Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: epi - kako njegovati ranu

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno epi - kako njegovati ranu

Drage mame,

zanima me na koji način ste njegovale ranu od epi? Da li samo voda il i nešto drugo?
    Meni je danas 4. dan nakon poroda i kao da me sad počela peći rana. Na jednom djelu kao da se mrvicu otvorila rana. Možda od sjedenja? Ne znam uopće ništa o tim ranama, ne znam što smijem što ne smijem, pa ako mi možete malo svojim iskustvima pomoći, bit ću zahvalna...

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ranu treba tuširati blagim mlazom mlake vode 2 puta na dan. Ne smiješ se forsirati i sjediti. Ako misliš da se ranica otvorila pitaj patronažnu sestru ili liječnika. 8)

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

I mene je tako nekako počelo peći i kako sam bola u bolnici rekli su mi da je potpuno normalno da se to dešava 4., 5. dan, i stvarno, samo taj dan je zatezalo. Ako ne prestane pitaj sestru ili doc.
    Ranu sam prala samo vodom i super je zacijelila, ni ne vidi se.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni je nakon nakoliko dana(4-5)bilo gore nego nakon poroda,i svakim danom je bilo sve lošije.Izgleda da mi je dr.previše stegnuo konce ili tako nešto.Ranu bi trebalo držati čistom i suhom,ulošci samo pamučni i pranje čista voda.Meni to nije bilo dovoljno pa sam na savijet prijateljice koja je imala isti slučaj i kupila hipermangan(ljubičasta zrnca,kupuju se u apoteci) ,napravila vrlo blagu otopinu i ispirala se nakon svake promjene uložaka te pustila da se rana osuši na zraku(nisam se brisala).Tek se tada rana počela sušti i ja sam konačno(već je prošlo više od 2 tj. ) mogla sjediti.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nazovi patronažnu da ti dođe pogledati - i ja sam više hodala i sjedila nego ležala pa sam se malko rašila. patronažna mi je preporučila ispiranje čajem od hrastove kore nekoliko puta dnevno (imaš ga u biljnim apotekama i u dm-u). i nemoj ravno sjediti dok skroz ne zaraste.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

meni je 4.-7-dan bio najgori.
    a og prekjučer nosim tange! :D rodila 14.1.
    samo sam prala s vodom.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tange tako brzo :shock: !! Ne mogu vjerovati.Što reći nego:blago tebi.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Tange tako brzo :shock: !! Ne mogu vjerovati.Što reći nego:blago tebi.
    ma ni ja nisam mogla vjerovat da ce tak brzo proc!
    imam onaj tanga ulozak za svaki dan i super je.
    samo me uzasno svrbilo kak je prolazilo.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajme ja tange nisam nosila mjesecima i mjesecima nakon poroda

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

meni je doktorica u bolnici savjetovala da ispirem otopinom hipermangana.stavi se tek nekoliko zrnaca,tako otopina bude svijetlo ružičasta.ja sam sjela normalno tek nakon puna 3 tjedna.bilo mi je užasno,najgore oko 10. dana.ali prođe.ja sam pogriješila što sam odmah nahodavala po kući.treba nastaviti ležati,to ću drugi put znati.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koliko ja znam, osim normalne higijene tuširanjem, ranu ne treba brisati, već ostaviti da se posuši na zraku...čula sam da "vani" ranu suše fenom....(čula za Francusku, ali od nikog konkretno potvrđeno...)

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam bila pretjerala sam Bivacynom. treba se dosta luftati, često mijenjati uloške. poslije sam čula da je dobro i oprati sa čajem od hrastove kore. nisam sjedila 6 tjedana. jedan dio konca se odvojio malo ranije, tu mi je ostala kvržica. taj dio mi je bio bed. porod mi je ostao u boljem sjećanju

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja špricala bivacynom... nakon dva tjedna sam bila ko nova. kakva epiziotomija? to neš za jest?

Barbara1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Sve je bilo super dok nisam došla kući iz bolnice.Prvu noć kod kuće moj je bio malo nervoza pa sam se često ustajala,pa su počeli bolovi,zatezanja i tako to.
    Već je dobar dio konaca ispao kad su mi se dva uspjela malkoc upaliti jer je dr malo na deblje zašio bar mi je tako rekla moja dr.Pa sam šprickala s Bivacynom i znala osušit fenom poslije pranja.Vjerojatno je pomoglo i to što sam zbog mastitisa pila ceporex pa se i to prije povuklo.
    Kad se upala sredila skužila sam da je to mjesto poprilično deblje u odnosu na ostatak i to zato jer je zarasla dlačica i ostao dio konca,To se bilo još malo zagnojilo pa sve skupa izašlo van sa sukrvicom.
    Sad je super,nema zadebljanja samo ponekad imam dojam da malo boli kod promjene vremena(sad sam ko penzići)

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    ranu ne treba brisati, već ostaviti da se posuši na zraku.....
    na friškom zraku ?

na balkonu, npr ?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    ajme ja tange nisam nosila mjesecima i mjesecima nakon poroda
    A ja još ni danas

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam ispirala čajem od žalfije, kadulje, nekoliko puta na dan.

Citiraj andrea prvotno napisa
    na friškom zraku ?

na balkonu, npr ?

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Hvala vam svima na savjetima. I dalje me rastura pa ću isprobati sve redom što ste mi napisale

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Jedan smijesni savjet ! Tj. sama sam sebi bila smijesna, al...

Fakat me je rana dugo dugo boljela, a izdajala sam se neprestano i sjedila jako puno, pa sve skupa - zacarani krug. Dok mi sestra jedan dan nije dosla u posjet s djecjim slaufom za plivanje (na napuhavanje). Prvo sam umrla od smijeha, onda sam ga napuhala i kad sam konacno sjela na njega, nisam mogla vjerovat-preporodila sam se!

Dakle, u potragu za slaufom, sjedenje ne boli, a rana se taman nekako strateski namjesti na onu rupu u njemu, tako da nema ama bas nikakvog pritiska!

Mozda da se bacim u izradu slaufa za trudnice (sto za hemice, sto za epi)...?
    Eto ideje za biznis

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a u pomanjkanju šlaufa može se sjedit i na dva stolca,jedan guz na jednom,drugi na drugom...i pali to,tak sam se bar uspijevala donekle normalno najest.sam pazite da vam se stolci ne prevrnu..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja sam imala pripremnljen slauf, no puno mi je vise pomogao za hemoroide prije poroda nego za ranu od epi.Sjedila sam na njemu dva dana nakon dolaska iz bolnice, no onda me pocelo tako boljeti da sam odlucila otici u bolnicu na pregled misleci da je krenula neka upala ili se nesto drugo bolno događa.Srecom bilo je sve ok no sestra i doktorica su mi rekle da je bolje po mogucnosti uopce ne sjediti bar dva tjedna iako mi se cini da mogu.Poslusala sam ih,a ranu sam ispirala cajem od hrastove kore i fizioloskom otopinom (ima kupiti u ljekarnama u boci za infuziju), to dvoje sam izmjenjivala tijekom dana.Tu fiziolosku dosta doktora preporuca a i jedna frendica je imala jako dobro iskustvo s njom.Rana mi je uredno i brzo zacijelila.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Meni su u rodilištu stvaljali rivanol jer mi je došao hematom na šavu. Tako sam si ga ja kupila i doma natapala uloške s njim sve dok konci nisu otpali. Ne znam koliko je to o.k, ali je bar fino hladilo

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Meni se čini da mi je porod bio ništa naspram onog poslije. U rodilištu je sve bilo ok. Hodala sam onoliko koliko sam mogla. Ništa posebno, čak sam se i sramila da se ne mogu kretati toliko koliko i druge dvije cure u sobi. Ne znam zbog čega toliko inzistiraju na tako brzom dizanju. No, sve u svemu bilo je dobro dok nisam došla doma tada je počelo peči, boliti. I danas zahvaljujem prijateljici koja mi je savjetovala nevenovu mast. Dakle namaži si uložak nevenovom mašću. Osjećaj je dobar, a neven će ti sanirati ranu. Skoro pa mi je bol prošla isti dan, ali sam ja nastavila mazati uložak ma sigurno još tjedan dana.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •