Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: cjepljenje 6 u 1 ili 5 u 1

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno cjepljenje 6 u 1 ili 5 u 1

pozdrav, uskoro trebam cijepiti bebu staru 2,5 mjeseca i pedijatar mi je rekao da je sad cjepivo 5u1 besplatno (prije 6 god. kad se stariji sin cijepio placali smo 400 kn za cijepivo 4u 1), a da postoji 6u1 koje se placa 500 kn. Nije mi dao nikakvo detaljno objasnjenje koje je cjepivo bolje i cak nije ni zelio jer je rekao da ne zeli propagirati niti jedno da ne bi isplao da on ima neki deal s proizvodjacem, sto mislim da je stvarno ok s njegove strane. Ali ja za svoju bebu hocu najbolje pa molim vasa iskustva i misljenje koje da odaberem koje su mane i prednostii jednog i drugog /osim uboba ovo prvo 2x a drugo 1x i cijene).

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Samim time što ostavlja roditelju na izbor da li cijepiti sa cjepivom koje je obavezno i besplatno, ili sa komercijalnim koje se plaća, on propagira cjepivo koje se plaća.

I jedini deal koji može imati s proizvođačem je s onim za koje se cjepivo mora platiti. Jer ako propagira cjepivo iz obaveznog programa, ne može biti nikako upetljan u nikakav deal jer to cjepivo je HZZO kupio i svima je besplatno podijeljeno.

Zato je to njegovo objašnjenje bezveze. A ako je uvjeren da je jedno cjepvio doista bolje, to bi trebao reći.

No........

Što se reaktogenosti tiče (izazivanja nuspojava), cijepljenje cjepivima iz obaveznog programa ("5u1" + hepatitis B) ili "6u1" cjepivom nema nikakve razlike.

Što se djelotvornosti tiče, cijepljenjem cjepivima iz obaveznog programa postiže se nešto solidnija zaštita od hripavca nego primjenom "6u1" cjepiva, dok za druge komponente cjepiva nema neke bitne razlike.
    Posljednje uređivanje od mujica : 09.11.2010. at 09:50

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zašto misliš da pedijatar ima deal?
    da ima sigurno bi forsao 6u1
    možda misli da je za dijete bolje da jednim ubodom ima zaštitu od više bolesti
    a ne želi na tome inzistirati baš da ne bi ispalo da ima deal

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    pa to i ja mislim, ali samim tim sto mi ostavlja mogucnost izbora a ja zbilja nisam te struke da bih mogla znati sto je bolje za moju bebu me izludjuje, zato i pitam ovdje, jer to se ocito stalno mijenja (recimo moja frendica je malu cjepila u Svicarskoj prije 6 godina sa 7 u 1 sto u RH jos nije ni doslo)

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    Ne mislim da ima, već kažem da samo takav deal može potencijalno imati.

A ako misli da je jedno cjepivo bolje, onda bi to trebao reći, neovisno o tome što će netko pomisliti da ima deal. Pa neka brani svoje argumente.

Čak ni svi koji forsaju 6u1 nemaju deal. Neki naravno, imaju, a neki jednostavno misle da je bolje.

A ja sam ovdje napisao što ja mislim o tome.

Međutim, pediajtar koji misli da su obje varijante jednako dobre (ili besplatna bolja), nema zašto predlagati roditelju neka sam izabere hoće li besplatnu ili skupu varijantu.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

I ja sutra idem cijepiti bebicu, dakle, sada je samo cijepljenje s tim 5 u 1, nema više ono ko prije?

mujica, što ti misliš o prevenaru i rota virus cijepivu?
    Posljednje uređivanje od anima : 09.11.2010. at 17:56

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

I mene zanima kakva su mišljenja o rotavirus cjepivu?? Nama je pedijatar rekao da svakako o tome razmislimo, jer sve je više slučajeva tog virusa zadnjih godina.....pa sad što preporučujete?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj anima prvotno napisa Vidi poruku
    I ja sutra idem cijepiti bebicu, dakle, sada je samo cijepljenje s tim 5 u 1, nema više ono ko prije?

mujica, što ti misliš o prevenaru i rota virus cijepivu?
    O prevenaru mislim da smanjuje rizik od pneumokokne bolesti, a rotavirusno cjepivo smanjuje rizik od rotavirusnog gastroenteritisa.

Prevenar je vrlo djelotvoran protiv invazivne pneumokokne bolesti (sepsa i meningitis, koje se rijetko javljaju) a manje djelotvoran protiv pneumokokne pneumonije, koja je česta, a još manje djelotvoran protiv pneumokokne upale srednjeg uha, koja je jako česta. Osim pneumokoka, brojne druge bakterije uzrokuju te bolesti.

Dakle, jako dobru zaštitu pruža od jako teški i jako rijetkih bolesti, a slabu zaštitu od blažih i češćih bolesti.

Ako dijete kreće u vrtić, cijepljenjem će se smanjiti rizik od upale pluća neovisno o uzročnika za oko 20%, a rizik od upale srednjeg uha neovisno o uzročniku za 6-7%, pa ima smisla.
    Nuspojave su uobičajene - lokalne reakcije i temperatura. Kad se primjenjuje istovremeno sa 5u1 ili 6u1 cjepivom povećava se učestalost nuspojava.

Rotavirusno cjepivo na sličan način vrlo djelotvorno protiv teških oblika rotavirusnog proljeva, a manje djelotvorno protiv blagih rotavirusnih proljeva. Naravno, ne sprečava druge proljeve koji nisu rotavirusni. Doduše, večina proljeva kod male djece su rotavirusni.
    (oko 10%) izlučuje stolicom. Ne zna se potencijal širenja cjepnog virusa na kontakte.

Nama je pedijatar rekao da svakako o tome razmislimo, jer sve je više slučajeva tog virusa zadnjih godina.
    Ne bih rekao da ih ima sve više, već se za sve više proljeva radi etiološka dijagnostika, pa se otkrivaju uzročnici češće nego ranije, jer si je svaki laboratorij nabavio lako izvedive testove za otkrivanje rota, norwalk, adeno i sličnih virusa....

I jedno i drugo ima smisla cijepiti, ali se bez jednog i drugog ipak dobro živjelo do sada.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku

(oko 10%) izlučuje stolicom. Ne zna se potencijal širenja cjepnog virusa na kontakte.
    Nedostaje tekst: Dio cijepljene dojenčadi (oko 10%) izlučuje cjepni virus stolicom. Ne zna se potencijal širenja cjepnog virusa na kontakte.
    Posljednje uređivanje od mujica : 12.11.2010. at 11:33

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Hvala mujica, tako sam si nekako i mislila da nema nekog prevelikog smisla, ono, može bit a i ne mora, to mi tak i tak niš ne znači. Ali sam primjetila da naša pedica baš hoće gurati ta cjepiva, deal ili ne sa dobavljačem, sigurno deal?!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bilo kako bilo ja sam platila 500 kn, 6 u 1 i mali nije imao nikakvih rekacija eto... sto mogu mislim da je to bolje prociscenije, novo cijepico je da kosta ali stvarno ne mogu vise nisam doktor nisam imunolog nisam uopce te struke i napravila sam to onako kako mislim da je za moje dijete najbolje

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

moj cjepljen s 5 u 1 i nije ni zucnuo! a platila ni lipe.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj pepeljuga prvotno napisa Vidi poruku
    bilo kako bilo ja sam platila 500 kn, 6 u 1 i mali nije imao nikakvih rekacija eto... sto mogu mislim da je to bolje prociscenije, novo cijepico je da kosta ali stvarno ne mogu vise nisam doktor nisam imunolog nisam uopce te struke i napravila sam to onako kako mislim da je za moje dijete najbolje
    očito ti je netko natuknuo da je 6u1 cjepivo od 500 kn pročišćenije i novije od 5u1 cjepiva koje je u programu. Sugeerirao na izravan ili neizravan način.

A s obzirom da to nije istina, niti da je pročišćenije, niti novije, zapitao bih se koji su motivi tih koji su ti to sugerirali....

ali nije bitno. glavno da se dijete cijepilo i da je dobro prošlo.
    Posljednje uređivanje od mujica : 17.11.2010. at 11:39

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Evo cijepili se prošli tjedan s 5u1 i rota-cjepivom i fala Bogu, osim lgane nervoze tri dana, nikakvih drugih nuspojava...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mali se cijepil pred cca 14 dan s 5 u 1 , i još uvijek ima modricu na mjestu uboda, i kao malu kvržicu ispod, što dalje?????????????

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

U Austriji je cijepljenje protiv Rota virusa obavezno, kao i 6u1. Jan nije imao nikakvu reakciju, hvala Bogu.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    mali se cijepil pred cca 14 dan s 5 u 1 , i još uvijek ima modricu na mjestu uboda, i kao malu kvržicu ispod, što dalje?????????????
    ništa.
    Treba čekati da prođe.
    (a prije 6 dana si napisala da mu ništa nije....) ?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •