-
Evo da se podijelim i naše iskustvo.
Prvo dijete priča ko navinuta od samog početka, ali još danas ne kaže R.
Drugo dijete čista suprotnost. Kasnije je propuzao, prosijedio, ali je prije prohodao
, a progovorio puuuno
kasnije.
Evo sa dvije godine, još nije govorio baka, nego baba, nije spajao riječi, govorio je riječi na svoj način...
Sa 2,2mj. sam progovara R, kočnica popušta i on polako, ali sigurno ponavlja sve više riječi, sa 2,5 mj. prvi puta kaže baKa,
spaja riječi i govori rečenice, ali polako, onako kako on to želi.
S njim je fora da se on kao srami reći krivo, čeka da nauči i onda polaaaako izgovara )kad nauči normalnom brzinom govori)
Nikad ga nisam smjela forsirati jer kad kažem: 'ponovi ovo', on se posrami (ne uvijek, ali prije da)
i ne želi, a ja ne smijem forsirati.
Jednostavno ga puštam da ide svojim tokom, i ponavljam glasno i jasno za njim i to na ispravan način (da čuje)
Kupila sam si video i knjigu Ritam, govor, pokret pa mi je malo pomoglo da skužim način.....
On još uvijek ne govori sjajno, trudi se, brblja i po svom, ne izgovara baš sva slova, ali ide, ide polako i vjerujem u njega da bude, strpljiva sam.
Danas-sutra, oko pete godine, ako bude poteškoća, ići ćemo logopedu, ali pošto je sa njim sve u redu i polako, ali sigurno, napreduje ne vidim
potrebu za bilo kakvim forsiranjima.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma