Stranica 9 od 10 PrviPrvi ... 78910 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 500

Tema: krsna kuma

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zapravo se slažem s cvijetom i istu stvar mislim za spolni odgoj i za vjeronauk, da naša vjeroučitlejica nije ispala supergenijalna, ne bi išao na vjeronauk. To su ipak osjetljive stvari i ja to ne dam bilo kome da prčka.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa Vidi poruku
    vertex, ja ne bih imala problem sa stavom, ali moja kćer je htjela biti dio većine... i nisam joj htjela još dodatno otežati prilagodbu na školu. a bila bi jedina koja ne ide, da ih ima nekoliko bilo bi mi lakše.
    Tako je i nama bilo u prvom razredu, i baš sam bila ljuta što sam tako stjerana u kut: dijete želi (jer je fasciniran pričom kako su Isusa "napeli" na križ, iz rasprava s vrtićkim prijateljem kojem je bilo normalno da svi vjeruju), predmet je tu, i šta sad da radim? Nisam htjela zabranjivati. U drugom je odustao, uz moju pomoć.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne razumijem zašto ne bi u školi mogla biti oba spolna odgoja...katolici ako žele neka idu na ovaj koji predlaže KC, a ostali na ovaj drugi- jer nije u redu ni da se vjernike prisiljava da slušaju nešto što njihova vjera ne podržava.....na Vjeronauk nitko nije prisiljen ići, ali na spolni odgoj je- i na njega i jedni i drugi žele veto-što je po meni diskriminirajuće.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Anamorci prvotno napisa Vidi poruku
    Kaj je bilo?
    Statistika o broju poroda kod maloljetnica.

Prije par godina je na mojoj školi bio neki projekt vezan za rizična ponašanja kod srednjoškolaca. Između ostalnog obuhvaćao je i anonimnu anketu učenika. Ostali smo u šoku kad smo vidjeli postotak njih koji su stupili u spolne odnose bez ikakve zaštite. VEĆINA!

Ne jednom mi se dogodilo da mi se obrate učenice i traže savjet što da naprave jer sumnjaju da su trudne,a roditelji ne smiju saznati ni za živu glavu.Jako,jako delikatna situacija.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    laumi bio je upućen rosi...vidim da smo se otprilike shvatile i većinom se slažem s tobom...ali ako se pozovem na post cvjeta73 onda bi trebalo biti jako bitno, kakvi su profesri koji će predavati taj predmet, kao ljudi, kako prenose to znanje na djecu, imaju li djeca taj osjećaj povjerenja da im se mogu "približiti"...znači ne samo da je problem još oko sadržaja tog predmeta nego i oko načina predavanja a i jako je bitno i osoba koja ga predaje (kao i kod Vjeronauka)....slažeš li se?
    Naravno,slažem se. No ja mislim da je za svaki predmet bitno kakva osoba ga predaje.
    Isto tako mislim da je bolje da iz stručnih ,možda i ne tako pedagoških usta čuje što je klamidija,nego da ne čuje iz nikakvih.
    Sad karikiram,ali kužite smisao.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Naravno da je bitno kakva osoba predaje spolni odgoj, kao i sve druge predmete uostalom.
    Po mojem mišljenju bi temelj spolnog odgoja trebao biti u tome da klinci čuju da seks na kojeg nisu spremni nije cool, da to nije način na koji bi oni trebali dobiti odobravanje vršnjaka, da trebaju biti odgovorni prema sebi i drugima u svakom smislu. Dalo bi se tu napraviti dobrih radionica.

Ponavljam, činjenica je da jako puno mladih (pa i puno vjernika katolika) ima spolne odnose i mislim da zaslužuju dobiti provjerene informacije na pravom mjestu od stručnih i za to educiranih osoba.
    I nikako bez onog temelja kojeg sam prije spomenula. Da toga nema, ja prva ne bih djecu slala na spolni odgoj.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

nije valjalo pucanje, nisu valjali motori, nije valjao marksizam, nisu valjali vjeronauci drugih ispovjesti - al, eto, napokon smo našli odličnu usporedbu s vjeronaukom - spolni odgoj.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj rosa prvotno napisa Vidi poruku
    Statistika o broju poroda kod maloljetnica.

Prije par godina je na mojoj školi bio neki projekt vezan za rizična ponašanja kod srednjoškolaca. Između ostalnog obuhvaćao je i anonimnu anketu učenika. Ostali smo u šoku kad smo vidjeli postotak njih koji su stupili u spolne odnose bez ikakve zaštite. VEĆINA!

Ne jednom mi se dogodilo da mi se obrate učenice i traže savjet što da naprave jer sumnjaju da su trudne,a roditelji ne smiju saznati ni za živu glavu.Jako,jako delikatna situacija.
    i...ja znam milijun onih koji su u 30g imaju seksualnog iskustva i ne pada im na pamet da koriste kondome...da ne govorim da su neke pripadnice ženskog roda ostale u drugom stanju, nakon 25g rodile, samohrane majke......nije da je problem u godinama ili ne edukaciji, promlem je u "ženskom sljepilu", zaljubljenosti, manjku sigurnosti i samopoštovanja, jer ne želi odbiti muškarca kojeg voli, a koji ne želi kondom, jer to nije isto sa i bez, a eto on će paziti.....žena, djevojka ne samo da mora imati izgrađen stav o takvim situacijama (koji se naravno i lako gaze, kad kemija proradi), već dovoljno samopoštovanja i hrabrosti, odlučnosti da takav sex odbije-o tome pričam!!!

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo, onako kako je cvijeta napisala u onom dugom postu, točno tako i ja mislim. Zato i jesam bila ljuta što sam stavljena u situaciju da mi dijete želi na vjeronauk, a meni preostaje jedino zabrana, ako neću da ide.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno da je bitno kakva osoba predaje spolni odgoj, kao i sve druge predmete uostalom.
    Po mojem mišljenju bi temelj spolnog odgoja trebao biti u tome da klinci čuju da seks na kojeg nisu spremni nije cool, da to nije način na koji bi oni trebali dobiti odobravanje vršnjaka, da trebaju biti odgovorni prema sebi i drugima u svakom smislu. Dalo bi se tu napraviti dobrih radionica.

Ponavljam, činjenica je da jako puno mladih (pa i puno vjernika katolika) ima spolne odnose i mislim da zaslužuju dobiti provjerene informacije na pravom mjestu od stručnih i za to educiranih osoba.
    I nikako bez onog temelja kojeg sam prije spomenula. Da toga nema, ja prva ne bih djecu slala na spolni odgoj.

X potpisujem te...ali evo željela bih sve vas pitati kako bi morao biti obrazovani čovjek (žena ili muškarac), na koji način educiran da to "znanje" prenese...mora li biti doktor, seksualno aktivan, oženjen, singl, playboy, ha,ha...malo se šalim...ali složili smo se da se neka znanje ne mogu prenjeti iz knjige i da je jako bitan predavač.....bi li djeci bilo ugodnij s muškarcem ili ženom profesorom?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cvijeta73 bitno da nas još nisu zaključali-uspjeh je to

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    nije valjalo pucanje, nisu valjali motori, nije valjao marksizam, nisu valjali vjeronauci drugih ispovjesti - al, eto, napokon smo našli odličnu usporedbu s vjeronaukom - spolni odgoj.
    lol

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Kad smo već toliko off topic:
    Ja nisam za vjeronauk u školi (već sam ranije rekla zašto) ali
    bi bila najsretnija kad bi mogla svoju djecu upisati u katoličku osnovnu školu,
    pa da postoji i pravoslavna, muslimanska itd.
    Klinci MM-ove rođakinje u Engleskoj idu u Katoličku osnovnu školu (puna je Talijana)
    i to onda stvarno ima nekog smisla

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj krojachica prvotno napisa Vidi poruku
    Klinci MM-ove rođakinje u Engleskoj idu u Katoličku osnovnu školu (puna je Talijana)
    ne kužim što ima smisla, što je puna Talijana ,ha,ha
    imaš osnovnu katoličku školu u Hrvatskoj ja mislim...postoji i islamska ja mislim...davno sam gledala nešto na TV-u nisam sigurna....

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj krojachica prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako je u vecini zapadnih zemalja. Iako bi ovaj princip rjesio pitanje vjeronauka u skoli, jaaaako sam skepticna po pitanju koliko je pozitivno da se u "nasim krajevima" djeca odvajaju prema vjeri, a time i naciji.

Osim toga, mislim da se vrlo brzo ispostavi da npr. najbolju matematiku predaje katolicka skola, najbolju biologiju islamska, a da vam je najbliza stajaznam hindu skola na drugom kraju grada.
    I da javna, neopredjeljena skola ne vrijedi nista.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

zanimljivo, a zašto onda djecu ipak želiš dat na vjeronauk.... i da ako smijem pitati, ako ne zadirem u privatnost, kako je došlo do toga da vjeruješ Darwinu?
    Već sam napisala zašto, jer ne smatram da je vjeronauk (onaj u crkvi, naravno) loš. dapače, već sam napisala da je meni ostao u jako lijepom sjećanju, družili smo se, učili zanimljive stvari, imali smo popa kakvih je danas nažalost malo, ili nimalo...
    Uz to, ne brinem se da zbog odslušanog vjeronauka moja djeca neće sutra znati razmišljati svojom glavom i prihvatiti i neke drugačije istine.

A kako je došlo do toga da ja vjerujem Darwinu - nije intimno pitanje. Vrlo jednostavno, na studiju biologije sam, između ostalog učila i o raznim teorijama postanka svijeta. Nismo zaobišli ni kreacionizam, samo da se zna I na kraju, od svega ponuđenoga odlučila sam vjerovati u ono što mi ima najviše smisla i za što postoji najviše znanstvenih dokaza.
    Ali i dalje vjerujem u Boga, jer volim vjerovati, a iskreno, najviše zato jer me to vjerovanje tješi i život je puno lakši kad vjeruješ da će sve nepravde jednog dana ipak biti ispravljene, a svi dragi ljudi kojih nema su negdje na nekom lijepom mjestu sretni...

Cvijeta

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ako mogu zamisliti da loš učitelj matematike loše predaje o tablici množenja, dozvolit ćete mi da ne želim da najbolji vjeroučitelj, a kamoli loš vjeroučitelj, mome djetu priča o obitelji, poštenju, dobroti, temeljnim životnim vrijednostima. ne želim.
    i da iz toga dijeli ocjene. da iz npr lekcije život je lijep i težak, dobije dvojku. da iza lekcije o krštenju, dobije dojam da ga ne gine nekakva grozna patnja.
    a da ne govorimo o tome da je upitan i stupanj tolerancije vjeroučitelja. jel rijetkost pojava da se ateizam naziva najvećim grijehom? ne zanima me službeni stav crkve, ali - priznajte, da li su baš tako rijetki ispadi pojedinih svećenika o svemu i svačemu?
    uopće mi nije namjera izvačiti negativne primjere i po tome suditi svima.
    daleko od toga.
    ali, priznajte i vi da ih ima.
    možda zato što je u mojoj blizini, ali što bi rekla zdenka da se našla na propovjedi kastavskog župnika, kakve to tek lavine mržnje isijavaju s njegovog bloga.
    zar da se dovedem u situaciju da ono na što najviše polažem, na odgoj djeteta kad su neke temeljne vrijednosti u pitanju, da to postane upitno?
    a djeci su učitelji autoritet. što oni kažu to je tako, nema majci. ako učiteljica kaže da su 2+2 =5, krv će mi ispiti, ali neću mu moć dokazati da su 2+2=4.

nadam se da nisam nikoga uvrijedila, eto pokušajte sagledati i ovu stranu priče.
    hvala ti na ovom kulturnom i konstruktivnom objašnjenju
    da, priznajem da ih ima.
    priznajem i na taj način da samo jako rijetko, kada drugačije ne stignem, na svetu misu odlazim u svoju župu.
    baš zato jer mi je važno ne da "obavim" nego da sudjelujem
    jasno mi je zašto ne šalješ svoje dijete na katolički vjeronauk, ali to mi se i podrazumijeva, obzirom na niste vjernici
    u stvari ostaje nama, vjernicima koji šaljemo djecu na vjeronauk, razmišljati tko nam ga djeci i na koji način predaje

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Znate, ne mora netko direktno napisati, ti si takav i takav. No kad ti se netko podsmjehuje ko npr. mujica pikuli, ili svimbalo, kojoj je nešto strašno smiješno, ili netko se iščuđava s visine, neće tu moderator reagirati, to su fina vrijeđanja.
    Koja su još gora od direktnih. Toga niste vidjeli ni u jednom postu od nekog katolika na ovoj temi.
    E, Dijana, lijepo je od tebe da braniš Pikulu.
    Ali braniš ju u krivom kontekstu.
    Jer ja se ne podsmjehujem njezinoj vjeri (kao što ti je cvijeta73 lijepo napisala, ona je iz mojih postova uspjela skužiti da sam i ja vjernik, pa mi ne pada na pamet s podsmijehom o nečijoj vjeri pisati - čudim se da ti to nisi skužila kad tako pražljivo pratiš temu....), već njezinom načinu reagiranja - kako se vrijeđa na neke postove ovdje - i nedostatku smisla za humor.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

O.T. mujica tebi fali Davor...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

mujice, pa možeš se onda i meni podsmijavati, jer očigledno nemam ni ja smisla za humor,
    a na cinizam sam pak alergična. Ne znam, ja sam sigurno čudna, znaš, ja mislim da je ovo ozbiljna
    tema, gdje ne bi trebalo biti niti jednog kežećeg smajlića, ako bi išli u savršenstvo, a kamoli podsmijavanja..
    Naravno, to je samo moje mišljenje...
    A što se pikule tiče, pa i katolici su samo ljudi, i dosadi im više okretati drugi obraz...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

pčelice
    najveću prednost vjeronauka u crkvi vidim upravo u tom okupljanju dječice oko crkve
    vjerujem da bi stekli jedan puno drugačiji doživljaj "naučenog gradiva", izgradili jedan osobniji i prisniji odnos sebe, crkve i Crkve
    sada je tako kako jest, druga su vremena koje nose nešto svoje, nemam im priliku željeti ono što sam sama imala

ali postovi koji nogom šutaju vjeronauk iz prostora u kojima sada jest, u najmanju ruku su mi ljutnje vrijedni.
    ali tako je to

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A što se pikule tiče, pa i katolici su samo ljudi, i dosadi im više okretati drugi obraz...
    tako je , ne znam zašto svi misle, da mi nismo od krvi i mesa, da je čudno i licemjerno kad griješimo, ili kad se kajemo....da uvijek imamo skrivene motive, zavjere ...da moramo biti savršeni i bezgrešni i dopuštati drugima da nam "kopaju oči", da bi smo tek kao takvi imali pravo reći svoje mišljenje ostalim "tolerantnim" i bezgrešnim ljudima...pusa

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

X potpisujem te...ali evo željela bih sve vas pitati kako bi morao biti obrazovani čovjek (žena ili muškarac), na koji način educiran da to "znanje" prenese...mora li biti doktor, seksualno aktivan, oženjen, singl, playboy, ha,ha...malo se šalim...ali složili smo se da se neka znanje ne mogu prenjeti iz knjige i da je jako bitan predavač.....bi li djeci bilo ugodnij s muškarcem ili ženom profesorom?
    Možda profesor (neovisno o spolu) biologije ili psihologije koji bi bio/bila dodatno educiran/a za predavanje spolnog odgoja. Pa povremeno pozivati druge stručnjake da održe koji sat, npr. ginekolog (znam da je dr. Lepušić s ginekologije u Vinogradskoj držao neka predavanja o spolnosti srednjoškolcima), možda i svećenik (bilo koje konfesije) koji bi isto tako imao nešto zanimljivo za reći, naričito za učenike koji su vjernici.
    Mislim da bi cijelo društvo na tome trebalo raditi, a ne se prepucavati da li i kakav spolni odgoj imati.
    A možda sam ja idealist.

nije valjalo pucanje, nisu valjali motori, nije valjao marksizam, nisu valjali vjeronauci drugih ispovjesti - al, eto, napokon smo našli odličnu usporedbu s vjeronaukom - spolni odgoj
    cvijeta, u sridu, kao i uvijek!

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj lunja prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako je u vecini zapadnih zemalja. Iako bi ovaj princip rjesio pitanje vjeronauka u skoli, jaaaako sam skepticna po pitanju koliko je pozitivno da se u "nasim krajevima" djeca odvajaju prema vjeri, a time i naciji.

Osim toga, mislim da se vrlo brzo ispostavi da npr. najbolju matematiku predaje katolicka skola, najbolju biologiju islamska, a da vam je najbliza stajaznam hindu skola na drugom kraju grada.
    I da javna, neopredjeljena skola ne vrijedi nista.
    Otvorene su dvije kat.OŠ u Hr, u Požegi i Šibeniku, a u Zg ima gimnazija (cijena je prava "sitnica")
    Za muslimanske neznam (samo znam da u ZG ima vrtić).
    Ne vidim opasnost u postojanju takvih škola jer je u Evropskim (kršć i musl) postulat ućenje toleranciji
    prema drugima.
    Što se kriterija odabira tiće, može se povući paralela sa vjerskim naspram gradskih vrtića,
    Neki ljudi pri odabiru vrtića/škole bi stavili na prvo mjesto to što je vjerski, neki bi išli gdje im je bliže itd.
    Posljednje uređivanje od krojachica : 12.11.2010. at 12:34

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

AdioMare, ajde neka smo se i mi složile.
    Mogla bi ti potpisati ovaj zadnji post.

Laumi, jesi idealist, a ja sam valjda potpuni kreten jer se nadam da će već moja djeca takvo nešto doživjeti u školi.
    I upravo to, da im predavanja drži i liječnik ginekolog i svećenik mi se čini kao najbolji pristup, da se tematika sagleda s više različitih strana.
    Ne znam jedino kad su djeca dovoljno zrela za tako nešto Ovi moji su i na prvoj godinu studija još pomalo u pubertetu i smijulje se čim se spomene spolno razmnožavanje. Pokušavam zamisliti takva predavanja npr. osmašima

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    .... mujice, pa možeš se onda i meni podsmijavati, jer očigledno nemam ni ja smisla za humor,

.... A što se pikule tiče, pa i katolici su samo ljudi...
    ..... pa nemaš.

...... hvala na obavijesti

O.T. mujica tebi fali Davor...
    ne Ivana Zg. Fali mi tvoj odgovor na pitanje koje sam ti postavio ovdje.
    http://forum.roda.hr/threads/56736-m...-zdravlju-quot
    Posljednje uređivanje od mujica : 12.11.2010. at 13:00

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

tako je , ne znam zašto svi misle, da mi nismo od krvi i mesa, da je čudno i licemjerno kad griješimo, ili kad se kajemo....da uvijek imamo skrivene motive, zavjere ...da moramo biti savršeni i bezgrešni i dopuštati drugima da nam "kopaju oči", da bi smo tek kao takvi imali pravo reći svoje mišljenje ostalim "tolerantnim" i bezgrešnim ljudima...pusa
    A tko to 'mi', o kome ti pišeš tu, u čije ime, mislim ta podjela na nas i njih ?? wtf, kaj ti to znači ??

Ti si izgleda zabrijala da svi katolici misle, razmišljaju i funkcioniraju jednako kao i ti...svašta...koja taština....

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Meni je "sumnjiva" ideja o svećeniku na satovima spolnog odgoja. Što mislite da bi svećenik tamo rekao?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Rekao bi da se treba suzdržavati

Ali nije to bitno Svimbalo, mislim da bi za mlade bilo dobro da čuju razne preporuke, poglede s više strana.
    Ustvari, bilo bi dobro da čuju bar nešto jer ova rosina statistika je prestrašna (iako, moje je mišljenje da je tu prije svega podbacio roditeljski odgoj)
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 12.11.2010. at 13:55 Razlog: tipfeler

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Mondu prvotno napisa Vidi poruku
    A tko to 'mi', o kome ti pišeš tu, u čije ime, mislim ta podjela na nas i njih ?? wtf, kaj ti to znači ??

Ti si izgleda zabrijala da svi katolici misle, razmišljaju i funkcioniraju jednako kao i ti...svašta...koja taština....
    žao mi je što si to tako shvatila.. .ali kako ja vidim ovdje na ovoj temi ljudi su se nekako podjelili na "naše i vaše", znači istomišljenike ( o trenutnoj temi) i one koji ne misle kao ti- radi lakše komunikacije..i iz postova je vidljivo da svi katolici ili ti ateisti ne razmišljaju jednako, kao da ni onaj koji je katolik ne mora biti vjernik, kao ni onaj koji ne ide u Crkvu ne znači da ne vjeruje.....ali ti si samo mene qutala...ok nek ti bude...

ako nisi primjetila ja sam se nadovezala na Dianin post...htjela sam reći da katolici , ili vjernici bilo koje druge religije nisu po ničemu drugačiji od onih koji nisu vjernici u smislu da imaju iste kušnje, probleme, grijehe, nedoumice-što je nažalost takve predrasude postoje kod nekih( ne svih naravno) ljudi koji nisu vjernici. tj. koji se deklariraju kao ateisti, ali i kod samih vjernika, katolika, muslimana, židova itd.- i stvarno ne vidim što je u tome sporno....

oprosti ali stvarno te ne razumijem i glupo mi je uopće što moram objašnjavati ovu totalnu razumljivu izjavu...koju su vjerovatno svi shvatili (osim tebe) bez obzira slažu li se s njom ili ne

nažalost nisam tašta-da bar jesam,ha,ha...vjeruj mi imam puno mana (ponosna, impulsivna) i previše ali taština nije jedna od njih- ti si prva koja me za to optužila a ni ne poznaješ me...pa mislim da te neću uzeti kao mjerodavnu

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

...htjela sam reći da katolici , ili vjernici bilo koje druge religije nisu po ničemu drugačiji od onih koji nisu vjernici u smislu da imaju iste kušnje, probleme, grijehe, nedoumice-što je nažalost takve predrasude postoje kod nekih( ne svih naravno) ljudi koji nisu vjernici. tj. koji se deklariraju kao ateisti, ali i kod samih vjernika, katolika, muslimana, židova itd.- i stvarno ne vidim što je u tome sporno....
    kako, kako...

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Slažem se s tobom, Pčelice, da je za tu poraznu statistku kriv odgoj. I baš zato što su neki roditelji očito nesposobni ili ne znaju ili nešto treće, nameće se kao logična i ispravna ideja spolnog odgoja.
    Ali, kako bi onda svećenik, idejom o suzdržavanju, obrazovno doprinio tim satovima? Onda možemo pozvati i Nives Celzijus da kaže koju

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    ali postovi koji nogom šutaju vjeronauk iz prostora u kojima sada jest, u najmanju ruku su mi ljutnje vrijedni.
    ali tako je to
    Tko šuta nogom? Jel misliš na mene? Jasno i nedvosmisleno i bez želje da nekog uvrijedim tvrdim da vjeronauku u državnoj školi u okviru školskog kurikuluma nije mjesto. Ne mislim da ga treba pod hitno šutnuti dok se ne organizira na neki bolji način, ali da mu tamo iz argumenata koje mi se ne da više ponavljati nije mjesto- nije. Jel to mržnja ili uvreda? Ako netko to tako doživljava njegov problem.

Isto tako će nekoga možda uvrijediti to što mislim da je ideja da svećenik predaje spolni odgoj paradoks bez presedana. U okviru vjeronauka sigurno ima i ponešto o ljudskoj spolnosti i jasno da će se to na vjeronauku obraditi u skladu s uvjerenjima KC.

Po meni bi spolni odgoj u školama, ako ga ikad uvedu, prije svega trebao poučiti djecu ponešto o vlastitom tijelu pa i tijelu osoba suprotnog spola (mislim da se to i uči u okviru biologije), o spolnosti kao takvoj, o tome kako na svijet dolaze djeca i kako se ostane u drugom stanju pa da nam ljudi od 18 godina ne misle da ako odeš mokriti nakon seksa, ne možeš ostati trudan i sl.
    Mislim da profesori biologije ili medicine, možda psihologije koji bi predavali spolni odgoj s najviše autoriteta mogu govoriti o spolnim bolestima, neželjenim trudnoćama i psihičkim posljedicama toga da se nezreo upustiš u seks pa te netko eventualno odbaci kao staru krpu nakon toga.
    Ako želimo mladima reći istinu i dati informacije, to bi bilo to. A to da li će netko izrasti u osobu koja će sve napraviti da se uklopi ili će znati reći NE nečemu u čemu se loše osjeća- to se može naučiti samo doma i kroz godine, a ne na predavanju i tome se dijete uči još od vrtića. To je taj dubinski vrijednosni aspekt svega- kojem mi učimo djecu i koji nije za svakoga jednak.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je "sumnjiva" ideja o svećeniku na satovima spolnog odgoja. Što mislite da bi svećenik tamo rekao?
    Gledaj, ima jako dobrih i pametnih svečenika, ako su u celebatu ne znači da neki nisu imali spolne odnose prije celebata, da nisu imali cure ili seksualne porive kao i svako drugo živo biće. Razgovarali smo i o tome, da ne treba govoriti samo o prevenciji, kondomima itd. već na neki nači o seksualnoj odgovornosti prema sebi i drugome, samopoštovanju, i nekakvome univerzalnome moralu.
    Nije li apstinencije jedan način kontracepcije i jačanje svojega ja i karaktera? Način da ne podilaziš baš svaki put sebi i sa svakim nego da ipak imaš nekakve kriterije, da se razlikuješ od životinje u smislu, da čovjek ima i mozak i njime može upravljati svojim nagonima, a ne obrnuto?
    No o tome se sve lijpo može naći u etici.

Možemo i mi tvoje pistanje okrenuti i postaviti ovako; Treba li neki muškarac koji mjenja žene ko šlape predavati takav predmet?
    Ni jedan ni drugi po tome nisu poželjni? Je li tako?
    Zato me i zanima, hoće li taj prof. predavati o svom vlastitom seksualnom iskustvu i nahođenjima ili će ipak u gradivu postojati nekakve smjernice kako se taj predmet predaje, što je za njega bitno!

Može se dogoditi i da prof. spolnog odgoja koji nije svečenik nikada nije imao sek.odnose ili je jako malo iskusan....mislim zar je seksualno iskustvo uvjet da netko predaje o spolnome odgoju? Zašto to pitam? Pa baš zato, kada se radi o sexu. svi mi imamo različita iskustva, treba li taj prof. njima prenositi iskustvo samo jedne osobe u tome?
    Ne kužim...koja znanja mora imati taj prof? Ginekološka, etička, seksualna...itd.?

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Eto, kako je Zubić puno ljepše od mene i bez navođenja osobnih imena, rekla ono što zapravo i ja mislim.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    kako, kako...

što nisi razumjela...da su vjernici i oni koji to nisu isti u smislu potrba i mana?
    ako napišem da bi se vjernici trebali razlikovati od ne vjernika, svojim dobrim dijelima, uvrijedit ću ljude koji nisu vjernici i koji su jako dobri, pošteni itd.
    mislim da puno ljudi ima predrasude o vjernicima, u smislu da ih smatraju da se vjernici trebaju ponašati poput svetaca-u suprotnom- ne valjaju i nisu pravi vjernici, licemjeri itd.

jesi li sad skužila ili....pa kaj ja tako kompliciram?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ivana, krivo si shvatila...
    Nije Svimbalo to pitala zbog (ne)iskustva svećenika, nego zbog njegovog stava o toj tematici.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

jesi li sad skužila ili....pa kaj ja tako kompliciram?
    Naravno da kompliciraš.
    Pokušavaš nam valjda objasniti da se vjernici po osnovnim ljudskim osobinama ne razlikuju od ateista.
    Što je sasvim nepotrebno.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A to da li će netko izrasti u osobu koja će sve napraviti da se uklopi ili će znati reći NE nečemu u čemu se loše osjeća- to se može naučiti samo doma i kroz godine, a ne na predavanju i tome se dijete uči još od vrtića. To je taj dubinski vrijednosni aspekt svega- kojem mi učimo djecu i koji nije za svakoga jednak.
    Naravno.

Ali, jednako kao i Pčelica Mara, mislim da je dobro da djeca sagledaju stvar iz različitih kuteva.
    Nisam rekla da bi svećenik trebao predavati spolni odgoj, već da ne bi bilo loše da povremeno održi koji sat, kao i ginekolog i možda još neki drugi stručnjaci.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ako vi tako zamišljate spolni odgoj onda za njim nema potrebe...mi smo sve to lijpo i detaljno učili iz biologije već u osnovnoj školi, a poslije i u srednjoj.....mislim to bi onda bio jedan sat predavanja????
    Bolesti-ove i ove
    Prenose-tako i tako
    Trudna možeš ostati ako-
    Štitie se od trudnoće i bolesti-ovako
    Imate test na trudnoću
    Postoji ginekolog
    Postoji abortusžPostoji dom za nezbrinutu djecu gdje ih možete dati na usvajanje

Možete im podjeliti letke...ja mislim da ni KC ni ona udruga ne mogu se sad sjetit kako se zove, taj predmet nisu tako površno zamislili ili...?

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pčelica me je skužila. Ivana, uopće ne sumnjam da postoje svećenici koji su prije celibata bili seksualno aktivni (čak štoviše ), a kad smo kod toga, i o celibatu bi se dalo raspravljati. Ali moje je pitanje bilo, ponavljam ga, na koji bi način svećenik sudjelovao u obrazovanju mladih na temu spolnog odgoja rečenicom "uzdržite se"?

Na zaručničkom se tečaju seks naziva "bračnim činom", mislim da dalje od toga ne trebamo ići...

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Naravno da kompliciraš.
    Pokušavaš nam valjda objasniti da se vjernici po osnovnim ljudskim osobinama ne razlikuju od ateista.
    Što je sasvim nepotrebno.
    Ja sam odgovarala Mondu...kako sam joj i napisala....predpostavila sam da je svima bio jasan moj post osim njoj...nisam joj ni trebala objašnjavat

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ivana, upravo mi je strašan tvoj sarkazam u ovome
    Postoji ginekolog
    Postoji abortusžPostoji dom za nezbrinutu djecu gdje ih možete dati na usvajanje

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mislim ja ne bih dozvolila niti da svećenici mom djetetu drže spolni odgoj jer je meni spol nedovojiv dio osobe, a ne neka odvojena karakteristika.
    Čak i na predavanjima Teologije Tijela prva tri predavanja su o vjeri, osobnom duhovnom rastu, braku i tek onda dolazi do bračnog čina, planiranja obitelji itd i to za studente i odrasle, dakle radi se jako temeljito i cjelovito i ja jedino tako mogu prihvatiti da mi dijete uči i raspituje se, kao i ja i mm uostalom.
    Zapanjila bi se što svećenik ima za reći, fantastičan je -imaš linkove na odgoju u duhu vjere ako te zanima.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nije uopće bitno da li je svećenik koji bi predavao spolni odgoj zapravo djevac, ili ima potajno ženu sa strane ili ne znam šta. Isto kao što nije bitno da li je profesor koji to predaje gay, nema iskustva ili mijenja žene kao šlape. Pa nećemo valjda dati nekome da široke mase djece obrazuje po svom nahođenju i izboru. Bitno se složiti oko informacija koje treba prenijeti (a ovo što rosa govori pokazuje očito da treba) i onda odlučiti tko je za to obrazovan. A to sigurno nije ni svećenik, ni profesor hrvatskog ili fizike. Radi se o biološkim, psihološkim i medicinski činjenicama. Kao što nam tehnički ne predaje profesorica glazbenog tako valjda trebamo imati iste kriterije i kod ovako važnog predmeta. Ili za pričati o Mozartu u obrazovnom sustavu trebaš biti prof. glazbenog, a za pričati o spolnom odnosu i ljudskoj anatomiji možeš biti bilo što?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pčelica me je skužila. Ivana, uopće ne sumnjam da postoje svećenici koji su prije celibata bili seksualno aktivni (čak štoviše ), a kad smo kod toga, i o celibatu bi se dalo raspravljati. Ali moje je pitanje bilo, ponavljam ga, na koji bi način svećenik sudjelovao u obrazovanju mladih na temu spolnog odgoja rečenicom "uzdržite se"?

Na zaručničkom se tečaju seks naziva "bračnim činom", mislim da dalje od toga ne trebamo ići...
    može govoriti o drugim aspektima Teologiji tijela..može doći i pripadnik neke druge vjerske zajednice..kako su cure rekle, ne mora on predavati spolni odgoj mislim da to nije ni bi prijedlog KC....ili..?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Nije uopće bitno da li je svećenik koji bi predavao spolni odgoj zapravo djevac, ili ima potajno ženu sa strane ili ne znam šta. Isto kao što nije bitno da li je profesor koji to predaje gay, nema iskustva ili mijenja žene kao šlape. Pa nećemo valjda dati nekome da široke mase djece obrazuje po svom nahođenju i izboru. Bitno se složiti oko informacija koje treba prenijeti (a ovo što rosa govori pokazuje očito da treba) i onda odlučiti tko je za to obrazovan. A to sigurno nije ni svećenik, ni profesor hrvatskog ili fizike. Radi se o biološkim, psihološkim i medicinski činjenicama. Kao što nam tehnički ne predaje profesorica glazbenog tako valjda trebamo imati iste kriterije i kod ovako važnog predmeta. Ili za pričati o Mozartu u obrazovnom sustavu trebaš biti prof. glazbenog, a za pričati o spolnom odnosu i ljudskoj anatomiji možeš biti bilo što?

ja te potpisujem....ali pozvala sam se na ono prije kad su cure spominjale prof.matematike, ili vjeroučitelja...da i je bitno i na koji način taj prof. sve prezentira...a ovo je delikatna situacija, jer većina ljudi polazi iz vlastitoga iskustva...ne znam kako bi prof. moga biti iznad toga, kada je to predmet "iz života"

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ivana, upravo mi je strašan tvoj sarkazam u ovome
    I meni.
    A pitam se gdje se učilo po takvom programu.
    Ja se ne sjećam, ali vjerujem da bi ovako nešto zapamtila jer je baš prestrašno

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Zapanjila bi se što svećenik ima za reći, fantastičan je -imaš linkove na odgoju u duhu vjere ako te zanima.
    Uopće ne sumnjam da i on ima što za reći o spolnosti, kao i mnogi frizeri, ekonomisti, umjetnici. Svi smo mi duhovna, tjelesna, spolna bića... Mnogi od nas bi možda mogli svašta pametno reći i govorimo- svojoj djeci. Svećenici isto govore o tome- svojim župljanima, na zaručničkom tečaju u KC pa i na vjeronauku.
    Ali ne valjda i u školi? Ili ćemo i tu podijeliti djecu na katolički spolni odgoj i medicinsko/psihološki spolni odgoj. Jel sad jasnije koliko nema smisla da se u državnim školama uči i ocjenjuje ono što nije znanstveno-praktično-empirijski uglavnom nesporno?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I meni.
    A pitam se gdje se učilo po takvom programu.
    Ja se ne sjećam, ali vjerujem da bi ovako nešto zapamtila jer je baš prestrašno

oprostite, ali tako je ispalo, žao mi je što vas vrijeđa....ako su samo činjenice bitne, ako su samo posljedice bitne, ako se o stavu i samopoštovanju uči samo doma, ali ne i u ovome predmetu...onada ispada da djeci možemo samo podjeliti letke s informacijama.....lijepo sam rekla da ne očekujem da taj predmet bude tako površan...ali ispada da će biti...jer svi govorite samo o davanju informacija...imaju oni takve informacije i na internetu...njima treba ljudski pristup u tome..a ne znaje iz knjiga..to je život, a ne nešto apstraktno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •