marinam samo moje iskustvo. moja djevojčica prohodala sa 10 mj. sa godinu i pol nije uopće govorila, iznimno živa, znatiželjna, izljevi bjesa su bili skoro pa svakodnevni, još ko beba je stalno mlatarala rukama i nogama, bila prilično gruba, nije se mazila, kad sam se htjela s njom maziti ili je poljubiti uredno sam dobivala čupanje, grebanje, ugrize. sa 19 mj. je krenula u jaslice. također smo mislili da je hiperaktivna dok nam u jaslicama nisu rekli da hiperkativno dijete sigurno neće sjesti u pauzi odmora i skoncetrirano pola sata slagati puzle. nakon toga kad joj dojadi opet krene uragan, rekle su da mala uopće nije za logopeda, da je sasvim normlana samo iznimno motoričko i živo dijete, nije u prosjeku, ali niti slučaj za promatranje.
sada ima 26 mj. počela je govoriti i njemačke i hrvatske riječe (u njemačkoj smo), njemačke riječi izgovra u cijelosti, hrvatske kako koje, ali često samo prva dva slova od riječi. doma pričamo samo hrvatski, svugdje drugdje ona komunicira na njemačkom. počela je lagano spajati riječi u rečenice, zna sva slova abecede, i brojeve do 9, zna brojati do 5, tipa donesi mi 3 zrna grožđa ona donese 3 ili 4 ili 2 ili 5 ili 1 kako je već tražimo. počela se maziti sama od sebe, kada udari bilo nas ili dijete u jaslicama dođe i krene maziti po licu kao isprika ili dijeliti puse u obraz, čelo, usta. još uvijek je dosta divlja, strašno strastvena u svemu što radi, a posebno u izražavanju emcija, kontak očima je imala oduvijek, u biti do godine i pol dana je tako komunicirala sa mnom. izljeve radi toga nismo imali jer sam uvijek znala točno što želi, imali smo sreću, valjda ista valna duljina.
uglavnom ono što ti hoću reći u jednom trenutku smo čak mislili da nam je dijete malo zaostalo, osim što je motorički bila ispred svih, da bi nam sada tete u jaslicama rekle da joj je shvaćanje, ponašanje, vještine, socijalna komponenta i ponašanje u grupi, nevjrojatno razvijen humor za 2 godišnjakunju... na nivou 3-godišnjeg i 4-godišnjeg djeteta.
meni jedijagnoze vaše logopdice čudna i grebe mi oči, ali čuj ja sam ti samo laik po tom pitanju i prenosim ti svoja iksustva jeropsi tvog djeteta me strašno asocirao na moju u toj dobi.

Odgovori s citatom