Evo:Mera je za suvo žito.Kada se radi žito (bilo koje), natapa se preko noći, pa se kuva 7 minuta na laganijoj vatri u 4x većoj količini vode (npr. 1 šoljica žita i 4 šoljice vode), polupoklopljeno, pa se poklopac skroz spusti, a šerpa se umota u neki debeli frotir i ostavi dok ne popije svu količinu vode.
Na taj način se zadrže svi korisni sastojci, a žito bude meko, rahlo i ne bude nikad slepljeno.
Dodajem ono što nisam gore napisala, a što je bitno:
Najbolje je da se kuva u onoj vodi u kojoj se natapalo, ali se naravno pre tog natapanja mora dooobro oprati iz nekoliko voda, s tim da u svakoj odstoji po malo.
Znači, staviš žito u 4x veću količinu vode + prstohvat morske soli, pa to na vatru, na najjače, da proključa. Čim proključa smanjiš tako da voda vri. Ostaviš tu šerpu na toplom, tj na sobnoj temperaturi preko noći.