Vidi rezultate ankete: Trebaju li skolarci uciti/ponavljati tijekom ljeta?

Glasači
29. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • Ne trebaju uopce uciti.

23 79.31%
  • Trebaju nekoliko sati ponavljanja (samostalni rad).

3 10.34%
  • Trebaju nekoliko sati ponavljanja i ja radim s njima.

2 6.90%
  • Trebaju dosta ponavljati - nekoliko sati tjedno.

1 3.45%
  • Trebaju sve ponoviti.

0 0%
Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Trebaju li skolarci uciti/ponavljati tijekom ljeta?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Trebaju li skolarci uciti/ponavljati tijekom ljeta?

Smatrate li da školarci trebaju učiti, tj. ponavljati naučeno gradivo tijekom ljetnih praznika ili ljetni praznici služe za doslovno "puštanje mozga na pašu"?

Ja mislim da su ljetni praznici predugi i da je djeci potrebno ponekad zadati koji zadatak, npr. matematika, strani jezik, hrvatska gramatika i sl., kako ne bi u potpunosti zaboravili sve što su naučili tijekom protekle školske godine.

Rad nekoliko sati tjedno, kada kiša pada, kada je prevruće umjesto gledanja televizije i sl., na zanimljiv način, dovoljno je da djeca ponove, pa čak i nauče nešto novo.
    (Možda u našoj državi je trenutno loša situacija, ali znanje je cijenjeno u svijetu i potrebno je ulagati u njega! )

Radite li s djecom ili smatrate da je to posao učitelja na početku školske godine da ponove cijelo gradivo?

PS. Možda pool nije dobro postavljen, ali izrecite svoje mišljenje okvirno. Ako da, zašto? Ako ne, zašto ne?

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moje mišljenje je zasnovano na mojem iskustvu i bilo mi je dobro. nisam učila ništa preko ljeta, mozak na pašu i igre do beskraja. nisam za to da se djecu opterećuje preko praznika jer ionako mislim da su preopterećeni.

ono što mislim da je dužnost roditelja pogotovu manje djece jest kojekakve edukativne igre koje bi zajedno igrali sa svojom djecom ili djeca međusobno. moj sami je premali ali mislim da kad krene u školu ne mislim ga opterećivati s ponavljanjima gradiva ili tjeranje na strani jezik (osim ako ne bi možda želio ići u španjolsku učiti španjolski :D ).

ljetni praznici nisu predugi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da su djeca ionako preopterecena tijekom skolske godine i da ih ne treba opterecivati jos i preko praznika.

Potpisujem Mamitu u potpunosti.
    Iako jos nisam mama, imam oko sebe primjer svojih necaka i necakinja.

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ma kakvo učenje i ponavljanje gradiva!!! Zamislite da mi odrasli ponesemo na godišnji odmor koji spis sa posla ili kakvu drugu poslovnu obavezu pa da malo "ponavljamo gradivo".
    I djeca imaju pravo na puni i pravi godišnji odmor. Čemu ih sapunati s matematikom, gramatikom ili već nekim drugim zadacima kad takvo ponavljanje ionako neće imati onaj učinak kojem bi se roditelji možda nadali.
    Ja sam po struci nastavnik i smatram da se djeca doista trebaju od svega odmoriti. Mnoga znanja se tako bolje slegnu, a ono što nije "sjelo" ionako se mora utvrditi na početku svake sljedeće školske godine.
    Ja osobno cijeli mjesec rujan posvetim ponavljanju i utvrđivanju gradiva. Slikovito rečeno, mislim da je bolje ići jedan korak nazad, pa tri naprijed

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpisujem cure
    iz svog vlastitog školskog iskustva (uvijek sam bila 5,0 i nikad nisam NIŠTA učila tokom praznika, a školu sam MRZILA iz dna duše), i iz toga što tokom školske godine radim sa školarcima s problemima u učenju u jednoj udruzi, odgovorno tvrdim : nijedni praznici nisu predugi :D treba klince pustiti da se pošteno odmore. u školi ih stvarno preopterećuju, stalno su pod ogromni stresom...

Početno

Hebiga, cure, ja sam odrasla u drugom sistemu, gdje se klince ionako u školi ne opterećuje koliko naše, i mislim da JE ok da dijete nešto malo napravi preko praznika...

Ne mora to bit brdo i planina domaćeg rada, ali sam ja svojedobno između dva razreda kad su me starci pustili na miru uredno zaboravila pisati.

Čisto onako, rekreativno nešto pročitati i malo ponovit brojeve i slova dok su mali...a kasnije će ionako oni sami morat odlučit kako će rasporedit svoje vrijeme...

Kaja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Budući da mi je to struka, mogu vam napisati par mojih misli iz iskustva (još uvijek ne kao majke 8) ). Većina roditelja ne radi kod kuće sa svojom djecom jer smatraju da je to isključivo naš posao, a i zato što su prezaposleni. Čim prvo sunce grane (cca svibanj), pola učenika je u "nekom svom svijetu". Moliš ih, kumiš, "hajde, to samo nauči", bla, bla, bla i ništa. Tjedan-dva pred zaključenje ocjena dolaze "zabrinute" mame i mole da povisim ocjene jer "treba za prosjek", a cijele godine ih nema na primanju.
    Već sredinom proljeća slabi koncentracija, a zamislite kako to onda izgleda na početku sljedeće šk. godine. Užas! Ma, zaboravljaju se i potpisati.
    Slažem se da preko ljeta treba malo raditi sa djecom, i ne u smislu "ako riješiš ovih 50 zadatak iz matematike, možeš na plažu" nego nečim malo nježnijim, a najviše obratiti pozornost na razumijevanje pročitanog teksta. Dakle, neka svaki dan pročitaju neki tekst (lektira, članak iz novina, bilo što) i onda nek vam to prepričaju.

Uf, raspisah se. Sve u svemu, nisam za mučenje djece, nego za malo kreativnog rada i puno provođenja vremena sa roditeljima jer time su zakinuti tijekom godine.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ni ja jos nisam majka, na zalost - htjela bi biti.

Ja stvarno mislim da su djecica preopterecena gradivom i da veliki dio gradiva uopce nije prilagođen dobi djeteta.

recimo, sjecam se kada sam ja isla 1 razred OS, da smo npr. iz matematike crtali krugove, dijagonalne,vertikalne linije, isprekidane crte,trokutove, vijugave linije i sl. Iz hrvatskog ucili slova, gotovo cijelu godinu smo se zadrzavali na IVI i ANI i sl stvarima.

Danas se "podrazumijeva" da djete kada krene u 1 razred OS zna pisati i citati, rjesavati zadatke, citati bez slovkanja.

Mislim da su djeca jako zbunjena i izgubljena u tome svemu.

Ipak su to samo djeca.

OK, ako je djete zainteresirano pa uzme nekakvo stivo koje zeli procitati ili rijesiti zadatak iz matematike, ali mislim da je pretjerano djecu forsirati da jos i preko skolskih praznika uce i da im je to nesto sto "moraju" napraviti svakodnevno.
    Neka se igraju, neka se druze, neka budu ono sto jesu - djeca!
    Ionako ce im zivot i okolina nametnuti previse obaveza.

Sani

Početno

Ovako, ja imam dva školarca i kod nas je preko ljeta uvijek malo živo. Naime, budući da su klinci na moru dva mjeseca i da se vrate uvijek samo 7 dana prije škole mi na moru ponovimo gradivo. Sistem je uvijek isti. Poslije ručka ne žele se odmarati već, kako oni to kažu, igrati se škole. Svaki dan, dakle negdje oko pola sata, ne više, rješe par zadataka iz matematike, pročitaju neku malo štivo i podvuku imenice i glagole i to je to. Mislim da je to OK. Njima dođe kao zabava, a ujedno spoje ugodno sa korisnim. I da obvezno pročitamo po dvije najveće lektire. Svaki dan po par stranica, ne više od 6 i tako nam prođu praznici. Mislim da im to nije veliko opterećenje, a opet kada krene školska godina spremni su.

TIGY avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ljetni praznici su pravo vrijeme za igru i odmor... :D
    Smatram da ako nisu naučili gradivo tokom šk.god.
    još manje će ga naučiti tokom ljeta... 8)
    No, ako dijete želi može utvrditi gradivo... :D

Škola je gotova... :D !!! Veseli ljetni praznici... :D !!! YEEEEAAAAAH... :D !!!

Ribica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam misljenja da djeca ne trebaju ponavljati preko skolskih praznika, ali se njihovo vrijeme moze popuniti nekakvim edukativnim igrama kod kuce ili organiziranim radionicama, ako ih to veseli.

Rijetko koje dijete, mlade dobi, nece prihvatiti drustvenu igru koju mu predloze roditelji za zajednicku zanimaciju. Problem je samo u tome koliko vremena imaju roditelji posvetiti svojem djetetu. Kroz igru se uci.

Isto tako i kod starije djece, ako se nade neko drustvance, pa zajedno odu u nekakvu radionicu, ili roditelji osmisle neki zanimljiv zadatak za njih i tu ce biti veselja i ucenja. A moze se raditi i matematika dok se npr. peku kolaci.

Ovdje bih samo htjela zahvaliti i pohvaliti svoju najbolju uciteljicu razredne nastave koja nam nikada nije davala zadacu preko vikenda i bilo kakve zadatke preko praznika. Uvijek je govorila da su praznici za odmor i ako se mogu odmarati roditelji onda taj odmor jos vise treba djeci koja nisu navikla na dugotrajno sjedenje u skolskim klupama. Govorila je da se dobro vidi s kojom djecom doma roditelji komuniciraju, a koja su prepustena sama sebi.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mislim da se klince preko ljeta treba pustiti na miru. Ako žele biflati jednadžbe vodikovog atoma zato što ih to veseli, pa neka.

Moje iskustvo u tom smislu nije roditeljsko, nego osobno - svi oni mali štreberi koji su početkom jeseni znali sve udžbenike napamet nisu dogurali dalje od srednje škole

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne mogu si zamisliti da trebam preko praznika nesto uciti. niti da trebam djecu nagovarati da nesto ponavljaju.
    mozak na pasu, ali mozda ne samo na pasu nego i u drugom smjeru: nek citaju knjige koje preko godine ne stignu, nek proucavaju prirodu, rade eksperimente, citaju Drvo znanja, usvoje neke sasvim nove vjestine...
    nek to sve rade zato sto im se to radi, a ne zato sto im ja tako kazem i nakon citanja preispitam :D
    a ja se mogu i pohvaliti s dvije odlikasice kojima je taj pristup sasvim ok.

kaja, slazem se s tobom u svemu, samo je razlika u tome da mislim da ih treba pustiti da si sami izaberu zanimaciju a nikako nametati ako nece. ionako im pred kraj praznika vec fali malo citanja, pisanja, rjesavanja problema (neki ionako citaju cijele praznike) pa im samo stavis pred njih ono sto objerucke docekaju.
    nek preko praznika "traze sebe"

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja nemam još školarca, ali ono što vidim kod svojih kolegica čini mi se da puno više "uče" sa svojom djecom nego što su to naši roditelji sa nama radili... I nisam sigurna koliko je to dobro...

Moja najbolja frendica je učiteljica i sviđa mi se njezina taktika: trudi se djeci ne davati zadaću niti preko vikenda, i stigne sve s njima napraviti u razredu, ponavlja dok nije sigurna da su djeca usvojila gradivo. I, stvarno je dobra i omiljena učiteljica

Ribica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hej, Bubica! Gdje je ta tvoja frendica-uciteljica? Bas je moj tip i takvu bih zeljela za svoju djecu. Veliki :D za nju.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

, na moru, i mi bi rado k njoj

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Definitivno ne trebaju učiti.
    A ako već želite da dijete nešto ponovi, onda je to pametnije izvesti kroz igru, npr. organizirati malog "Milijunaša" ili dati djeci u kišne ljetne dane da igraju Država, grad, planina, rijeka ili nešto u tom stilu. Pa čak i kad se djeca ljeti igraju škole, ako ih malo bolje promotrite, vidjet ćete da zapravo ponavljaju gradivo, barem ono što im je od njega ostalo.
    Ali ne, nikako ih ne treba prisiljavati da sjede za knjigom u doba kad imaju potpuno pravo na potpunu i neometanu igru. Ljeto je vrijeme kad zapravo uče životna znanja, uglavnom puno važnija od obrazovnih sadržaja kojima ih filaju u školi.

sanjas33 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno re

Ja sva sreca imam skolarca koji voli citati. Sad ce u 3. razred. Eto ovo ljeto je procitao Harry Pottera i Plameni pehar. Uz to gotovo svaki dan je na redu nova drustvena igra Jamb koja ga tjera na racunanje i preko 100. Eto mi to nekako kroz igru . Samo sam u dilemi zbog pisanja. Bojim se da ne zaboravi pisana slova a ni urednost mu nije jaca strana .

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno Re: re

)))) kcer je expeditirala knjige u najtajniji i najmracniji kantun sobe,sin je zaskocio komp...toliko o ponavljanju..iako ..ovo njegovo bi se moglo shvatiti kao utvrdjivanje gradiva iz informatike :wink:

lektira? e tu priznajem da sam (ako je do mene ) opako falila....oboje ju citaju onak preko...jel...vise kao kaznu...kcer kaze :ej pa nema slika??!!!!,a sin :? mislim da bi bio odusevljen da moze kompletnu procitati na desku...

ma ...nema ih smisla maltretirati...ponovimo mi sve par dana nakon sto dobiju nove knjige...protrcimo malo novo,pa malo staro gradivo...i to je to..za sad ide....

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zanamala, ovo ti je dobra fora s ponavljanjem preko novih knjiga dok još postoji motivacija kroz znatiželju što se uči u višem razredu :D .

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eto ovo ljeto je procitao Harry Pottera i Plameni pehar
    wow! :shock:
    ta je debela skoro kao prva tri dijela zajedno
    ma pusti urednost, djeca ili lijepo pisu ili ne, to nam je svima u krvi a ne stvar treninga. ionako ce jednog dana koristiti samo tastaturu :D

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ionako ce jednog dana koristiti samo tastaturu :D[/quote]

sanjas33 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno re

Ma znam, al uciteljica bas zapela za urednost i tu stalno pilji :?

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno Re: re

a gle....ako na bilo koji nacin primjetis da se ocjena koju dobije temelji iskljucivo na urednosti ispisanih slova a ne poznavanju pisma mislim da ne bi bilo lose malicno "popricati" sa doticnom uciteljicom,a sa djetetom pokusati vjezbati :D

Iskustvo: stariji sin je prva 4 pisao krasopis ,sad je 7 razred i cisto sam iznenadjena kako sam sebe uspije procitati :shock: ,jer...hijeroglifi su mila majka prema ovom njegovom "pismu"
    kcer je prva 4 pisala nekim samo njoj prepoznatljivim hrvatskim slovima ,nisu pomogle ni vjezbe ni suze ni kazne ..ma nista....sad je 6 razred i pise pravim doktorskim slovima (jos uvijek ju nitko ne moze procitati :wink: )

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •