Stranica 9 od 17 PrviPrvi ... 7891011 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 850

Tema: Tko je kasno propričao?

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Ne znam. Tješila sam se do sada, ali svi puno više pričaju oko nas. Nisam znakovni jezik tako doživljavala.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zahtjevna djeca cesto znaju biti darovita.
    Darovita djeca ne tako rijetko govore minimalno dok potpuno ne savladaju jezik ( prirodeni visoki standardi koji sami sebi zadaju).
    Samo spominjem , jer moj darovit sa ADHD-om je zapravo prilicno malo govorio u toj dobi ( a zapravo je iznimno darovit u verbalnoj logici).

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Primjer: prije nekoliko mj. smo on i ja vidjeli eksploziju auta - prasak, vatra, dim, vatrogasci. Želim to ispričati mm, a on mu govori brm bam, dim, dim, ninu ninu (imitira zvuk vatrogasaca). Ostala sma paf. Da, inače je veliki perfekcionist. Upire prstom u nešto i zaziva mama/tata/baba/deda kad želi d amu s enešto imenuje, ima za tim potrebu uvijek, ali eto, brinem se jer je to sve jako sporo i bez vidljivog napretka. malo si me utješila, u svakom slučaju, hvala ti!

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Nas goljak, u sklopu neuroriz., trazi pregled kod logopeda, ne znam kakav je pregled kod tako malih, jos su obje na ba ba i ma ma
    Posljednje uređivanje od mare41 : 27.07.2014. at 14:00

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj palčica prvotno napisa Vidi poruku
    Primjer: prije nekoliko mj. smo on i ja vidjeli eksploziju auta - prasak, vatra, dim, vatrogasci. Želim to ispričati mm, a on mu govori brm bam, dim, dim, ninu ninu (imitira zvuk vatrogasaca). Ostala sma paf. Da, inače je veliki perfekcionist. Upire prstom u nešto i zaziva mama/tata/baba/deda kad želi d amu s enešto imenuje, ima za tim potrebu uvijek, ali eto, brinem se jer je to sve jako sporo i bez vidljivog napretka. malo si me utješila, u svakom slučaju, hvala ti!
    Ovo kao da sam ja pisala prošle godine.
    Moj sin, sa 2,5 godine: ukupno oko 100 "reči", od toga većina onomatopeje, jedan slog ili samo jedan glas, dvosložnih reči oko dvadesetak, spaja po 2 "reči".
    Moji utisci i utisci rodbine, prijatelja i neutralnih posmatrača: normalno, zdravo, komunikativno dete, malo povučenije i perfekcionist.
    Defektolog-zdravo dete, dati mu još malo vremena pa ev. logoped. ORL-nema problema sa sluhom.
    Sin je imao uobičajen kontakt očima, pokazivao prstićem, nije se činilo da loše čuje, naredbe je ispunjavao savršeno, razumevao je čak i složene zavisne i pogodbene rečenice bez problema, uvek je komunicirao na neki način, sve je izgledalo OK osim što mu je fond reči od 18. do 30. meseca bio praktično isti.
    Ja sam ludela, lupala glavu, pričala, pokazivala do besvesti, pokušavala ovakve i onakve igre sa njim, pa se povlačila, da ga ne forsiram, stalno odmeravala, da li mu posvećujem dovoljno pažnje, da li ga gušim pažnjom, da li želi ovu pesmicu, ili onu, upoređivala sa starijom sestrom koja je natprosečno napredovala u govoru, pa odbacivala poređenja.
    Najviše sam ludela jer sam ga puno puta zaticala kako šapuće za mnom reči, i odbija da ih ponovi. Sve moje ohrabrivanje nije pomagalo.
    Par dana pre punih 2,5 godine doneo mi je neku staru dečju enciklopediju sa abecedom i pokazao slova prstićem: "To?"
    Za sledećih desetak dana naučio je najveći deo abecede, spontano počeo da ponavlja slova u igri, i na moje podsticaje da izgovara i cele reči. Po desetak na dan...
    Za mesec dana utrostručio je fond reči. Sledećeg meseca je nastavio istim tempom, izgovarao kratke rečenice. Svakog meseca je neverovatno napredovao.
    Sada će mu treći rođendan i ja konačno ne mogu da ga ućutkam. Gramatika mu je skoro savršena, fond reči ogroman, zapitkuje danju i noću. Izgovor reči je najlošiji, neke glasove i neke kombinacije izgovara nepravilno. Ali kada se setim situacije pre 6 meseci, ja sam prezadovoljna napretkom.
    Nemam pojma da li je učenje slova bio zaista neki okidač, ili se poklopio neki skok u razvoju, ali eto, mi smo primer onih priča gde dete "odjednom" progovori.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Palčica, ako dijete komunicira i razumije što mu govorite, nemaš razloga za brigu. Rekla si da je motorički jako spretan, najčešće djeca napreduju na jednom području, dok stagniraju na drugom, to je potpuno normalno. Jedino ne razumijem ovo da ne zna svoje ime. Ne odaziva se kad ga zovnete imenom ili što ?

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

rehab, mislila sam ne zna reći kako se zove, ime naravno prepoznaje, komunikacija je oduvijek odlična i ostvariva.
    pulinka, razumijem tvoje strahove, mislim da je u vašem slučaju samo trebao doći taj trenutak (nadam se i u našem).
    Kasno je i prohodao, nije bilo ni puzanja, čak ni posjedanja i onda u pet dana sve to i hodanje sigurno i jako stabilno. Sad je mali gimnastičar.
    Ali mi je ovo već malo previše jer se ne mogu oslanjati na tješenja dječak je, oni kasnije progovore, truć buć. Čekat ću, nadati se da će progovoriti najednom i sve, no mislim da ću potražiti pomoć ako za šest mjeseci ne bude napretka.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Palčica, tako sam i ja sebi zadala rok-ako ne bude pomaka do 2,5 godine, tražimo logopeda. I par dana pre tog roka-on izvoli progovoriti .
    Inače, i on uči slično kao tvoj-bez puno pokušavanja, puno gleda, pa proba tek ako je siguran. Puzao je ipak, ali i to odjednom, uspravio se i prohodao vrlo stabilno, sa priborom jede sam od 18 meseci, i tako u svemu, pre desetak dana je prvi put rešio da će sam da se obuje i izuje-isto sasvim spretno kao da je vežbao danima.
    Ali mi je ipak išla na živce ona šala da dete ćuti "jer nema primedbi". Čula sam je malo previše puta za to vreme .
    Ni moj nije znao da kaže svoje ime dugo, iako ga je odlično prepoznavao, rekao ga je tek sa 2god. 8 meseci.
    A izbirljivost u komunikaciji mu je ostala i dalje, mada se smanjuje. Priča sa ljudima koji mu se dopadaju, ostalima se smeška i ćuti. Čak, ako ga pitaš nešto što se stidi da kaže, odgovori "Ćutim ". Ali vidim da je puno zadovoljniji sobom otkako govori.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj palčica prvotno napisa Vidi poruku
    rehab, mislila sam ne zna reći kako se zove, ime naravno prepoznaje, komunikacija je oduvijek odlična i ostvariva.
    pulinka, razumijem tvoje strahove, mislim da je u vašem slučaju samo trebao doći taj trenutak (nadam se i u našem).
    Kasno je i prohodao, nije bilo ni puzanja, čak ni posjedanja i onda u pet dana sve to i hodanje sigurno i jako stabilno. Sad je mali gimnastičar.
    Ali mi je ovo već malo previše jer se ne mogu oslanjati na tješenja dječak je, oni kasnije progovore, truć buć. Čekat ću, nadati se da će progovoriti najednom i sve, no mislim da ću potražiti pomoć ako za šest mjeseci ne bude napretka.
    Po svemu što si napisala njegov govor je sasvim ok, zbilja nema razloga da se brineš.

nevenera avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

da se javimo i mi. primjetila sam s malo 6 mjeseci da maleni ne priča previše, zna neke riječi, no većinom su to bili slogovi.
    ima sad 2g i 4 mj skoro. nakon odlaska privatno logopedu ustanovljeno jest da kasni. dobili smo neke naputke što i kako s njim. ide polako na bolje. prije je pa bio pa-pa, pali, pao i još more drugih stvari. tako je npr brum bilo svako prijevozno sredstvo od broda do aviona, sad imamo toi (motor) i be (brod).
    u logopeda u bolncii smo bili, nikakve koristi ni nalaz nismo dobili još a prošlo je mjesec dana, ustavnovljeno je da kasni ali nikakve velike naputke niti išta. osim da se javimo za 6 mj jer se s njim "ne može raditi".
    javili smo se u kabinet za ranu intervenciju. idemo par puta već, gospođa kroz igru s njim nešto radi. počeo je govoriti dvosložne riječi, budi, nete (neće), može i moje. ostalo su sve jednosložne.
    jednostavno zna reći što treba s onim što zna, npr kaže daj ovo i pokaže što želi tako da dosta stvari ne govori. dosta se dobro mi sporazumijevamo, on razumije većinu ali jako loše komunicira sam.
    usput kako ima dijagnozu zastoja u govoru, koju smo predali u vrtić dobili smo od istog odbijenicu za njegov upis. ja sam trudna pa nam ne treba, zbog njega se treba smanjiti grupa, nema mjesta u vrtiću blizu nas, ja sam na pola radnog vremena (produljena njega) pa ne može biti dulje od 4h dnevno.... i tako smo ostali i bez vrtića.
    stvari se kreću, no jako jako jako sporo. čekam taj klik. valjda ćemo ga dočekati

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Evo i nas.sad sam se sjetila da nisam dugo pisala.a to je zbog laptopa koji je u ormaru.ukinuto je i to.

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

da se pohvalim da smo skinuli pelenu.3god 3mj ima.
    podcijenili su ga u vrtiću da neće on to još,neće priča,neće ovo neće ono...stim vrtiće veliki problemi.svi su šokirani(logopedi,defektolog...)
    ispisali smo ga iz vrtića.tek će sa 4god,4ipo U NEKI DRUGI.

uglavnom.prva 4 dana smo imali dnevno dvoje zapišanih gaćica,a onda sam na wc ide. ne želi tutu.skinuli nakon 4 dana i noćnu pelenu.prekida igru i trći u wc,u moru skida kupaći da bi se popiša,zaliva cvijeće...svašta.
    bili smo u kabinetu za ranu procjenu.budu logopedica i defektologica.na procjeni i još jednom da mi damu uute kako raditi snjim.
    zaključak je....emocionalno se povukao i nesiguran...zbog vrtića i njihovog krivog prstupa.pa sada radimo i na tome da se oslobodi straha.i napredujemo.ali imam jedno drugo dite.nevjerojatno koliko mogu tete pogriješiti.
    kasni u govornoj komunikaciji,ali razumije naredbe,ima urednu vještinu združene pažnje i vizualne provjere.
    i snjima ću se ćuti u 9.mj kada dobije novu sobu pa da se čujemo da vide kako napreduje i kako prihvaća.
    puuuno su mi pomogle sa svojim savjetima,kakve igre,kako komunicirati snjim,...
    kako da shvatim sve i da ne budem tužna i isfrustrirana kada vidim druge trogodišnjake.

bili smo kod logopeda u bolnici nekih 4 puta,sada je na godišnjem.jednom tjedno smo išli.idemo opet 1.09. kad se vrati.
    logopedica je krasna žena,oduševljena sam.iako se snjim još ne mogu raditi govorne vježbe,ona snjim sve radi kroz igru.
    rekla je da ne bvrinem...jer je snjim sve uredu.on sve primječuje,reagira na sve.
    prvi put nije tio surađivati,plaćkav i nervozan.ništa ga nije forsirala.a zadnji put...žena nije mogla virovat.
    on je njoj dozvolio da ga ljubi (inaće je to nemoguće da dozvoli nekom nepoznatom,više to neda ni svojoj babi nakon vrtića i strahova jer je istraumatiziran)
    ,davao joj 5,on logopedici slao puse,na odlasku govorio bok,mahao,papa i ćao.
    slagao sve drvene puzle.odmah kod nje usvojio van,unutra,gore,dolje.brojao.
    sjetio se nekih vježbi-igri što je radio tjedan prije i sam sve odradio.žena nije mogla virovati kako dobro napreduje.
    ispočetka me bilo strah,a sada se veselim odlasku kod nje jer jako dobro napreduje.žao mi je što nismo išli i ranije.
    zaključak je-izgubio je oko godinu ipo na mobitelu.kad je trebaou toj dobi okolinu primjećivati i komentirati njega ništa nije zanimalo osim mobitela.

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

samo pričati pričati i pričati.imenujemo sve sve sve.govorimo kao logopedica.sve razgovijetno,sa naglašavanjem...ma svašta.zavrti nam se.umori se jezik.
    ali djeluje.sve nove riječi odmah ponovi potiho pa naglas.ali nakon dan dva sa razumijevanjem.
    ne smijemo ga forsirati ajde reci,reci....
    nego mu ponoviti nešto par puta na više načina i pusiti ga.on slkušno upija sve i onda kad njemu dođe on to reproducira.
    tako mi je objašnjeno.

i da se pohvalim da pliva u dobokom sa rukavicama i neki dan je krenu sa jednom rukavicom,au pličaku bez rukavica,pa ode do vrata u more i pokušava plivati.
    i davala mu logopedica čičvardu da koristi štipalicu jer je za finu motoriku i povezano sa govorom.
    Posljednje uređivanje od zadarmamica : 02.08.2014. at 17:11

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Bok cure...kako su vase pricalice?
    Mi idemo dsnas u 15h kod psihologa.

Iskusne mame..zanima me sto se tamo radi?kalo izgleda to?hvala

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj zadarmamica prvotno napisa Vidi poruku
    Bok cure...kako su vase pricalice?
    Mi idemo dsnas u 15h kod psihologa.

Iskusne mame..zanima me sto se tamo radi?kalo izgleda to?hvala
    Psiholog će malo razgovarati s tobom, uzeti anamnezu, pričati o djetetu, onda će testirati dijete kroz igru. Uglavnom, ništa strašno.

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Bilo je super.
    Pricao je i slagao likove.ali koncentracija koma.svugdi ga je bilo.sve je tia viditi i takniti.ako nesto nedamo ili se nesto drugo od njega zahtjeva on zacipa usi.place.idemo iduci cetvrtak opet.
    Pa ce tada nalaz dati.

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Zanima me...ako netko zna.cula sam neke price da ako dijete ima problem sa govorom da se potvrda od logopeda dobije da je djetetu potreban vrtic.pa kao dobije vrtic lakse ili subvenciju.nesto u tom stilu.

nevenera avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

nama su u vrtiću rekli da se zbog njega mora smanjiti grupa pa da ga ne damo ove godine jer sam trudna. tako da što se zadra i radosti tiče, nije ništa lakše ako dijete ima dijagnozu

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ma kako bi bilo lakše upisati dijete? Nas su odbli prošle godine, imao je tada 3.... Ove godine je primljen uz uvjet da ima asistenta (kojeg trenutno rješavamo) i 5,5 satni boravak.....
    Znam hrpu djece s raznim dijagnozama koja nažalost nisu uključena u vrtić.....

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

I meni je to bilo cudno.provjeravam o cemu se radi.cinilo mi se da je to krivo skuzila cura koja mi je to rekla.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Zanima me...ako netko zna.cula sam neke price da ako dijete ima problem sa govorom da se potvrda od logopeda dobije da je djetetu potreban vrtic.pa kao dobije vrtic lakse ili subvenciju.nesto u tom stilu.
    Moguće da možete dobiti subvenciju za plaćanje vrtića, provjeri.

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Moguće da možete dobiti subvenciju za plaćanje vrtića, provjeri.
    Da budem iskrena i nije mi ta subvencija bitna...koliko me zanimala potvrda.
    Ispalo je s.anje sa vrticem.nisu tete znale snjim.koma...i jucer cujem pricu da su rekle da nisu to trszile pd mene jer smo iz kvarta.ali inace sam trebsla doniti potvrfu od logopeda da pise da je mom malom potreban vrtic.helooo ispalo je kso da bi sr onda vise potrudile oko njega.koma.
    Privatan vrtic.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nama je za vrtić ispala cijela procedura,
    od medicinske dokumentacije koju sam trebala prikupiti prije upisa, pa smo trebali riješiti razgovore s vrtićkim logopedom, psihologom i defektologom. tek su tada išli razmatrati dal će ga upisati ili ne....
    Ali pošto su nas odbili prošle godine ove su ga uzeli...
    On ide mjesečno deset dana u vrtić (po 5,5sati na dan) a plaćat ćemo cijenu normalnog boravka, znači kao djeca koja idu desetosatni boravak puni mjesec (oko 550kn)

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

evo da se i mi opet ovdje javimo. Luka ima 2,5 godine sada i usporen govorni razvoj prvi testovi sluha na suvagu su bili živa koma zbog velikih mandula i sekreta u ušima, prošle godine je sigurno imao dvadesetak upala uha. ponovili smo nalaze sada i rezultat je uredan sluh, a mandule ćemo vaditi vjerojatno sve kada navrši tri godine. dakle,. sa strane sluha ima odličan preduvjet za govorni razvoj. on je unazad dva mjeseca intenzivno počeo brbljati na nekom svom mtjktjktj jeziku. sa smislom kaže mama, tata, baba, njam, pa paa kao pozdrav i papa za papati, broji en da tii cetiji, pava boja jeje zelena i bevi bijela, ima onomatopeje i oponaša životinje, kaže tiči za ptičicu ali uglavnom smo u fazi da brblja na svom jeziku i ponavlja za nama.... razumije super, idemo logopedu i radnom terapeutu u jednu udrugu i prezadovoljni smo... stvari idu na bolje ali nikako ga ne mogu dobiti da recimo kaže daj daj kad nešto želi a da ga ja ne podsjetim da mora reći daj daj! što vi mislite o tome? do kad ću ga morati tjerati da nešto kaže,,,nije da ne može nego jednostavno kao da neče ili se ne sjeti...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da budem iskrena i nije mi ta subvencija bitna...koliko me zanimala potvrda.
    Ispalo je s.anje sa vrticem.nisu tete znale snjim.koma...i jucer cujem pricu da su rekle da nisu to trszile pd mene jer smo iz kvarta.ali inace sam trebsla doniti potvrfu od logopeda da pise da je mom malom potreban vrtic.helooo ispalo je kso da bi sr onda vise potrudile oko njega.koma.
    Privatan vrtic.
    Ne bih te htjela razočarati, ali obični vrtići (privatni ili državni) često nisu najbolje rješenje za djecu kojima treba stimulacija govora... Jednostavno, odgajatelji za to nisu educirani, nemaju odgovarajuću stručnu službu da im bude podrška (u nekim državnim se još i nađe psiholog, ponekad pedagog, logoped + odgajatelji koji su završili nekakve tečajeve, u privatnim teško ako se ne radi o specijaliziranima).

Osim toga, odgajatelji u redovnom vrtiću imaju u grupama po još barem dvadesetoro druge djece iste dobi koji svi imaju svoje potrebe. Ne kažem da je tvoje dijete njima na teret, ali s više strana sam doznala da takvoj djeci redovni vrtić ne može pružiti ono što im treba, a to je rad 1 na 1. Drugo je specijalizirani vrtić, kakav ima SUvag, gdje s djecom rade radni terapeuti i gdje je broj djece prilagođen potrebama te djece i mogućnostima odgajatelja za individualizirani rad. U privatnom vrtiću - teško da će to ići... Meni bliska osoba ispisala je dijete iz odličnog Montessori programa jer nije bio pogodan za njezino dijete. Tako treba gledati - ne da se odgajatelji trebaju više potruditi, nego što MI možemo naći, a da najbolje odgovara našem djetetu.

Iako se danas puno jaši po inkluziji (i svaka čast) ali treba dobro dooobro razmisliti što je najbolje za takvo dijete. Jedno je socijalizacija od 2 sata dnevno, a drugo cjelodnevni boravak (čuvalište) koje često nije najbolje ni za djecu koja nemaju pp.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 11.09.2014. at 17:03

Optimisticna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Mene masiraju doma (Mali ima 2godine i jedan mjesec), da mi djete ne govori. Ja pak tvrdim da govori - sve svoje stvari stvari imenuje sa prvim slogom (tenisice - te, pas - pa, majica- maj, slon- slo....). imam li pravo?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Optimisticna prvotno napisa Vidi poruku
    Mene masiraju doma (Mali ima 2godine i jedan mjesec), da mi djete ne govori. Ja pak tvrdim da govori - sve svoje stvari stvari imenuje sa prvim slogom (tenisice - te, pas - pa, majica- maj, slon- slo....). imam li pravo?
    Dijete ti RAZUMIJE govor, a to je najbitnije. U ovoj dobi frka je samo i jedino ako nam se čini da dijete ne razumije govor drugih. Ovo mi se čini sassvim u redu za dob.

AKo hoćeš, pitaj logopeda, ovdje: http://www.sbkt.hr/djecji/phpBB3/index.php ili pročitaj što odgovara drugim roditeljima: http://www.sbkt.hr/djecji/phpBB3/vie...f5d00d089aa85f

Optimisticna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

tenx

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Govori li u rečenicama ? Dijete bi sa 2 god trebalo sklapati rečenicu od 2 riječi ( npr. u vašem slučaju "daj maj"- "daj majicu"), ne moraju to biti pune, savršene riječi, ali trebalo bi povezati 2 riječi. Sačekaj još koji mjesec da vidiš hoće li početi vezati.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Optimistična, ne dajem dijagnozu tvojemu djetetu, samo navodim primjer svoje prijateljice i njezinoga sina.

Mali u dobi od tri godine nije govorio ništa.
    Možda mama, tata i baba.
    Kakve rečenice, kakvi bakrači.
    Ko "mutav".

Sve mi prijateljice smo bile zabrinute i diskretno smo upućivale na problem, ali je svekrva stalno govorila "bu propričal".

Na sreću, žena je bila u pravu.
    Mali je OŠ završio sa 5.0, ovo ljeto upisao prestižnu gimnaziju, osvajao prva mjesta na županijskim natjecanjima... nevjerojatno dijete.

Znači, ima ovakvih i onakvih slučajeva.
    Ali, da je moje dijete u pitanju, ja bih otišla provjeriti.
    Čisto da budem mirna.
    Posljednje uređivanje od apricot : 17.09.2014. at 10:45

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Slažem se.

A iz svog iskustva majke djeteta sa kašnjenjem u govornom razvoju (kasnije je to sve došlo na mjesto - isto 5.0 od prvog razreda pa evo sve do sada) poslušala sam logopedicu kad mi je rekla "nemojte vi za njega govoriti, pustite ga da kaže sam..." (Naravno, nije to cijela priča, imao je on stvarnih problema koje smo rješavali, ali godinama smo se doma zafrkavali da dijete kraj mene alapače nije moglo doći do riječi...)

Osoblje foruma BigBlue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Pratim vas i tjesim se...

Govorim sama sebi da nema razloga zabrinutosti, uspjevam vecinu vremena, ali ponekad me onako strecne, pogotovo kad vidim dosta mladje brbljavce. Klinci (sad su 19 mj) imaju sve pretpostavke za kasno pricanje - blizanci, prematurusi (35+1), neurorizicni - cerebralno krvarenje II stupanj, i na sve to jos smo multilingualna obitelj. I dalje smo na ma, ba, da, mama, baba (decko jos i nesto brblja, ali curka manje).

Prvih 16 mjeseci smo se intenzivno vjezbali motoriku, vjezbamo i dalje mada manje jer je sad puno bolja situacija, pa ce se valjda i centar za govor pokrenuti. Obavili logopeda na Goljaku sa 17 mj, a nalaz je govorni ravoj u sirem okviru prihvatljivog razoja i naruceni smo na kontrolu za 6 mjeseci. Razumijevanje i sluh nisu problem.

Malo sam se izjadala, ali shvacam da mi zasad jedino preostaje cekati....

Optimisticna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Mali je počeo sklapati rečenice. Odavno mi zna reči "to je moje" "daj mi pit" , "neću to", sad je počeo malo ozbiljnije " idem u auto", "to je bi-bi" , "di je ma(čka)", "To je Pepa". Sad čekamo ostatke riječi. Bila sam na razgovoru u vrtiću i kažu da je sve u redu. Dijete sve razumije. Čak i ispod, iznad, sastrane - pitam ga da mi doda čarapicu koja je ispod komode. Onda on pokazuje prstom u čarapicu i pita "ta to?"

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

bb, ja dosla napisat da jedna suti, a druga krece, cekamo

Kloto avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Moja cura sad ima 15 mjeseci. Jos nijednu rijec nije rekla sa smislom, osim vau vau kad ugleda psa u bilo kojoj varijanti. I inače mi se malo čini kao da je u svom filmu. Možda je prerano da se previše brinem, no zvala sam prijateljicu logopedicu da je idući tjedan dođe malo vidjeti, zanima me što će mi reći.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Mali je počeo sklapati rečenice. Odavno mi zna reči "to je moje" "daj mi pit" , "neću to", sad je počeo malo ozbiljnije " idem u auto", "to je bi-bi" , "di je ma(čka)", "To je Pepa". Sad čekamo ostatke riječi. Bila sam na razgovoru u vrtiću i kažu da je sve u redu. Dijete sve razumije. Čak i ispod, iznad, sastrane - pitam ga da mi doda čarapicu koja je ispod komode. Onda on pokazuje prstom u čarapicu i pita "ta to?"
    To znači da već odavno barata rečenicama, nije tek počeo Bravo za vas, nemaš razloga za brigu

Optimisticna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ma čovjek se malo zabrine.... pogotovo ako je čovjek majka... Danas mi mali kaže kad sam došla po njega "Idemo u bi-bi. Teta pa-pa"
    Njegov kolega iz grupe tri mjeseca stariji mi na književnom hrvatskom kaže: " Teta, sad nam je teta Jelena isključila radio, a ja bih takoooo plesaoooo..."

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Da, i između mojih sinova velike su razlike u govoru, ali, ako te mogu utješiti, draže bi mi bilo da ovaj što bolje govori manje pametuje i slabije priča

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Moj sin sad ima 2,7 mj... tek sad imenuje predmete i ponavlja za nama ali se intenzivno služi brbljanjem na svom jeziku....je li to ok i koliko dugo ta faza brbljanja na klingonskom jeziku traje? zna reći mama tata baka papati,bok,papa,vauvau,mu,pa za patku, ciju ciju miš, tu tuu vlakić, saujjj - dinosaur,Tiiip - Filip, daj,još, broji eda da ti cetiji paj, izgovara sa slova (npr pokažem mu slovo A u slikovnici i on ga imenuje, i tako još puno slova zna)... ali većinu vremena je komunikacija na njegovom jeziku.... dođe da mi nešto pokaže recimo kako je složio kocke i viče mamaaaaa pokazuje mi i priča mamaa kjtmkjtkmtmktk??? ))

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

naravno da je ok, ak je tek počeo ispuštati glasove

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

pa i je... godinu dana od njegovih 12-24 mjeseca je bio samo na maaa baaaa slogovima,. sad brblja sva slova ali kombinirana u tom svom jeziku plus riječi koje se trudi ponavljati za nama. s obzirom da je zbog čestih upala bio skoro godinu dana prilično gluh, ovo je sad napredak u govoru. kad skinemo sve krajnike nadam se još većem napretku.

Osoblje foruma BigBlue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    bb, ja dosla napisat da jedna suti, a druga krece, cekamo
    kako ide mare, sto je nova?

decko nam se razbahatio s raznim, samo njemu razumljivim rijecima, ali cujemo (i dobijemo ) i pusa, pusa, baka, baka...
    curka je u fazi mama, papa, didi, ja-ja-ja

imali smo zanimljivu fazu gdje je curka znala jedino klimati glavom za da, a decko odmahivati za ne, obratno nije islo. sad smo od oboje dobili i da i ne, a curka uz to kaze DA, a za NE koristi neku sklepanicu izmedju hrvatskog i nizozemskog ne.

izgleda da polako idemo prema govoru

uporna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mare41 jeste bili kod logopeda i psihologa na obradi na Goljaku? Dobili i mi isto preporuku.
    M. vlo jasno zove mama, tata i svašta nešto zna pričati ali to je na "kineskom". Sve razumije savršeno. Kao što je i tu napisano rekao je dr. sa Goljaka da je sada motorika (prohodavala je tada) na 1. mjestu a onda slijedi govor.
    Mislim B. je rano i čisto počeo pričati i sad spada u one koji previše pričaju ali mi se čini da su i u tome totalno različiti.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

mene kod mog malog najviše brine pojedina kombinacija slova. da napomenem počeo je pričati prve riječi prije dva mjeseca,sad ima 2,8 god. on recimo prepoznaje sva slova, pakad ga pitaš koje je ovo slovo on kaže B, znači može reči slovo B, ali kad izgovara bok kaže okkk, baka kaže aka ili kaka..... ne može nikako to slovo B sklopit u neku riječ. jučer gleda tv reklamu za pelene i kaže BEBA! tu B izgovori...i tako još sa par slova. Daj je izgovarao ajjj ajjj sad nakon 2 mj kaže normalno DAJ. treba li me to previše brinuti? on kao neurorizično dijete ide logopedu jednom na tjedan. s obzirom da je tek počeo pričati teško je reči da li je to neizgovaranje pojedinih slova u riječima problem ili tek samo faza u početku...

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Bb, krecu, jedna na klingonskom, a druga je jos na mama i tata
    uporna, obavili smo to s12 mjeseci, i tad i zavrsili s vjezbanjem jer su prohodale

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Mi danas eeg imamo.evo budan i gleda crtani.zaspat ce bez problema u 12sati.ali me uzasno brine ta kapica.dok je budan nema sanse da mu nepoznata osoba dira ista oko glave.pocupat ce.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Cure help..... Da li je normalno da dijete koje je prije 4mjeseca tek pocelo pricat prve rijeci i dalje brblja cijele razgovore na svom nekom kineskom jeziku!!!? On sad ima tri godine za dva mjeseca.... Ima jako puno rijeci a razumjevanje mu je odlicno sve kuzi i napravi sta mu kazem ali recimo, braco mu uzme igracku i on dode do mene i kaze maaamaaaa.... Pibip (filip je braco) i nastavi kjgjkmljmnbdgaaaaaa ... I pokzauje prstom da mu je filip nesto uzeo. Sad je poceo po dvije rijeci spajati.... Tata spava mama spava duda spava daj dudu daj piti daj papati beba vace (place). Inace idemo logopedu ali nismo bili vec mjesec dana radi gadne adenoviroze i upale uha. Brine me i to sto on jos ne govori cisto, baka je kaka, robi je obi, bok je ooook, to slovo b ga bas muci u nekim rijecima a s druge strane beba ispali ko iz topa i cisto. Uopce ne kuzim tog malog!!

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Iva, previše očekuješ od svog djeteta koje kasni u govoru i u tretmanu je. Od djece se očekuje da govore čisto sa 4 god, slovo R sa 5 god. Nema veze što još priča kineski, pa počeo je spajati rečenice. Idete kod logopedice, ona prati dijete i reći će ti ako postoji razlog za paniku. Pokušaj se malo smiriti i uživati u djetetu.

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Mi napokon uzivamo.tako je zanimljiv i ulipsa nam svaki dan sa nekim novim izjavama.
    I naravno da ima neki svoj jezik.trkelja ga kad se igra.
    Mi se vise toliko nr zamaramo.vjerujemo da ce doci na svoje i bitno da su nalazi ok.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Usle u 19.mjesec, klingonski i dalje, i mama i tata, do kad je normalno tako? Medjusobno trkeljaju

Stranica 9 od 17 PrviPrvi ... 7891011 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •