Pokazuje rezultate 1 do 50 od 850

Tema: Tko je kasno propričao?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Sumskovoce prvotno napisa Vidi poruku
    Prijavljujem se, možda prerano, ali ipak...

...

Da li to mene djeca bojkotiraju, jesu li premali za moju brigu ili bih mogla možda na neki drugi način poraditi s njima?
    Ne, to je tipično za blizance. Oni statistički kasnije progovaraju nego ostala djeca. Blizanci često imaju svoj vlastiti jezik i komuniciraju međusobno bolje nego druga djeca koja su prisiljena brže savladati komunikaciju s drugim ljudima, odnosno odraslima.

Ono što možeš je povremeno ih razdvojiti (štajaznam, naizimjence po jednog poslati s tatom k baki ili nekamo na sat vremena) pa raditi na komunikaciji 1:1

Potražit ću malo teorije ili praktičnih savjeta. Evo tu ima nešto (mislim da sam već stavljala taj link, ali na nekom drugom topicu): http://www.planetzoe.hr/tekst.php?id...ti_roditeljima
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 30.07.2013. at 16:21

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ne, to je tipično za blizance. Oni statistički kasnije progovaraju nego ostala djeca. Blizanci često imaju svoj vlastiti jezik i komuniciraju međusobno bolje nego druga djeca koja su prisiljena brže savladati komunikaciju s drugim ljudima, odnosno odraslima.

Ono što možeš je povremeno ih razdvojiti (štajaznam, naizimjence po jednog poslati s tatom k baki ili nekamo na sat vremena) pa raditi na komunikaciji 1:1

Potražit ću malo teorije ili praktičnih savjeta. Evo tu ima nešto (mislim da sam već stavljala taj link, ali na nekom drugom topicu): http://www.planetzoe.hr/tekst.php?id...ti_roditeljima
    Tnx Peterlin, imam taj tekst isprintan, i MM i ja smo ga više puta pročitali, ideje o radu s njima koje provodim sam dobila baš it tog teksta.
    Ako naiđeš na još materijala, molim te, postaj
    Druge mame blizanaca mi savjetuju strpljenje, gotovo su svi roditelji blizanaca imali slična iskustva.
    Jedino jedna mama cura blizankinja je imala obrnuto iskustvo - curke su propričale rano, jezikom odraslih.
    Kažu da cure inače počinju ranije pričati. Ne znam ima li istine u tome.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Sumskovoce prvotno napisa Vidi poruku
    Tnx Peterlin, imam taj tekst isprintan, i MM i ja smo ga više puta pročitali, ideje o radu s njima koje provodim sam dobila baš it tog teksta.
    Ako naiđeš na još materijala, molim te, postaj
    Druge mame blizanaca mi savjetuju strpljenje, gotovo su svi roditelji blizanaca imali slična iskustva.
    Jedino jedna mama cura blizankinja je imala obrnuto iskustvo - curke su propričale rano, jezikom odraslih.
    Kažu da cure inače počinju ranije pričati. Ne znam ima li istine u tome.
    Ah, tko zna.... Može biti, ali nije to važno. Cure su često društvenije i zbog toga prije progovore. Ja imam dva sina i na tom malom uzorku vidjela sam obje situacije - mlađi je progovorio prije nego stariji, he he he... Taj je baš društven, za razliku od starijega koji je u dobi od 2 i pol godine imao fond riječi cca 20, ali je zato progovorio jezik računala u dobi od neke četiri godine i od tada mu ne treba društvo živih ljudi, he he he.... bar ne onih koji nisu zainteresirani za elektroniku.

To je bilo malo šale. Mislila sam reći da je razvoj govora kao i prohodavanje jako individualna stvar. Moj prijatelj logoped rekao bi ti da u ovoj dobi stvarno još nemaš nikakvih razloga za brigu. Što se tiče ideja, literature ima stvarno puno. Evo što mi pada na pamet: probaj u knjižnici potražiti Kućicu u gljivi (zbirka pjesmica Ivane Herljević) ili Govor-ritam-pokret (Ivana Herljević + Ilona Posokhova). Ima tamo kojekakvih ideja. I sve druge nove knjige su ok, jer u biti priča je ista - potaknuti dijete (ne djecu nego jedno po jedno) da počne komunicirati s odraslima, ne samo s bratom/sestrom. U dobi od 19 mjeseci stvarno još imate dovoljno vremena za govor. Uskoro ćeš biti u situaciji da poželiš malo mira i tišine, a oni će te bombardirati pitanjima Zašto i Kako...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •