Pokazuje rezultate 1 do 50 od 850

Tema: Tko je kasno propričao?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

mi smo dobili uputnicu za logopeda, ima 21mj. i još ne prića niš osim mama, tata, baba i to je to. Puno frflja na svom jeziku, a sve savršeno objasni pantomimom. razumije (kako se meni cini) bas sve. Nije li prerano za slati kod logopeda?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mala-vila prvotno napisa Vidi poruku
    mi smo dobili uputnicu za logopeda, ima 21mj. i još ne prića niš osim mama, tata, baba i to je to. Puno frflja na svom jeziku, a sve savršeno objasni pantomimom. razumije (kako se meni cini) bas sve. Nije li prerano za slati kod logopeda?
    Nije prerano. U ovoj dobi najčešće ne preporučuju terapiju. Ono što ćeš raditi je logopedska dijagnostika. I moj stariji je tako u dobi od 2 godine govorio desetak riječi, pa smo završili na obradi u Suvag-u i sva sreća da jesmo. Negdje do 3,5 godina išli smo samo na kontrole, a s redovnom logopedskom terapijom počeli smo kad je bio u četvrtoj godini. Do tada - provjerili su mu sluh (i zaista, imao je tešku nagluhost koju smo rješavali kod otorinca, odštopavali začepljene zvukovode, operirali mandule i slično).

Inače, zakašnjeli razvoj govora je grda stvar i jako je dobro na vrijeme početi. Od dijagnostike (ako se dobro sjećam) imaš logopeda, psihologa, neurologa, a moje dijete je imalo i fizijatra zbog svoje kompleksne dijagnoze.

Da bi dijete progovorilo, potrebno je da bude u funkciji cijeli lanac podražaja - signal mora proći sve karike od uha (slušanje) do mozga (obrada) i natrag do usta (artikulacija). Ne znam ja to baš točno opisati, ali reći će ti pedijatar što sve treba. Ima više mjesta gdje se to može obaviti (ERF - Kabinet za ranu komunikaciju, Suvag, velike bolnice...) Mi smo išli u Suvag jer nas je tako pedijatrica uputila, a i sami smo ustanovili da dijete ne čuje kako treba (od 2. godine djeteta, pa redovito na terapije od četvrte godine do drugog razreda, a sad idemo jednom godišnje na kontrole). Od cijele te priče sa sluhom moj sin danas nema više nikakvih smetnji i među najboljim je učenicima u svom petom razredu, a pedijatrica nam je svojevremeno savjetovala da ga upišemo u Suvag-ovu školu. Nismo, jer je do polaska u školu dijete dovoljno napredovalo da ne treba tu vrstu terapije, a i imali smo sreće s odličnom učiteljicom koja je imala znanja i razumijevanja za rad s takvom djecom.

Da nismo počeli na vrijeme, tko zna kako bi to završilo (ne usudim se ni pomisliti).

Idi s djetetom na dijagnostiku. Za početak ćeš dobiti upute što i kako raditi s djetetom - kako poticati govor i slično. Ne mogu ti ja savjetovati, jer to ovisi o konkretnom slučaju. Kod našeg sina bio je problem sa sluhom + problem sa kašnjenjem u neuromotornom razvoju, ali smo sve to savladali. Traži dosta truda i vremena, ali nema te cijene koju se ne isplati platiti i odraditi (mi za terapije nikad nismo izdvojili ni lipe, sve na uputnicu, ali je pojelo jako puno našeg slobodnog vremena, a bome i radnog) za to da jednog dana imaš zdravo dijete.

Sretno!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •