topik jer sam mislila da će bit sam, pa sam ga htjela upisati, nek ide, šta sad.
    onda su me svi napali, i vjernici i ateisti, pa sam malo razmislila. dok sam razmišljala, povećao se broj neupisanih, pa nisam više razmišljala

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Ivanazg, škola je državna! Nitko ne brani Crkvi da svaki dan organizira vjeronauk u svojim prostorima, nikome to ne smeta. Pa ako nemaju gdje mogu i u školskim prostorijama ili nekim lokalne zajednice, ravnopravno s drugim društvenim aktivnostima i prema mogućnostima i potrebama. Pa valjda nije potrebno ocjenjivanje vjeronauka usred školskog rasporeda da bi se bilo bliže Bogu.
    ne razumijem stvarno...a da se npr. radi o satovima Pucanja koje uvede Država , a npr. ti iz svojih uvjerenja ne želiš dati djete na takav predmet...i sad svi idu osim njih par...

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Zubić me je pretekla, već neko vrijeme pokušavam Ivani napisati isto. Uz pitanje-Ivana, molim te da mi navedeš neki primjer u kojem je većina diskriminirana.
    Zubić ti je lijepo objasnila kako ti ovaj primjer nije dobar, jer ti kao vjernica uvijek možeš svoje dijete poslati u crkvu na vjeronauk.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Vjerujem da se vama sviđa što se vaša vjera kao dominantna uči u držvanim školama za koje svi plaćamo porez. Ali ako ste imalo tolerantni razmislit ćete o tome nešto više. Ja znam (bar preko foruma ali i u rl) ljude, vjernike, koji smatraju da to što se događa nije u redu i da je vjeronauku mjesto u crkvi. Pa čak sam čula i za neke vjernike koji ne žele dati svoju djecu na taj školski vjeronauk, iz principa. .
    jao
    ne mislim baš da ti je najbolji taj stav gdje bi svima trebalo biti uskraćeno zato jer svima nije dano
    ja tako ne funkcioniram ni u vlastitoj kući, pa se onako ljudski, zaista ne mogu složiti s tobom
    mislim da se drugačije rješava taj problem
    osim toga, ne mislim da su stvari kao nekada, slažem se s dijanom
    Ali ja mislim da kad mi dođe dijete i kaže da su je nazivali raznim nekršćanskim nazivima i da proživljava buling svaki dan u školi, neću dugo gledati te suze i reći ću joj da postupi kako ona želi. A vama svima koji tvrdite da vam je vjeronauk u državnim školama super jer vama tako odgovara, suze i izopćenost sve te djece idu na savjest
    jao, jao
    s mojim djetetom u razred ide nekoliko djece koja ne pohađaju školski vjeronauk
    u jednom trenutku je pitala zašto oni ne idu, naravno...
    a jel znate zašto?
    jer im zavidi što odlaze ranije

zašto uzimamo te pojedinačne primjere?
    ako je tako u razredu mog djeteta, ne znači da je svugdje

ali ako je tako kod pomikaki, ni to ne znači da je tako svugdje

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ovaj zadnji tvoj post uopće ne razumijem...

Odnosi se na ivanin post
    Posljednje uređivanje od Svimbalo : 11.11.2010. at 15:05

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ali za ovo prvo, zašto ne pokrenete peticiju, ja bih prva potpisala. Ili bi mi, kojima je vjeronauk u školi ok,
    to trebali? Zašto "vi" ne prikažete malo više jedinstva i želje da to stvarno tako bude?
    Slažem se s tobom, među "nama" isto očito ima previše konformizma i one želje da se ne ističe preko leđa djece. Ali dokle god smo u manjini, dobrim dijelom i zato što je tamo u većini puno onih koji su tamo zato jer je tako naprosto lakše, svaki takav pothvat će se uvijek okarakterizirati kao djelo nekih komunjara, ateista, nevjernika, ljudi bez morala, njih par koji sad gnjave toliku divnu većinu koja silno želi na vjeronauk. To je nažalost hrvatska stvarnost. Puno bi veću težinu to imalo da sami roditelji koji žele vjeronauk svojoj djeci inzistiraju da se to prebaci u Crkve ili izvan rasporeda pa i ocjena.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Ovaj zadnji tvoj post uopće ne razumijem...

Odnosi se na ivanin post
    kako ne razumiješ...htjela sam dati jedan primjer a da nije vjerske prirode no da se tiče nečiji etičkih i moralnih stavova...znači jedan predmet uzmimo da bi većina na njega išla a mali broj djece ne bi...na taj predmet ne možete ići nigdje izvan škola, ali ulazi u prosjek, no izvanredni je.........bili isto tražili ukidanje nekog takvog predmeta ili se ovdje samo rai o tome što je ovdje u pitanju KC vjeronauk...........(pošto vjerujem da u nekoj islamskoj zemlji, pitanja i ovakvi zahtjevi ne bi uoće dolazili u obzir, pošto se tamo gleda većina, a i vjera ima jaki utjecaj na Državu, što kod nas eto hvala Bogu nema)

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

krojachica, tvoja je sloboda živjeti kako želiš i sve to zvuči lijepo, ali dozvoli da postoje i oni koji su samo civilno vjenčani pa se isto tako trude dok ih smrt ne rastavi. I isto im je obitelj svetinja.[/QUOTE]

Naravno da "dozvoljavam" i da mi je drago zbog toga.
    Ja samo kažem da je meni to dala KC. Neki mogu biti dobri ljudi, roditelji, supruzi i bez nje što je naravno super
    Posljednje uređivanje od krojachica : 11.11.2010. at 15:14

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne možemo suditi koliki je udio roditelja kojima je "komotnije" da im djeca pohađaju vj. u školi.
    A očekivati od katolika da sami iniciraju vraćanje vj. u crkvu, je po meni previše.
    Iako, da se i vrati, ja ne bih ne-katolicima riječ rekla, prihvatila bih to tako.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ivana, i dalje te, uz najbolju volju, ne razumijem. Ne vidim baš nikakvu poveznicu između Pucanja i Vjeronauka.

K tome, ne znam ni otkud si izvukla zaključak da vjera nema jaki utjecaj na državu kod nas, pa o čemu pričamo cijelo vrijeme? :doh:
    Posljednje uređivanje od Svimbalo : 11.11.2010. at 15:16 Razlog: Tipfeler

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

meni je ovo što summer pita sasvim logično.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I ja se slažem sa Zubić Vilom, i za prvi/zadnji sat vjerounauka, i ja sam za to da oni koji se ne smatraju
    katolicima ne plaćaju porez, posebno je užasno zataškavanje pedofilskih slučajeva, za "poslovanje" KC ne znam,
    nisam u to upućena. Ali za ovo prvo, zašto ne pokrenete peticiju, ja bih prva potpisala. Ili bi mi, kojima je vjeronauk u školi ok,
    Evo, Dijana, ovo je nešto o čemu sam već razmišljala i raspravljala po forumima.
    Došla sam do toga, da je cijela ta priča o vjeronauku u drđavnim školama nastala prema ugovoru od strane naših političara sa samim Vatikanom. Očito kako bi ih Vatikan podržavao po drugim pitanjima.

Da bi se taj ugovor ukinuo, potreban je pristanak Vatikana, što će se dogoditi otprilike nikad. Možda eventualno da se pokrene referendum, ali peticija ne znam koliko bi pomogla - možda u svrhu pokretanja referenduma, ali ne vjerujem da bi je potpisalo dovoljno ljudi, jer znamo kako razmišlja većina u RH.

Ali to što većina tako razmišlja nije dovoljan razlog da se manjini krše prava. Po većini bi npr homoseksualcima bilo mjesto na psihijatriji, pa opet nije tako.

Ako netko ima još ideja kako bi se ovome moglo stati na kraj (za moje dijete vjerojatno prekasno, ako ikad bude), slobodno recite. Ja sam se malo istrošila. Međunarodni sud za ljudska prava?

I zbilja mislim da je vrijeme da se ovo splita.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ne razumijem stvarno...a da se npr. radi o satovima Pucanja koje uvede Država , a npr. ti iz svojih uvjerenja ne želiš dati djete na takav predmet...i sad svi idu osim njih par...
    Nisi shvatila što sam htjela reći, a ja ne shvaćam čemu ovaj primjer s pucanjem, što time hoćeš reći.
    Upravo je stalno problem s vjeronaukom jer on po svojoj prirodi stvara podjelu. To nije samo izborni predmet, tipa ja idem na modelarstvo, a ti na ples. On nije nešto što se može ili uopće treba stavljati u koš s školskim predmetima. To je po meni loše i za školu i za sam vjeronauk. To su kruške i jabuke. I znamo kada, kako i zašto je vjeronauk uveden u škole. I valjda ćemo jednog dana kao država izaći iz faze da moramo biti veći katolici od pape.

Postoji i povijesni i vrijednosni i filozofski razlog zašto se u Ustavu i zakonima navodi da je zabranjena diskriminacija po određenim osnovama (nacionalnost, vjera, spol, porijeklo...). A to dal ideš na informatiku ili treći strani jezik nije u prošlosti i sadašnjosti uzrokovalo ratove, zabranu međusobnog vjenčanja i sl.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja samo kažem da je meni to dala KC. Neki mogu biti dobri ljudi, roditelji, supruzi i bez nje što je naravno super
    da neki. ovo je nevjerojatno oholo. a kao svi vjernici imaju dobre brakove.
    Posljednje uređivanje od Joe : 11.11.2010. at 15:22

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    u razredu od J, desetak učenika ne ide na vjeronauk. a jedan ide na islamski.
    i nema šikaniranja na vjerskoj bazi.
    mene je to grozno mučilo, bio i topik jer sam mislila da će bit sam, pa sam ga htjela upisati, nek ide, šta sad.
    onda su me svi napali, i vjernici i ateisti, pa sam malo razmislila. dok sam razmišljala, povećao se broj neupisanih, pa nisam više razmišljala
    moja je u 7. razredu promijenila školu. u staroj ih nekoliko nije išlo na vjeronauk, u novoj školi ih skoro pa više ne ide nego što ide.
    sat je na početku ili na kraju nastave.
    nikada nitko nije bio šikaniran.
    ako se netko pita kako ja to znam, pa eto znam, kao što znam i tko puši, tko se svađa s nastavnicima, tko s kim hoda

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Znaš kaj mujice stavljam te na ignore. Svoju maštu inspiriraj na nekom drugom, ok?
    Eto. A lijepo sam rekao da ljudima na ovom topicu nedostaje smisla za humor.

Potrebna je samo trunka smisla za humor, pa da osoba ne bude uvrijeđena mojim postom (i linkom) i da si ne umišlja da stvarno inspirira moju maštu.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

cvijeto, daješ mi nadu, ali kod nas ih sigurno nema 10-tak koji neće na vjeronauk a kamoli islamskog vjeronauka

zdenka, ni ja ne znam o kojoj mržnji ti govoriš
    ja sigurno nikog ne mrzim

jao
    ne mislim baš da ti je najbolji taj stav gdje bi svima trebalo biti uskraćeno zato jer svima nije dano
    adiomare - molim te, nikom ne želim ništa uskratiti, djeca mogu ići kao i u svim normalnim državama na vjeronauk u crkvu, ako žele, ili u katoličke (i druge vjerske) škole
    što bi tome falilo?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

joe,

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    Neću ulaziti u stilski način izražavanja, ali ako je ovo normalan način
    da se nekog pita da pojasni što je s nečim mislio, ja mislim
    da se ne treba čuditi što će taj netko samo lagano zaobići ovakvo
    "pitanje".

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa Vidi poruku
    da neki. ovo je nevjerojatno oholo. a kao svi vjernici imaju dobre brakove.[/QUOTE]
    dužina trajanja braka s crkvom ima veze kao ja s kineskim zidom, otprilike.
    moja dva ujaka su se rastala bez obzira što su odgojeni u katoličkoj vjeri, vjenčani u crkvi, išli na misu,...
    nema te garancije koja će očuvati brak, ako dođe do loma iz bilo kojeg razloga, osim ako se brak ne održava kao privid i da bi služio kao "primjer" dobrog katolika.
    Posljednje uređivanje od Tashunica : 11.11.2010. at 15:26 Razlog: quote otišao u kupus, odgovarala na krojačicin post

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

kako me to citiraš

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ne možemo suditi koliki je udio roditelja kojima je "komotnije" da im djeca pohađaju vj. u školi.
    A očekivati od katolika da sami iniciraju vraćanje vj. u crkvu, je po meni previše.
    Iako, da se i vrati, ja ne bih ne-katolicima riječ rekla, prihvatila bih to tako.
    Pa što bi uopće rekla kad ti to ni na koji način ne bi kršilo prava? Samo bi se vjeronauk vratio tamo gdje mu je mjesto.
    I ne očekujem ja toliku razinu tolerancije i svijesti od većine u ovoj državi, iako znam da ima i puno vjernika kojima je bezveze ovakav način provođenja vjeronauka. Ali opet je više onih drugih, koji se neće buniti protiv nepravde dok njih ne zakači. Kako kršćanski.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

pomikaki, ipak ćete to "vi" morati pokrenuti, jer niti mislim da se manjini ovdje krše ljudska prava,
    a bome ne mislim niti da je homoseksualcima mjesto na psihijatriji, i otkud ti uopće znaš što
    većina misli?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa Vidi poruku
    kako me to citiraš
    pročitaj razlog dolje

ne bulji tako, inače ću te staviti na vjernikomjer

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo je stalno problem s vjeronaukom jer on po svojoj prirodi stvara podjelu. To nije samo izborni predmet, tipa ja idem na modelarstvo, a ti na ples.
    pa stvara podjelu jer mu očito obje strane daju takvu konotaciju, ne bih baš rekla da je samo jedna strana u pitanju
    a trebalo bi biti upravo toga tipa, ja idem na vjeronauk ti na etiku, vjere svijeta, što ti srce želi
    ponavljam, a rekla sam već... moj sin pohađa srednjoškolsku etiku
    ne zato jer nije vjernik
    i nitko ga poprijeko ne gleda
    ni ja doma
    ali on ima alternativu (i muslimani i pravoslavci iz njegovog razreda)
    dok to u osnovnim školama nije nikako riješeno
    mislim, ako vjeronauk nije zadnji sat u rasporedu

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pomikaki, ipak ćete to "vi" morati pokrenuti, jer niti mislim da se manjini ovdje krše ljudska prava,
    a bome ne mislim niti da je homoseksualcima mjesto na psihijatriji, i otkud ti uopće znaš što
    većina misli?
    pa prošećeš po zg-u kad je gay pride i čut ćeš stav većine
    ti nisi većina, po tom pitanju

joe

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

AM, prihvati molim te da ima škola u kojima nema etike, a kamoli alternative za muslimane i pravoslavce
    jer se to ne može raditi za jednog ili 3-4-5 učenika. I onda su takvi maltretirani, jer kako si rekla, obe strane vjeronauku daju tu konotaciju, i stvarat će je još dosta desetljeća na brdovitom balkanu...

Stranica 5 od 10 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •