Molim za sve koji su imali iskustva s navedenim da napisu kako je izgledala operacija, dali su poslije simptomi suzenja oka nestali, dr nam preporuca ali ja nikako da se odlucim, garancija kaze oko 75%
Molim za sve koji su imali iskustva s navedenim da napisu kako je izgledala operacija, dali su poslije simptomi suzenja oka nestali, dr nam preporuca ali ja nikako da se odlucim, garancija kaze oko 75%
Meni je dvoje djece imalo te probleme. Nisam pristala na operaciju ni za jedno. Svaki dan sam masirala suzni kanalić od nosa prema oku, izašlo bi žuto, redovno ispirala kamilicom. Naravno, bilo je i upala, kapanja, mazanja, ali ne previše. I sinu i kćeri se normalno otvorio kanalić negdje u 5-6om mjesecu. Samo su se jedno jutro probudili bez slijepljenih kapaka.
Ne moram reći da sam im stalno brisala očice. Pročitala sam dovoljno toga da sam mislila da mogu počekati. Vjerojatno bih se, da je trajalo duže, i ja morala odlučiti drugačije.
Ima netko iskustva sa samim sondiranjem?
Nažalost samo masiranje očito nije pomoglo, krajem ožujka imamo termin za sondiranje... iako ima već 13 i pol mjeseci ja i dalje masiram, kapam fiziološku, čistim nos (već me valjda mrzi zbog svega toga) ali živim u nadi da će se kanalići ipak proširiti. Ponekad uopće nema sekreta, ponekad ima više, ponekad samo jako suze, ponekad se okice zacrvene...
Ima li šanse da se kanalići ipak prošire? Rekla mi jedna poznanica da je njezin nećak imao te probleme do treće godine i da su nestali samo od sebe, da se nitko nije uzbuđivao zbog toga.
Koliko traje boravak u bolnici nakon sondiranja? (Rekli mi na Rebru 3-4 dana) Postoje li neke upute za njegu, higijenu nakon sondiranja? Gdje ste radili zahvat? Ima li to smisla raditi privatno? Sve što vam padne na pamet, samo pišite... hvala.
Mi smo bili na sondiranju u VŽ prije cca godinu dana. Dijete mi je tada imalo 10 mjeseci.
Prije sondairanja smo morali napraviti pretrage (vađenje krvi, krvna grupa, ekg, pedijatar u bolnici, anesteziolog). Došli smo tamo u 7 ujutro. Uzeli su ga za op oko 9, vratili oko 11-12. Poslije sondiranja je imao vaticu na oko 2-3 sata i to je to. Nama je pomoglo i od tada nema nikakvih problema s okom. Iz bolnice smo otišli oko 17 h, po preporuci anesteziologa. Ja sam hteja otići odmah u podne ali mi nisu dali.
E sad, ja bi ipak dala cca 2000 kn i otišla privatno (da smo trebali ponoviti). Jer su oni njega uzeli naravno i ja nisam mogla biti s njim prije postupka, ni kad se budio iz anestezije. I to mu je bila veleeeelika trauma. Tjednima nakon toga se budio iz sna i vrištao od muke.
Nakon 10 mjeseci muke s okom, sad mi je žao da nije na sondiranje išao i prije (s cca 6 mjeseci).
Hvala Zara,
ovaj "detalj" o odvajanju mi nije pao na pamet. Zbog toga svakako bi svakako išla privatno, pa što košta. Nema šanse da ju ostavim samu u takvom trenutku.
A možda znaš kud ići privatno?
Posljednje uređivanje od Mojca : 05.12.2012. at 22:38
Zvala sam bila nekoliko klinika čisto da se raspitam (nakon našeg postupka) i mislim da su mi u klinici svjetlost rekli da bi mogla biti stalno s njim ako odobri anesteziolog. Te da je cijena oko 2000 kn (postupak i anestezija).
mojoj curki se suzni kanal otvorio sa dvije godine. pitala sam pedijatra i prije za sondiranje, odgovorio mi je da u svojoj praksi nije imao dijete kojemu se do druge godine kanal ne bi otvorio. oko je suzilo, posebno na vjetru, ujutro je bilo sljepljeno, kapali smo i mazali tobrex kod jačeg iscjedka i prošlo je oko drugog rođendana.
Ako je prisutna neka bakterija koja se ko kod nas vukla 10 mjeseci, onda je sondiranje potrebno napraviti što prije.
mi nismo ni bris radili. pitala jesam, pedijatar rekao da nije potrebno.
ne znam baš kaj da o tome mislim, ali mi je itekako drago da sam mu odlučila vjerovati.
inače, za žuti iscjedak nam je jedino mast pomagala, kapi bi samo napola pomogle.
Eto ni moj pedijatar nije htio raditi bris, ali ga je ipak napravio nakon xy molbi da da uputnicu. Užas!
meni iz ovih sad cipela nije užasno što nismo radili bris. drago mi je da nas je, ustvari, poštedio svega toga. na kraju je bilo upravo tako kao je i rekao.
i mojoj mlađoj suzi od rođenja. pedijatrica je na moj zahtjev dala uputnicu, otišla se naručit na sv.duh, primili nas isti dan. starija je doktorica po iscjetku pretpostavila da ima neku bakteriju i odma nam dala kapi uz masiranje i ispiranje 4x dnevno. nakon 10 dana otišle na kontrolu kad ono, nalaz sterilani ništa.. samo nastavite masirat, po potrebi dođite nam opet. nitko nije spominjao sondiranje..
Hvala cure.
Radili smo bris. Dva puta, prvo samo oka, sve ok. Nedavno i oka i nosa... u oku haemophilus influenzae i streptococcus pneumoniae, u nosu samo streptococcus pneumoniae. Popila je antibiotik, stanje se smirilo, bris nismo ponavljali.
Pokušati ću dobiti uputnicu za SD za početak. Čula sam a imaju bolju dječiju oftalmologiju nego na Rebru. I super mi je ovaj podatak "do druge godine".![]()
mislim da za ovaj, kao i za mnoge druge probleme postoje dvije struje liječnika. oni koji su skloni invazivnijem i oni koji su skloni manje invazivnom pristupu. pitanje je koja je tebi struja bliža. i vrlo je bitno imati pedijatra od povjerenja.
oko moje curke je stvarno znalo ponekad gadno izgledati, crveno i upaljeno. ali evo, da pokucam, od druge godine nije imala više nikakvih problema.
Bliža mi je neinvazivna, jasno. I volim prirodi dati da odradi svoje.![]()
I mojoj su okice ponekad crvene, ponekad sekret curi svakih 15 min, ponekad ga danima nema. Prošli tjedan smo krenuli u jaslice, pa se pojačao, za vikend se smirio, sad se vratio. Danas je došlo i crvenilo. Sutra ostaje doma.![]()
Imaš možda nekog liječnika sklonog neinvazivnom pristupu za preporučiti?
jedino svog pedijatra, ali on ti je u karlovcu. mi nismo nikud s tim okom išli jer nam je pedijatar rekao da ne treba. ali jesam mazala s tobrex masti kod crvenila i jačeg, žutog sekreta i to je znalo smiriti stvar za neko vrijeme.
ne bi te htjela nagovarati na čekanje, sama ćeš procijeniti što je za vas najbolje. samo ti iznosim naše iskustvo da to s tim kanalićem može potrajati, a ipak se riješiti samo od sebe.
Mi nikad nismo imali mirnih razdoblja, kao što sam rekla ko psu mi je žao da sondiranje nisam napravila kad je navršio 6 mjeseci.
I on je imao na oku streptococcus pneumoniae svih 10 mjeseci sa gnojnim sekretom, AB nisu ništa pomogli a koristili smo razne. Kao posljedicu toga ja i muž imali(ja 4x, a on 3x ) gnojnu anginu u tom razdoblju, unazad 20 godina nismo bili toliko bolesni ko u tih par mjeseci.
Posljednje uređivanje od Zara1 : 06.12.2012. at 10:22
uh ,uh suncokret sva sreća pa sam naišla na podatak da je tvojoj maloj trajalo do druge godine,moj malecki ima 19 mjeseci i još se borimo sa suženjem kanalića,nekad je bolje,nekad gore,ali nekako vjerujem da bi mu moglo proći samo od sebe,ja sam već navikla,ali me živciraju pitanja okoline ,kao pa šta mu je? jel bolestan? i sl. vjerujem da znate o čemu govorimja ne planiram još ništa poduzimati,i nadam se da će proći samo od sebe
veliki pozdrav!
pozdrav! Ima li netko novijih iskustava sa sondiranjem oka? Naručeni smo sredinom 11. mj. nakon osam mjeseci borbe s desnim okom i stafilokokom u njemu. Hvala
Da, imat ce punih osam mjeseci i sest dana na termin kad smo naruceni
Moja curica je išla sa osam mjeseci na sondiranje suznog kanala. Sam postupak traje par minuta. Anestezija je na masku, znači ne daje se intravenski.
Poslije još par dana trebaš masirati i kapati antibiotske kapi.
Ne znam da li bi se vremenom i samo riješilo, ali nisam požalila, samo kad se sjetim svakodnevnog masiranja, plakanja, otimanja.
Poslije više nije imala problema,sada ima pet godina.
Hvala puno na odgovoru! Sad mi je puno lakše...Hvala!!!