Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 100

Thread: Žito

  1. #1
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default Žito

    ivar se navukao na desert od psenice iz Bio i Bio. a kako mala mjerica kosta 20 kuna, mogla bi valjda i ja to doma praviti.
    kako se pravi? cime se melje? kako postane onako kao kremasto?

  2. #2
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    Psenica se dobro opere pa se u serpi prokuha.
    Kad se malo prokuha, prolijes vodu pa opet dolijes toplu i prokuhas i opet jos jednom tako...i onda ju ja stavim u pretis pa kuham jos jedno pola sata....ili malo manje.
    Ovo kuhanje, nekoliko puta, mozes izbjeci ako ostavis psenicu preko noci u vodi da nabubri pa je onda dobro isperes i skuhas.
    Kad je kuhana ja ju meljem na rucnu masinu za mljevenje mesa i to 2 puta, dodam sjeckanih oraha, secer, vanilin secer i malo cimeta.
    Na kraju ukrasim slagom
    Kad je zito u pitanju, postajem sladokusac i zato ga bas i ne pravim cesto

  3. #3
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ne znam nikoga ko se nije navukao (osim mog A.). Mislim da postoji cak i nekoliko recepata na forumu.
    Inace, to se jos zove koljivo (ili slavsko zito-jer ga prave za slavu), i u receptu koji ja imam od tetkine svekrve ( ) idu jednake kolicine psenice, oraha i meda, te pola kolicine grozdjica. ALI, meni je tzo onda preslatko i ne mogu pojesti zeljenu kolicinu , pa ja to smanjim, odnosno, fakat dobro skuhanu psenicu meljem na flajsmasinu zajedno s grozdjicama. Isto ko Njojza, 2 puta na sitno, i onda dodajem mljevene orahe i med po okusu.
    Stvar se moze zamrznuti u posudicama, pa onda kasnije samo vadis ko kesten pire.
    Cim sam vidila naslov odmak sam se oblizala. Idem mociti psenicu (meni se ne da kuhat 16 puta, pa ja to dobro namocim).

  4. #4
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    može li se to smiksati u multiću ili na štapni, jer nmemam onu za mliti meso?

  5. #5
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    nemam ni ja

  6. #6

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split
    Posts
    989

    Default

    ja recimo apstiniram
    jer ako je s medom morala bi sjediti na WCu da bi stigla do kraja porcije

  7. #7
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    mislim da ne treba biti s medom, ovi iz bio i bio nisu, imaju smedi secer i malo cimeta, cak ni za orahe nisam sihurna.

  8. #8
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ideja ti je ta. Ovo iz Biobio je prilagodjena verzija ali pravo je jos booooljeeeeeeeeee. Naravno da ces staviti smedji secer ili neki slad ako ne zelis med. I naravno, cimet, vanilija, to je sve dobrodoslo.

    Moja se psenica moci od jucer, jupiiiiiiiii. :D

    Ja to ne bih miksala na stapni. Mislim da je pregusto, odnosno da bi ti mikser mogao pregoriti. Jeedino da probas ostaviti vise vode. Ne koristim multipraktike pa ne znam bas.

  9. #9
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Može štapnim, jedino što neće biti ujednačeno. Neka zrna će biti skroz smrvljena, a neka će ostati kakva su i bila.

    (ja neki dan štapnim "sjeckala" peršin - nikad bolje nasjeckan nije bio)!

  10. #10

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Meni negdje zvoni da se to jede sa šlagom...

  11. #11
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    Quote Originally Posted by mamazika
    Meni negdje zvoni da se to jede sa šlagom...
    zvoni ti gore napisano
    moze i bez slaga ali sa slagom je bolje

  12. #12

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default


  13. #13
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ja nasla kupovati psenicu u vrijeme kad su je posteni gradani pokupovali u dekorativne svrhe.
    jedva sam je danas nasla.
    sad cu je zakisati pa sutra navecer pisemo dozivljaje.

    sto mislite da dodam uz orahe(ima ih i u ovom iz bio i bio, bas provjerila) i przene psenicne klice? secer otopim u tekucini u kojoj se psenica kuha? ili ga dodajem naknadno i kako?

  14. #14
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    ja dodajem zlicu po zlicu meda dok meljem psenicu, mozes i ti tako dodavati secer. probala sam sa stapnim, cisto iz znatizelje, nije mi to to.
    orahe na kraju da ne pretjeras.

  15. #15

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    i što je onda zaključak? bez flajšmašine da se ne upuštam? na onu za mljevenje oraha da ni ne pokušavam?

  16. #16

    Default

    Danas mi je sestrična donjela žito, jako fino. Radila ga je ovako:

    2 velike šalice (2,5dcl) prebrane pšenice
    4 i 1/2 šalice vode

    Prokuhati 1 minutu.
    Rernu ugrijati na 200 C, staviti poklopljenu pšenicu, nakon 5-10 min ugasiti rernu i ostaviti pšenicu bar 5h, a može i preko noći.

    Do jutra pšenica popije svu vodu i omekša.
    Samljeti u mašini za meso.
    Dodati:
    2 vanilij šećera,
    300 gr mljevenih oraha
    200 gr šećera (ili meda, slada , kako tko voli)
    malo cimeta, može i muškatnog orašćića, klinčića, po ukusu.

    Dobro promješati i ta smjesa se oblikuje na tanjur kao torta i pospe mljevenim orasima.

  17. #17
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ah moje zito.
    stavila sam samo dvije zlice meda na ogromnu tecu psenice i ispalo mi preslatko. orasi i przene psenicne klice takoder nisu pomogli.
    onaj iz bio i bio je nenadmasiv

  18. #18

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    ovo mozda i ne spada na ovu temu, ali mislim da bi se mnogima od vas mogao dopasti ovaj recept:

    link

    mi smo apsolutno odusevljeni, tako nesto fino i prakticno, a nema ni jedan jedini sastojak koji nije super zdrav :D

  19. #19

    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    2,005

    Default

    Quote Originally Posted by aleta
    i što je onda zaključak? bez flajšmašine da se ne upuštam? na onu za mljevenje oraha da ni ne pokušavam?
    ja sam mljela na mašinu za orahe i otpale su mi ruke, ali je ispalo super. Drugi put sam sve ubacila u multipraktik, ali sam dodala malo soka od naranče da multipraktik to može izvrtiti.
    Budući da ne znam kako izgleda ivaričin original, ovo moje je ispalo odlično.

  20. #20
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    ivarice, tek sad vidjeh da ti nije uspjelo zito...smrc
    ja stvarno nikad ne stavljam med i meni bude super...
    hajde ti lijepo idi na popravni i napravi opet pa javi :namig

  21. #21
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ma je, uspjelo je. ja sam pojela cijeli lonac (u 3 dana), sa slagom, bez slaga ne bi mogla. ali ivaru se nije svidjelo.
    a ni multipraktik ne samelje tako dobro ko B&B.

  22. #22
    rula's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Skoplje
    Posts
    171

    Default

    Da li moze da se melje psenica u multipraktiku? Da li je netko probao?

  23. #23
    mama courage's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    7,324

    Default

    to se jos zove koljivo (ili slavsko zito-jer ga prave za slavu),
    ja sam odrasla na koljivu... baka pravila za slavu... pa se nudim kao degustator

    inače, kod nas - bosanskih srba - se zito ne melje, dok se kod srbijanaca melje.

    evo recept...
    cijelo zito (psenica bijelica) se kuha u ekspres loncu od 30-40 min, doda se...
    krupno samljeveni orasi
    malo meda
    i na vrh šlag

    tako mi rekoše, ja nikad nisam pravila koljivo, pa me ne pitajte ništa vezano za ovaj recept...

  24. #24

    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    9,951

    Default

    ajme, probat ću napraviti

    ( ili nagovoriti mm-a da napravi )

  25. #25
    thalia's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,861

    Default

    Quote Originally Posted by mama courage

    inače, kod nas - bosanskih srba - se zito ne melje, dok se kod srbijanaca melje.

    evo recept...
    cijelo zito (psenica bijelica) se kuha u ekspres loncu od 30-40 min, doda se...
    krupno samljeveni orasi
    malo meda
    i na vrh šlag

    tako mi rekoše, ja nikad nisam pravila koljivo, pa me ne pitajte ništa vezano za ovaj recept...
    eto, to je mene zbunjivalo cijelo vrijeme. ja sam jela samo nemljeveno, ali usred srbije. dobro, nije usred, ali dramatičnije zvuči. u bg-u su radile i bake moje frendice, a i u slastičarnici, nemljeveno.

    ja obožavam žito, o-bo-ža-vam

  26. #26

    Default

    Quote Originally Posted by mama courage
    ja sam odrasla na koljivu... baka pravila za slavu... pa se nudim kao degustator

    ...
    moš mislit da bi ti se netko usudio ponuditi pa da uspoređuješ s bakinim

  27. #27
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Sad ja upadam ko padobranac..Izbacio mi pretraznik ovu temu kad sam trzila zito i kako to skuhati.
    Naime kupila sam ovo..
    http://www.naturkost-spittelberg.at/...2009_image.jpg

    Jel to zito?
    Naime zapravo sam isla kupiti proso..al ga vise nije bilo..pa sam trazila nesto sto se moze kombinitati s rizom i da ne moram nakuhavat sto godina. Na ovom sto sam kupila pise da se kuha 5 min, a sad tu citam da vi zito namacete cijelu noc?

    Lijepo moli da me netko prosvijetli??

  28. #28
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Draga, , zito je psenica.

    U Slavoniji je obicaj psenicu nazivati zitom, a na ovom topicu je rijec o slatkisu koji pravoslavci prave za slavu (to je dan kad slave svog sveca zastitnika). Slatkis se radi od psenice, a zove se "koljivo", "slavsko zito" ili samo "zito".

    To sto si kupila je kamut, zitarica bliska psenici, ali africkog porijekla. Tocnije egipatskog. Dakle, hrana faraona.

    Mozes ti i od toga napraviti "zito". Bitno da se dobro skuha i samelje. Al meni osobno, kamut je u kombinaciji s rizom.

  29. #29
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Nema sanse da se kuha 5 minuta.

  30. #30
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Quote Originally Posted by marta
    Nema sanse da se kuha 5 minuta.
    Nema sanse da se zito kuha 5 min il kamut???

    Pa pise na uputama 5min.. :?

    He, da su imali proso ko svaki normalni bio shop nebi sad ja tu petljala

  31. #31
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Quote Originally Posted by marta
    Nema sanse da se kuha 5 minuta.
    Jap..imala si pravo!

  32. #32
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Samo da objavim da je prva ovozimska kolicina koljiva usla na hladjenje u nas frizider.

    Palo mi je napamet da jednom napravim koljivo od bulgura. Nesto ko instant koljivo - nema mocenja prekonocnog, nema nakuhavanja cjelodnevnog, a bogami ni mljevenja mukotrpnog. Znaaaaam da nece biti isto, ali dobro ce doci u trenucima kad "bih nesto".

  33. #33
    kate's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,702

    Default

    pa dobro koliko se kuha ta pšenica?

  34. #34

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    Ja je kuvam 7-10 minuta. Pisala sam o tome na temi testenina. Idem naći pa ti kopiram, da ne bih sad kuckala ponovo

  35. #35

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    Evo:
    Kada se radi žito (bilo koje), natapa se preko noći, pa se kuva 7 minuta na laganijoj vatri u 4x većoj količini vode (npr. 1 šoljica žita i 4 šoljice vode), polupoklopljeno, pa se poklopac skroz spusti, a šerpa se umota u neki debeli frotir i ostavi dok ne popije svu količinu vode.
    Na taj način se zadrže svi korisni sastojci, a žito bude meko, rahlo i ne bude nikad slepljeno.
    Mera je za suvo žito.
    Dodajem ono što nisam gore napisala, a što je bitno:
    Najbolje je da se kuva u onoj vodi u kojoj se natapalo, ali se naravno pre tog natapanja mora dooobro oprati iz nekoliko voda, s tim da u svakoj odstoji po malo.
    Znači, staviš žito u 4x veću količinu vode + prstohvat morske soli, pa to na vatru, na najjače, da proključa. Čim proključa smanjiš tako da voda vri. Ostaviš tu šerpu na toplom, tj na sobnoj temperaturi preko noći.

  36. #36

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Iza kapaka
    Posts
    5,351

    Default

    Evo ti sad mene... o čemu vi, pobogu, pričate?!?

    I još s ovakvim smajlićima:

    AJme, kakve sve ja slastice propuštam i nikad za njih čulaaaa...

  37. #37

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    Quote Originally Posted by Amalthea
    Evo ti sad mene... o čemu vi, pobogu, pričate?!?

    I još s ovakvim smajlićima:

    AJme, kakve sve ja slastice propuštam i nikad za njih čulaaaa...
    Žito sa šlagom ili koljivo? Mljac, mljac

  38. #38
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    namace se za sutra

  39. #39

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    ja se po ovom topicu motam i slinim svaki put kad ga netko podigne
    a žito u životu nikad probala nisam
    niti imam ideju kako bi to trebalo izgledati
    samo sam si utuvila u glavu da je jako jako fino

    dajte sad, prosim, detaljno
    koje žito, gdje kupiti
    u koliko vode namakati, kuhati
    koliko čega dodati
    koje su mi šanse bez flajšmašine i s čim da to meljem

    i kakav je okus?

  40. #40

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Sarajevo
    Posts
    123

    Default

    Ja ga nikad ne meljem. I nisam nikad koljivo probala sa mljevenim žitom (moram priznati da ne zvuči loše). Sa tim sam se srela u Vojvodini, kad sam bila dijete, i tad su mi rekli da se to pravi za sve pravoslavne krsne slave. Nama su ga djelili kao djeci u salvetama ispred crkve, i nije bilo šlaga Ali kad ga pravim kod kuće, uvjek stavim šlag jer da neki blaži okus...
    Inače, stavim med, dvije kašike na cijelu mjeru, dodam suho voće i služim ga hladno. eto, podjelila sam

  41. #41

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Sarajevo
    Posts
    123

    Default

    Quote Originally Posted by Imga
    ja se po ovom topicu motam i slinim svaki put kad ga netko podigne
    a žito u životu nikad probala nisam
    niti imam ideju kako bi to trebalo izgledati
    samo sam si utuvila u glavu da je jako jako fino


    dajte sad, prosim, detaljno
    koje žito, gdje kupiti
    u koliko vode namakati, kuhati
    koliko čega dodati
    koje su mi šanse bez flajšmašine i s čim da to meljem

    i kakav je okus?
    Garantujem ti da će ti ovo postati omiljeni desert:
    Žito kao i svaku žitaricu prvo pregledaš, da nije oštećena, pokvarena dakle princip kao i sa rižom.
    Pretis lonac je zakon za ovo, jer skraćuje vrijeme kuhanja. Ja ostavim oko 20 minuta, da bi se dobro skuhalo, a ako ti je žito starije treba i duže. (uglavnom po principu testa probanjem )
    Na mjeru od 500 gr žita, kada se sve skuha, stavim 100 gr suhog voća, originalno idu samo grožđice, ali ja stavim ono suho tropic voće-ananas u kockicama, mango kivi...možeš staviti orahe.
    Med je meni bolja varijanta od šećera, ali ako ne voliš med, radije probaj prvi put sa šećerom.
    Količina šećera: Probaj koliko je za tvoj ukus slatko (uglavnom ja pola pojedem dok ga pripremam

    Sve fino izmješaš, dodaš slatko vrhnje i voala! Spremno je za jelo.

  42. #42

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    Quote Originally Posted by Lanche
    Garantujem ti da će ti ovo postati omiljeni desert:
    Žito kao i svaku žitaricu prvo pregledaš, da nije oštećena, pokvarena dakle princip kao i sa rižom.
    Pretis lonac je zakon za ovo, jer skraćuje vrijeme kuhanja. Ja ostavim oko 20 minuta, da bi se dobro skuhalo, a ako ti je žito starije treba i duže. (uglavnom po principu testa probanjem )
    Na mjeru od 500 gr žita, kada se sve skuha, stavim 100 gr suhog voća, originalno idu samo grožđice, ali ja stavim ono suho tropic voće-ananas u kockicama, mango kivi...možeš staviti orahe.
    Med je meni bolja varijanta od šećera, ali ako ne voliš med, radije probaj prvi put sa šećerom.
    Količina šećera: Probaj koliko je za tvoj ukus slatko (uglavnom ja pola pojedem dok ga pripremam

    Sve fino izmješaš, dodaš slatko vrhnje i voala! Spremno je za jelo.
    Hvala!

    Znači, bez namakanja i bez mljevenja? Još bolje!
    U koliko vode se kuha, i treba li se procijediti poslije?
    Dobro, med ne mogu koristiti zbog alergije (sve u nadi da će dijete jesti), mislila sam javorov sirup i šećer u kombinaciji.
    Orahe definitivno, a i šlag.

  43. #43
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    nemojte mi vise dati da ista pravim

    opet mi multipraktik nije uspio samljeti psenicu, precrko
    pa sam je probala mljeti u onom rucnom tupperware orahomljevelicom
    pa sam izvadila mikser za frape
    pa ni on nije mogao u ravnopravnu borbu s psenicom
    pa sam je malo gurala drvenom kuhacom prema onim metlicama
    pa mi je mikser uhvatio kuhacu i odrezao dio
    pa psenice imam po cijeloj kuhinji
    pa bilo to sto imam gusto
    pa, da razrijedim, otvorila kokosovo mlijeko koje je ustvari trebalo biti za muffine
    pa skuzila kako je to gadna siva smjesa
    i sad odustala

    i od muffina

  44. #44
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default


  45. #45

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    ivarice, tebe baš neće pa neće
    možda te ureknuo neki vlasnik b&b

    ja sutra kupujem žito pa ćemo vidjeti
    jel' baš moram do biobio ili će ga možda bit u biljnim apotekama?
    vidim svakojake ljuskice i sjemenke, možda ima nade

  46. #46
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Zašto još nitko nije stavio sliku toga pa da znamo o čemu se priča 8)

  47. #47

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    google čuda radi 8)

  48. #48

  49. #49

  50. #50

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Sarajevo
    Posts
    123

    Default

    IMGA Voda se procjedi. Kod mene je kuhanje inače sve odokativnom metodom. Pravilo sa svim žitaricama je da ako ih preko noći ostaviš u vodi, sutra se lakše i brže skuhaju. Obična pšenica, ja je kupim u merkatoru.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •