Citiraj Idnom prvotno napisa Vidi poruku
Naturica,
Ako sumnjas da dijete ima problema s razumijevanjem probaj ga pitati/traziti nesto izvan situacije, tj da je jedino govor alat da moze shvatiti o cemu se radi. Npr. ako se loptate i kazes mu da ti baci loptu on ce iz situacije zakljuciti sto se od njega trazi. Probaj staviti u drugu prostoriju neke predmete i posalji dijete po neki od njih ili mu reci da nesto s njim napravi pa ces vidjeti jel moze to napraviti izvan konteksta.
Ma da, ovo mi je jasno, i vec ima dosta vremena da smo skuzili da on nas jako jako slabo razumije, ako mu uz govor ne pomognemo nekom gestom il pokazivanjem ili tako nesto - onda to brzo skopca. I radimo s njim floortime, isli smo malo i kod logopeda, i radimo puno puno doma. I sada smo u fazi da napredujemo u kratkim uputama 'dodji', 'daj', 'sjedni', 'baci' i slicno. I on konstantno napreduje, al fino kasni. Al radimo ozbiljno i optimisticno. Mozda glupo, al strah me ponekad pomisli 'sto ako nas nikad nece razumjeti'.... nikako da mi netko od strucnjaka kaze nesto iz iskustva, a ne samo iz knjige, mozda bi me to malo umirilo