Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 63 od 63

Tema: Fenomen - "SAMO tri kvalitetne jajne stanice"

mare157 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Evo, moja agonija i zbunjoza sa mojim js i šta im se dešava nakom punkcije se nastavlja. Od "6 krasnih folikula" na dan štoperice, dobili amo 5 js. Tražila sam dr da se 2 zamrznu, a on je samo odgovorio da je metoda eksperimentalna i da bi me to jako puno koštalo i da mi se to ne isplati. Rekla sam da bi voljela to probati, nemogu svaki put na meni prebolnu punkciju. Odgovor je bio "vidjeti ćemo".
    Od 3js, oplodile se dvije i dvije su vračene, 2.dan. Naravno da ove preostale dvije js "nisu bile dovoljno dobre kvalitete da se zamrznu". Ma mislim, je li uopće potrebno išta komentirati. Kako je moguće da na punkciji sve imamo od 2-10js, a na kraju budu ok max 3?? Stvarno smo čudan narod.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj mare157 prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, moja agonija i zbunjoza sa mojim js i šta im se dešava nakom punkcije se nastavlja. Od "6 krasnih folikula" na dan štoperice, dobili amo 5 js. Tražila sam dr da se 2 zamrznu, a on je samo odgovorio da je metoda eksperimentalna i da bi me to jako puno koštalo i da mi se to ne isplati. Rekla sam da bi voljela to probati, nemogu svaki put na meni prebolnu punkciju. Odgovor je bio "vidjeti ćemo".
    Od 3js, oplodile se dvije i dvije su vračene, 2.dan. Naravno da ove preostale dvije js "nisu bile dovoljno dobre kvalitete da se zamrznu". Ma mislim, je li uopće potrebno išta komentirati. Kako je moguće da na punkciji sve imamo od 2-10js, a na kraju budu ok max 3?? Stvarno smo čudan narod.
    Svaka cast doktoru sto ti je to rekao! Jos samo kada bi to rekao i javno...

A ti nemoj ni slucajno zaliti sto ti nisu zamrznuli ni jednu jajnu stanicu, pogotovo ne ako bi to morala platiti iz vlastitog dzepa. Jer sanse za uspjeh iz zamrznutih jajnih stanica su ti nikakve, ma koliko se ti ili tko drugi nadao suprotnom.

zedra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mare157, a jesi li razmišljala o nekoj klinici u inozemstvu? Mislim, ako plaćaš kod nas, više ti se isplati platiti nekome vani i dobiti postupak po svjetskim standardima, a ne po izmišljotinama našeg ministra koje nemaju veze s medicinom i znanošću....

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Bas me zanima kako rade biolozi u laboratoriju i imaju li javnog biljeznika pored sebe koji evidentira broj punktiranih j.s., broj oplođenih koji ne bi smio biti veci od 3 i evidentira unistene (nesmrznute) preostale j.s. ili neperspektivne oplođene j.s.. Naravno da javnog biljeznika nema u ovom procesu (smiješno je i pomisliti), ali bez pravne kontrole sve je zapravo na svjetonazoru/moralu biologa i internoj kontroli unutar lab-a. Ako je jedan biolog u lab-u moze li uopce postojati interna kontrola, tko mu uopće može zaviriti pod mikroskop? Ako ne postoji moze li biolog zapravo iskoristiti ove "nesavršenosti" zakona i napraviti da od nekih prosječnih 10j.s. po punkciji _uvijek_ dobije maks. 3 najbolja embrija. Kako biste vi to postigli da ste kojim slučajem biolog?
    Npr. oplodili sve pa nakon 24 sata napravili prvu selekciju prema perspektivnosti ili
    oplodili prvih 3 pa ako se slabo dijele požurili oploditi ICSI-em i sljedeca 3 i jos sljedeća 3
    Sigurna sam da se IVF ekipa iz petnih žila trudi da iz ovog zakona izvuče najbolju uspješnost, uz optimalne troškove. To je i u njihovom interesu. Što mi možemo reći kad nam biolog ustvrdi da nema j.s. za zamrzavanje, da se umjesto 3 oplođene j.s. usađuju 2, a 3. proglašena lošom. Ništa. Jednako tako ni pravni organi ne mogu ništa osim vjerovati biologu. Osim samog transfera, bitno je ono što je završilo (ili nije završilo) u frižideru a ne ono što je završilo u košu. Sorry na dugom postu.

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Sanja_m upravo to! Ključ cijele priče je da se donosio zakon da se "uredi stanje MPO-a u Hrvatskoj", a na koncu je sve otišlo u onu krajnju neželjenu sivu zonu. I nema svjetla na kraju tunela...

Kikica1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja sam prvi ivf radila prije novog zakona, tada sam imala 3js, sve su se oplodile, jedna stala u razvoju, vracena dva embrija i rezultat jedno dijete. Drugi ivf po novom zakonu, 6 folikula, 6 js, 3 dobre, jedna nepravilnog oblika i 2 nezrele. Valjda je i mene uhvatio milingele virus. Javim se s rezultatima 3. pokusaja

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

I tko bi onda još kontolirao javne bilježnike i pravnike. I onda kontrolore itd. Common sense je najvažniji u donošenju zakona. U ovom slučaju ga definitivno nije bilo.

mare157 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj zedra prvotno napisa Vidi poruku
    mare157, a jesi li razmišljala o nekoj klinici u inozemstvu? Mislim, ako plaćaš kod nas, više ti se isplati platiti nekome vani i dobiti postupak po svjetskim standardima, a ne po izmišljotinama našeg ministra koje nemaju veze s medicinom i znanošću....
    Piše u potpisu. Bili u MB u 10.mj prošle god. Dobili 7 js, 5 blastica, 2 vratili, ostale 3 navodno nisu bile dovoljno kvaliitetne za u frigo. Ne trebam ni spominjati koliko smo bili razočarani. Ali ja sam izgleda koka koja bez obzira na stimulaciju daje malo jaja tako da mi se sve čini da mi se niti ne isplati više ići vani osim možda radi same vjerojatnosti da čemo vani dobiti više kvalitetnijih embrija i bolji izbor za transfer jer će sve js ići na oplodnju, a ne kao ovdje samo 3.
    A neznam. Svakako sad čekam betu pa se nadam da me naredne 2 god neće mučiti ti problemi, a do tada se možda i izborimo za humaniji zakon.
    Aurora a znaš da nitko od njih to neće javno reći. Kad nisu dignuli buku kad se donosio zakon, mislim da nema šanse da sad itko išta kaže. A što se nadanja tiće, znaš onu da nada umire zadnja, a nažalost i onu nada je k...
    Posljednje uređivanje od mare157 : 13.02.2011. at 22:33

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ja bih samo na ovom mjestu pozdravila našeg vrsnog liječnika doktora Š, pionira MPO-a u HR, kandidata za Nobelovu nagradu možda uskoro!

naime, ako niste znale, čovjek je nevjerojatan talent za detekciju koje će jajne stanice biti kvalitetne i doći do - pazi sad - stadija blastice!!!!!!!!!!! i to se najčešće dešava kada se punktira 6 i više js, naravno mahom nekvalitetnih......

TO JE UMIJEĆE, TO JE VJEŠTINA!!!!!!!!!!!!!!!

Hvala svemiru doktore što vas imamo!!!!!!!!!! Hvala svemiru!!!!!!!!!!!!!!!!

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ksena pa odavno smo zaključili da smo mi postali svjetska mpo velesila jer nitko na svijetu od 3js ne dobije tolio blastica...
    Mogu se sakriti i Maribor i Reš i Prag i svi skupa jer naši doktori i biolozi su svjetsko čudo. A predvodnik je ovaj navedeni
    I stvarno ne kužim zašto netko ide u inozemstvo kad ih naši šibaju samo tako

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

pa da, kod nas je uspješnost čak 47 posto.... to nema ni Amerika zemlja daleka!

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ja još samo čekam da od 2 js dobiju 3 blastice... mada me ni to više ne bi iznenadilo...

marcelina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj ksena28 prvotno napisa Vidi poruku
    Sanja_m upravo to! Ključ cijele priče je da se donosio zakon da se "uredi stanje MPO-a u Hrvatskoj", a na koncu je sve otišlo u onu krajnju neželjenu sivu zonu. I nema svjetla na kraju tunela...
    Draga Ksena28,

rijec koja opisuje stanje svijesti onih koji su odlucivali o ovom zakonu i (nazalost moram konstatirati vecine) strucnjaka koji su ga podrzali je licemjerje . Naravno, licemjerje se savrseno uklopilo u konformizam vecine pacijenata koji zatvaraju oci pred problemom i nadaju se da ce se snaci "na svoj nacin". Ja sam zbrisala cc 2000 km od toga. Ne znam jesmo li dobro odlucili, vrijeme ce pokazati.

P.S. (Off topic, sorry moderatorice) Tebi od srca cestitam na trudnoci i zelim sve,sve,sve najbolje.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •