Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: MPO u BIH

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno MPO u BIH

MPO BIH
    danas sam kontaktirala s jednim od novinara s FTV BIH i dogovorili smo snimanje priče o nama.
    pokusat ćemo malo pogurati ove nase političare i animirati javnost da bar nepolodnost i kod nas "postane" bolest da nam bar nesto zdravstveno snosi od troškova u ovoj nasoj borbi.
    pokusat ću i otvoriti oči onima koji vjeruju inim dr ovdje koji rade kao IVF i ICSI bez predhodnih pretraga ,o smrzavanju embrija da negovorim to je znanstvena fantastika .Kod nas bi uspjeh bio i zamrzavanja JS bilo gdje (koji apsurd)
    Ako ima koja cura iz BIH jos da ima neko pitanje i temu o kojoj mogu progovoriti neka se javi svakako

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Samo da ti pošaljem podršku!
    Ne znam ima li neke važnosti i da li ti nešto znači, iz prve ruke sam čula preporuku za jednu dr. iz Tuzle (ako želiš pošaljem ti ime na pp) od jedne moje MPO trudnice, i prema priči žena radi onako kako sam čitala da rade MPO-ljekari u HR i Sloveniji, a u tjesnoj je saradnji sa Mariborom.

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Šaljem podršku.
    Količina neznanja i nezainteresovanosti za MPO U BIH je strašna.
    Moja prijateljica posjećuje dotičnu doktoricu u Tuzli ( krajem mj. bi trebala na IVF), jako je zadovoljna, a kako i neće kad je dosad bila po BiH kod raznih šalabajzera. Kod dr. su cjene otprilike kao u Mariboru, kako sam ja skontala.
    Posljednje uređivanje od MMK : 17.03.2010. at 08:32

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ja nikome u BiH nevjerujem u potpunosti. Prvo, nema zaledjivanja. Samim tim da su ne znam ti kako strucni pada im sve u vodu. Druga stvar cijene su katastrofa u odnosu na kvalitet usluga koje dobijas. Jako mi je drago što se konačno nešto počinje dešavati. Ja sam razgovarala sa jednim MPO'ovcem u BiH oko svega toga. On kaze da je radio sa timom kolega, da imaju cak i nacrt zakona koji bi podrzao bas lijepo MPO, ali ocito nema dovoljno inicijative i interesa. Laky nagazi mila i sve im reci. Jako bih voljela da pomenes jednu stvar. Naime na nekim forumima je bilo price, međutim, jako malo i sve nekako uvijeno, da jedan doktor u Zenici radi MPO i da radi i zaledjivanje (to je jedna institucija koja je formirana prije nekoliko godina u cilju da omogući MPO paraplegičarima i kvadripegičarima), čak sam pročitala da radi i MPO sa doniranim materijalom i jako sam se šokirala. Sve ovo naravno nije u BiH zakonom uređeno.

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

bas me to sa zaleđivanjem interesira jer neznam da bilo tko ima u BIH tu mogućnost

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj laky prvotno napisa Vidi poruku
    bas me to sa zaleđivanjem interesira jer neznam da bilo tko ima u BIH tu mogućnost
    Na stranici dr. Mehmedbašića se spominje krioprezervacija
    http://www.mehmedbasic.ba/?jezik=bos&x=2&y=5

A vezano za institut u Zenici i dr. Čehića, mogu da kažem što sam čula iz druge ruke, a to je da je terapije davao telefonom i par dana nakon transfera govorio ženama da rade test, bez obzira na pregnil, a zatim kad dobiju M, kaže im da tijelo nije prihvatilo T i da je otišlo sve samo od sebe, a njih vodi kao "uspješan pokušaj".

tuzna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ovo za donora sto fata spominje sam i ja cula.uopce mi nije jasno kako to radi...kao ,narucuje spermu od nekud!
    ne znam sta je sa onom klinikom u Gradačcu? sto je onako skupa? ko je uopce vlasnik toga? 10 000 KM! halo,ba,pa nisu Maribor!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ima u Zenici oprema za krioprezervaciju (već sam rekla za što je nabavljena). Mehmedbašić ima također svu opremu za krioprezervaciju. Sam mi je to rekao u više navrata.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

[QUOTE=tuzna;1573596]ovo za donora sto fata spominje sam i ja cula.uopce mi nije jasno kako to radi...kao ,narucuje spermu od nekud!

Ja sam pročitala da naručuju iz Finske ili Danske sad nisam sigurna

fresia avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Pozdrav svima! Koliko je meni poznato klinika Medico-S u Banjaluci radi zamrzavanje embriona...

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

neradi tj nije radila kad sam ja bila gore.a Mehmedbašića ću nazvati i pitati

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Poštovana,

Nazalost ni kod nas situacija nije bolja, jer zakon ne regulise zamrzavanje
    embrija, tako da za sada ni mi ne mozemo zamrzavati. Mi da bismo izbjegli
    bacanje embrija radimo nizu stimulaciju u postupcima.

Puno srece,

Zavod Mehmedbasic

ovo je odgovor na mail .ipak nerade

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

meni je ova tema pomalo bolna i tolika je nepravda sto su u bosni zene po ovom pitanju prepustene na milost i nemilost svojoj sdbini, da nemam niti rijeci za to.

ono sto dodatno boli je ljudsko neznanje, tj neinformisanost pacijenata, da ne kazem primitivizam kojeg poslije posljednjeg rata ima u masala proporcijama u svim strukturama...
    ljudi cesto misle, najvecci problem je da li negdje ima ta i ta oprema, da li postoje tehnicke mogucnosti da se uradi odredjen postupak...
    a ne misli se o tome da je skupa oprema najmanji dio ovog maximalno pipavog medicinskog procesa...jer, pare se negdje nadju - krediti, donacije, muvanje sa inostranstvom...ali KO da radi na tim skupim aparatima, i KAKVOG KVALITETA je njegov rad? ginekolozi koji se priucavaju tudjem poslu i pri tome koriste pacijente kao pokusni materijal?

bosna je trenutno jedna od atraktivnijih lokacija za experimente sa pacijentima, a ovdje nazalost cak i ne mislim na privatni sektor i jadne ljude koji skupo placaju da se na njima neko uzalud poducava vantjelesnoj oplodnji. onaj ko se tamo odluci na postupke, samo covjek moze da kaze, selber schuld.

ko je cuo za dobrog embriologa u bosni????
    gdje se taj skolovao, gdje su mu jednako dobri pomocnici, koji mu je procenat uspjesnosti i gdje ide na redovna usavrsavanja?

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

nema tog dobrog embriologa u bosni, i dugo jos nece ni da ga bude.
    a i kada bi se sporadicno poneki nasao, on je nemocan protiv sistema koji ga ne podrzava.
    kao sto je ina33 fino srocila na jednoj drugoj temi, MPO nije nesto sto se radi herojski i partizanski. dakle, nije u pitanju bacanje cebeta na tenk, niti neko majmunisanje nabrzinu kojem ce neki poznat ginekolog sad da se priuci pa lijevom rukom da odradi. MPO je strogo mirnodopska stvar u kojoj hiljadu faktora igra jednu zajednicku igru, koja se na kraju preliva u uspjesno odradjen proces.

znaci, vazan je ginekolog koji ispravno tajmira punkciju i uzme jajnu celiju, a onda je jos vazniji embriolog koji od nje napravi novo bice sposobno da se implantira, da ne pricam o kvalitetu njegove laboratorije, medija, procjena koje iz sata u sat samo iskusno oko moze ispravno da napravi...medicinsko osoblje i funckionisuci sistem da ne pominjem. znaci, bosna od svega toga nazalost i tugu preveliku, nema nista.

MPO je apsolutno nekompatibilan sa haosom, frkom, neznanjem i improvizacijom.
    bolje stediti za jedan postupak u sloveniji, nego za dva u bosni.
    izuzetak su naravno inseminacije, koje gotovo pa i u kucnoj radinosti mogu da se obave.
    a sto se tice donorske sperme koja se nabavlja iz danske i slicno, mislim da treba biti dobro neozbiljan i nepametan pa se upustati u bosni u takve tripove.

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

uzgred budi receno, samo da vidite bosanski forum na kojem se diskutuju ove MPO teme...
    kako vec situacija diktira, u fazonu su cajevi, trave, vracke i pozitivno razmisljanje. i poneka inseminacija, a od toga se prave drame, mjesecima pa i duze odlucuje da se krene na taj famozni 'postupak', ulazu se ogromne nade...i to je ono sto mi je licno najzalije.
    pa onda tu i tamo ponesto upali, sto prirodno sto kroz inseminacije, ali u ovom drugom slucaju ginekolog naravno utvrdjuje sebe u legende MPO...i bere nove neiskusne pacijente.

ali mislim da su vecina cura ipak pametne i realne i ne zanose se previse sa mogucnostima MPO u bosni.

tuga mi je samo sto ovdje gdje ja zivim, svaki grad velicine npr. sarajeva ima barem 2-3 uspjesne MPO klinike, a cijela bosna spala na to da tugaljivo gleda preko svojih granica....
    upravo na takvim stvarima se najbolje vide posljedice rata....kuce se sagrade brzo nakon sto se poruse, ali sve ono sto zahtijeva miran i stabilan sistem u toku vise decenija da bi cvjetalo: siroko obrazovanje, kosmopolitizam, primijenjene nauke i procesi kao MPO...to ide malo teze.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj hanumica fata prvotno napisa Vidi poruku
    sve ono sto zahtijeva miran i stabilan sistem
    Bosna trenutno nije sistem, u njoj nema nikakvog sistema, osim možda sistema organizovanog kriminala i sistema političkog kriminala, tako da "to ide malo teže" je preblag izraz za situaciju. I da, slažem se sa hanumicom, i žao mi je beskrajno zbog toga, puno je patnje zbog raznih stvari u ovom ponovno Crnom Vilajetu. I ja stojim iza preporuke "bolje štedit za jedan postupak vani nego za dva u Bosni". Nada ipak zadnja umire. Sretno!

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

U potpunosti potpisujem hanumicu po pitanju MPO u BiH i samozvanih stručnjaka na tom polju. Cure u BiH koje se odluče za MPO su samo pokusni kunići na kojima se neko uči i iživljava pa ako upali upali a onda se ti stručnjaci dižu do neba jer im je svaka 150 inseminacija upalila i daju sebi titulu MPO doktor a joj čuj MPO doktor.

A dobar biolog to je nemoguća misija za BiH.
    Na početku naše borbe za bebača i ja sam tako nasijela na jednog samozvanog MPO stručnjaka koji je inače ginekolog ali je za MPO 2 u 1 (biolog+ginekolog). Srećom uradila jedan AIH i kliznula od njega pa me baš i nije opelješio po pitanju love.

Zato bolje lovu štediti za jedan postupak vani nego za 2 u BiH mada definitvno cijene samozvanih MPO stručnjaka u BiH su veće nego u Mariboru, vjerujte mi iz prve ruke informacija jedan MPO stručnjak u Bih mi je rekao. Npr stimulirani ICSI bez zamrzavanja košta u negovoj klinici 5000 KM (2500 EUR) pa koga prevari dobro ga prevario mene nije uspio.

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Cure apsolutno se slazem s vama ali već ako ih nemamo pokusajmo bar od zdravstva koje plaćamo dobiti dio novca koji im dajemo kroz doprinose.Pokusajmo uvrstiti neplodnost u bolest koja se nelijeći u BIH da nam plate liječenje vani.Ja sam dobila svoju princezu ali me inat tjera da progovorim o svemu a imam sto reći
    u pola drzave se lijekovi dobiju na teret zdravstvenog a u drugoj polovini ne .Neka nam tj vam bar plate lijekove a za postupak ćemo nekako.nadam se da me razumijete sto zelim reći.

molim cure iz BIH da me kontaktiraju na pp ili mail dopis@net.hr da se dogovorimo da im kazem i ime novinara ,pa mi kazu sta da pitam o ćemu da pričam....
    Ja sam isto dipl.novinar ali MOLIM VAS aktivirajte se da nesto napravimo skupa

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

laky, imate, to znate, punu podršku iz HR, ako što treba.... javite se!

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj laky prvotno napisa Vidi poruku
    Cure apsolutno se slazem s vama ali već ako ih nemamo pokusajmo bar od zdravstva koje plaćamo dobiti dio novca koji im dajemo kroz doprinose.Pokusajmo uvrstiti neplodnost u bolest koja se nelijeći u BIH da nam plate liječenje vani.Ja sam dobila svoju princezu ali me inat tjera da progovorim o svemu a imam sto reći
    u pola drzave se lijekovi dobiju na teret zdravstvenog a u drugoj polovini ne .Neka nam tj vam bar plate lijekove a za postupak ćemo nekako.nadam se da me razumijete sto zelim reći.
    ja vec dugo zivim vani i nemam pojma kako je u kojem entitetu, ali u svakom slucaju, DA, apsolutno je esencijelno izboriti se barem za placene lijekove! to je minimum minimuma, ako cure vec moraju ici van granica zemlje da rjesavaju svoj problem.

u svakom slucaju, u kontaktu sa medijima ja bih se drzala kratkih, provjerenih parola. nema MPO u bosni, zene zele djecu, one same placaju svoje postupke vani, najmanje sto drzava moze da uradi je da ove parove snabdije lijekovima.

osim toga, ne bih pominjala nista negativno NI O CEMU: niti o ginekolozima u BiH koji rade tudji posao (sigurno ima dobrih ljekara medju njima i nisu krivi sto nemaju biologe i sto su samouki - da nisu oni, nasao bi se neko drugi ko pokusava da uzme pare na tudjoj muci).
    takodje ne ulaziti u dubioze o HR i novom zakonu, niko te finese u BiH nema sanse skontati i nema ni potrebe za tim. gdje ce cure ici kada dobiju lijekove i kako ce to izvesti, to je njihova stvar.

bilo bi najbolje kada bi u javnost izasle 1-2 'poznate' osobe, zene ministara i slicno ( barem ministara vidim da sada ima kao gljiva poslije kise), i da progovore o ovom problemu.
    ja znam da je kultura otvorenog razgovora vrlo problematicna u bosni, tu su ljudi vijekovima navikli na prikrivanje i stigma je za MPO velika, zato sigurno nije lako pristupiti ovome, ali mora o tome da se govori, uopste nema druge mogucnosti.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

sta da vam kazem, potpisujem sve. Zlo mi je i nema rijeci kojima bi se moglo opisati trenutno stanje u BiH. Samo ko ima novac (i to dosta njega) moze razmisljati o MPO. Mi smo prepusteni sami sebi. Niko nije zainteresiran za ovu problematiku. Mnoge druge esencijalne stvari u BiH nisu rijesene a kamoli MPO. Ja sam trenutno u dilemi kome otici da mi vodi trudnocu? Nakon pozitivne bete 22.03. koju sam o svom trosku izvadila u privatnom labu jer bih istu da sam to uradila preko soc. cekala bar 10 dana, ja jos uvijek ne znam kome da odem, kome smijem otici. Uzas zivi. Da odem u klinicki centar na ginekologiju ne smijem jer sam cula da imaju neku bakteriju koju mjesecima ne mogu da istrijebe. O poradjanju da muz bude prisutan koristeci se kojekakvim uznapredovalim tehnikama (tipa stolcici i sl.) je bukvalno naucna fantastika. Smrtnost novorodjencadi ogromna, ali o tome niko ne govori. Uzasssss

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj fatamorgana prvotno napisa Vidi poruku
    sta da vam kazem, potpisujem sve. Zlo mi je i nema rijeci kojima bi se moglo opisati trenutno stanje u BiH. Samo ko ima novac (i to dosta njega) moze razmisljati o MPO. Mi smo prepusteni sami sebi. Niko nije zainteresiran za ovu problematiku. Mnoge druge esencijalne stvari u BiH nisu rijesene a kamoli MPO. Ja sam trenutno u dilemi kome otici da mi vodi trudnocu? Nakon pozitivne bete 22.03. koju sam o svom trosku izvadila u privatnom labu jer bih istu da sam to uradila preko soc. cekala bar 10 dana, ja jos uvijek ne znam kome da odem, kome smijem otici. Uzas zivi. Da odem u klinicki centar na ginekologiju ne smijem jer sam cula da imaju neku bakteriju koju mjesecima ne mogu da istrijebe. O poradjanju da muz bude prisutan koristeci se kojekakvim uznapredovalim tehnikama (tipa stolcici i sl.) je bukvalno naucna fantastika. Smrtnost novorodjencadi ogromna, ali o tome niko ne govori. Uzasssss
    Poptisujem i ja sve. U Republici Srpskoj jednom rječju katastrofa! Nemam adekvatnog doktora ni za pripremu ni posle nje. Trenuto se lječim kod doktora koji je šef odjeljenja u bolnici i mnogo dobar stručnjak ali idem u privatnu ordinaciju i preko preporuke prijetelja jer je do njega malo teže doći. I radim kao crnac da skupim svaku paru za Maribor jer mpo je špansko selo i nikad neće funkcionisati kod nas. Ima ta neka klinika u Banja Luci preko koje mogu uraditi vantjelesnu na osnovu zdravstvenog osiguranja ali o tome nisam ni razmišljala. Zar bi oni mogli da imaju opremu, biologe i genetičare i uopšte iskustvo kao u Sloveniji, Hrvatskoj ili Srbiji? A nisam željela da ja budem jedna od tih na kojoj će pokušati odraditi uspješnu vantjelesnu. Uostalom da je naš ministar zdravlja htjeo učiniti nešto trebao je potpisati sporazum o finansiranju lječenja u inostrantstvu kad je svjestan da naše zdravstvene institucije to ne mogu ispuniti nego što su preko noći osposobili tu " neku" kliniku za vantjelesnu oplodnju i dali pravo na besplatan postupak. Za nabavku ljekova se moram snaći negjde van zemlje jer ni jedna ustanova u mom gradu nema odobrenje za uvoz tih lijekova ( naravno kad se nigdje ni ne radi usluga ) a jedna firma koja bi mi mogla uvesti lijekove ima takve cjene u ponudi da mi se isplati otići u Zagreb ili Beograd i platiti sve putarine i gorivo i proći opet jeftinije. I da ne dužim, ja sam svoju sreću prestala tražiti ovdje, postupak je u Mariboru a lijekovi u Zagrebu. Zdravstvena knjižica služi da s njom mlatim po šalteru i ovjeravam u prazno, da dobijem po neki uput za nalaze ali da predhodno prećutim gdje idem na postupak, jer bi zbog usluge u inostrantsvu mogla lako da ostanem bez upute. Kad se usluga radi u inostranstvu onda se i priprema punom cjenom plaća. Ili zbog odsustva svog doktora odem u dispanzer da me pregleda i konstatuje trudnoću ostvarenu i bez oba jajovoda. Pa te natjera da se pitaš šta je to u opšte u tebi na uzv. Možda ima i cura koje će me demantovati i reći da nisam u pravu ali moje iskustvo je veliko u mojoj zemlji i na žalost sva pozitivna rješenja su nastala van BiH. Čak i uput za postupak IVF.

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj sandric prvotno napisa Vidi poruku
    ... I radim kao crnac da skupim svaku paru za Maribor jer mpo je špansko selo i nikad neće funkcionisati kod nas. Ima ta neka klinika u Banja Luci preko koje mogu uraditi vantjelesnu na osnovu zdravstvenog osiguranja ali o tome nisam ni razmišljala. Zar bi oni mogli da imaju opremu, biologe i genetičare i uopšte iskustvo kao u Sloveniji, Hrvatskoj ili Srbiji? A nisam željela da ja budem jedna od tih na kojoj će pokušati odraditi uspješnu vantjelesnu....
    sandric, ti si u pravu, nema tu nikakve dileme...ALI, mozda ti se ipak isplati da razmotris banjaluku za neke "soft" opcije, tipa prirodni IVF ili samo blago stimulisani...cisto da se nesto desava u vremenu dok cekas na maribor, ili da smanji tenziju izmedju dva pokusaja...jer ta vrsta MPO nije prekomplikovana, vrlo nalikuje onome sta se u prirodnom ciklusu desava, tako da je manja ovisnost o dobrom biologu/embriologu/laboratoriji uopste...ne znam kakva je tvoja dijagnoza, mozda i neke blago stimulisane stimulacije pa inseminacija dolaze u obzir, a to moze maltene i u kucnoj varijanti da se odradjuje, potreban je samo ultrazvuk i dobro tempiranje stoperice...uostalom, covjek nikada ne zna ni kucna varijanta kada moze da upali, zivot je cudo...

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj sandric prvotno napisa Vidi poruku
    Poptisujem i ja sve....I da ne dužim, ja sam svoju sreću prestala tražiti ovdje, postupak je u Mariboru a lijekovi u Zagrebu. Zdravstvena knjižica služi da s njom mlatim po šalteru i ovjeravam u prazno, da dobijem po neki uput za nalaze ali da predhodno prećutim gdje idem na postupak, jer bi zbog usluge u inostrantsvu mogla lako da ostanem bez upute....
    postupci u mariboru i lijekovi u zagrebu meni zvuce odlicno. pada mi jos na pamet da dodam da i beograd moze da se razmotri, narocito za laboratorijske analize. grad ima nekoliko privatnih laboratorija u kojima brzo i efikasno moze dosta toga da se uradi za male pare, ja sam se cudila kako dobro funkcionise.
    sjecam se da ima taj hexalab, bukvalno za jedno prijepodne ako se covjek dobro organizuje moze gomila analiza koje su esencijelne za dobru dijagnostiku da se odrade: brisevi vaginalni i cervikalni, svi hormoni i sto je najbolje neki koji se rijetko rade, tipa DHEA, inhibin B, pa PCR-ovi na viruse razne etc. sam sebi odredis sta te interesuje i sta hoces da radis, cijene su vrlo niske do vrlo prihvatljive, rezultati meni stigli na email za koji dan.
    znaci ako si upucena u svoju problematiku a jos imas u BGD neke rodjake ili prijatelje, to moze cak i prvi korak da bude koji odradjujes. samo treba drzati u glavi da su za hormone najvazniji 2-3 DC pa onda 21 (u redovnom ciklusu od oko 28 dana).

seka35 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Ja znam da ovaj dr.sehic u zenici nema pojma! U to sam 100% sikurna

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •