ivar se navukao na desert od psenice iz Bio i Bio. a kako mala mjerica kosta 20 kuna, mogla bi valjda i ja to doma praviti.
kako se pravi? cime se melje? kako postane onako kao kremasto?
ivar se navukao na desert od psenice iz Bio i Bio. a kako mala mjerica kosta 20 kuna, mogla bi valjda i ja to doma praviti.
kako se pravi? cime se melje? kako postane onako kao kremasto?
Psenica se dobro opere pa se u serpi prokuha.
Kad se malo prokuha, prolijes vodu pa opet dolijes toplu i prokuhas i opet jos jednom tako...i onda ju ja stavim u pretis pa kuham jos jedno pola sata....ili malo manje.
Ovo kuhanje, nekoliko puta, mozes izbjeci ako ostavis psenicu preko noci u vodi da nabubri pa je onda dobro isperes i skuhas.
Kad je kuhana ja ju meljem na rucnu masinu za mljevenje mesa i to 2 puta, dodam sjeckanih oraha, secer, vanilin secer i malo cimeta.
Na kraju ukrasim slagom
Kad je zito u pitanju, postajem sladokusac i zato ga bas i ne pravim cesto![]()
Ne znam nikoga ko se nije navukao (osim mog A.). Mislim da postoji cak i nekoliko recepata na forumu.
Inace, to se jos zove koljivo (ili slavsko zito-jer ga prave za slavu), i u receptu koji ja imam od tetkine svekrve () idu jednake kolicine psenice, oraha i meda, te pola kolicine grozdjica. ALI, meni je tzo onda preslatko i ne mogu pojesti zeljenu kolicinu
, pa ja to smanjim, odnosno, fakat dobro skuhanu psenicu meljem na flajsmasinu zajedno s grozdjicama. Isto ko Njojza, 2 puta na sitno, i onda dodajem mljevene orahe i med po okusu.
Stvar se moze zamrznuti u posudicama, pa onda kasnije samo vadis ko kesten pire.
Cim sam vidila naslov odmak sam se oblizala. Idem mociti psenicu (meni se ne da kuhat 16 puta, pa ja to dobro namocim).
može li se to smiksati u multiću ili na štapni, jer nmemam onu za mliti meso?
ja recimo apstiniram
jer ako je s medom morala bi sjediti na WCu da bi stigla do kraja porcije![]()
mislim da ne treba biti s medom, ovi iz bio i bio nisu, imaju smedi secer i malo cimeta, cak ni za orahe nisam sihurna.
Ideja ti je ta. Ovo iz Biobio je prilagodjena verzija ali pravo je jos booooljeeeeeeeeee. Naravno da ces staviti smedji secer ili neki slad ako ne zelis med. I naravno, cimet, vanilija, to je sve dobrodoslo.
Moja se psenica moci od jucer, jupiiiiiiiii. :D
Ja to ne bih miksala na stapni. Mislim da je pregusto, odnosno da bi ti mikser mogao pregoriti. Jeedino da probas ostaviti vise vode. Ne koristim multipraktike pa ne znam bas.
Može štapnim, jedino što neće biti ujednačeno. Neka zrna će biti skroz smrvljena, a neka će ostati kakva su i bila.
(ja neki dan štapnim "sjeckala" peršin - nikad bolje nasjeckan nije bio)!
Meni negdje zvoni da se to jede sa šlagom...
zvoni ti gore napisanomamazika prvotno napisa
![]()
moze i bez slaga ali sa slagom je bolje
ja nasla kupovati psenicu u vrijeme kad su je posteni gradani pokupovali u dekorativne svrhe.
jedva sam je danas nasla.
sad cu je zakisati pa sutra navecer pisemo dozivljaje.
sto mislite da dodam uz orahe(ima ih i u ovom iz bio i bio, bas provjerila) i przene psenicne klice? secer otopim u tekucini u kojoj se psenica kuha? ili ga dodajem naknadno i kako?
ja dodajem zlicu po zlicu meda dok meljem psenicu, mozes i ti tako dodavati secer. probala sam sa stapnim, cisto iz znatizelje, nije mi to to.
orahe na kraju da ne pretjeras.
i što je onda zaključak? bez flajšmašine da se ne upuštam? na onu za mljevenje oraha da ni ne pokušavam?
Danas mi je sestrična donjela žito, jako fino. Radila ga je ovako:
2 velike šalice (2,5dcl) prebrane pšenice
4 i 1/2 šalice vode
Prokuhati 1 minutu.
Rernu ugrijati na 200 C, staviti poklopljenu pšenicu, nakon 5-10 min ugasiti rernu i ostaviti pšenicu bar 5h, a može i preko noći.
Do jutra pšenica popije svu vodu i omekša.
Samljeti u mašini za meso.
Dodati:
2 vanilij šećera,
300 gr mljevenih oraha
200 gr šećera (ili meda, slada , kako tko voli)
malo cimeta, može i muškatnog orašćića, klinčića, po ukusu.
Dobro promješati i ta smjesa se oblikuje na tanjur kao torta i pospe mljevenim orasima.
ah moje zito.![]()
stavila sam samo dvije zlice meda na ogromnu tecu psenice i ispalo mi preslatko. orasi i przene psenicne klice takoder nisu pomogli.
onaj iz bio i bio je nenadmasiv![]()
ovo mozda i ne spada na ovu temu, ali mislim da bi se mnogima od vas mogao dopasti ovaj recept:
link
mi smo apsolutno odusevljeni, tako nesto fino i prakticno, a nema ni jedan jedini sastojak koji nije super zdrav :D
ja sam mljela na mašinu za orahe i otpale su mi ruke, ali je ispalo super. Drugi put sam sve ubacila u multipraktik, ali sam dodala malo soka od naranče da multipraktik to može izvrtiti.aleta prvotno napisa
Budući da ne znam kako izgleda ivaričin original, ovo moje je ispalo odlično.
ivarice, tek sad vidjeh da ti nije uspjelo zito...smrc
ja stvarno nikad ne stavljam med i meni bude super...
hajde ti lijepo idi na popravni i napravi opet pa javi :namig
ma je, uspjelo je. ja sam pojela cijeli lonac (u 3 dana), sa slagom, bez slaga ne bi mogla. ali ivaru se nije svidjelo.
a ni multipraktik ne samelje tako dobro ko B&B.
Da li moze da se melje psenica u multipraktiku? Da li je netko probao?
to se jos zove koljivo (ili slavsko zito-jer ga prave za slavu),ja sam odrasla na koljivu... baka pravila za slavu... pa se nudim kao degustator
inače, kod nas - bosanskih srba - se zito ne melje, dok se kod srbijanaca melje.
evo recept...
cijelo zito (psenica bijelica) se kuha u ekspres loncu od 30-40 min, doda se...
krupno samljeveni orasi
malo meda
i na vrh šlag
tako mi rekoše, ja nikad nisam pravila koljivo, pa me ne pitajte ništa vezano za ovaj recept...
ajme, probat ću napraviti
( ili nagovoriti mm-a da napravi)
eto, to je mene zbunjivalo cijelo vrijeme. ja sam jela samo nemljeveno, ali usred srbije. dobro, nije usred, ali dramatičnije zvuči. u bg-u su radile i bake moje frendice, a i u slastičarnici, nemljeveno.mama courage prvotno napisa
ja obožavam žito, o-bo-ža-vam![]()
moš mislit da bi ti se netko usudio ponuditi pa da uspoređuješ s bakinimmama courage prvotno napisa
Sad ja upadam ko padobranac..Izbacio mi pretraznik ovu temu kad sam trzila zito i kako to skuhati.
Naime kupila sam ovo..
http://www.naturkost-spittelberg.at/...2009_image.jpg
Jel to zito?
Naime zapravo sam isla kupiti proso..al ga vise nije bilo..pa sam trazila nesto sto se moze kombinitati s rizom i da ne moram nakuhavat sto godina. Na ovom sto sam kupila pise da se kuha 5 min, a sad tu citam da vi zito namacete cijelu noc?
Lijepo moli da me netko prosvijetli??![]()
Draga,, zito je psenica.
U Slavoniji je obicaj psenicu nazivati zitom, a na ovom topicu je rijec o slatkisu koji pravoslavci prave za slavu (to je dan kad slave svog sveca zastitnika). Slatkis se radi od psenice, a zove se "koljivo", "slavsko zito" ili samo "zito".
To sto si kupila je kamut, zitarica bliska psenici, ali africkog porijekla. Tocnije egipatskog. Dakle, hrana faraona.![]()
Mozes ti i od toga napraviti "zito". Bitno da se dobro skuha i samelje. Al meni osobno, kamut jeu kombinaciji s rizom.
Nema sanse da se zito kuha 5 min il kamut???marta prvotno napisa
Pa pise na uputama 5min.. :?
He, da su imali proso ko svaki normalni bio shop nebi sad ja tu petljala![]()
Jap..imala si pravo!marta prvotno napisa
![]()
Samo da objavim da je prva ovozimska kolicina koljiva usla na hladjenje u nas frizider.
Palo mi je napamet da jednom napravim koljivo od bulgura. Nesto ko instant koljivo - nema mocenja prekonocnog, nema nakuhavanja cjelodnevnog, a bogami ni mljevenja mukotrpnog. Znaaaaam da nece biti isto, ali dobro ce doci u trenucima kad "bih nesto".![]()
Ja je kuvam 7-10 minuta. Pisala sam o tome na temi testenina. Idem naći pa ti kopiram, da ne bih sad kuckala ponovo
Evo:Mera je za suvo žito.Kada se radi žito (bilo koje), natapa se preko noći, pa se kuva 7 minuta na laganijoj vatri u 4x većoj količini vode (npr. 1 šoljica žita i 4 šoljice vode), polupoklopljeno, pa se poklopac skroz spusti, a šerpa se umota u neki debeli frotir i ostavi dok ne popije svu količinu vode.
Na taj način se zadrže svi korisni sastojci, a žito bude meko, rahlo i ne bude nikad slepljeno.
Dodajem ono što nisam gore napisala, a što je bitno:
Najbolje je da se kuva u onoj vodi u kojoj se natapalo, ali se naravno pre tog natapanja mora dooobro oprati iz nekoliko voda, s tim da u svakoj odstoji po malo.
Znači, staviš žito u 4x veću količinu vode + prstohvat morske soli, pa to na vatru, na najjače, da proključa. Čim proključa smanjiš tako da voda vri. Ostaviš tu šerpu na toplom, tj na sobnoj temperaturi preko noći.
Evo ti sad mene... o čemu vi, pobogu, pričate?!?
I još s ovakvim smajlićima:
AJme, kakve sve ja slastice propuštam i nikad za njih čulaaaa...![]()
Žito sa šlagom ili koljivo? Mljac, mljacAmalthea prvotno napisa
![]()
![]()
ja se po ovom topicu motam i slinim svaki put kad ga netko podigne
a žito u životu nikad probala nisam
niti imam ideju kako bi to trebalo izgledati
samo sam si utuvila u glavu da je jako jako fino![]()
dajte sad, prosim, detaljno
koje žito, gdje kupiti
u koliko vode namakati, kuhati
koliko čega dodati
koje su mi šanse bez flajšmašine i s čim da to meljem
i kakav je okus?
Ja ga nikad ne meljem. I nisam nikad koljivo probala sa mljevenim žitom (moram priznati da ne zvuči loše). Sa tim sam se srela u Vojvodini, kad sam bila dijete, i tad su mi rekli da se to pravi za sve pravoslavne krsne slave. Nama su ga djelili kao djeci u salvetama ispred crkve, i nije bilo šlagaAli kad ga pravim kod kuće, uvjek stavim šlag jer da neki blaži okus...
Inače, stavim med, dvije kašike na cijelu mjeru, dodam suho voće i služim ga hladno. eto, podjelila sam![]()
Garantujem ti da će ti ovo postati omiljeni desert:Imga prvotno napisa
Žito kao i svaku žitaricu prvo pregledaš, da nije oštećena, pokvarena dakle princip kao i sa rižom.
Pretis lonac je zakon za ovo, jer skraćuje vrijeme kuhanja. Ja ostavim oko 20 minuta, da bi se dobro skuhalo, a ako ti je žito starije treba i duže. (uglavnom po principu testa probanjem)
Na mjeru od 500 gr žita, kada se sve skuha, stavim 100 gr suhog voća, originalno idu samo grožđice, ali ja stavim ono suho tropic voće-ananas u kockicama, mango kivi...možeš staviti orahe.
Med je meni bolja varijanta od šećera, ali ako ne voliš med, radije probaj prvi put sa šećerom.
Količina šećera: Probaj koliko je za tvoj ukus slatko (uglavnom ja pola pojedem dok ga pripremam
![]()
Sve fino izmješaš, dodaš slatko vrhnje i voala! Spremno je za jelo.
Hvala!Lanche prvotno napisa
![]()
Znači, bez namakanja i bez mljevenja? Još bolje!
U koliko vode se kuha, i treba li se procijediti poslije?
Dobro, med ne mogu koristiti zbog alergije (sve u nadi da će dijete jesti), mislila sam javorov sirup i šećer u kombinaciji.
Orahe definitivno, a i šlag.
nemojte mi vise dati da ista pravim
opet mi multipraktik nije uspio samljeti psenicu, precrko
pa sam je probala mljeti u onom rucnom tupperware orahomljevelicom
pa sam izvadila mikser za frape
pa ni on nije mogao u ravnopravnu borbu s psenicom
pa sam je malo gurala drvenom kuhacom prema onim metlicama
pa mi je mikser uhvatio kuhacu i odrezao dio
pa psenice imam po cijeloj kuhinji
pa bilo to sto imam gusto
pa, da razrijedim, otvorila kokosovo mlijeko koje je ustvari trebalo biti za muffine
pa skuzila kako je to gadna siva smjesa
i sad odustala
i od muffina
ivarice, tebe baš neće pa neće
možda te ureknuo neki vlasnik b&b![]()
ja sutra kupujem žito pa ćemo vidjeti
jel' baš moram do biobio ili će ga možda bit u biljnim apotekama?
vidim svakojake ljuskice i sjemenke, možda ima nade
Zašto još nitko nije stavio sliku toga pa da znamo o čemu se priča 8)
google čuda radi 8)
Hm, sad sam malo proguglala slike i ima svega, od ovoga
http://www.coolinarika.com/repositor...tent_large.jpg
i ovoga
http://www.coolinarika.com/repositor...ent_medium.jpg
do ovoga
http://www.kristina.co.yu/images/pro...vo-kuglice.jpg
Hm, sad sam malo proguglala slike i ima svega, od ovoga
http://www.coolinarika.com/repositor...tent_large.jpg
i ovoga
http://www.coolinarika.com/repositor...ent_medium.jpg
do ovoga
http://www.kristina.co.yu/images/pro...vo-kuglice.jpg
IMGA Voda se procjedi. Kod mene je kuhanje inače sve odokativnom metodom. Pravilo sa svim žitaricama je da ako ih preko noći ostaviš u vodi, sutra se lakše i brže skuhaju. Obična pšenica, ja je kupim u merkatoru.