Za razumijevanje tekstualnih matematičkih zadataka i valjan odgovor (rezultat) svakako je čitanje važno, medjutim kod neke djece javlja se problem razumijevanja matematičkih radinji i postupaka. Moj sin je prosječan čitač, ali savršeno razumijeva i prepričava tekstove, te izvrsno odgovara na pitanja u kojima nema brojeva. Npr. iz HR su nedavno u testu trebali podvući redne i glavne brojeve, on je bez ikakvog obrazloženja preskočio to pitanje. Svaki tekstualni zadatak u cjelosti razumije i prepriča, zna tko je što kome dao ili oduzeo, ali koliko je to nikako ne dopire do njega.

Čiatjući knjigu "Matematika bez suza" spoznala sam o kakvim poteškoćama se radi te ću kao laik pokušati pratiti upute. Djetetu prvo treba sve prikazati kockicama, kružićima ili štapićima, zatim tražiti da to nacrta, a onda postupno i da izračuna. Po autoru knjige vrlo je važno da dijete zna obrazložiti kako je dobilo rezultat (bez obzira da li je točan). Moj sin to apsolutno ne zna, za razliku od njegovor brata blizanca koji ima svoj algoritam (ne onako kako je objašnjeno u udžbeniku po kojem uči), nego na svoj i po meni jednostavniji pristup) Medjutim, maleni koji ima problem u shvatanju pojma " zašto se brojevi zbrajaju i oduzimaju", definitivno ne može objasniti kako je dobio rezultat, dakle, ne shvaća šta je uradio.