Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 75

Tema: Neposlušna divljakuša

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno Neposlušna divljakuša

Molim savijet,
    nezgodno je ovako tračat svoje dijete, ali mora se malo nju dovest u red.
    Ima 2,5 godine i ponaša se kao gazdarica, otvara sve ladice, ormare, ulazi u kupaonu tamo sve razronda, govori neću i pusti me i nema šanse da posluša, ona na sve zakelji svoj neću i pusti me okrene se i ode. Malo su ju dok sam bila trudna svi razmazili,, a sada sam ja sama doma na porodiljnom sa bebom od 3 tjedna, gdje moram kuhat i spremat dok muž radi skoro cijeli dan i ne mogu se s njom natezat...
    Koji je pristup najbolji????????

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Draga Mravica mislim da bi ti bilo najbolje da je prije nego kreneš bilo što raditi s nečim zaposliš jer joj je dosadno ( pa traži tvoju pažnju) ili vidi da si posvećena bebi ili kuhanju, a ona nezna što bi sa sobom. Daj joj neke zadatke-daj joj da složi kuhinjske krpe ili nešto sl da osjeti da i ona sudjeluje u aktivnostima. Prepucavanje te stavlja na razinu trogodišnjaka - gle nije da se nikad ne prepucavam, ali kad već djelim savjete taj bi trebao i meni koji put i biraj jednu stvar na kojoj ćeš inzistirati ne na svemu jer djeca moraju imati slobode do određene granice
    ...i još nešto...nije lako biti mala beba
    ...a kad pretjera stavi je da kraj tebe sjedne na lavorić-da prekineš cendranje-meni to pali jer ona skuži to kao trenutak kad se treba smiriti i smiri se-tada joj se negativna energija prekine, a ti imaš osjećaj kontrole - i možeš se s njom dogovarati jer dok je u stanje cendranja ne može te saslušati kakao treba
    eto probaj pa javi jel upalilo

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ovo mi se svidjelo sa kuhinjskim krpama pa sam se sjetila i tražila ju da mi pomogne posložiti ladice dok braco spava (naravno dobila je jednu ladicu za svoje stvari) pa je premještala igračke iz kutije u ladicu i obratno. Tu je problem sa dosadom sigurno jer smo u stanu i ne može ona po vani mlatiti i izdivljat se. Koje kazne koristite za nešto što stvarno ne smije raditi? Šta vi u stanu radite s tom dječicom? Ja nemam mjesta u stanu za tobogane, klackalice... Koje igračke da joj kupim da su za njenu dob okej? Pa neka se zabavlja... Evo je dok ja ovo pisala već je na stolu od kompa, lista novine, pali stolnu lampu i tipka po telefonu...Ja volim da je ona malo življa, a ne povučena, ali ovo........

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Opasne stvari makni i pusti ju da prekapa. Kad jednu ladicu preruje 10 puta neće joj više bit zanimljiva. Iz iskustva.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moji prekapaju po svemu. Potrgali su dosta zaštite, a mm je vario neke limove po uzoru na one lakolomljlive plastične. Razvalili. Digla sam ruke. Često nađu neku stvar koju sam zaboravila da imam ili nešto što dugo tražim.

Kupaona im je nedostižna. Zaključana je. Špajz isto tako. Tamo sam makla sve što ne smiju. Ja nemam živaca za natezanje i objašnjavanje. Sve opasno i do čeg mi je stalo im je van dometa.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

I ja zaključavam kupaonu. Ariel nije snijeg da pada po kupaoni, a Lenor nije kišica i ne može kao Peppa praščić po lokvicama malo mrdat.... Ona vidi kako ja sa praškom za veš čistim kadu (za bisernu bjelinu i sjaj) pa bi i ona malo "ribala". Ne smijem se puno ljutiti jer njoj nije jasno da ona to ne smije. Ona misli kako ona meni pomaže. Zato zaključati. Gledala sam na stranici Emmezete didaktičke igračke poput stolića, ploča za crtanje, nekih glazbenih stolića. Koliko je to pametno? Treba mi nešto čime će se ona zabaviti u trenucima kada se moram posvetiti braci i kad se ne mogu s njom igrati. Ona bi kućicu, ali to mi ne stane u stan... Meni za moju povampirenu djecu trebaju viseći elementi po cijelom stanu!!!

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Kakve didaktičke igračke! Moj maksimum didaktike bila je kupnja dječjeg stolića sa stolcem i male plastične kuhinjice (dvije ploče, pećnica i frižider, puno kukica za vješanje) pa je od 2. do 2. i pol g. svaki dan kuhala - daš joj 2-3 prava (tvoja) lončića ili bolje one 3 plastične zdjele za miksanje jaja, i nešto pravih žlica, kuhača, mutilica i ostalih ica, žrtvuješ jedan paketić tjestenine (pužići ili nešto manjeg formata), kupiš nekoliko različitih vrećica vanil-šećera, bezazlenih začina (gledaj da su u čvrstom sjajnom omotu), i daš joj za igru. Još bolje, iz ormarića gdje ti takve điđe stoje makni sve opasno, a nju pusti da ruje. Moja je napr. svaki dan preslagivala takav ormarić, zapravo donji kuh. element s policama, pazila sam samo da nema otvorenih vrećica riže, griza, palente, badema, pudinga, začina i ostalog.

Jedno vrijeme glavna joj je zabava bila micanje svih knjiga s njoj dohvatljivih 5-6 polica, svaki dan bi ih sve presložila. Sljedeća faza bila je penjanje na WC školjku i uređenje kozmetičkih bočica na ugradbenom kotliću.
    Ako te to tješi, evo nema još ni 3 godine, a maknuli smo sve zaštite s ladica i ormarića.

Ponudi joj ono za što smatraš da je možda premala - kupi joj pastele i drvene bojice i daj hrpu papira, rado će sjesti za gore spomenuti dječji stolić. Lego duplo, npr. set osnovnih kockica+velika ploča+mala farma+ 2/3 čovječuljka = sjajna zabava.
    Imaš li drvene umetaljke ili puzzle od (za početak) par komada? Turbo limač je imao dobar izbor nekih skroz jeftinih (moja ih je otkrila s 2 g. i od tada je strastveni puzloslagač).
    Djeca te dobi obožavaju figurice domaćih i divljih životinja (skuplje Schleich i Papo, a poslužit će odlično i one vulgaris imaš posvuda). Moja jako voli voziti male autiće (cure ih rijetko dobiju) i graditi im garaže od legića. Starija je s 2 g. obožavala kutiju s alatom!
    Nabavi (imaš i na internetu, uguglaj) audio priče, od klasičnih bajki nadalje - slušat će ko začarana.
    Čitaj joj slikovnice (upiši se u knjižnicu). Starijoj sam ih manijakalno kupovala, pa mlađa zna po cijeli sat sama "čitati".

Uza sve ovo neće ti (osim dosljednosti) trebati disciplinske mjere .

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Moja je manja od vaših ali su joj autići i veliki legići preokupacija na barem 45 minuta što je super kad se vani ne može ić zbog vremena! Iako je manja kad joj je dosadno se ponaša identično
    A kuhanje... s tim čekam dok joj ovo ne dosadi

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

A te autiće smo otkrili slučajno, inače moju malu u trgovini ne zanima nita što nije jestivo ali kad je vidjela utiće je doslovno odvalila od oduševljenja. Tako da na moju žalost prekrasne razno razne "curičaste" igračke koje imamo od onda stoje u kutiji i uopće nisu predmet njenog interesa.

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

A jel ju zanimaju slikovnice? Mojoj su slikovnice s tvrdim koricama, posebno one o životinjama super zanimljive i isto tako zna dosta dugo sjediti na tepihu, prelistavati ih i sama komentirati slike

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ona je motorna ženska najviše voli stvari koje se voze, tako da imamo šoping kolica, kolica za bebu i sa tim se ona zaigra i vozi po cijelom stanu, ali u tim kolicima završe daljinski, mobiteli, baterije, fotoaparat i takve stvari koje su uvijek tu negdje na dohvat ruke. Stalno priča o kućici koju je vidjela u bolnici, ali mi takva ne stane u stan, a ona Tommyeva mi je nekako slabuškana, to bi ona potrgala. Slikovnice su super ako su u pitanju kratke pjesmice nositi će da čitamo-ali na pola pjesmice ona već okreće stranicu i ide dalje, ali preživa je ona za nešto tako statično kao čitanje pjesmica. Kupila sam joj ja i glazbene slikovnice i to njoj brzo dojadi. Njoj treba nešto gdje će ona biti stalno u pokretu. Pitam se koliko bi je lego kocke zainteresirale da sjedi i slaže (sumnjam). Jučer mi ju je bilo tako jako žao - stala se na stolicu i gledala djecu ispred zgrade kako se igraju i 100 puta pokazivala.

Napraviti ću joj kuhinjicu i dati suđa malo da kuha to bi joj se moglo svidjeti i dati ću joj još koju ladicu da prekopava i objasniti da je to njena ladica... to bi moglo upaliti.

Koju mi kuhinjicu za kupiti preporučate?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, Mravice, dobrodošla u klub "the teririble twos". Većina djece je tak "nemoguća" u toj dobi - istražuju svijet, još su bedasti da im se objasni riječima, a grdno prosvjeduju i urliču kad ih sprečavaš da se ozlijede ili naprave štetu. Kod mene nekoliko godina nisu stolnjaci smjeli visiti sa stolova, nego su morali biti manji i kraći od njih, inače bi sve bilo na podu. Kavu nisam pila sa sobnog stolića isto gooodinama od straha da ne bude zalivenih i opečenih. I danas kuham samo stražnjim na ringovima - tako sam navikla dok su djeca bila mala...

U ovoj dobi ključno je skretanje pažnje u željenom smjeru (ili zapravo, odvraćanje pažnje od neželjenog smjera). Kod nas su zabava bile šarene kvačice za veš, a kasnije klupko vune... Zabavi nikad kraja.

Jednom smo slučajno otkrili genijalnu stvar - zove se kućica. Investicija 0 kn. Svekrva je donijela na poklon mikrovalnu pećnicu, i dok smo je instalirali u kuhinji, moj sin (u to vrijeme 2-godišnjak) upao je glavom u praznu kutiju od mikrovalne koju smo samo frknuli u predsoblje na pod. Nije se udario, samo je izronio iz kutije i to mu je postala najmilija zabava. Doslovce cijelu zimu se zabavljao s tim. Kasnije smo već to radili namjerno, pa smo kutiju od bakinog televizora držali na balkonu 2-3 GODINE (zimi je bila sklopljena u podrumu, da se ne namoči). Imala je prozor i vrata, a unutra su se moji dečki uvlačili s posebnim guštom...

Ako nije bilo kutija, istu svrhu imala je obična deka prebačena preko sobnog stolića - bitno da se klinci imaju u što zavlačiti.

Eto, to je naše iskustvo. Valjda će ti poslužiti...

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Za knjigice mislim da ne bi prošlo jer je to dosta statičan posao, sjedi i čitaj, gleda slikice... Počnem ja njoj čitati pjesmicu, ali ne dođem do kraja pjesmice ona već okreće stranicu. Isto i legići, probala ne interesira ju to.

Najviše voli motorirat po stanu kolicima za bebu i šoping kolicima. Natrpa ona u njih osim igračaka i sve što nađe u blizini (daljinski, fotoaparat, mobitele, baterije, stvari iz ladica...) to joj je super jer je u pokretu, a to voli...

Najviše što želi je kućica vrtna, stalno o njoj priča, ali ne stane u stan. Vidjela sam u TL Tommyevu kućicu za igru pa me zanima ima li tko iskustva s njom?!

Sviđa mi se ideja sa kvačicama i klupkom vune, jako mi se sviđa...

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Iskreno, mislila sam da je lakše s dvogodišnjacima nego se pokazalo u praksi.
    Uglavnom, za koji dan će dvije godine.
    Ne mogu reći da je tvrdoglava, da se s njom često puta razgovorom, minimalno ide na mjesto time-outa i tako...netko bi rekao prekrasno dijete, ALI (uvijek iza ovakve rečenice ide ono ali)...
    ...zaista sam umorna...
    Kod nas pali izlijevanje vode iz jedne posude u drugu, miješanje, kuhanje unutra u toj vodi tjestenine i sl. Svaki dan to radi dok ja spremam ručak i svaki dan nakon toga presvlačim nju i brišem sve okolo još sat vremena, ali mislim da na taj način amortiziram njenu dosadu, njeno grintanje, usavršavanja novih tehnika skretanja pažnje na sebe...i izazivanje mogućih tantruma kojih do sada nismo imali skoro pa niti 5.
    Izludi me ta procedura, na dane, kad sam umorna sama pomisao na vodu me dovodi do suza, ali ipak, olakšam si, a ona sretna i k tome još kuha kad i ja...
    U ovoj dobi, meni se pokazalo u praksi savršeno to što smo stalno vani, vani, vani...ima dovoljno podražaja i dovoljno mjesta za trčanje, a isto tako i puno manje prilike za NE.

Ne znam, pokušavam ući u njenu glavicu, mada na dane zaista ne mogu.

Opasne i zabranjene stvari joj nisu na dohvat ruke, a neke stvari koje su opasne, a ne mogu nego stati gdje jesu već sada zna da ne smije dirati i moj povik "NE" je dovoljan da se zaustavi.
    U iznimnim situacijama, znači kad je baš nešto opasno, skrećem joj pažnju povikom njenog imena i onda riječi NE i to dosta dobro funkcionira, možda iz razloga što nije naučila nakon njenog imena da ide riječ NE pa se zaustavi.

Sa njenih 20 mjeseci sam prestala u većini slučajeva sa skretanjem pažnje...jer smatram da dovoljno dobro razumije neke stvari i da mora početi poštovati neka pravila. To su neke sitne stvari i rješavamo ih na način da ja objašnjavam i trudim se dok ona ne shvati...to nam dosta dobro ide...

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

...i još nešto - uvijek unaprijed smisli KADA i ŠTO ćeš raditi skupa s njom da nemaš grižnju savjesti da joj ne ispunjavaš potrebe-znači onda kada tebi odgovara ono što ona želi

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

a možda vrtić, pa bar do 12...tamo se igraju sa svojim vršnjacima, pjevaju, vježbaju u dvorani i idu na dvorište kad je lijepo...a željna je igre s vršnjacima ako pokazuje djecu, možda bi bila sretnija a i tebi bi bilo lakše????

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mravice, evo tu su primjeri kućica:

http://3mame.com/?p=5910

Ne isplati se na to trošiti puno para, jer dijete brzo preraste. Fakat su kućice od kartona najbolje - moji su se na igralištu znali gadno bubnuti u grede drvene kućice, a doma su se zavlačili u običnu kutiju i to je bilo super. Bilo je svojevremeno za kupiti i sobnih šatora platnenih, ali to nisam vidjela već 100 godina. Nama su kutije bile ok - ekološke, jeftine i nadomjestive.

smrdljiva čarapa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Mravica,
    nije ona neposlušna divljakuša. Moraš imati na umu da je kod djeteta razdoblje između druge i treće godine vrlo slično kasnijem pubertetu. Djeca tada otkrivaju vlastitu neovisnost. Uče da mogu reći ne, neću, nemoj i to koriste. Uče i žele biti što samostalniji i zato sve žele sami i smeta im kada im pomažemo.
    Treba im dopustiti da sve što mogu sami, sami i naprave. I naravno dati im puno zanimljivih zadataka (mrvici težih nego što mogu savladati) kako bi se imali čime zabaviti.

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj Mravica prvotno napisa Vidi poruku
    Molim savijet,
    nezgodno je ovako tračat svoje dijete, ali mora se malo nju dovest u red.
    Ima 2,5 godine i ponaša se kao gazdarica, otvara sve ladice, ormare, ulazi u kupaonu tamo sve razronda, govori neću i pusti me i nema šanse da posluša, ona na sve zakelji svoj neću i pusti me okrene se i ode. Malo su ju dok sam bila trudna svi razmazili,, a sada sam ja sama doma na porodiljnom sa bebom od 3 tjedna, gdje moram kuhat i spremat dok muž radi skoro cijeli dan i ne mogu se s njom natezat...
    Koji je pristup najbolji????????
    pratim jer je moja takva otkad se rodila..i kad smo se useljavali u kuću, napravila sam si kuhinju bez ručkica kako ne bi mogla otvarati ladice i elemente...
    "NE" joj ne predstavlja ništa...možda stane na minutu i onda mirno dalje nastavi...i nemam više ideja kako ju zaustaviti...

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Peterlin, hvala, kućice su fenometastične!!!
    Ništa od vrtića jer ju nema ko voditi i nije u blizini i nema ko doć po nju tako da trostruko ne mogu.
    Kupila sam joj peglu koja svira, dala joj krpe za brisanje prašine da ih pegla i slaže. Malo se zabavlja, ali kratkotrajno. U zadnjih par dana sam počela uvoditi kazne. Prezadovoljna sam učinkom. Ako pretjera objasnim joj što je krivo napravila i kažem da ode sjest u stolicu (malu platnenu) i nema ustajanja. dok ja ne kažem i dok ne obeća da će slušati i biti dobra i da više to neće raditi. Malo bi povisila ton da me ozbiljno shvati. A cijelo vrijeme bi mi bila na oku. Počela je kužiti što ne smije. Jučer je uzela iz ladice opet deterđente i prolijevala i kad me je ugledala da ju vidim odmah je potrčala i sjela u stolicu bez riječi i rekla: "Dobra sam" Ona zna da to ne smije, ali to joj je toliko primamljivo da će oddurat sjedenje na stolici. Sada skupljam bočice od jogurta pa ću ih napuniti nečim i dati joj da se igra.
    Upravo je otvorila ladicu jednu za koju je već nekoliko puta odsjedila na stolici i gleda prema meni, nakreće glavu i smješka se, umiljava se. Morat ću iseliti tu ladicu i dat njoj.

Nisam za neko veliko ograničavanje djece, ako djeci u ovoj dobi ograničimo svijet na kutak sa igračkama i: "tu se igraj sa svojim igračkama i ni makac" vjerujem da će takvi ljudi i postat. Nisam za to da iz mojih usta dopire samo: "Nemoj, pusti to, makni se, ne diraj, ne, ne, ne, ne..." Moram joj dozvoliti da se sama zaigra i razvija svoju kreativnost i maštovitost, ali to definitivno neće biti u toj mjeri da mi prekopa ormar, oblači moje speglane majice i moje cipele, našminka se i nalakira i nokte i ruke i fotelje i usnice i kosu... A ne, ne!! Takvo je barem moje mišljenje.
    Otkako su ove kazne na repertoaru malo se poboljšala, ali ja još uvijek istražujem načine kako ju kvalitetno zabaviti, radi mene i radi nje.

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja imam iste probleme sa svojom 3,5godišnjakinjom i ima načina das se zaigra bojicama, ovim onim ali kod nas postoji ali. A to je naš mali braco koji je slijedi u stopu i želi sve raditi poput nje ali sa stvarima kojima se ona zabavlja,koje ona drži u ruci tako da se maltene nema mira igrati ni sa čime jer joj on sve promrsi račune. I šta sad?

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja se isto ne slažem da su u ovoj dobi djeca neposlušna ili sl.
    Oni samo slijede svoje impulse, koji ponekad nisu za tolerirati, ali zato smo mi tu da im POMOGNEMO, a ne nužno kritiziramo.
    Da vidite što sada moja radi, ha ha ha to je u kuhinji i dnevnom boravku doslovce bomba, ali po ovom vremenu, kišnom, dosadno je i meni, a kamoli njoj.
    diči ako se cura sama igra na miru i želi svoj mir, jesi li pokušala ti igru s bracom ili on baš želi za njom.
    Pitam, mada ti ne znam pomoći, samo vidim svoje prijateljice da uspiju na vrlo dobar način tako zaobiči ljutnju trogodišnjaka.
    Dok se njihovi trogodišnjaci zaigraju sami u svom svijetu, oni odu s malima u drugu sobu ili se igraju na drugi način...

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Nemam nekih baš ideja ali imamo veliku plastičnu košaru punu igračaka ali Lara se igra tako da složimo zajedno od velikih puzli spužvastih cestu i onda ona vozi autiće ( ima ih 5-6), slažemo u kocku od tih spužvi garažu i onda ona vozi i parkira, dalje, uzme u kuhinji u ladici sa kuh. pomagalima mutilice za mučkanje ( metlice) pa se igra, ima puno plastičnih zdijelica, svoju kuhinjicu ( set od 90 dijelova onaj sa rešoićem) pa kuha, ja joj znam povremeno zamijesiti malo tijesta od brašna, soli i vode pa joj stavim na stolić stolnjak i kupila sam joj na placu dječju pregaču i mali valjak drveni i dam joj kalupiće pa ona valja i mijesi itd, igra se pa to na kraju i ispečem ja, joj pa to je Lara ispekla kako je to lijepo.
    Ima 5 beba i u kutiju sa priborom za hranjenje pa hrani bebe i stavi ih u svoj krevewt spavati, ima 2 drvene slagalice, 10 slikovnica ( debljih, one tankih listova čuvamo jer bi ih poderala), pa listamo i čitamo, ima brdo papira za printanje po kojima crta ( uglavnom šara), bojicama i pastelama, ima svoju ladicu u stoliću i ispraznila sam jedan ormarić za nju unutra se skriva i igra kad je u svom svijetu ( mašta).
    A ima dana kad ima fazu da ju ništa ne zanima i samo bi mamu cikila i neda mi mira pa onda ja započinjem ovu igru pa onu igru i najviše ju zanima škakljanje, ustvari da sam sa njom i da ništa drugo ne radim, a to je pred kišno vrijeme jer ne možemo van npr., tada kad zaspi onda ja očostim a ručak se kuha istiha pa zajedno promiješamo, naravno ja nju držim u naručju i ja miješam a ona gleda.
    Eto, tako je kod nas mada i mene zanimaju kakve igračke bih joj još kupila i ništa mi ne pada na pamet jer mi se čini da u dobi između 2 i 3 godine ima neka rupa gdje ne postoje nikakve igračke za djecu te dobi.
    Slagalice ( puzzle) ju ne zanimaju a lego duplo je dpbiola ali one male, to čuvamo kad malo poraste jer ne kuži već gubi i rasipa kockice, gleda crtiće, crta po papiru , zanimaju je dosta boje, ima drveni abakus jedan sa kuglicama a drugi sa kuglicama i slikicama pa se i tako igra, al uvijek kao da joj nešto fali.
    Nema baš u našoj okolini djece njene dobi da se ima sa kime igrati ali odemo 1-2 puta mjesečno kod jedne mame i curice od 3 godine pa se znaju lijepo ograti al Larino je svoje ne dam a tuđe diram ko i sva djeca sa igračkama.
    Pa joj kažem da mora dijeliti pa onda da i kaže : neće Rora Larino odnijeti kući, pa ja kažem neće, poigrat će se pa će ti vratiti i onda je sve u redu.
    Ali sve u svemu Lara je isto jako živahna ( na mene) pšonekad i previše al to je dječje

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mene muči da se moja hoće igrati ali na način da sam ja skoro obavezno uključena u igru. Npr - voziti autiće - autići se voze po mami, ne po podu. Beba hoda - opet po mami, pa bebi "padne" kapica (tj. ona je skine) - mama mora vraćati kapicu, ... Slikovnice - to čita mama. Kuhanje - samo ako i mama kuha. Sad je najnovije i da kad jede za stolom jede u maminom krilu, ne na svojoj stolici. I za gledanje crtića skoro uvijek treba i mama da sjedi pored nje (već ih sve znam napamet...) Crtanje - počne sama, a onda mene dovuče da i ja crtam. Puzzle, slagalice, kocke - opet mama slaže a ona ruši...

Ali što mogu, ide u vrtić, ja na posao, znam da jedva dočeka da se vratim doma i da je tih par sati sa mnom. Ono što je problem su vikendi kad se jednako posesivno ponaša a ja bih nešto i trebala napraviti ponekad... valjda će je proći jedan dan...

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Lasada puno ti hvala na ovom iscrpnom odgovoru, dobila sam puno ideja.
    Neki dan sam u Billi kupila one spužvaste puzzle za po podu i s tim se jako voli igrati i radi kućice, ali kao i kod sillyme voli da se ja igram s njom, a to ne volim u velikoj mjeri jer ju volim gledat kako se sama igra i kako joj mašta radi. Napravila sam kućicu od ormarića i plahte, ali nije baš bila zainteresirana, onda sam joj dala ladicu u bracinom ormariću, e to je već bolje, ruje po njoj. Uredila sam joj na stolici kuhinjicu i uskoro je sve bilo posvuda, makaroni po cijelom stanu još ih pronalazim dok metem...
    Uzela sam par dana da ju doslovce pustim da radi šta hoće, ali da ju pratim i da ju imam na oku baš da vidim kakve afinitete ima i što joj je u sferi najvećeg interesa. Svašta je bilo, dopustila sam joj da se javi na telefon jer sam bila sigurna da baka zove i tako je pričala na telefon nekoliko minuta sa sestrom iz rodilišta (jaojao-ona viče baka, baka ja mislim pa valjda je baka!!!), pustila sam ju da tipka po kompjuteru, uključila sam joj Word i povećala slova (najbolja stvar za nju) tako je lijepo pisala i urlikala od veselja, ali nakon par minuta uspjela je spremiti u smeće par dokumenata s desktopa, dala sam joj da slaže kuhinjske krpe iz ladice i čim sam se makla u drugu sobu počela je s njima brisati podove i kad sam ju vidjela rekla je: pomažem mami!!!
    Ja vidim na njoj da ona jako dobro zna što je zabranjeno i predobro i samo čeka da ja skrenem pogled i onda uradi baš to. Skriva se iz stupića u boravku i telefonira na mobitel, klika po njemu, a zna da ne smije. Upravo ju pratim i vidim da gleda, škilji i smišlja...čeka da izgubim fokus s nje...
    Jako je živa (isto na mene) i ne želim ju sputavati ne želim da zatomljuje svoje osjećaje pa joj pustim dosta slobode.
    Evo je sada trpa stvari u šoping kolica i tako se lijepo igra i priča sama sa sobom. To je najbolja igračka ne uključuje nikakvu interakciju samnom, sama ih vozi, utovaruje, istovaruje... ZAKON
    Zahvaljujem svima na savijetima na puno ideja dolazim every day!!!!!!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Otkako je dobila figurice Fifi&cvijetno društvo mene moja ne pušta na miru.
    ...ali zaista mi je naporno jer ona to nosa po cijeli dan za menom i viče da se igram s njom.
    Optimistično sam se igrala misleći da će joj dosaditi, ali evo već danima ista priča.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Mravica
    Samo jedan mali savjet. Npr. kad joj otvoriš ladicu sa kuhinjskim krpama daj joj jednu krpu, ta je krpa za brisanje usta i ruku ali ako ti počne sa njom brisati pod ili prašinu ko moja ništa joj nemoj govoriti ili opominjati.
    Ja sam pogriješila al na sreću popravila grešku. Kad idem brisati prašinu, zajedno idemo u kupatilo jer ispod lavaboa imam brdo krpa od starih plahta pa uzmem jednu njoj jednu meni za brisanje prašine, a u kuhinji stoje u ladici za brisanje usta i ruku i to je savladala. Da ne pišem nadam se da si skužila gdje sam grešku napravila ( rekla joj nek briše kuh. krpom prašinu ), al bolje taj prvi puta ništa ne govoriti ali kad kreneš nešto raditi znaj da će ona odmah za tobom pa imaj uvijek na umu da to što radiš možeš / smiješ i njoj dati.
    Eto toliko za sada, javljaj kako ide. Ja svaki dan muku mučim zato sam slabo na internetu i na Rodinom forumu, sva se dam djetetu )

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku

. Ono što je problem su vikendi kad se jednako posesivno ponaša a ja bih nešto i trebala napraviti ponekad... valjda će je proći jedan dan...

Hoće, proći će je. Tako će ti brzo proći te godine i onda ćeš se sa tugom sjećati vremena kod je htjela (htio) provoditi vrijeme baš s tobom. Iskoristi to. Za čišćenje se uvijek nađe vremena usput.

Traje-koliko? kad krenu u školu sve manje te trebaju, pa do negdje 12-13 hoće čak i u kino s mamom, ali kasnije... Tu je društvo, svakakve aktivnosti, sve je važnije nego biti s mamom.

Preostaje roditi još jedno sebi za društvo( ).

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Hoće, proći će je. Tako će ti brzo proći te godine i onda ćeš se sa tugom sjećati vremena kod je htjela (htio) provoditi vrijeme baš s tobom. Iskoristi to. Za čišćenje se uvijek nađe vremena usput.

Traje-koliko? kad krenu u školu sve manje te trebaju, pa do negdje 12-13 hoće čak i u kino s mamom, ali kasnije... Tu je društvo, svakakve aktivnosti, sve je važnije nego biti s mamom.

Preostaje roditi još jedno sebi za društvo( ).

Ma na zalost, moram uciti za neke ispite, tako da uz ovaj rezim doslovce nemam ni minute mira. Srecom, voli jako ici baki i dedi, pa je ponekad prek vikenda po danu tamo ostavim na par sati... a onda mi bude zao kaj nismo doma zajedno, nes se motam nervozno po stanu i spremam i opet ne ucim

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj lasada prvotno napisa Vidi poruku
    Mravica
    Kad idem brisati prašinu, zajedno idemo u kupatilo jer ispod lavaboa imam brdo krpa od starih plahta pa uzmem jednu njoj jednu meni za brisanje prašine,
    Jedan dan sam išla prat prozore u spavaćoj sobi i dala joj krpicu, lavor s vodom i rekla da briše krevet. Budući da obožava vodicu bila je oduševljena. Svako je malo tražila da joj ponovno smočim krpicu. Počele smo s tim da joj ja za početak smočim krpicu jer bi bilo vode po svuda. Ja sam prala prozore ona je brisala stranice kreveta. Isto tako imamo ormarić gdje stoje krpe za brisanje od stare plahte. Ona je bila tako sretna, a ja sam u miru radila svoje dk je maleni spavao. Drugo jutro kad se ustala prvo je rekla: "Mama, imo pozore prat, imo pospremat!" Ja se sve borim da se ona s nečim igra dok ja pospremam kad to tako lijepo ide i kad ona posprema samnom. Vidjela je da nešto čistim sa starom četkicom za zube i to joj se svidjelo i ja njoj dam četkicu pa ti čisti! Objasnila sam joj da je ta četkica samo za čišćenje, da s njom nesmije prati zube jer je fuj bljak hrać. Tako ju lijepo zaposlim. Kupila sam joj u Mercator baby centru malu metlicu i lopaticu i ona s tim mete istovremeno dok i ja metem stan. I lijepo se mi dogovorimo da sve metemo na jednu hrpicu i drži se ona toga i još mi puta spomene da ja slučajno ne bih zaboravila gdje je naša hrpica.
    Sada ću vidjeti idući tjedan u našem zajedničkom pospremanju kako će to funkcionirati. Možda mi stan problista!!!! Pitat će me muž kaj sam skuhala, ma nisam ništa cijeli dan sam pospremala!!!!!!! ))

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Mravica, kad spominješ slikovnice, odnosno pjesmice, razmišljaj o tome da njoj pjesmice ništa ne znače. Posebno ako ne zna pojmove koji se spominju u pjesmici.
    Primjerice, moja Maša isto ne voli sve pjesmice. Kad joj recitiram Imam janje maleno, runo mu je svileno, cijeli dan se igram s njim, kao s drugom veselim... Ona ne zna što je runo, svileno, cijeli dan, drug... pa joj to nije zanimljivo. Ali kad joj pjevam Boc, boc, iglicama, ne diraj ga ručicama, ide, ide jež, bit će suza, bjež! - to joj je zanimljivo jer istovremeno pokazujem kako jež bocka, prstom pokažem ne ne, suze kako kotrljaju niz obraze i onda bjež što zna što znači.
    Do nedavno je voljela knjigice u kojima je jedan pojam na jednoj stranici, no sada joj to više nije zanimljivo (sve je usvojila) pa sada već voli priče - Ivicu i Maricu, Ružno pače (u Turbo limaču ima super malih slikovnica s prozorčićima, 12 kn komad u kojima ima puno sitnih, a jednostavnih detalja) koje čitam s puno drame, a ona onda oponaša zvukove, smijeh, ruganje, cijepanje drva...

Općenito, oni se u toj dobi ne znaju sami igrati. Ja Maši dopustim da većinu stvari dira, a ono što smatram da ne smije, nije joj na dohvat ruke.
    Kad kažeš da rasipa prašak - to je bed i to ne samo zato jer pravi nered nego zato jer ga u jednom trenutku može staviit u usta. Ona ne zna čemu to služi, ona ne zna što zanči pojam otrovno... Njima nije jasno - ako mogu rasuti kvačice, zašto en bih mogla i prašak? Ako mogu baciti zvečku na pod, zašto ne bih mogla bocu? Moramo se stalno spuštati na njihov nivo i razmišljati kako oni razmišljaju pa ćemo bolje shvatiti zašto su takvi kakvi jesu. Oni su na ovom svijetu tako malo i sve im je novo, pa čak i krumpir, mrkva... zamisli! Treba to uvažavati.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    Mravica, kad spominješ slikovnice, odnosno pjesmice, razmišljaj o tome da njoj pjesmice ništa ne znače. Posebno ako ne zna pojmove koji se spominju u pjesmici.
    Primjerice, moja Maša isto ne voli sve pjesmice. Kad joj recitiram Imam janje maleno, runo mu je svileno, cijeli dan se igram s njim, kao s drugom veselim... Ona ne zna što je runo, svileno, cijeli dan, drug... pa joj to nije zanimljivo. Ali kad joj pjevam Boc, boc, iglicama, ne diraj ga ručicama, ide, ide jež, bit će suza, bjež! - to joj je zanimljivo jer istovremeno pokazujem kako jež bocka, prstom pokažem ne ne, suze kako kotrljaju niz obraze i onda bjež što zna što znači.
    Maša je godinu dana mlađa od Leone, pa njoj te slikovnice još ne znače ništa. Ali, slušaj me, dobro ih čuvaj. Mi imamo sve iz kolekcije i to je najbolja slikovnica koju sam za sada na njoj isprobala. Sve pjesmice zna napamet. Pliva patka preko save, išo medo u dućan, tri su mace skakale, sve, sve zna napamet. I kako to ona lijepo izrecitira. Nije to sve čisto osim išo medo u dućan tu pjesmicu čisto čisto izrecitira. Evo npr. kako ona izrecitira
    Pliva peko save, nosi pise navh glave, u to piše nevvo višeeeeeeeeeeeeeeee! ili Tri se mace kakale, smočile sapice, neka bude sam, ige sada vaaaan!!! Stalno ona od nas traži da čitamo baš te slikovnice.
    Imamo Disneyeve BOJE i ŽIVOTINJE. Sve zna pojmove iz knjigice, još prije nego je navršila dvije godine. Svaku životinju zna prepoznat. Posebno je bio zanimljiv skakavac kojeg je zvala "kakaja", a na moru ih je bilo mnogo mnogo i odmah ih je prepoznala u prirodi. I "konana" u preveodu kornjača koju bi vidjela prije svih nas jer ju zna iz slikovnice. Jako dobra slikovnica po mom subjektivnom mišljenju!!!!!

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Mravica prvotno napisa Vidi poruku
    Maša je godinu dana mlađa od Leone, pa njoj te slikovnice još ne znače ništa.
    Ooo, itekako joj znače. Otkad ona čita slikovnice, sama ih sjedne pa ih prelistava. Isto tako zna sve pojmove u njima, životinje, vozila, voće, povrće, dijelove tijela, odjeću... - kasnije ih bez beda raspozna u trgovini, katalozima za trgovinu... No, jednostavno neke stvari i pojmove koje ne razumije (runo, drug, svileno...) jer ih nije još vidjela i upoznala joj nisu zanimljive.
    Kad mi pjevamo pliva patka... ona pokazuje (učimo znakovni jezik za bebe) na glavu...
    Ja sam joj noćas od kutije napravila kućicu. Istina, nije stalno visila u njoj, ali joj je zanimljiva jer sam napravila rupe kroz koje baca kuglu, kockice... vrata kroz koja prolazi, prozorčić..., a još ima mjesta za dopunjavanje.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ja sam kupila od 24 sata kolekciju slikovnica njih 20 sjećate se kad su bile oko 20-29 kuna i stoje u ormaru jer imaju samo vanjsku debelu koricu a listovio su tanki.
    A trenutno ima oko 10 slikovnica sa debelim koricama ( polovicu je rasparala), rekla sam da joj više ne kupujem slikovnice a one sa tankim listovima će dobiti kad bude znala čuvati a ne parati.
    Mravica

Baš mi je drago da se zabavljate sa čišćenjem, pa možete ubaciti i te recitacije kod nas je trenutno aktualno : Blistaj, blistaj zvijezdo mala tko si što si rad bi znala, visoko gore vidim te ja, kako ko dragulj lijepo sjaš, ( tako Lara tako pjeva)
    Ima tu i 5 drugih pjesmica gore u postovima već spomenutim da se ne ponavljam.
    Uskoro će Božić pa ću napraviti smjesu za suhe kolačiće i zajedno ćemo izrađivati sa kalupima kolačiće hehe bit će tu opet veselja.
    Što god ja radila ona me prati u stopu i pita ; mama što to radiš ?
    I moram njoj dati da i ona to radi ali ako top ne smije raditi onda improviziram pa joj dam što smije ali slično.
    Brisanje prašine, prozora i inih stvari je zanimljivo ali kratko.
    Klinci bi stalno bili zaposleni jer su ful pino energije.
    Marak sam 1 puta mama sve sam već prokužila
    Zato sam manje na internetu da se mogu posvetiti maloj princezi, jer sam primjetila da treba pažnju i da nipošto ne želi igrati se sama, već traži društvo.
    Okolo nas većina djece ide u vrtić a kako ja ne radim Lara ne ide u vrtić pa se igramo kod kuće a 2-3 puta tjedno idemo kod dvije djevojčice da se one malko poigraju tako da Lara nije sama i sa mamom već i sa drugom djecom.
    Pomalo uči dijeliti uigračke al još je tu uvijek prisutno : tuđe diram, svoje nedam.
    Tako je kod sve djece pa se uopće oko toga ne treba zabrinjavati jer će i to proći.
    Kod nas jedan put dijeli igračke, drugi puta ju nešto primi pa neda igračke, zaplače se itd.
    Eto tako je kod nas.
    Pusa svima )

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj lasada prvotno napisa Vidi poruku
    Što god ja radila ona me prati u stopu i pita ; mama što to radiš ?
    Tako i Leona. Mama, kaj radiš?
    Ja sam ovih dana bila zaposlena potražnjom za platnenim ulošcima i novim pelenama za malenog tu na forumu i posvuda i više sam bila na kompjuteru nego s djecom. Ali primjetila sam nešto neobično, 1. dan je mala stalno tražila da bude meni u krilu dok surfam, ali to joj dosadilo pa se prošla SAMA IGRAT! Ja sam šarala internetom i sa strane gledala u čudu kako se ona SAMA igra. Bebu je vodila na tuticu i objašnjavala kako mora piškiti da ne ode izvan tute, telefonirala s daljinskim, uzela bracin poplon i stavila na pod pa se valjala po tome, zamatala bebu u salvete, ma bila je preslatka, uživala sam ju gledat. Tu i tamo bi mi donosila zamotanu bebu, bracinu dudu koju je ukrala, potrganu penkalu i sl. Ja sam sa strane gledala kao se igra, ali i kako sve bojice lete po podu, štapići su se razmrvili na podu, ali to nije ništa.... Danas smo stavljale skupa veš sušiti, ona mi je dodavala i brinula se o kvačicama, slagale posušen veš, stavila sam joj muziku i sada pleše i lijepo se igra. Uopće nije naporna - danas!!!! Jučer je navečer šizila, ali možda je bila umorna. I tako ja se sve trgam kako da zaposlim tu svoju malenu, a ona samo treba malo mira da se zaposli sama....

Ja ću uskoro raditi "išlere" pa ćemo ih ukrašavati sa kuglicama šarenim i pisati po njima!!!!! Jedva čekam, uh šta volim predbožićno raspoloženje!!!!
    Pozdrav, lasada, nedaj se!!!!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

...moja otkad se rodila zna točno što u kojem trenutku hoće raditi.
    To je lijepo za nju, ali za mene zna biti do ruba umora.
    Lako je s igrama, prihvatim igru koju ona želi, povremeno namečući svoj tempo igre...
    ...ali kad su to stvari koje tog trenutka ne mogu, nema šanse da joj skrenem pažnju.

Meni često puta kažu da mi se blago što nikad, ali baš nikad ne plače i ne cendra, jest, blago mi se, zato platim da drugi način, he he

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

...a i totalno je nevezujuća dijeli mamu, tatu, igračke i sve ostalo.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa Vidi poruku
    ...moja otkad se rodila zna točno što u kojem trenutku hoće raditi.
    Isto i Leona. Sad kad vidim malog osjetim distinkciju između nje i njega. Nemoguća od kad se rodila. Ako ona nešto hoće to mora biti odmah. Za nju ne postoji čekaj. Npr. hoće soka, a ja hranim bracu i kažem joj da ću joj dati kad nahranim bracu. Ne, ona kaže: Pusti bracu dolje, daj soka. Skretanje pažnje nema šanse ni u ludilu!!!!!!!!!!!

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Mravica
    Da to je tako kad je tu braco i više nije sama pa koristi svaki trenutak sa tobom i hoće svu pažnju svijeta.
    Al to i sam vidiš.
    Ja još Laru dojim pa se nekad ponaša kao mala bebica kojoj svaki tren treba cika jer za dudu ne zna jer nikad nije imala. Tako da mi je svaki dan kao da imam malu bebicu. Sada smo samo na 1 podoju dnevno i 5-6 puta noću i to sve dok ide spavati i po noći kad se budi i traži.
    Kaže ona meni da je ona mala bebica.
    A ja joj kažem da je ona moja velika curica
    I ti se drži samo se moraš organizirazi za oboje djece, ma kaj ta riječ značila, ali zadaj njoj nešto da se igra i onda kad vidiš da se zaigrala posvetiš pažnju braci.
    Ali onda ako i ona skoči k vama objasni joj da mama mora i braci se posvetiti pa to radite zajedno. Ne znam koliko ti je bebač star, ali neka ti ona pomogne oko prematanja brace 8 nek ti doda kremu za guzu npr.), zajedno se svi igrajte.
    A interneta malo manje tako sam i ja napravila.
    Idem zove me Larica.
    Pozdrav svima

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Mravica
    A vidim da je Patrik u 10 mjesecu znači sasvim mala beba. A Leona 2 i pol mjeseca starija od moje Lare, velika curica sa puno pažnje i energije
    Polako i smireno i slobodno nas sviju pitaj ovdje za savjet.
    Do čitanja pusa

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Super Lasada kaj dojiš, svaka čast, ja ne nikako! Otkako je braco došao rastrgana sam na sve strane. Njih dvoje + kuhanje, pospremanje ne ostavlja mi baš puno vremena za mene. Odem malo na internet pa se dopisujem sa frendicama, tražim si neke kul organske krpice (sve me nešto organic puca), na kavu sa frendicama idem jaaaaako rijetko, ali nisam samo majka moram imati i neke stvari za sebe (ne umanjujem vrijednost majčinstva).
    Svaki dan Leona i ja nešto radimo i malo se popravila, nije više toliko divlja i neposlušna. Lagano se privikava na to da smo same doma (MM je nedavno počeo raditi). Malo sam ju ipak dovela u red.
    A isto kao Lara uzme bracinu dudu i ide se maziti i kaže da je bebica. Ili kad ja uzmem bracu uvuče se u njegov baby gym.
    Sv, Nikola donio kuhinjski set i sada kuha, makarona po cijelom stanu.
    Bile smo u subotu u sportskoj dvorani na državnom natjecanju iz gimnastike i bilo joj je užasno dosadno, ona bi htjela među djecu se igrati, a ne sjediti u gledalištu. Bilo mi ju je toliko žao što se morala suzdržavati, ionako će se u životu dosta suzdržavati ne treba tako rano. Danas idemo u grad dolazi Sv. Nikola. Raditi ćemo frizuru, nema veze što će biti ispod kape. Bitno da joj je ispunjen dan.
    Smišljam svaki dan što bi mogle raditi dok braco spava samo nas dvije i tako idu dani....

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pa teško je meni definirati moju Lauru, nije toliko tvrdoglava, popusti, uvijek je spremna za kompromis i druge alternative, ali ako ću ostati s tim djetetom povezana čitav dan, razumjeti je, objasniti kako spada bez vike, urlanja i natezanja, onda mogu reći da je užasno zahtjevna i ima jako puno posla oko nje.

Moja bi isto tako rekla "spusti bracu dole i daj mi soka", to su pametnice, nađu zamjensko rješenje.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

imam slicnu razliku medju klincima, pa da napisem sta je mene spasavalo:
    1. zajednicko spremanje. ja krpu za prasinu, on bijele carape na obje ruke, koje su morale postati sive. vrlo brzo je skuzio da TV (s katodnom cijevi, ne LCD ili plasma) daju punoooooooooo prasine
    2. velike kutije i danas imamo jednu u sobi
    3. baloni i crtanje likova na njima
    4. kuhinja ja kuham rucak, a on je imao svoju zdjelu i tjesteninu ili nesto drugo
    5. lego
    6. play doh
    7. setnje i to po zimi, mala je bila u marami, a on na like bike. to me doslovno spasavalo.

vidim da su i drugo dali jos puno savjeta. ali sam i primjetila da imas na dohvat ruke detergent i omeksivac. podigni ih gore visko, ili zakljucaj taj oramaric. sve takve stvari dizi sto vidr gore. iako nisu vise puzavci koji istrazuju svoju okolinu, oni istrazuju svoje granice.
    sretno i evo moji se danas igraju cijeli dan sa selotepom, pravili su pisma, a mislim da je sad ona zarobljenik, a on policajac uskoro ce ona urlikati kad skuzi da ne moze rukama, a on ce se raditi nevinasce. a ja cu morati reagirati, ali dok to ne pocne ja se ne mijesam.
    edit: nije je jako zaljepio pa se bez problema oslobodila i vice pobjegla sam pobjegla

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    1. zajednicko spremanje. ja krpu za prasinu, on bijele carape na obje ruke, koje su morale postati sive. vrlo brzo je skuzio da TV (s katodnom cijevi, ne LCD ili plasma) daju punoooooooooo prasine
    Ovo mi je baš super sa čarapama. to ćemo probati sutra...

Ona jako voli vodicu, pa otvara posudu gdje su platnene namočene. Ma, ja moram početi zaključavati kupaonu jer ne mogu sve držati visoko. Prašak za veš stalno mičem okolo i omekšivače i po tom pitanju stvarno moram poduzeti neke mjere s ključevima i lokotom!!!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Moja ne zadržava dugo koncentraciju na jednoj stvari i uporno se drži one "daš prst, uzimam ti ruku".

Meni se u principu najbolje pokazalo dijete voditi vani, vani i vani, tamo gdje nema puno zabrana, tamo gdje može trčati, skakati, ludirati i sl.
    Tamo gdje su druga djeca, gdje je puno toga zanimljivijeg nego kući.
    Time sam si koliko toliko osigurala mirno okruženje unutar doma, ipak ga se zaželi.

Kada silom prilika moram ostati kući, taj dan ja odradim super, ali navečer kad ona zaspi padnem s nogu, jer je zahtjevna i zabavljati je cijeli dan zaista iscrpi.
    ...ali dobro, uvijek postoji mama koja trči s njom po kući i igra se hvatala. Ajde to može trajat satima

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

u vezi toga da ih nista ne zadrzava, ja sam ovo proljece klicne uspjela "natjerati" da se igraju s jednom igrackom dugooooooooooo, a ja sam uzivala.
    jedan dan smo svi otisli u ducan i izabrali igracku. i ja sam izabrala za sebe i to je bilo moje i to se nije smjelo dirati. to im je bila najdraza igracka. potiho su se igrali danima. a najbolje bi bilo tiho da nas ne cuje . uglavnom sad sam im poklonila istu i uopce nije zanimljiva

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    u vezi toga da ih nista ne zadrzava, ja sam ovo proljece klicne uspjela "natjerati" da se igraju s jednom igrackom dugooooooooooo, a ja sam uzivala.
    jedan dan smo svi otisli u ducan i izabrali igracku. i ja sam izabrala za sebe i to je bilo moje i to se nije smjelo dirati. to im je bila najdraza igracka. potiho su se igrali danima. a najbolje bi bilo tiho da nas ne cuje . uglavnom sad sam im poklonila istu i uopce nije zanimljiva

a na temu: ja sam uvijek dopustala da se igra s cim zeli, naravno ako nije opasno. opsane stvari bi uklonila, ili one krhke i lomljive. prekapanje po torbama, po odjeci u ormaru, ladicama, kutijicama to mu je uijek bilo zanimljivo. ima i svoj usisavac, i metlicu i uvijek mu dam neku krpicu da nesto brise sa mnom, kuha itd. djecu to zanima i ne radi se o neposlusnosti nego je to takva faza.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i u tim svojim prekapanjima uvijek nade nesto sto ja ili mm vec dugo trazimo i ne mozemo naci

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Kad bi barem mogli vidjeti moj stan nakon njenog prekapanja!!!
    Ja nekako nisam za to silno prekapanje pa mogu si poslije toga štrik oko vrata stavit. Odjeća u ormaru? Ja fino ispeglala, posložila i sada da mi prekapa po tome?
    Meda ko ti čisti stan nakon toga?

Imam jednu ladicu u kuhinji gdje držim one male stvarčice od Tupp, cjediljkice, kutijice za jaja i sl. i to si ona stalno vadi i igra se s time. To mi nije bed. Ali garderoba? Mislim da tu stvarno nema šta rovat!!!!
    Posebno mi je koma svaki put kad ju ograničavam u nečemu i sjetim se svoje kolegice koja je doslovce robotizirala svoju djecu. To nikako ne želim, ali isto nikako da nađem neku mjeru u njenim igrama. Ponekad si mislim da joj dam ful puno slobode, a ponekad se sažalim i mislim da joj trebam više slobode dati.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Mi smo u kupatilu napravili policu za te stvari koje ne smijem držati nadohvat njene ruke, npr. deterdžent, itd.
    A na ormar sm stavili kao neki klin i ona ne može otvarati ormar.
    Eto malo naših ideja

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •