Dobro je to razmišljanje, ali situacija na terenu je malo drugačija. Naime, parovi koji imaju manjih problema, tipa odstranjeni jajovodi, a sve ostalo dobro funkcionira, njima je dovoljno otići jednom po novom zakonu i imaju veliku šansu da realiziraju trudnoću, dapače, da realiziraju troplodnu ili blizanačku trudnoću (romantično, ali rizično). Parovi koji su nešto iskusniji u IVF-u, koji razumiju problem novog zakona (na žalost ima još puno parova koji ne žele razumjeti), oni su najvjerojatnije već bili u 2-3 postupka i ne pada im na pamet da više idu u RH na postupak, ako si to ikako mogu priuštiti, kreditom ili uz pomoć obitelji. Odlaze u Češku, Sloveniju, Austriju...
Posljedica toga je da kod nas nema više gužve u čekaonicima kao prije Zakona, a s druge strane meni se osobno u Mariboru dogodilo da sam kod punkcije morala čekati sterilizaciju opreme, jer nas je bilo previše. Premašujemo njihove kapacitete. Većina nas tamo je bila iz RH, nešto iz ostatka ex-YU. To nužno vodi i nerealnoj statistici, jer ovdje ostaju samo parovi koji iz prve uspijevaju i oni koji ne reagiraju na stimulaciju dobro, tj. ionako ne dobiju više od 4 stanice po stimuliranom ciklusu (npr. pacijentice s previsokim AMH) pa im ograničenje oplodnje od 3 js nije problem.
Ekonomski to nikome ne može biti u interesu, tko iskreno ulazi u problem. MPO liječnici u državnim centrima ionako rade za plaću, tako da se tu ne bi trebalo nešto mijenjati. Privatnici sigurno imaju pad broja pacijenata, jer tko može platiti, otići će u Sloveniju. Ljekarnama isto mora pasti prodaja lijekova za MPO jer se prave standardne stimulacije kod nas više ne rade, kako se ne bi dobilo više od možda 5 jajnih stanica, jer nitko ne želi zamrzavati jajne stanice. Samo Golem i Milinović "misle" da je to rješenje. Osim toga, mi koji odemo u Sloveniju, često tamo kupujemo ljekove.
Zašto sam napisala tko iskreno ulazi u problem. Iskreno svi znamo da se ne rade stimulacije kako treba, ako pogledaš temu samo tri jajne stanice , vidiš da "slučajno" jako puno pacijentica ima baš tri dobre stanice, vidiš da se jajne stanice ne zamrzavaju, vidiš da se Golem stalno čudi kako to da se stanice ne zamrzavaju, vidiš da centri nemaju novca za preskupo zamrzavanje jajnih stanica koje daju vrlo loše rezultate (medicinski i ekonomski totalno nerazumno).
Neiskreno Milinović i Golem skupljaju potporu od crkve da prođu na drugim izborima i pri tome se vjerojatno nadaju da će nas što više otići u inozemstvo i ne iskoristiti HZZOove fondove. Bolnice nemaju novaca za zamrzavanje. Odnosno, ako zamrzavaju, onda nemaju za "svježe" postupke. Ako ideš zbog bilo čega u bolnicu, znaš da često nemaju nečega, moraju odlučiti što neće kupiti. Ja kad sam ležala u Vinogradskoj nisu imali higijenske uloške, sad sam išla vaditi krv, nemaju pola reagensa itd.